Guide: Sådan vælger du den bedste vandresko

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Guide: Sådan vælger du den bedste vandresko
Råd og vejledning
27 January 2021

Guide: Sådan vælger du den bedste vandresko

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! Er du i tvivl om, hvilke vandresko du skal vælge eller om du faktisk hellere skal vælge vandrestøvler til din næste tur? Frygt ej! Efter du har læst denne guide, så er du godt klædt på til at tage de afgørende skridt på vejen mod at vælge et par gode vandresko, som er helt perfekte for dig og til din tur.

Er en sko ikke bare en sko?

En vandresko er nemlig ikke bare en hvilken som helst sko – vandresko har stivere såler med bedre greb under, de har tit bedre affjedring end dine hverdagssko, og så er de lavet til at der skal gås mange kilometer på ujævnt terræn. Så stik modsat dine sneakers. Hverdagssko er tit er meget flade i sålen og lavet til at gå på asfalt og sidde stille med – dine fødder kommer simpelthen på overarbejde, hvis du tager på vandretur i dine Nike-sko.

Jeg kommer igennem følgende punkter, så du bliver helt skarp på vandresko:

1)   Hvorfor skal du vælge vandresko frem for støvler?

2)   Hvordan vælger du den bedste vandresko, til dit behov?

3)   Forslag til hvilke vandresko du skal kigge på, baseret på dine behov

 

Hvorfor skal du vælge vandresko fremfor støvler?

Lette Vandresko til damer og herrer - find modellen til dig

Der er flere grunde til, at det kan give mening at vælge vandresko frem for vandrestøvler. For det første er vandresko er noget lettere end støvler. Det kan være rigtig rart at gå med. Hvis du nu sparer flere hundrede gram på hver fod for hvert skridt, så bliver det til mange kilo, du IKKE har behøvet at flytte, når du kommer hjem fra vandreturen. Det betyder friske ben og fødder, som er din absolut vigtigste ressource på vandreturen.

Vandresko kan også være det optimale valg for dig, hvis du skal på en hybridferie, hvor du skal kunne lidt af det hele, men kun vil have et enkelt par sko med. Her kan du finde et par vandresko, der både er fine til at tage dagsture ud i naturen, og som du samtidig kan have på til byvandring. Vandresko er altså tit en fin allround-løsning.

Hvad passer vandresko ikke til?

Der er nogle vandrere, som aldrig begiver sig ud i andet end vandresko. På trods af det, så er der altså nogle aktiviteter, hvor jeg altid vil anbefale en støvle frem for en vandresko. Hvis du skal gå langt med en tung rygsæk eller gå med meget oppakning i varierende og krævende terræn – f.eks. i bjerge – så er støvler klart at foretrække. Det er de, fordi den slags ture placerer et langt større pres ved anklerne, end du er vant til. Med det samme du kaster en rygsæk på skuldrene, så flytter du dit tyngdepunkt højere op. Det ekstra tryk skal dine ankler kompensere for.

Derfor bør du hjælpe dig selv med et par støvler for at have mindst mulig sandsynlighed for at vrikke om.

Et par støvler er typisk også mere stive i sålen og vil stabilisere dine fødder mere end et par vandresko.

Vandresko er heller ikke optimale, såfremt at terrænet er meget vådt. Med de lave sko risikerer du nemlig at få våde fødder, så snart du skal igennem højt og vådt græs, mudder omkring en sø eller gå i fugtig skovbund. Så ville et par støvler med højere skaft være et bedre valg til din tur.

Når det er sagt, så er der mange situationer, hvor vandresko er et ganske godt og oplagt valg; det kunne være på din tur uden så meget oppakning, i et mindre krævende terræn på byferien, til hverdagsgåturene derhjemme eller en helt fjerde ting.


Hvordan vælger du den bedste vandresko til dit behov?

Vandresko til damer og herrer - find modellen til dig

Når du har besluttet dig for, at vandresko er det rigtige valg for dig, så skal du vælge, hvilke modeller du skal prøve. Men inden vi når så langt, så er der en række ting som du skal overveje for, at du ikke bliver nødt til at prøve 100-vis af sko. 


Hvad skal du bruge skoene til?

Det første du bør overveje er, hvad du forventer at bruge skoen til. Skal du f.eks. bruge et par gode sko til en storbysferie, du skal på? Så er ting som åndbarhed og vandtæthed nok ikke det vigtigste for dig. Måske skal du på hyttevandring i Norge eller gå Caminoen i Spanien? Så har du ikke så mange kilo med, men du vil stadig gerne have en sko som støtter din fod, da du kommer nok til at gå mange kilometer om dagen.

Altså er det vigtigt at du gør op med dig selv, hvad du primært regner med at bruge skoene til, før du begynder at kigge.


Hvilken pasform passer din fod?

Det næste du skal overveje er pasformen på skoen. Er din fod til den smalle eller brede side? Har du måske en knyst, der skal være plads til, eller har du nedsunken forfod, som kræver en ekstra sål eller yderligere støtte under svangen? Disse spørgsmål vil formentlig indsnævre feltet en del. F.eks. laver Keen ganske brede sko, mens mærker som Salomon og Haglöfs typisk producerer modeller i den smallere ende af skalaen.

Når du prøver skoen, enten derhjemme eller i butikken, så kan det være en god idé at tage sålen ud og stille dig på den. På den måde kan du se om skoen er alt for smal eller bred, eller om den er for lille.

Husk at der gerne skal være omring en fingerbredde fra spidsen af dine tæer, til spidsen af sålen. Du må endelig ikke kunne mærke skospidsen, når du har skoen på, for så vil du formentlig komme til at støde tæerne imod hver gang du tager et skridt, og det bliver meget ubehageligt, meget hurtigt.


Er vandtæthed eller åndbarhed vigtigt for dig?

Vandtætte Vandresko til damer og herrer - find modellen til dig

Får du f.eks. tit meget varme fødder eller har du tendens til at fryse fødderne, også selvom du går og bevæger dig? Hvis du tit får varme fødder, så vil jeg anbefale dig at vægte åndbarheden højest i dit valg – altså bør du kigge efter sko, som ikke har en membran og dermed er vandtætte. Men hvis du tit fryser, så kan et par vandtætte sko hjælpe dig med at holde på varmen.

Det vigtigste når du skal beslutte, om skoen skal være vandtæt eller ej, det er dog stadigvæk hvordan klimaet er, der hvor du skal hen. Hvis du f.eks. skal gå Caminoen, om sommeren, så kan du være ganske sikker på at vejret bliver godt og varmt, og derfor er vandtætte sko formentlig ikke det rigtige valg til sådan en tur.

Men hvis du derimod skal til et køligere sted, med omskifteligt vejr, så kan det være en god idé at vælge et par vandtætte membran vandresko – f.eks. med en GoreTex-membran. Alle sko med en GoreTex-membran har et lille GoreTex-symbol på, så man kan kende dem.


Skal dine sko være lette eller kraftige?

Det sidste du skal overveje er, om skoenes vægt er vigtig for dig. Med vægten følger, som oftest, mere hårdføre materialer og derfor vil sko lavet af f.eks. læder gør skoen være mere hårdføre og slidstærke, men også tungere, end sko lavet af netmesh eller andre kunststoftyper.

Du skal også holde dig for øje, at en bedre holdbarhed og dermed længere levetid betyder at der er længe til du behøver at købe en ny sko. Det er godt for miljøet og godt for din pengepung.


Prøv, prøv, prøv

Når du har taget alle dine beslutninger, så står du formentlig med en håndfuld sko, som du på dette tidspunkt finder ca. lige gode. Her er det absolut vigtigste at du får prøvet de sko du har udset dig – og gerne mere end et par. Det kan du enten gøre i en af vores butikker, hvor der også vil være en medarbejder der kan hjælpe dig med hele processen.

Hvis du foretrækker at prøve skoene derhjemme, så er det næsten lige så nemt – vi har nemlig fri fragt og retur i Eventyrsport, og 365 dages returret. Så du kan sagtens bestille flere sko hjem.

Så har du masser af tid til at afprøve skoene hjemme i din egen stue og returnere de par som det ikke skal være. Husk at prøve skoene efter en dag, hvor du har gået meget rundt, så dine fødder er en smule hævede – sådan vil dine fødder nemlig også blive efter en dejlig lang dag på vandreturen.


Huskelisten:

… Husk at gøre op med dig selv hvad du skal bruge din vandresko til og husk at prøve dem!


Det var det hele! Hvis du har tjek på hvad du skal bruge skoen til, hvad der er vigtigt for dig og hvis du huser at prøve et par forskellige modeller inden du tager din beslutning, så skal det hele nok gå. Tak fordi du læste med og rigtig god tur!

Råd og vejledning
Posted: January 27, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger