Vandrestøvler

Her finder du vandrestøvler til både damer, herrer og børn. Vi har alle typer fra de ret bløde og lette vandrestøvler til let trekking og til de "store stærke" til flere uger på fjeldet. Hanwag, Haglöfs, Salomon, ECCO m.fl.

  per side
  Sorter stigende

  Vandrestøvler til store og små

   

  Hvorfor vandrestøvler?

  Hvad er forskellen på en vandrestøvle og alle mulige andre støvler? I første omgang har det noget med sålen at gøre. Umiddelbart føles en blød og bøjelig sål mest komfortabel, men hvis du skal gå i mange timer, måske oven i købet på ujævnt underlag, vil du blive urimeligt træt i fødderne. De mange små muskler i fødderne er typisk ikke vant til at arbejde så meget, som det ville kræve. De kan i høj grad få hjælp af en lidt stivere sål, som kan fungere som et plant underlag, selv om grunden er stenet og ujævn.

  En anden ting er forskellen på sko og støvler, nemlig skaftet. Igen er et ujævnt underlag en stor udfordring, denne gang for dine ankler. Står du tre dages vandring fra civilisationen med en kraftigt forstuvet ankel, er det pludselig meget lidt sjovt. Og selv om man er meget koncentreret om vandringen, skal der ikke mange øjeblikkes uopmærksomhed til, før uheldet kan være ude.

   

  Stivhed

  Vandrestøvler er ikke bare vandrestøvler, og der er stor forskel på behovet afhængig af, om du skal to uger på fjeldet med telt og køkken, eller om du skal gå Caminoen eller en lang travetur i skoven med hunden.

  En tommelfingerregel er, at jo længere og hårdere turen er, og jo tungere rygsækken er, jo stivere støvle har du brug for. Kortere ture, hytte-til-hytte-vandring og trekking på stier kræver ikke nær det samme af støvlerne.

  Støvlerne fra Hanwag deles ind i 4 kategorier, nemlig A,B,C og D. A-støvlerne er mest til hverdagsbrug, mens D-støvler er udprægede bjergstøvler. Eventyrsports Hanwag-støvler kommer fra kategorierne A-C. Og selv om vore øvrige mærker som Haglöfs, Salomon og Keen ikke benytter de samme opdelinger, bevæger de sig inden for det samme område.

   

  Pasform

  Fodtøjet er det absolut vigtigste udstyr på en vandretur, og du må ikke gå på kompromis med pasformen. Når du har besluttet dig for hvilken type, du har brug for, er det bare at gå i gang med at prøve fra en ende af. De skal sidde fast om hælen og må under ingen omstændigheder klemme tæerne. Der skal være plads til, at fødderne bliver større i løbet af dagen, og de skal kunne rutche fremad uden, at tæerne klemmes, når du går ned ad bakke. Husk at tage de rigtige strømper på og en pakket rygsæk, hvis du skal gå med sådan en.

   

  Materialer: Robuste og lette vandrestøvler

  Vandrestøvler fås i læder, kunststoffer og ganske ofte i en kombination. Det er i høj grad et spørgsmål om smag, hvad man vælger. Læderstøvlerne er ofte lidt tungere, men er næsten ikke til at slide op.

  Lette vandrestøvler er blevet mere og mere populære. Det skyldes måske, at flere og flere danskere kaster sig ud i vandring for første gang nu her. Når man første gang får et par tunge læderstøvler på kan det føles som en stor omvæltning fra det, du er vant til til hverdag. Derfor er et par lette vandrestøvler en god første-støvler, hvis du stadig er igang med at finde ud af om vandring er noget for dig. Der findes dog også mange ruter i Danmark, hvor man bliver glad for den ekstra stivhed og støtte et par tunge vandrestølver kan give. Hvad afgør vægten? Som vi skrev er overdelen en vigtig faktor på vægt skålen, men når du får en let vandrestøvle i hånden vil du også bemærke at sålen ofte er blødere og overdelen tyndere. Den tynde overdel gør lette vandrestøvler mere ideel til vandring om sommeren, da de ikke isolere ligeså meget som de tunge. Masser af brands eksperimentere med nye og anderledes materialer, der skærer vægten fra vandrestøvler. Især Ecco og Hanwag som er begyndt at bruge Yaklæder i deres støvler er fremme i skoen (eller støvlerne) når det gælder letvægt. Yaklæder er meget slidstækt, så det er muligt at bruge tyndere delere og stadig have en støvle, der kan holde længe.  

  Vandtætte vandrestøvler

  Man kan få vandrestøvler både med og uden vandtæt membran som f.eks. Gore-Tex®, eVent® og KEEN.DRY. De gør støvlerne vandtætte, men tillader damp at passere ud. En støvle med membran vil dog altid være mindre åndbar end en uden. Læderstøvler uden membran kan imprægneres så meget, at de kan tåle masser af vand, men de bliver ikke helt vandtætte. Husk under alle omstændigheder at vedligeholde støvlerne med rengøring, imprægnering og/eller læderfedt, hvis de skal bevare funktionen, og du vil beholde dem i mange år.

   

  Tilbehør

  Når du nu køber noget godt fodtøj i Eventyrsport, skal du ikke snyde dig selv for et eller flere par sokker, der passer til det eventyr, du er på vej ud på. Uld og kunststof er velegnet til både hverdag og vandring, og vi har alle tykkelser. Inder- og ydersokker er meget brugt til vandring, her kan du lave den kombination, der passer dig bedst. Vores sokker kommer især fra Icebreaker og Smartwool.

   

  Dit fodtøj skal naturligvis vedligeholdes, og det gælder også sko og støvler med membraner. Bliver de ikke imprægneret, fungerer membranen ikke ordentligt. Vi har et bredt udvalg af plejeprodukter fra Granger's.

   

  Mærker

  I Eventyrsport finder du herrevandrestøvler, damevandrestøvler og børnevandrestøvler fra Hanwag, Haglöfs, ECCO, Viking, La Sportiva, Salomon og Keen.