Hvordan vælger man den rigtige begynder-løbesko?

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Hvordan vælger man den rigtige begynder-løbesko?
Råd og vejledning
17 November 2022

Hvordan vælger man den rigtige begynder-løbesko?

Rasmus Baaner - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Rasmus Baaner

- Løbespecialist hos Eventyrsport

Er du nybegynder på løbefronten, kan det være lidt af en jungle at finde rundt i alle de mange løbesko, der findes på markedet. Derfor anbefale vi altid, at du køber dine første par løbesko i en butik, hvor du kan få personlige rådgivning.
Du kan finde vores butikker med løbesortiment her.

Her i artiklen vil vi klæde dig godt på, så du er forberedt på de spørgsmål, du vil møde hos ekspedienten, når du vælger løbesko.

Vi kommer ind på følgende:

  • Hvor skal du købe dine nye løbesko og hvorfor?
  • Hvordan forbereder du dig før køb?
  • Vigtige faktorer når du køber nye løbesko.
  • Er de dyreste løbesko også de bedste?
  • Det giver god mening med flere par løbesko.
ASICS_RUN_AW22_Womens_A7R08791

Hvor skal du købe dine nye løbesko og hvorfor?

Det kan være dejlig nemt og bekvemt - og måske også ved første øjekast billigere - at købe løbesko på nettet. Men det kan være en stor fordel at opsøge en specialbutik de første gange, du køber løbesko. Her har personalet de rette forudsætninger for at hjælpe dig, og ofte vil du endda blive tilbudt samme pris, som du kan finde skoene til på nettet.

Det er vigtigt, at du vælger en løbebutik med fagpersonale, der kan tilbyde dig en løbestilsanalyse, hvor du løber på et løbebånd, samtidig med at der laves en videooptagelse af din løbestil. Du behøver ikke være bekymret for at skulle på båndet – tempoet kan være lige så langsomt eller hurtigt, som du har det bedst med.

Bagefter vil ekspedienten vise dig optagelsen og fortælle dig, om du f.eks. pronerer (lander på indersiden af foden), lander neutralt (lige på foden) eller supinerer (lander på ydersiden af foden). Denne analyse hjælper dig og ekspedienten til at finde ud af, hvorvidt du har brug for en pronationssko. Derudover kan en video optaget fra siden vise dig din løbestil, det vil sige om du lander på hælen eller midt-/forfoden.

En anden fordel ved at handle i fysiske butikker er muligheden for at prøve forskellige sko på løbebåndet, og herved danne dig et bedre indtryk af skoene. Nogle ting, såsom hvordan skoen sidder på lige præcis din fod, kan man bare ikke læse sig til på nettet. Oftest er det også rart at prøve et halvt eller helt nummer mindre eller større, for at være sikker på, at det er den rigtige størrelse, der kommer med hjem.

Hvordan forbereder du dig før et køb?

For at hjælpe dig selv og ekspedienten i den kommende købssituation, er det vigtigt, at du overvejer følgende:

  • Hvor lange er de ture, du løber?
  • Hvor tit løber du?
  • Hvilket underlag løber du på?
Sk_rmbillede_2022-11-12_kl._15.44

Vigtige faktorer når du køber nye løbesko

Herefter kommer vi til alle de øvrige forhold, der hjælper dig og din ekspedient til at spore jer ind på din ideelle begynder-løbesko.

Hvilken løbestil har du?

Er du hæl- eller forfods-/midtfodsløber? Hvor stærke er dine fødder? Pronerer du eller er du neutral løber?

Nogle af disse spørgsmål vil I også få svar på i den føromtalte løbestilsanalyse, og de er vigtige for først og fremmest at bestemme, om du skal have en sko, der er neutral løbesko eller en model med støtte mod overpronation.

Bliv klogere på emnet i artiklen: Stil ind på dine løbestil

Hvor langt vil du løbe og på hvilket underlag?

Det er også nu, du skal fortælle, hvor tit du planlægger at løbe, hvor lange dine ture bliver, og om du mest løber i skov, på grus eller asfalt. På den måde kan du og ekspedienten afdække, om du skal have en asfaltsko, en trailsko eller måske en hybrid-sko.

Løber du mest i skoven, kan det være en god idé med en trailsko, eller i hvert fald en løbesko med en grovere sål, så du står bedre fast på skovstierne.

En hybridsko er til dig, der har et stykke asfalt til og fra skoven, og derfor skal bruge en sko, der duer til lidt af begge dele.

Hvilken fysik har du?

Er du en tung eller let løber?

Disse faktorer er meget vigtige for valget af den rigtige sko til dig. Oplever du f.eks. at lande tungt, kan det være, at du især skal være opmærksom på sko med god stødabsorbering. Det er ikke de hurtigste sko, men de er rigtig gode, når du skal i gang med at løbe.

Er du en let løber, og løber du mest kortere ture op til 5-6 km, kan du sandsynligvis godt løbe i en lettere skomodel.

Hvordan er din fod?

Det er vigtigt at se på, om du f.eks. har en bred eller smal fod, og om du har høj eller lav svang. Forskellige mærker og modeller har forskellige pasformer, så prøv dig frem og spørg din ekspedient. Det kan også være relevant med en indlægssål, hvis du har brug for ekstra støtte.

Hvis du har knyster eller en meget bred fod, findes der modeller som har ekstra bredde. Se udvalget her.

Hvordan føles den at have på?

Den løbesko du vælger, skal sidde godt på din fod fra starten og du skal have en løbesko der passer. Den må ikke stramme ubehageligt, du må ikke kunne mærke overdelen mod dine tæer og du skal have en god fornemmelse, når du har den på.

Lad være med at tænke, at "den skal bare lige gåes til". Løbesko giver sig ikke på samme måde som et par sko af læder. Ved løb udvider dine fødder sig på pga. varme og træthed og det skal der være plads til fra starten.

Forskellen på herre og dame løbesko

Det giver sig selv, at der er forskel på kvinder og mænds kropsbygning og derfor giver det også god mening, at producenter tager højde for dette, når de designer løbesko. Det gælder dels af mænd generelt er tungere end kvinder og at der er forskelle i føddernes anatomi.

Modeller til damer er ofte smallere i hælen, for så at blive bredere i forfoden. Dette er for at give et godt hold på foden bagtil og samtidig give plads til knyster. Herremodeller er derimod ofte mere lige i designet.

Enkelte brands har forskelle i mængden af skum, mængden af stabilitet og endda forskellige drop fra herremodeller til damemodeller. Det gælder eks. Asics og Adidas.

Har man som kvinde en relativt bred fod, kan det være en god ide at prøve en herremodel, hvis den findes i størrelsen. På den anden side herrer med smalle fødder prøve med damemodeller.  

17SS_On_Cloudflow_Editorial_01

Er de dyreste løbesko også de bedste?

Prisen på et par gode løbesko starter ved ca. kr. 1000 - 1200 kr. og du kan sagtens få super gode sko i denne prisklasse. Fordelen ved et mængdetræningssko til 1200,- er bla., at holdbarheden er høj og komforten er i top. 

De dyreste modeller, der ofte er skabt til konkurrence, har en høj "kilometerpris". De holder 200-400 km og koster omkring kr. 2000 kr.
For at kunne udnytte og dermed få gavn af materialerne i disse (f.eks. letvægts-mesh, ZoomX-skum og indlagte carbonplader) kræver det, at du løber dynamisk og fremme på midt-forfoden. Ellers er det spildt.

Med andre ord skal du derfor ikke tro, at du i begyndelsen automatisk bliver en bedre (eller hurtigere) løber af en dyrere sko. Det kræver i stedet masser af træning, og du vil ofte have en bedre løbeoplevelse med en mere komfortabel sko i starten, hvilket er vigtigt for at bevare blod på tanden.

Start derfor langsommere ud med at opbygge et solidt løbefundament, ikke mindst for at undgå skader. 

Det giver god mening med flere par løbesko

Når du har fundet dine løbesko og er kommet godt i gang med at løbe, så kan det på sigt give god mening at have flere par løbesko at skifte mellem.

Dels vil dine løbesko holde længere, hvis de ikke bruges hver eller hver anden dag og dels vil du få forskellige løbeoplevelser, fordi de forskellige modeller kan noget hver deres, hvilket er godt for din motivation.

Desuden styrkes din krop, da den får forskellige påvirkninger fra tur til tur. Især hvis du vælger en lettere og mindre stabil temposko, som et af dine par.

 Du kan læse mere om fordelene ved flere par løbesko her.

365 DAGES BYTTESERVICE

FRI FRAGT OG RETUR

DE MEST POPULÆRE BRANDS

Læs også:

Træn dig op til 5 km, 10 km og halvmarathon

Råd og vejledning
Posted: November 17, 2022
Categories: Løb
Tags: løb
Forfatter: Rasmus Baaner