Forberedelse og pakkeliste til ekstrem-vandring: 100 kilometer på 24 timer

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Forberedelse og pakkeliste til ekstrem-vandring: 100 kilometer på 24 timer
Inspiration
23 August 2023

Forberedelse og pakkeliste til ekstrem-vandring: 100 kilometer på 24 timer

Lærke Sol Kappel Andersen - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Lærke Sol Kappel Andersen

- Vild med klatring, fast hiking, vandring - og grej!


Hvad skal der til, når man skal forsøge sig med en vandre-udfordring, der lyder på ikke mindre end 100 kilometer tilbagelagt til fods på et døgn? I juni forsøgte jeg mig med netop dette, og i denne artikel kan du læse om turen og mine forberedelser.

100 kilometer forude, og 24 timer til rådighed til at tilbagelægge dem. I juni måned begav jeg mig ud på min hidtil største vandre-udfordring, og i denne artikel tager jeg dig igennem mine forberedelser, herunder min pakkeliste, min træning, valg af fodtøj og valg af rute.

Godt forberedt er halvt fuldendt når det kommer til en udfordring af denne kaliber, hvorfor det om muligt er endnu vigtigere end normalt at tænke de forskellige scenarier ordentligt igennem, hvis man vil have de bedste forudsætninger for at gennemføre. Selvom nogle måske lige akkurat kan komme igennem i et par sneakers og uden at have trænet op, gør det dog ikke just ens chancer større, og du vil takke dig selv for at have ordentlige sko og en solid pakkeliste, når først trætheden melder sig og skridtene føles tunge. Ikke mindst når det kommer til risikoen for skader.

Træning til 100 km

SS23-BACKPACKINGSTORY-MANONGUENOT-_13_

Hvordan træner man op til at gå 100 km på 24 timer? Svaret afhænger i høj grad af, hvilken form du i forvejen er i, og hvor meget smerte, du er villig til at udholde under forsøget. Her skal det dog understreges, at en sådan udfordring ikke er uden risiko for skader, specielt hvis du ikke tager træningen op til, seriøst. Mit forsøg var planlagt ca. et halvt år i forvejen, og i den periode har jeg derfor forsøgt at træne op til turen med i gennemsnit en lang tur over 25 km. om måneden. Derudover har jeg prøvet at få en 5 eller 10 km tur ind mindst en gang om ugen, og i måneden op til har jeg stræbt efter at gå minimum 10.000 skridt om dagen. Hertil kommer, at jeg i forvejen var i en god-gå form, idet jeg er vant til vandring, også med stor rygsæk. Deruodver er jeg i forvejen fysisk aktiv, hvilket selvfølgelig giver en anden forudsætning, end hvis du starter helt fra nul. 

Under forsøget talte træningen også sit tydelige sprog. Jeg havde overskud frem til de sidste 20 kilometer, og det er jeg ikke i tvivl om skyldtes, at jeg forinden havde været på flere træningsture, hvilket bevirkede, at jeg heller ikke så nemt pådrog mig skader.

Vil man optimere sin træning endnu mere, vil det yderligere være en god idé at prøve kræfter med en tur på 50 km, hvor man for alvor kan prøve at blive presset og teste sin krop af. På den måde kan du også prøve dit fodtøj og grej af, således, at du er sikker på, at det ikke forvolder dig problemer, når du endeligt skal stå din prøve.

En anden måde man kan træne op til turen, er ved at prøve nattevandring. Stå op om natten, og prøv f.eks. at gå en tur på 10 eller 20 kilometer. Derved tester du dig selv af når du er træt, hvilket også bliver en del af udfordringen. Her får du også rig mulighed for at forberede nogle mentale strategier, til når din krop og dit hovede har svært ved at se meningen med forsøget.

Læs også:

Kom i dit livs vandreform

Valg af rute

For ikke at skulle slæbe unødigt meget, og kunne få den rette mængde mad, skiftetøj, vand osv., valgte vi en rute, der gik i en cirkel, således at vi kunne have base i en bil. På den måde var vores ting låst inde, vi kunne komme hen til dem hver runde, og om natten, da det blev koldt og begyndte at regne, kunne vi sidde inde i bilen og holde pause, inden turen igen gik ud på ruten. Vi gik derfor rundt om Bygholm Sø i Horsens, hvor hver runde var omkring 7,5 kilometer lang. Samtidig var der ved Bygholm Sø faciliteter i form af toiletter i dagstimerne, og turene kunne varieres, idet man kan følge flere stier rundt, hvilket er en ekstra motivationsfaktor.

3 tips til valg af rute

  • Vælg en flad rute - Synes du 100 km er en stor nok udfordring i sig selv, så spar dig selv for højdemeter oveni
  • Vælg et sted, hvor du kan blive hentet, hvis du bliver nødt til at stoppe - Har man gået 82 km, og vil benene pludseligt ikke mere, er det ikke sjovt at stå ude i ingenting midt om natten, så vælg et sted, hvor en bil eller taxa vil kunne hente dig
  • Vælg en rute med depoter - Dette kan gøres på flere måder, blandt andet ved at have folk stående forskellige steder på ruten, selv have lagt dem ud på forhånd, eller ved at gøre som beskrevet ovenfor med en base.

Pakkeliste

En stor post når det kommer til forberedelsen gælder desuden, hvad man skal have med.

I kraft af vores setup med en base, skulle vi ikke have alle vores ting med rundt på ruten, hvilket jeg virkelig anbefaler, at man planlægger efter, da selv at bære en lille rygsæk bliver til rigtig meget ekstra belastning henover 100 km.

At have adgang til sine ting hver runde fremfor selv at skulle bære dem, gør selvfølgeligt også, at man kan pakke mere. Jeg lagde derfor stor vægt på komfort, for at gøre turen så rar som mulig.

Derudover gælder planlægningen, herunder pakningen, samtidig også om at spare mest muligt tid i pauserne, da der er et vist tidspres, og det derfor er vigtigt hurtigt at kunne finde frem til det man mangler. Brug derfor gerne pakkeposer, og udnyt de forskellige ruminddelinger i din rygsæk eller duffelbag.

Pakkeliste til 100 km forsøg:

IMG_4418-2

Husk på, at forsøget også foregår om natten, hvorfor det er vigtigt at sikre sig, at man har varmt nok tøj med, og helst noget, der er nemt at tage udenover i en fart, så du let kan justere på lagene. Mit basissæt til om dagen bestod af en langærmet t-shirt i net-stof og shorts. I pauserne i dagstimerne var det ligeledes vigtigt med en pausejakke, for ikke at blive for kold i mellemtiden. Min var denne Atom Hoody fra Arc'teryx. Da man også går om natten, er en pandelampe desuden guld værd.

En anden ting, der er vigtigt at have med i sine overvejelser, er behandling af vabler. Sørg for, at skifte sokker i pauserne, og lade fødderne lufttørre. Her kan du ligeledes inspicere fødderne for vabler, og sørge for at få tape/vabelplaster på, så de ikke bliver værre, og der ikke kommer skidt og snavs i eventuelle åbninger. 

En anden udfordring når man går langt er slidsår, så her kom et lag vaseline til gode, for at tage noget af den friktion, der næsten uundgåeligt vil opstå.

Til at måle afstand og tid brugte jeg undervejs mit Forerunner 55 fra Garmin. Jeg ladede den op via min Powerbank nogle gange i løbet af pauserne, og på den måde holdte den fint strøm alle 24 timer. Selvom vi ikke endte med at have noget med rundt på ruten, havde jeg både en bæltetaske og en rygsæk med, til hvis vi på et tidspunkt gerne ville have mulighed for at tage f.eks. vand eller ekstra tøj med rundt. Dog var 7,5 km en passende distance til, at vi ikke behøvede have det med på selve ruten, men kunne nøjes med at tanke op og justere i pauserne ved bilen.

Jeg havde to par sko med, idet at kunne skifte fodtøj undervejs var rart ift. at ændre belastningen, og samtidig give evt. fugtige sko mulighed for at tørre under en omgang. Jeg endte med at gå ca. 75% af turen i mine Salomon XA Pro 3D trailsko, som er en mellemting mellem en vandresko og en trailløbesko, uden membran. Mit andet valg var et andet par trailsko, nemlig Hoka Speedgoat.

 

Mad og kalorier

Mols-ppurepower-18

Først og fremmest forbrænder man utroligt mange kalorier, når kroppen er i gang næsten uafbrudt i et døgn, og mad og drikke står derfor højt på listen, når det kommer til planlægning. Ifølge mit ur forbrændte jeg ca. 6500 kalorier på de 24 timer jeg var undervejs, og du bør derfor på forhånd overveje, hvordan du kan få rigeligt at spise på turen, og på den måde afhjælpe dit energibehov.

Vores mad bestod af pastasalat med masser af kylling, samt små sandwiches, som vi også kunne tage med ud på ruten. Derudover var der snacks i form af kiks, energigels, slik og muslibarer, der især bliver vigtigt efter mange kilometer, hvor det er svært at få noget ned. At presse kroppen på denne måde sætter yderligere sine spor. Flere kæmpede med dårlig mave undervejs, og man skal derfor være forberedt på, at kroppen reagerer på forskellige måder.  Det er derfor vigtigt at spise rigeligt med mad mens man stadig har appetiten, selvfølgeligt uden at overspise, så man får det dårligt.

Hvis du vælger at bruge energiprodukter såsom gels, så test det af på dine træningsture inden, idet det kan være meget hårdt for maven, hvis man ikke er vant til det. Af samme grund skal du i det hele taget ikke prøve noget nyt af under dit forsøg, men hold dig til mad, som du er vant til at spise og ved at du kan tåle.

Læs også:

6 tips til vandreturen: Masser af kalorier med lav vægt

Valg af fodtøj

Et 100 km forsøg kan selvfølgeligt ikke gennemføres, hvis ikke du har det rette på fødderne. Fodtøj der er for småt, for stort, gnaver eller ikke giver den rigtige støtte, rimer på ondt i fødderne, vabler og i værste fald skader. Når det kommer til hvilket fodtøj du skal vælge, er der næsten lige så mange holdninger, som der er folk, der vandrer.

Jeg valgte trailrunners, da de er lette og fleksible, og på den måde egner sig godt til når det skal gå stærkt, og turen er uden oppakning. Dog er fodtøj også et spørgsmål om personlige præferencer, og derfor ville mange, til en tur som denne, have valgt enten deciderede vandresko, eller en let støvle. Det vigtigste er dog, at skoene passer dig ordentligt og føles behagelige at have på. Når du skal købe sko, er det derfor vigtigt, at du mærker efter, om der er noget, der generer, og at du har plads nok ude i spidsen, da fødderne hæver op når du går.

Jeg havde to par sko med, da det var en fordel at kunne skifte undervejs, og de to adskillede sig samtidig, idet min XA PRO 3D var stivere i sålen i forhold til min Hoka Speedgoat 4, som har mere skum og en blødere fornemmelse. Derudover var de begge uden vandtæt membran, hvilket er en fordel på en tur som denne, da de derfor har en højere åndbarhed. Skulle de blive våde undervejs, kan man nemlig "gå dem tørre", i modsætning til sko med membran, som er meget længe om at tørre, hvis de først bliver våde. Du kan her læse mere om valg af vandresko. Jeg havde forinden testet begge sko grundigt af på mine træningsture, således at de også var gået ordentligt til.

Det allervigtigste, når det kommer til valget af fodtøj er, at det er noget du har gået til og prøvet af. Selv de bedste vandrestøvler kan give vabler og genere, hvis ikke de passer til dine fødder, og det er ærgeligt først at opdage, når du er godt i gang med dit forsøg.

De sidste forberedelser

Ugen op til forsøget gjaldt det i høj grad om at sørge for at være ordentligt restitueret, og både spise og sove ordentligt. Den sidste uge gik jeg en træningstur på 20 kilometer et par dage før, mest for mentalt at føle mig klar til turen. Sidste træning i form af klatring var derefter om onsdagen, hvorefter jeg sørgede for at hvile mig indtil det var tid til forsøget. Andre forberedelser bestod i at sørge for, at alt tøj og grej var klargjort og rent, og begynde at udforme pakkelisten. Derefter skulle alt pakkes ned, og listen tjekkes igennem igen. Jeg sørgede desuden for at klippe negle nogle dage inden, således at der ikke var noget der kunne genere, eller være for ømt. Dagen inden skulle alt maden laves og pakkes, alle devices oplades, og så tog vi til Horsens, hvor vi overnattede hos et familiemedlem. Om morgenen spiste vi en solid morgenmad i form af havregryn, og så gik turen mod startstedet ved Bygholm Sø, hvor vi startede klokken 8.


Tirsdag

Gå 20 km - Gøre grej rent, få overblik over pakkeliste

Onsdag

Pakke, klippe negle - Sidste træning

Torsdag

Lave mad til turen, transport til Horsens, oplade ur, telefon og Powerbank, tidligt i seng

Fredag

Fylde vand, transport til startstedet - 100 km forsøg

Vejen mod mål

Efter 22 timer og 57 minutter kom jeg og tre familiemedlemmer i mål, da garmin-uret viste 100 kilometer. Et døgn forinden var vi startet ni mand, og de mange timer  var hårde både fysisk og især mentalt, men følelsen af at have klaret sit mål overskyggede klart prøvelserne.

Personligt var noget af det mest pressende for mig, da mørket faldte på ved 23-tiden, og jeg nu skulle slås med trætheden. Nogle få timer efter foretog trætheden sig dog en smule, og blev i stedet erstattet af overtræthed. 

Da vi kom ud i de sidste timer af forsøget, var det værste at skulle op efter en pause. Stivheden i kroppen gjorde, at det var svært bare at rejse sig op, og den første kilometer af en ny runde måtte jeg humpe rundt, indtil der igen kom noget bevæggelighed ud i lemmerne. Når først det var ovre, følte jeg dog, at selve vandringen gled relativt let, udover selvfølgelig at føle sig tung og træt i kroppen.

Da der var 3 runder tilbage, blev det faktisk for alvor kedeligt. Vejen føltes utroligt lang, og det var næsten som om, at de stier vi havde gået på hele dagen og natten bedrog os, og på magisk vis var blevet længere. Hvad værre var, så havde vi i flere timer ventet på, at solen skulle stå op og forhåbentligt give os lidt ny energi, men nu stod det i stedet ned i stænger, og himlen var derfor næsten lige så mørk som før. Der blev derfor heller ikke sagt ret mange ord de sidste par timer, men bare gået i stilhed i regnen, hvor vi hver især forsøgte at overbevise os selv om, at det var en god idé, det vi var i gang med.

Turen i tal

Distance: 100 km

 

Tid: 22:57:14  

 

Tid i bevægelse: 18:09:22 

 

Samlet stigning: 1,137 m 

 

Gennemsnits tempo (i bevægelse): 5,5 km/t

Til trods for en grundig forberedelse ift. fodtøj, kom jeg ikke helt uden om et par vabler, og så fik jeg også et varmeudslæt på min ene ankel. Dette kunne nok være undgået, hvis jeg de sidste par timer havde været lidt bedre til at skifte strømper og tage dem af under pauserne.

Jeg fik først ondt på den sidste runde, hvor jeg dog tilgengæld pludseligt blev ramt af en mur: Dels var jeg utroligt træt, og begyndte at få ondt i mit ene lår, og dels sad følelserne uden på tøjet, idet det gik op for os, at vi snart ville være færdige, og ovenikøbet havde gennemført, hvilket jeg ærgeligt talt ikke havde turdet tro på et døgn forinden.

Her var det mest smertefulde faktisk at gå nedad, idet du får stød op igennem kroppen og ikke kan kontrollere dine bevægelser på samme måde, som hvis du går ligeud eller opad. De bakker jeg så optimistisk havde løbet ned af 12 timer før, for ikke at bruge energi på at bremse mig selv, men blot udnytte bakken, forbandede jeg nu langt væk. Dog lykkedes det os at tilbagelægge den sidste runde, og derved - efter at have gået lidt i cirkler på p-pladsen- komme op på de 100 kilometer. Glade og trætte kunne vi vende hjem til et bad og ikke mindst en lang lur.

At udfordre sig selv på denne måde, hvad enten det for dig betyder at kaste dig ud i vandring for første gang, eller at gå 100 km, er en super fed måde at rykke sine grænser for, hvad du tror du kan, og på den måde få mere overskud i hverdagen. Samtidig er det motiverende at træne hen mod et mål, og en utrolig tilfredsstillelse, når målet bliver indfriet.


Bliv inspireret til din næste udfordring på vores webshop:

Inspiration
Posted: August 23, 2023
Forfatter: Lærke Sol Kappel Andersen