Få styr på din stil
Løbestil dækker over den måde dine fødder arter sig, når du afvikler dine skridt. Dvs. hvordan bevægelsen er fra landing til afsæt.
Overordnet kan der ske tre ting:
- Når du lander og ruller fremad på foden, forbliver fodsålen plant på underlaget. I så fald har du en neutral løbestil.
- Hvis din inderste ankel derimod falder indad gennem skridtafviklingen, så har du ”overpronation” eller du ”overpronerer”. I det tilfælde, skal du have en sko, der kan afhjælpe det indfald.
- Skulle du høre til den lille del af løberne, hvor den yderste ankel bæger sig ud af, kaldes det at du ”supinerer” eller ”supination” og så skal du have en løbesko, der passer til dette.
Læs mere her:
Vælg den rigtige begynder løbesko
Stil ind på din løbestil
Find den rette stabilitet
Hvis du overpronerer eller supinerer, vil dine sener og led, fra foden og helt op til hofterne, blive udsat for en kraftig påvirkning, som i værste fald kan resultere i skader og overbelastning. Derfor vil målet altid være at få dig til at afvikle dine skridt, så neutralt som muligt.
Hvis ikke du ved egen kraft kan holde fødderne neutrale i skridtafviklingen, er der hjælp at hente i løbeskoene. Her taler man om løbesko mod overpronation, der er konstrueret på en måde, så de stopper et eventuelt indfald.
Det kan være med en kile af fastere skum på indersiden af skoen, en plastikkonstruktion i mellemsålen, eller såkaldte ”guide-rails”, der ligger ned langs siden af mellemsålen. En fast hælkappe er ligeledes med til at holde godt på fødderne og skabe stabilitet.
Afvikler du som sagt dit skridt uden af fødderne falder ud eller ind, så er du neutral løber og har behov for et par neutrale løbesko.
Er pronation farligt?
Nej, er det korte svar. Den længere forklaring er, at pronations-bevægelsen er kroppens egen måde at lave stødabsorbering på. Når du lander og presser med din vægt, tager kroppen for stødet ved at lave pronations-bevægelsen.
Det er imidlertid meget vigtigt, at pronations-indfaldet kontrolleres og mindskes. Især hvis du er nybegynder. Dine senere og led skal trænes langsomt op, så de over tid bliver stærke nok, til at kroppen selv kan være med til at holde dig stabil.
Løbestil kan ændres efter graviditet
Det er ikke unormalt, at kvinder oplever at deres løbestil ændrer sig efter en graviditet. Derfor kan det være en gode ide, at du får testet din løbestil en gang imellem, så du sikrer dig, at de løbesko du løber i, stadig er de helt rigtige løbesko til dig. Mange vælger blot at købe en ny udgave af den model de altid har løbet, men det kan være en fejl.
Træn dig stærkere
Man kan godt ændre på sin løbestil, hvis man træner specifikt med det for øje. Det vil kræve målrettet styrketræning og vejledning fra en løbetræner, som kan arbejde med den måde du løber på.
Hvad er dit behov?
- Mængden af kilometer om uge
- Målet med din træning
- Det underlag du løber på
Antallet af kilometer om ugen, længden på dine lange ture og hvor mange gange du løber om ugen, er alle faktorer som spiller ind i dit valg.
Vælg rigtig med din vigtigste løbesko
Den vigtigste løbesko er den, som du løber de fleste af dine kilometer i. Det er din primære løbesko og her skal du vælge en allround løbesko, som passer 100% på din løbestil og som er konstrueret til at ”løbe langt på literen” som man kan kalde det. Her er der fokus på komfort, stabilitet og slidstyrke. Det er denne model som du løber langt de fleste at dine kilometer i og dine længste ture.
Komfort handler om stødabsorberingen, der skal skåne dig fra de hårde stød, når du lander. Derudover drejer det sig om den indvendige komfort du oplever ved første in-step. Du skal kunne mærke, at overdelen ligger fast rundt om foden uden at hverken stramme eller genere.
Stabiliteten kommer hælkappen og fra den måde som mellemsålen er konstrueret på. Er det en fast skum eller en blød skum? Er der plastikforstærkninger i enten hæl eller under svangen? Stabiliteten er med til at hjælpe dig, når trætheden indfinder sig og kroppen ikke kan klare udfordringerne selv.
Mere end et par sko?
Du kan godt have forskellige modeller fra forskellige brands, som stort set kan det samme. En New Balance 880 vil på mange måder kunne der samme som en Asics Gel-Nimbus. Alligevel kan det give god mening at have begge to, for på den måde at kunne veksle mellem dem.
Har du fundet din eneste ene favoritsko, kan det sågar give mening at have to udgaver af den samme model. Lyder det som frås? Måske men det giver god mening:
Hvis du eks. løber mere end tre gange om ugen, er det en rigtig god ide at have mere end et par løbesko. Løbesko har brug for at hvile sig mellem turene, fuldstændig som du har. De mange små luftbobler, som skummet i mellemsålen består af, har brug for at udvide sig efter brug.
Eller hvis du vil supplere din løbetræning med intervaller eller kortere ture i højt tempo, så kan du vælge at købe en sko, der er specifikt konstrueret til formålet. Det vil tilføre mere kvalitet til din træning og give dig flere forskellige løbeoplevelser. Det er en fed fornemmelse at hoppe i en let løbesko med en responsiv mellemsål, når der skal fart i fødderne, hvis man til daglig er vant til de tungere mængdetræningssko.
Læs mere: Der er flere gode grunde til mere end ét par løbesko