Sådan bliver du klar til en dagstur

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Sådan bliver du klar til en dagstur
Råd og vejledning
06 June 2023

Sådan bliver du klar til en dagstur

Lærke Sol Kappel Andersen - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Lærke Sol Kappel Andersen

- Vild med klatring, fast hiking, vandring - og grej!


Har du lyst til at give dig i kast med vandring, men ved du ikke helt, hvor du skal starte? Så læs med her, og få inspiration til at snøre vandrestøvlerne og pakke rygsækken.

 

Har du allerede fået erfaring med kortere vandreture, og kunne du tænke dig at øge længden til en dagstur? Så læs med her, og bliv skarp på, hvordan du forbereder dig til en heldags-vandretur.

I artiklen kommer vi ind på:

- Træn dig op til at vandre

- Pakkeliste til dagstur

- Valg af fodtøj

- 4 gode råd til din første tur dagstur

Træn dig op til din vandretur

Før du begiver dig ud på din første dagstur på f.eks. 20 kilometer eller mere, er det en fordel at have lidt erfaring med at gå over 10 km.

Du kan derfor først vandre nogle kortere ture på 5 eller 10 kilometer, og herigennem også gøre dig nogle erfaringer med, hvilket fodtøj, der fungerer for dig, og hvad din krop kan klare.

Fordelen ved gåtræning er, at de fleste af os gør det hele tiden. For at komme i form til at vandre, kan du sørge for at inkorporere gang i din hverdag, og f.eks. gå noget af vejen til arbejde, gå mindre ture i hverdagen, eller sætte dig et mål om at gå eksempelvis 10.000 skridt om dagen. Lav eventuelt en konkurrence med din gå-makker om, hvem der hyppigst opnår jeres mål.

Gå-ture er udover træning desuden både hyggelige og en mulighed for at koble af. Sæt eventuelt yndlingsplaylisten eller en god podcast i ørene, imens du traver afsted.

På den måde opbygger du din krops tolerance over for belastningen, og undgår at gøre din første dagstur til en dårlig oplevelse. Ømme ben og lår, og måske endda vabler fra sko, der ikke er gået til, rimer nemlig dårligt på succes og overskud på turen.

De fleste mennesker med en okay grundform vil dog godt kunne gå en dagstur på omkring de 20 km, med lidt forberedelse i form af valg af det rette fodtøj, en velpakket rygsæk og en portion gå-på-mod.

Læs også:

Kom i dit livs vandreform

Pak din vandretaske: Hvad skal du have med?

FW2021_MakkePro_9794

Når du går fra at være afsted på ture af kortere varighed, til ture, der strækker sig over halve og hele dage, kræver det normalt lidt mere udstyr og forberedelse. En tommelfingerregel for, hvor lang tid du bruger på ruten, lyder på 1 time pr. 5 kilometer, alt afhængig af form og terræn. Til en 25 kilometers vandretur vil du derfor skulle sætte ca. 5 timer af, plus eventuel pause.

Herunder giver vi dig et bud på, hvad du kan tage med i rygsækken, og hvad du kan iklæde dig på din tur.

Pakkelisten er vejledende, og skal tilpasses efter årstiden.

Beklædning

- Sportsbh og/eller åndbart undertøj

- Basislag i f.eks. uld eller syntetisk materiale 

- Mellemlag, f.eks. striktrøje eller fleece

- Bukser/shorts velegnet til at bevæge dig i, f.eks. vandrebukser eller løbebukser

Pausejakke

- Vandresokker

- Fodtøj - enten vandresko eller en let støvle (Se nedenfor)  

 

Ekstra beklædning efter vejret:

Regnjakke/skaljakke

- Handsker, halsedisse og hue eller kasket

- Solbriller

- Evt. ekstra vandresokker

- Evt. gaiters 

 

Udstyr og mad

- En dagstursrygsæk

- Regnslag til rygsækken

- Drikkedunk eller vandblære (1 L eller mere)

- Frokost og snacks, f.eks. energibarer eller frugt.

- Evt. en termokop, f.eks. med kaffe eller te.

- Evt. et siddeunderlag

- Navigation i form af kort og kompas, sportsur og/eller telefon med tilstrækkeligt strøm.

- Førstehjælpskit

- Vabelplasterhåndsprit, solcreme, vådservietter, toiletpapir og lign.

- Evt. vandrestave



Beklædning

På kroppen er det en god idé at iklæde sig tøj i åndbare materialer, såsom uld eller syntetisk stof. Her kan du kan læse om forskellen på uld og syntetisk stof. Alt efter præference og vejr vælger nogle at tage sportstøj på, der er let og oftest meget svedtransporterende, mens andre foretrækker mere klassisk vandrebeklædning såsom deciderede outdoor-bukser, der ofte vil have gode lommer, er meget slidstærke og kan være vindafvisende.

Når du vælger din beklædning, er det en god idé at have 3-lags princippet in mente. På den måde kan du let justere hvor meget tøj du har på, og undgår derfor hverken at svede eller fryse på din tur. Af samme grund er pausejakken - en jakke med enten dun- eller fiberfor - guld værd at have med i tasken. Når du holder pause, bliver du nemlig hurtigt kold, eftersom du ikke længere bevæger dig, og her kan det være rart at grave jakken frem fra tasken.

Til fødderne skal du - udover solidt fodtøj - også gerne vælge vandresokker i enten uld eller syntetiske materialer for at forebygge vabler. Vælg derfor sokker med en tætsiddende pasform og uden generende sømme. Går du i sko, kan det ligeledes være en fordel at vælge et par gaiters. De fungerer som en slags overtræksstøvle, der holder dine sko rene og tørre i tilfælde af regn eller mudder, og forhindrer småsten i at finde vej ned til dine fødder.

Udstyr

Når du skal vælge rygsæk, er det vigtigt at vælge en, som kan tilpasses din krop, således, at du bærer vægten mest optimalt. Her er det desuden en fordel at vælge en rygsæk med et velpolstret hoftebælte. Skal du ud i regnvejr, kan et regnslag til rygsækken hjælpe med at holde dine sager tørre, da de fleste rygsække ikke er vandtætte i sig selv. 

Når du er afsted i flere timer, er det selvfølgeligt også vigtigt, at du indtager nok væske og får noget at spise. Pak derfor nok vand, og undersøg, om der er mulighed for at tanke op undervejs. Under turen kan du medbringe mad enten i form af snacks såsom energibarer eller frugt, eller eventuelt holde en længere pause og spise frokost undervejs. Har du lyst til at forsøde pausen yderligere, kan du evt. medbringe en termokop med en kop te eller kaffe, og et siddeunderlag, der også forhindrer kulden i at trænge op fra jorden.

Herhjemme er det de fleste steder muligt at navigere ved hjælp af sin telefon, da der for det meste er dækning. Husk dog af sikkerhedsgrunde at have tilstrækkeligt strøm på, eller medbring en Powerbank. Alternativt kan du også bruge kort og kompas, og evt. bruge de to metoder i samspil med hinanden. På den måde har du en back-up, hvis det ene skulle slå fejl. Nogle sportsure, f.eks. fra Garmin, har også funktioner, der tillader dig at se forudindlæste kort direkte på uret. Andre praktiske ting at medbringe er ting som vabelplaster, almindeligt plaster, sportstape og håndsprit.

Derudover kan du overveje at anvende vandrestave. Stavene hjælper med at fordele vægten, således at dine knæ belastes mindre, især når du går nedad.

Hvilket fodtøj skal du vælge?

Noget af det vigtigste du kan gøre for at sikre dig en god vandretur, er at vælge det rigtige fodtøj. Om skal vælge sko eller støvler, afhænger både af hvilket terræn du skal gå i, årstiden, hvor meget oppakning du har med, samt dine personlige præferencer.

Til en dagstur i Danmark med en lille rygsæk vil valget ofte falde på vandresko, da man generelt anbefaler støvler til brug i mere ujævnt terræn og med tung rygsæk, men har du f.eks. svage ankler eller let ved at vrikke om, kan du alligevel overveje, om du hellere vil gå i støvler.

Derudover kan du overveje, hvorvidt dit fodtøj skal være vandtæt, f.eks. ved hjælp af en Gore-Tex membran. Fordelen ved dette er naturligvis, at du i tilfælde af regnvejr eller vådt føre holder fødderne tørre, men det kommer også med en pris i form af ringere åndbarhed i skoen eller støvlen. Fodtøj med membran er ligeledes også længere tid om at tørre, hvis det først bliver vådt, og du skal derfor også overveje, hvilken årstid du hovedsageligt vil bruge dit fodtøj i. 

Det vigtigste er dog, at du vælger fodtøj, der passer ordentligt til din fod, og som du går ordentligt til, inden du skal afsted.

Læs også:

Skal du vælge vandresko eller vandrestøvler?

4 gode råd til din første dagstur

  • Sørg for, at vælge det rette fodtøj og at gå det ordentligt til. Brug derudover vandresokker i materialer såsom uld eller tencel, med tætsiddende pasform og uden generende sømme.
  • Gør turen rar for dig selv, og pak f.eks. snacks eller varme drikke, du kan nyde undervejs. På den måde kan du også motivere dig selv, når skridtene bliver tunge.
  • Tjek vejrudsigten inden du tager afsted, og pak derefter. Husk, at en skaljakke også er god når det blæser meget.
  • Husk sikkerheden! Hav en telefon med, der er tilstrækkeligt opladt og fortæl andre hvor du går hen, hvis du går alene.

Find masser af inspiration til din næste vandretur på vores webshop:

Råd og vejledning
Posted: June 06, 2023
Forfatter: Lærke Sol Kappel Andersen