Hvordan vælger man den rigtige begynder-løbesko?

< Forrige artikel Næste artikel >
Hvordan vælger man den rigtige begynder-løbesko?
Råd og vejledning
17 November 2020

Hvordan vælger man den rigtige begynder-løbesko?

Er du nybegynder på løbefronten, kan det være lidt af en jungle at finde rundt i alle de mange løbesko, der findes på markedet.

 

Hvordan finder du ud af, hvad der er den rigtige sko til dig?

 

Det skal vi prøve at finde ud af ved at se på:

 

  • Hvordan forbereder du dig før køb?
  • Hvor skal du købe dine løbesko og hvorfor?
  • Faktorer du bør tage i betragtning ved valg af sko
  • Din egen fornemmelse
  • Skal jeg helst købe en af de dyreste skomodeller for at få det bedste?

 

 

Hvordan forbereder du dig før køb?

 

Der er nogle overvejelser, du skal gøre dig, inden du køber:

 

  • Hvor lange er de ture, du løber?
  • Hvor tit løber du?
  • Hvilket underlag løber du på?

 

Så er du nemlig godt forberedt, inden du investerer i et par løbesko.

 

 

Hvor skal du købe dine løbesko og hvorfor?

 

Det kan være dejlig nemt og bekvemt - og måske også ved første øjekast billigere - at købe løbesko på nettet. Men det kan være en stor fordel at opsøge en specialbutik de første gange, du køber løbesko. Her har personalet de rette forudsætninger for at hjælpe dig, og ofte vil du endda blive tilbudt samme pris, som du kan finde skoene til på nettet.

 

Vi skal nok tease, for at du med denne artikel bliver klædt på til at få den allerbedste vejledning, når du kommer ned i butikken!

 

Det er vigtigt, at du vælger en løbebutik med fagpersonale, der tilbyder dig en løbestilsanalyse, hvor du løber på et løbebånd, samtidig med at der laves en videooptagelse af din løbestil. Du behøver ikke være bekymret for at skulle på båndet – tempoet kan være ligeså langsomt eller hurtigt, som du har det bedst med.

 Bagefter vil ekspedienten vise dig optagelsen og fortælle dig, om du f.eks. pronerer (lander på indersiden af foden), lander neutralt (lige på foden) eller supinerer (lander på ydersiden af foden). Så nu ved du og ekspedienten med andre ord, om du har brug for en pronationssko. 

 

Faktorer du bør tage i betragtning ved valg af sko 

Så kommer vi til alle de overvejelser, der hjælper dig, og en ekspedient sporer jer ind på din ideelle starter-sko.

 

Fodform

Det er vigtigt at se på, om du f.eks. har en bred eller smal fod, og om du har høj eller lav svang. Der er selvfølgelig sko, der tager højde for det.

 

Distance/underlag

Det er også nu, du skal fortælle, hvor tit du planlægger at løbe, hvor lange dine ture bliver, og om du mest løber i skov, på grus eller asfalt.

 

Hvordan lander du?

Er du hæl- eller forfods-/midtfodsløber, og hvor stærke er dine fødder, pronerer du?

 

Løbertype

Er du en tung eller let løber?

Disse faktorer er meget vigtige for valget af den rigtige sko til dig.

Oplever du f.eks. at lande tungt, kan det være, du især skal være opmærksom på sko med god stødabsorbering. Det er ikke de hurtigste sko, men de er rigtig gode, når du skal i gang med at løbe.

Er du en let løber, og løber du mest kortere ture op til 5-6 km, kan du sandsynligvis godt løbe i en lettere skomodel.

Løber du mest i skoven kan det være en god idé med en trailsko eller i hvert fald en løbesko med en grovere sål, så du står bedre fast på skovstierne.

 

Din egen fornemmelse 

Men det aller aller vigtigste er selvfølgelig at få prøvet skoene på – helst løbende på løbebåndet i mere end bare 30 sek.! For i sidste ende er det kun dig, der kan mærke, om det føles godt og rigtigt. Og her skal du stole 100% på din fornemmelse, for er der noget, der ikke føles helt optimalt første gang, du træder ned i skoen, kan du godt regne med, at det ikke er den rigtige sko, selvom den som udgangspunkt burde være det.

 

Sæt god tid af til butiksbesøget, og udnyt at du kan få svar på alle de spørgsmål, du måtte have. Det er alfa og omega for den gode løbeoplevelse (og for at undgå skader), at du får købt den rigtige sko.

 

Skal jeg helst købe en af de dyreste skomodeller for at få det bedste?

Prisen på et par gode løbesko starter ved ca. kr. 1000,-, og du kan sagtens få super gode sko i denne prisklasse. Kilometerprisen på de dyreste modeller er høj. De holder 200-400 km og koster omkring kr. 2000,-. For at kunne udnytte og dermed få gavn af materialerne i disse (f.eks. letvægts-mesh, ZoomX-skum og indlagte carbonplader) kræver det, at du løber dynamisk og fremme på midt-forfoden, ellers er det spildt.

 

Når du er blevet mere erfaren med, hvilke mærker og modeller, der passer dig bedst, kan du bedre kaste dig ud i også at købe løbesko på nettet. Men vær opmærksom på størrelserne! Der er stor forskel på, om de angives i US, UK eller danske str. Desuden er der meget stor forskel i størrelserne fra mærke til mærke og endda fra model til model. Så hvis du handler på nettet, bør du på forhånd have prøvet den specifikke model.

 

Husk også:

At der er sket meget med løbesko over de senere år. Der findes nu faktisk løbesko med meget tykkere såler, end vi har set tidligere, men som alligevel er lette. De er opbygget med nye former for skum, som har rigtig god stødabsorbering og bounce-effekt ved både hæl og forfod, samtidig med at de er lette. Ofte vil de passe godt til flere forskellige typer af løbere.

Bliver du rigtig bidt af løberiet, er det en rigtig god idé at have 2-3 forskellige par at skifte imellem. Måske en lettere model til kortere ture eller måske motionsløb (hvis du får mod på det) og en mængdesko til de længere træningsture.

 

En ekstra bonus ved at have flere par sko er også, at de dermed holder længere, fordi du veksler imellem dem. Du får også forskellige løbeoplevelser, fordi skoene kan føles meget forskellige, hvilket er godt for motivationen. Desuden styrkes din krop, da den får forskellige påvirkninger fra tur til tur – især hvis du vælger en lettere og mindre stabil temposko, som en af dine sko.

 

God tur!

Relevante links: 

Find løbesko til herrer

Find løbesko til damer

Hele vores udvalg af beklædning, udstyr og løbesko

Råd og vejledning
Posted: November 17, 2020
Categories: Løb
Tags: løb
Forfatter: Eventyrsport Blogger