6 tips til vandreturen: Masser af kalorier med lav vægt

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
6 tips til vandreturen: Masser af kalorier med lav vægt
Råd og vejledning
27 August 2021

6 tips til vandreturen: Masser af kalorier med lav vægt

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Det er lidt den omvendte verden, når det kommer til mad på tur. Når du pakker rygsækken, cykeltaskerne eller kanoen til tur, handler det om at finde mad, der vejer så lidt som muligt, men kan holde dig kørende så lang tid som muligt – du skal jo selv bære på det. Sagt på en anden måde, så er det værd at kigge efter ting, der er så kaloriemættede som muligt. Dem har vi fundet frem til her. Alle tingene i denne artikel kan du købe i dit lokale supermarked. Så det skulle gerne være nemt at proviantere til din næste tur!

Der er mange fantastiske ting ved at drage ud i naturen, hvad end det er til fods, i kano, kajak eller på cyklen. En af dem er, at du kan proppe dig med dejlig mad og snacks, som du måske passer lidt på med i hverdagen, da kalorierne hurtigt hober sig op. Når du er aktiv i naturen har du brug for kalorierne. Jeg har i hvert fald aldrig været på hverken en vandre- eller kanotur, hvor jeg har taget på, når jeg kommer hjem. Og det er uanset hvor meget jeg har spist! Du kommer simpelthen til at bruge kalorierne på at være fysisk aktiv og på at holde varmen, hvis det er køligt.

Så hvorfor ikke forkæle dig selv en smule? Vi har fundet frem til 6 madprodukter, der er perfekte at pakke i rygsækken, fordi de giver optimal energi med minimal vægt.


#1 Jordnøddesmør

Jordnøddesmør er pakket med kalorier, der holder dig gående kilometer efter kilometer ude på stierne. Når du skruer låget af bøtten, finder du et indhold med 637 kalorier per 100 gram, og jordnøddesmørret kan desuden holde sig utrolig lang tid, efter den er blevet åbnet. Du kan altså sagtens have en bøtte af den amerikanske favorit med ud på stierne, selvom vandreturen skulle vare flere uger; måneder endda. Du kan smøre jordnøddesmørret på så godt som alt – jeg har en kammerat, som spiser jordnøddesmør på sin havregrød om morgenen. Og skulle sulten virkelig kradse, er der intet galt i at åbne bøtten, fatte en ske og guffe løs.


#2 Tørrede bananer

Skal du have lidt hurtig energi under den korte pause, eller trænger den søde tand til at blive tilfredsstillet, så dyk ned i en pose med tørrede bananer. Tørrede bananer byder på 516 kalorier per 100 gram og er dermed gode at pakke til vandreturen. Eneste minus ved dem er, at de fylder lidt mere end andre godbidder her på listen. Det er dog også oplagt at pakke andre former for tørret frugt, der ligeledes giver den hurtige energi ude på stierne – for eksempel rosiner, tranebær eller abrikoser. Og det gode ved tørrede frugter – faktisk tørrede ting i det hele taget – er, at du slipper for at bære på vandet, som var i før. Altså får du flere kalorier, til en lavere vægt.


#3 M&M’s med peanuts

Det er vigtigt at forkæle sig selv en smule, når man forbrænder kalorier på tur, og mens Peanut M&M’s sørger for det, så er de samtidig perfekte at pakke på vandreturen. Den mundvandsdryppende kombination af peanuts og chokolade formår at rumme 512 kalorier per 100 gram, og de er desuden praktiske, da de ikke smelter i rygsækken i lige så høj grad som en normal plade chokolade, der hurtigt kommer til at minde mere om Nutella i slikpapir, når solen bager. Med dine Peanut M&M’s har du en snack perfekt til rygsækken – og du kan oven i købet guffe løs med god samvittighed, da alle de skønne kalorier hurtigt bliver brændt af ude på stierne igen. Og hvis du synes at M&M’s er lidt for dyre, så kan du også vælge de billigere offbrand-produkter, som forsøger at efterligne – de indeholder typisk ca. den samme mængde kalorier.


#4 Nutella

Nutella har nogle af de samme fordele som jordnøddesmør: Det holder sig i lang tid, selvom bøtten er blevet åbnet, og med 540 kalorier per 100 gram, får du rigeligt for pengene. Nutella kan du både spise til et måltid, men du kan også bare bruge det som snack på en kiks. Spis det på brød, med kiks eller den rigtig slemme: med ske.


#5 Tørmælk

Tørmælk i pulverform er glimrende til at spæde morgenmaden op, og den kan samtidig bruges i kaffen eller teen. Og så indeholder det hvide pulver hele 500 kalorier per 100 gram. Samtidig er der godt med protein i pulveret; 26 gram per 100 gram for at være præcis. Jeg plejer at pakke poser hjemmefra med tørmælk og havregryn. På den måde kan jeg lave en form for havregrød i en kop, uden at skulle vaske min gryde op.


#6 Nødder

Nødder er glimrende at tage med på vandreturen. Du kan spise dem alene som en snack, eller du kan blande dem i morgenmaden for at få skovlet ekstra brændstof indenbords, inden du knokler af sted. Du skal for eksempel blot bære 100 gram mandler i din rygsæk for at have 600 kalorier klar til at fylde på rugbrødsmotoren. 75 procent af kalorierne kommer fra fedt, men der er også 21,4 gram rent protein i mandlerne, og da det ikke altid er let af få nok protein på for eksempel lange vandreture, er det en fordel. Som alternativ til mandler kan du også medbringe for eksempel peanuts eller cashewnødder. Et ekstra lille tip er at salte dine fortrukne nødder en lille smule. Når du er fysisk aktiv og sveder, mister du nemlig salte, og dem kan nødderne så være med til at give tilbage.

Jeg plejer at pakke en pose – fjeld-mix, hedder det i min familie – som består af en masse nødder og tørrede frugter. Jeg synes at peanuts, mandler, rosiner og cashewnødder er godt sammen. Så kan du bare tage en håndfuld fra posen, når du skal bruge det.

 

Husk også at:

… mad som olivenolie, pinjekerner, kokosmel og ristede løg alle er produkter, som indeholder på den gode side af 650 kcal/100 g.

… at pakke dine ting i poser, i stedet for glas og metal – der er ingen grund til at slæbe på glasset fra dit jordnøddesmør eller Nutellaen, for du kan jo f.eks. bare pakke dem i fryseposer. 

 

Lige her finder du vores udvalg af mad og drikke. 

 

Foto: Mark Skalny

Råd og vejledning
Posted: August 27, 2021
Categories: Vandring
Forfatter: Eventyrsport Blogger