Årets løbesko 2022 - til alle slags løbere

< Forrige artikel Næste artikel >
Årets løbesko 2022 - til alle slags løbere
Råd og vejledning
03 November 2022

Årets løbesko 2022 - til alle slags løbere

Rasmus Baaner - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Rasmus Baaner

- Løbespecialist hos Eventyrsport

Er det tid at skifte løbesko eller leder du efter sko nr. 2 til at skabe variation i din træning? Vi har samlet nogle af de mest interessante løbesko lige nu og giver dig her nogle bud til både den neutrale løber, til de der har behov for støtte mod overpronation og til de hurtige ture.

TIL DEN NEUTRALE LØBER

HOKA Bondi 8 er en forholdsvis stabil neutral løbesko med maksimal stødabsorbering og komfort. Den er HOKA’s absolut mest stødabsorberende model og derved også mest skånsomme. Adskiller sig fra HOKA Clifton ved at have en højere og blødere mellemsål. bagtil for at øge dæmpningen og stabiliteten i landingen.

Komforten starter allerede i overdelen, der består af en sømløs, engineered mesh, som giver dig en god åndbarhed og omfavnende fornemmelse. Pløsen har god polstring og generelt vil du opleve masser af komfort i både overdel og indersål.

Overdelen er delvist fremstillet af genanvendte materialer.

Mellemsålen består af en opdateret EVA skum, der er gjort endnu lettere end tidligere. Derudover er den bagerste del af hælen gjort længere bagtil, hvilket giver mere stabilitet i landingen og understøtter Bondi 8’s i øvrigt høje grad af stabilitet taget i betragtning, at det er en neutral løbesko. HOKA's Meta-Rocker teknologi, sørger for, at du vil opleve en god og naturlig fremdrift ved hvert skridt.


HOKA Bondi 8 er også meget velegnet som en hverdagssko, hvis du f.eks. går mange skridt i løbet af dagen. 

Til den neutrale løber der ønsker en komfortabel og skånsom løbeoplevelse - selv på de meget lange ture.

Clifton modellen fra HOKA har hurtigt fået ikon status og her i efteråret 2021 er den seneste og 8. udgave lanceret med en endnu blødere skum end forgængeren. Clifton 8 er samtidig blevet 15% lettere end sin forgænger, men har samme bløde og komfortable fit. Den relativt brede sål giver skoen en rigtig god stabilitet til trods for dens status som neutral.

Mellemsålen på Clifton 8 er blevet opdateret med en ny og endnu blødere EVA-skum, som giver dig masser af komfort uanset hvilken distance du skal ud på. Mellemsålen er bygget op omkring HOKA’s Meta-Rocker, som betyder at sålen vipper en smule. Det hjælper til en hurtigere og mere skånsom skridtafvikling.

Til den neutrale løber der søger en allround løbesko med god stødabsorbering, lav vægt og lavt drop. Eller til pronationsløberen der gerne vil prøve sig af i en neutral løbesko.

Brooks Glycerin 20 er en neutral løbesko der stadig byder på masser af komfort og som tilmed er gjort endnu lettere i denne 20’ende udgave.

Glycerin har Brooks’ opdaterede DNA LOFT V3-teknologi i sålen, der er 28 % lettere og 17 % mere energireturnerende end forgængeren. DNA LOFT V3 øger skoens blødhed, reducerer den samlede vægt og giver en alt i alt mere fjedrende og komfortabel oplevelse. Går man i detaljer med det tekniske, betyder opgraderingen af DNA LOFT til DNA LOFT V3, at man har tilført nitrogen til skummaterialet for at opnå en lavere densitet i materialet og dermed forbedre oplevelsen af materialets kvaliteter: dvs. sålen føles både lettere, blødere og mere responsiv.

Sålen på den opdaterede Glycerin 20-model er desuden bredere under midtfoden for at hjælpe til en lettere overgang i rullet fra hæl til tå. Denne overgang optimeres yderligere af de segmenterede ’crash pads’ i ydersålen, der suger fart ud af landingen.

Andre specifikationer inkluderer Ortholite-indlægssålen, som tilpasser sig foden for at sikre det perfekte in-step og et godt første indtryk (first feel) af skoen. Det lette Jacquard Air Mesh i skoens overdel giver en super god pasform og uundværlig åndbarhed.

Til den neutrale løber der søger en let allround løbesko

Saucony Triumph 19 er løbeskoen til den neutrale løber, der søger masser af komfort og stødabsorbering til såvel korte som lange træningspas og løbeture. Forbedringer i denne nittende version er lavere vægt, øget ventilation og forbedret grundlæggende stabilitet kombineret med en SPEEDROLL-inspireret opbygning.

Foden omsluttes på en behagelig og stabil måde ved hjælp af et sømløst og velventileret mesh, som er kombineret med en stabiliserende 3D-struktur omkring mellemfoden. Overdelen består hovedsageligt af genanvendte materialer; mesh 60% og øvrige 100%.

Den unikke FORMFIT pasform skaber en optimal og individuelt omsluttende pasform omkring hele foden. Toppen af mellemsålen er anatomisk formet som en vugge til at vippe foden ind og give bedre støtte omkring hælen og svangen.

Indersål/topsål er i PwrRun+ skum, der bringer stødabsorberingen tæt på foden og giver masser af indvendig komfort.

Hele mellemsålen består af den luksuriøse PWRRUN+, som er lettere, mere stødabsorberende og energireturnerende end tidligere stødabsorberende materialer. Sammenlignet med EVA-baserede materialer er levetiden også tre gange så lang og temperaturpåvirkningen er minimal.

Geometrien i sålen med en afrundet hæl og forfod er inspireret fra SPEEDROLL teknologien i Saucony’s temposko og skaber en blød overgang fra landing til det punkt, hvor den maksimal belastning sker. Dette minimerer mængden af pronationspåvirkning for anklen, hvilket skaber et mere skånsomt løb.

 

Til løberen der ønsker et skånsomt løb og masser af komfort på længere ture

New Balance 1080 V12 er et let og komfortabel allround løbesko til den neutrale løber. Det er en af de typer sko, der kan lidt af hvert; den føles frisk og let nok til hurtige tempoture eller intervaller og den er tilstrækkeligt stødabsorberende til lange rolige ture om søndagen.

Skoen tillader løberen selv at tage styringen. Her er ingen stive konstruktioner, der tager over og tvinger dig i en given retning. Du bestemmer.


Grundstenen i mange af New Balance’s modeller er mellemsålsmaterialet FreshFoam X, der i denne 12. udgave af 1080 er komprimeret en anelse anderledes. Det er en blød og energifyldt skum, der både gør 1080 V12 til en komfortabel og frisk sko. Bonuce effekten både dæmper landingen og skyder dig videre til næste skridt. Sålen er gjort lidt bredere bagtil for at give mere stabilitet i landingen.


I overdelen får du en nærmest sokkelignende konstruktion af et strikket HypoKnit materiale, der slutter ret tæt om foden. Ultra Heel kælkappen bidrager til et rigtig godt hold på foden. Den er gjort mere fast end tidligere modeller. 

New Balance 1080 V12 har New Balance’s Green Leaf mærkat, hvilket betyder at mindst 50% af overdelen og 3% af mellemsåls materialet er bio-baseret lavet af vedvarende ressourcer.

Til løberen der søger en blød og fri løbeoplevelse i en sko, der både kan kort og hurtig, langt og langsomt.

Saucony Ride 15 er en allround løbesko til den neutrale løber, som søger en let, fleksibel og stabil mængetræningssko til de daglige løbeture. Denne 15. udgave er gjort lettere samtidig med, at den ovenikøbet har fået endnu mere stødabsorbering end tidligere.

Den unikke Saucony FORMFIT pasform skaber en optimal og individuelt omsluttende pasform omkring hele foden. Toppen af mellemsålen er anatomisk formet som en vugge til at vippe foden ind og give bedre støtte omkring hælen og hælpuden.

Hele mellemsålen på Ride 15 består af en opdateret udgave af PWRRUN skum. Højden på sålen er generelt øget i forhold til tidligere modeller og yder 18% mere stødabsorbering og 5% bedre energiudnyttelse. Til gengæld er antallet af forskellige lag i skoen reduceret, hvilket samlet set gør skoen lettere.

Den højere mellemsål omslutter og stabilisere foden på en bedre måde end tidligere, og den afrundede Speedroll-inspirerede konstruktion skaber en blød overgang fra landing til maksimal belastning. Det minimerer pronationseffekten på anklen og skaber et mere skånsomt løb.

Til løberen der søger en komfortabel mængdetrænigssko i den lette ende

Mizuno Wave Sky 5 er en mængdetræningssko, der på papiret er neutral, men som i sin konstruktion alligevel yder rigtig god stabilitet og ikke mindst masser af komfort.

Wave Sky 5 har fået en ny blød og strækbar overdel, som sikrer dig komfort og god pasform. Den faste hælkappe er godt polstret og medvirker til støtten og stabiliteten. 

I mellemsålen benytter Mizuno sig af en blanding af deres velkendte Wave-teknologi og deres nyeste materialer Enerzy og EnerzyCore. Wave-teknologien er den velkendte bølgede plade der er placeret i hælområdet. Pladen yder både stødabsorbering og stabilitet. Enerzy-materialet er 17% blødere og 15% mere energireturnerende end tidligere mellemsålsmaterialer fra Mizuno. Enerzy giver en blødere og mere ”bouncy” stødabsorbering, men giver også en mere jævn overgang fra hæl til forfod i skridtafviklingen. EnerzyCore-materialet er ikke mindre end 293% blødere (!!) og 56% mere energireturnerende end tidligere mellemsålsmaterialer fra Mizuno.

Kombinationen af Wave-teknologi, Enerzy- og EnerzyCore mellemsålsmateriale og en ydersål, der er inddelt i zoner for at afvikle skridtet skånsomt og effektivt, har du en løbesko der er skabt med fokus på tryghed, stabilitet og komfort.

Til løberen der søger stabilitet, støtte og komfort til den daglige træning.

Asics Novablast 3 er en neutral løbesko med masser af komfort og fokus på et skånsomt løb med høj returenergi. Du vil opleve en bounce-effekt, der suger landingen til sig og sender dig responsivt videre. Brug NovaBlast 3 som din primære løbesko, som løbesko på restitutionsture eller på de ekstra lange ture.

Denne 3. udgave er blevet lettere og har fået en opdateret FF Blast+ mellemsål, mens overdelen nu består for 75% vedkommende af genanvendte materialer.

Det dominerende materiale i mellemsålen er Asics FlyteFoam Blast™+, en letvægts skum med en høj grad af stødabsorbering og returenergi. Denne 3. udgave vil opleves endnu blødere og endnu mere energisk end forgængeren samtidig med, at den er blevet lettere.

Sålens højde er øget til 30mm i hælen og 22mm i forfoden, hvilket er relativt højt, med deraf super dæmpning og høj komfort til følge.

Til den neutrale løber der søger et energifyldt og skånsomt løb eller en hurtig mængdetræningssko.

TIL PRONATIONSLØBEREN

Adrenaline GTS 22 er det sikre valg for løberen med behov for støtte mod overpronation, når du søger en løbesko til din daglige træning og som står distancen over længere tid.

Hvor producenterne før i tiden tilføjede meget hårde kiler på indersiden af en pronationsløbesko, for at modstå indfaldet, så griber Brooks det anderledes innovativt an. Her guides din fod gennem skridtafviklingen af to GuideRails, der løber langs henholdsvis inder- og yderside af skoen i toppen af mellemsålen.

Mellemsålsmaterialet er den meget stødsabsorberende DNA LOFT skum, der i landingen suger kraften ud af stødet via segmenterede ”crahspads”, for så at overlade det til de to GuideRails at styre dig korrekt og sende dig afsted med et kraftfuldt bounce.

Du er således sikret komfort, støtte og energioverførsel. Udover at være dejlig blødt og responsivt er DNA LOFT også slidstærkt.

Overdelen på Brooks Adrenaline GTS 22 består af et åndbart 3D-printet mesh-materiale, som sikrer optimal hold på foden og åndbarhed. Hælkappen er forbedret siden forrige model og pløsen er polstret for komfort. Ydersålen er forstærket med et ekstra lag slidstærkt gummi for bedst mulig holdbarhed.

Til pronationsløberen der søger en komfortabel mængdetræningsko med innovativ stabilitet.

Saucony Guide 15 er en stabil allround løbesko til løberen med behov for støtte mod overpronation, men Guide 15 kan også fungere for den neutrale løber, der søger ekstra støtte på de lange træningsture.

Overdelen på Saucony Guide 15 består af en FORMFIT-konstruktion. Det vil sige at foden ”krammes” af en Engineered Mesh overdel med stabiliserende 3D-trykt struktur og lige under foden ligger en topsål af den luksuriøse PWRRUN+ skum, der bringer stødabsorberingen helt tæt på foden. Topsålen formet anatomisk så den omfavner hælen og følger fodens form op i svangen. Skoen er desuden polstret i både hæl og pløs for komfort.

Hele mellemsålen består af en opdateret udgave af PWRRUN skum. Højden på sålen er generelt øget i forhold til tidligere modeller og yder 18% mere stødabsorbering og 5% bedre energiudnyttelse. Til gengæld er antallet af forskellige lag i skoen reduceret, hvilket samlet set gør skoen lettere.

Den dynamiske TPU-støtte på skoens inderside yder stabilitet til pronationsløberen. Den er mere fleksibel end tidligere modeller og ”træder først i kraft”, hvis pronationsindfaldet sker og man vil derfor kunne løbe i Guide 15 selv, hvis man er neutral løber. Man kan sige, at skoen lytter til løberens behov.

Den højere mellemsål omslutter og stabilisere foden på en bedre måde end tidligere, og den afrundede Speedroll-inspirerede konstruktion skaber en blød overgang fra landing til maksimal belastning. Det minimerer pronationseffekten på anklen og skaber et mere skånsomt løb. Derudover skaber det følelsen af en fremaddrivende kraft der gør, at løbet føles lettere og som fremmer skridtafviklingen og reducerer energiforbruget.

Til løberen med behov for støtte, stabilitet og komfort kilometer efter kilometer efter…

New Balance 860 v13 er mængdetræningsskoen til løberen, der har brug for pronationsstøtte og som ønsker god komfort. Du er sikret rigtig god stødabsorbering, samt god åndbarhed i mesh-overdelen.

Denne 13. udgave er opdateret i både mellemsål og overdel og du vil opleve en markant blødere sko end tidligere, men med mere energireturnering og samme gode stabilitet.

New Balance 860 v13 har New Balance’s Green Leaf mærkat, hvilket betyder at mindst 50% af overdelen er bio-baseret lavet af vedvarende ressourcer.

Mellemsålen er opdateret og består nu af FreshFoam X i fuld længde, der er en letvægtsskum med masser af komfort, masser af stødabsorbering og høj returenergi. Nederst på indersiden af mellemsålen finder vi en markant fastere skumtype, der skal sikre, at du støttes i pronationsbevægelsen på skånsom og behagelig vis. 

Øverst ligger et lag af FuelCell skum, der ligeledes anvendes i flere af mere tempoorienterede løbesko fra New Balance og som er en meget responsiv skumtype.

Med erfaringer fra andre af deres modeller, har man i denne udgave gjort den bagerste platform mere firkantet og en anelse slidset i hælen, hvilket gør skoen mere stabil i landingen.

Til løberen med behov for stabilitet og som samtidig ønsker komfort og et grønt valg.

Denne 29. udgave en Asics' klassiker Kayano underbygger skoens kendetegn som en løbesko med rigtig god stabilitet mod overpronation og masser af komfort, nu med en helt nyt stabilitets-teknologi samtidig med at den er gjort lettere.


Asics Gel-Kayano 29 er opdateret med den nye stabilitets teknologi LITETRUSS, der er one-piece løsning af tidligere stabilitetsteknologier og som giver en mere smidig og fleksibel overgang fra hælen til forfoden, samtidig med at stabiliteten bevares, hvilket giver en lettere fornemmelse under løb.


De to forskellige mellemsålsmaterialer LITETRUSS teknologien er FlyteFoam Blast + i den øverste del, som giver en let, blød og ekstremt energiretunerede støddæmpning. Den nederste del er i den tungere FlyteFoam, som giver en let og behagelig støddæmning. Tilføjelsen af FlyteFoam Blast + giver en lettere sko, da FlyteFoam Blast + er 19% lettere end FlyteFoam Blast.

LITETRUSS teknologien er konstrueret kønsspecifikt på henholdsvis dame og herre modellen, hvilket giver optimal stabilitet for både kvinder og mænd på baggrund af kvinder og mænds forskellig anatomi og fysiologi.


Der er placeret en GEL-pude i hælen, for stødabsorbering af den vægt som ligges ned i hælen ved hvert skridt, hvilket reducere de stød der kommer op gennem kroppen. 
Overdelen på Gel-Kayano 29 er af blød og åndbar Engineered Jaquard mesh, hvoraf 75% er baseret på genanvendte materialer.

Til løberen der ikke vil gå på kompromis med hverken støtte, stabilitet eller sikkerhed.

TIL DE HURTIGE TURE

Asics Magic Speed 2 til er løbeskoen til løberen, der ønsker fart i fødderne og som søger en løbesko til intervaller, tempoture og konkurrence. Med carbon-plade og en energifyldt letvægtsskum i mellemsålen, er du sikret de bedste forudsætninger for at præstere maksimalt.

Overdelen på Aiscs Magic Speed 2 er af slidstærk, let og åndbar mesh, der lægger sig tæt til foden og medvirker til en oplevelse af, at skoen følger fodens bevægelser og til en rigtig god ventilation.

Overdelen består for 50-75% vedkommende af genanvendte materialer.

Mellemsålen er med FlyteFoam Blast™, det letteste og mest bouncy mellemsålskum hos ASICS. Det giver en særdeles god stødabsorbering taget i betragtning, at Magic Speed er en tempoløbesko. I denne 2. udgave er den generelle stack height (højden på mellemsålen) øget, hvilket kun understøtter komforten.

Magic Speed 2 har en stiv carbon-plade i fuld længde, der sammen med det øgede drop på 7mm er med til at skabe fremdrift og medvirker til et kraftfuldt afsæt. Den buede sålkonstruktion hjælper med at reducere ankelbøjning og energiforbrug i anklen. Det skaber en let fremadrulning, så man kan løbe længere med mindre indsats.

Til den løberen der søger en tempofyldt løbesko eller en lynhurtig mængdetræningssko.

Saucony Endorphin Pro 3 er 3. generation af topmodellen i Saucony’s meget populære Endorphin serie. Med både carbonplade og den lette yderst energireturnerende PWRRUN PB skum i mellemsålen er du sikret alle forudsætninger for et hurtigt løb, der samtidig er mere skånsomt end mere minimalistiske konkurrencesko. Det er løbeskoen til konkurrencer, intervaller, tempoture – kort sagt; til når det skal gå rigtig stærkt.


Der er i denne 3. udgave en højere mellemsål, der vil opleves blødere end tidligere og samtidig er overdelen i en lettere mesh. Derudover er hele overdelen – og kassen skoen kommer i – lavet af 100% genbrugsmaterialer.


Mellemsålen er lavet af PWRRUN PB skum, som giver en ekstrem lav vægt, maksimal stødabsorbering og 91% energireturnering. En ultralet og meget stiv S-buet kulfiberplade er integreret i mellemsålen, som i kombination med et 8 mm drop skaber en naturlig overgang til SPEEDROLL-teknologiens fremdrivende kraft. Du får herved en hurtigere skridtafvikling, et lavere energiforbrug og mindre belastning for kroppen. Den relativt høje stack height (mellemsålens højde) yder en masser af stødabsorbering selv på de rigtig lange distancer. 

Til løberen der søger fart og komfort til lange ture i højt tempo.

Endorphin Speed 3 til er skoen til løberen, der leder efter en hurtig, let og stadig komfortabel temposko til konkurrence, men som også vil kunne fungere i den daglige træning til intervaller eller tempoture.

Med den opdaterede nylonplade i mellemsålen, et fokus på lav vægt og hurtigt skridtafvikling, er Saucony Endorphin Speed 3 en løbesko, der kan holde tempoet højt over en længere distance.

Saucony’s FORMFIT-pasform af et formbart, ultratyndt og ventileret mesh skaber en optimal og individuelt omsluttende pasform omkring hele foden. Hele overdelen er lavet af 100% genbrugsmateriale.

Mellemsålen er lavet af PWRRUN PB skum, som giver en lav vægt, maksimal stødabsorbering og 88% energireturnering. I modsætning til Pro udgaverne er den stive S-buede plade lavet af nylon og ikke kulfiber. I denne 3. udgave er pladen udformet som en Winged-Geometry, der giver mere stabilitet end tidligere.

Integreret i mellemsålen og i kombination med et 8 mm drop, skaber det en naturlig overgang til SPEEDROLL-teknologiens fremdrivende kraft. Du får herved en hurtigere skridtafvikling, et lavere energiforbrug og mindre belastning for kroppen.

Til løberen der søger en lynhurtig løbesko til både træning og raceday.

Brooks Hyperion Tempo er skoen til løberen der vil have fuldt udbytte ud af sin tempotræning. Skoen er designet til at slå personlige rekorder på en mere komfortabel og skånsom måde.

Allerede i overdelen mærker man, at vi har med en tempoorienteret løbesko at gøre. Overdelen på Hyperion Tempo består af en vævet overdel en god åndbarhed og en tætomsluttende pasform. Overdelen er lavet i et enkeltlags mesh materiale. På den måde holdes vægten nede. 

Mellemsålen er lavet i det nye DNA FLASH stødabsorberingsmateriale. Man har tilført nitrogen til skummaterialet for at opnå en lavere densitet i materialet og dermed forbedre oplevelsen af materialets kvaliteter. Dette medvirker til en yderst let og komfortabel sål, der samtidigt vil sende dig afsted med en masse energi. Selve sålens er bygget op for at skabe en mere effektiv afvikling. Du vil derfor opleve at skoen er mere effektiv og du vil derved mindske træthed - også når det går stærkt. 

Til løberen der søger en relativ skånsom løbesko til de hurtige tempoture.

Adidas Takumi Sen 8 er en unisex løbesko til de hurtige tempoture, intervaller eller til raceday når du jagter PR på 5 og 10km. Den høje mellemsål gør Takumi Sen 8 til en temposko i den relativt komfortable del af skalaen. 

Med en mellemsål af ren Lightstrike PRO skum og med indlagte glasfiber EnergyRods er du sikret masser af fremdrift og høj energioverførsel.  

Lightstrike Pro er et nitrogen indfuceret TPU-materiale og er Adidas’ letteste og mest responsive skum til dato. Ydermere finder man også ”EnergyRods” af glasfiber i mellemsålen. Energyrods er spredt ud i fem langs foden, som hver ligger under tæerne og de dertilhørende knogler i forfoden for maksimal fremdrift. Denne kombination giver løberen en energifyldt løbeoplevelse, der fremmer skridtafviklingen og en fornemmelse af at blive sendt hurtigt videre samtidig med at forbedre løbeøkonomien.

Den generelle lave vægt på Takumi Sen 8 kommer især til udtryk i overdelen, der er fremstillet af en tynd mesh og som giver høj åndbarhed og fleksibilitet. Forstærkede zoner på overdelen yder en vis stabilitet til foden. Bunden af Takumi Sen 8 er som en klassisk racesko sparsomt forstærket for at minimere vægten og holdbarheden er således ikke den samme som en traditionel mængdetræningsko.

 

Til løberen der konstant søger innovative og nytænkende løbesko.

Adizero Adios 6 er designet til halvmaraton- og maraton-distancen, men takket være stødabsorberingen kan den også bruges til hurtige træningsture. Lightstrike og Lightstrike Pro sørger for optimal stødabsorbering og energireturnering. Torsion-rods giver en ”snappy” afvikling og Continental™ ydersålen sikrer greb i underlaget.

Den tynde og meget åndbare mesh-overdel er lavet af Adidas Primegreen, som er højtydende genanvendte materialer.

Adidas benytter sig af en blanding af Lightstrike og Lightstrike Pro i mellemsålen på Adizero Adios 6. I hælen er der Lightstrike som sikrer en blød landing, og fra midtfoden og frem er der placeret Lightstrike Pro som sikrer dig en høj mængde energireturnering. Lightstrike Pro er et nitrogen indfuceret TPU-materiale som sikrer høj energireturnering.

Så er der ingen undskyldning!

Til løberen der søger fart til raceday på de mellemlange distancer.

HOKA Carbon X 3 er løbeskoen til løberen, der søger en tempofyldt løbesko til lange ture i højt tempo. Det er 3. udgave i den banebrydende Carbon X serie fra HOKA.

Mellemsålen på denne 3. udgave er en CMEVA med PROFLY™ konstruktion. PROFLY™ er en intelligent stødabsorbering bestående af en todelt mellemsål, der leverer en blød dæmpning i hælen og en fastere skum i forfoden for mere fremdrift. Du vil opleve en absorberende landing, komfort og et energifyldt afsæt.

Dette understøttes af Meta-Rocker-geometrien, der er designet til at skabe fremdrift og fremme den naturlige skridtafvikling samt reducere højdeforskellen mellem hæl og tå. Herved understøttes løbernes naturlige bevægelser og du vil opleve en blød hæl-til-tå overgang og øget løbeeffektiviteten.

I modsætning til den lettere og mere deciderede racesko HOKA Rocket X er der i Carbon X 3 mere stødabsorbering. Du vil opleve en mere absorberende landing kombineret med mere komfort, men stadig med et energifyldt afsæt, hvilket derfor også gør Carbon X 3 mere velegnet til de længere ture helt mod 100km ultraløb, hvor der stadig er fokus på højt tempo.


Til forskel fra tidligere modeller er overdelen på Carbon X 3 af premium performance knit, der gør at overdelen former sig tæt til foden og giver et rigtig godt hold, samtidig med at åndbarheden er intakt. Toppen af hælen er forlænget og gør skoen nem at komme i. Indersålen er af formet EVA skum.

Til løberen der ønsker fart i fødderne ud på de helt lange distancer.

TRAIL

Drop: 10 mm

Vægt: 298 gram pr. sko (EU 42 2/3) / 280 gram pr. sko (EU 39 1/3)

Salomon Speedcross 6 er trailskoen til dig, der vil have oplevelsen af rigtig god stødabsorbering kombineret med stabilitet, et aggressivt greb i en meget robust sko. Speedcross 6 har stødabsorbering nok til lange ture og et grip under bunden, der klarer selv teknisk løb med mange retningsskift og vil som sagt også være et godt valg til vandreturen.

Denne 6. udgave er gjort lettere end tidligere modeller.

Med SensiFit pasform og QuickLace™ snøresystem er du sikret en blød og dynamisk overdel, der følger fodens naturlige bevægelser og slutter særdeles tæt om foden.

I mellemsålen finder man Salomons Energycell+ - en højtydende EVA skum - som giver skoen en rigtig god stødabsobering og energireturnering. Kombinationen af en fast hælkappe og en stiv sål giver god stabilitet.

Salomon bruger deres ContraGrip™, som består af velplacerede knopper, der vender i flere retninger og griber godt fat i underlaget, uanset om du løber op ad eller ned ad. Grebet er ført op om snuden, hvilket især hjælper op ad bakke.

Til løberen der søger en trailsko til teknisk trailløb i krævende omgivelser og når underlaget er blødt og vådt.

Drop: 6 mm

Vægt: 260 gram pr. sko (EU 42 2/3) / 220 gram pr. sko (EU 39 1/3)

Salomon Ultra Glide er en trailsko, hvor der er fuld fokus på maksimal stødabsorbering. Det nye mellemsålsmateriale Energy Surge giver dig maksimal stødabsorbering uden at gå på kompromis med energireturneringen. Den åndbare mesh-overdel sikrer at dine fødder kan ånde, og Contragrip® MA ydersålen sørger for at du står fast i underlaget.


Overdelen består af et åndbart 3D mesh-materiale. Overdelen er desuden forstærket i ved tå-boksen og rundt i kanten for øget holdbarhed og beskyttelse mod sten, grene osv. Salomon's velkendte SensiFit™ pasform omfavner foden og sammen med deres QuickLaces holder det foden sikkert på plads i skoen selv ved hurtige retningsskift.   


Salomon Ultra Glide’s mellemsål består af Salomon’s Energy Surge materiale. Det er dannet ved at kombinere EVA-skum og Olefin hvilket resulterer i en let, responsiv og yderst stødabsorberende mellemsål. Sålen er bygget omkring en omvendt camber konstruktion, som man også kender fra alpine ski. Det betyder med andre ord at mellem- og ydersålen på Ultra Glide buer hvilket resulterer i en mere ”flydende” skridtafvikling.

Til løberen der søger en trailsko med komfort til de længere trail-distancer.

Drop: 0mm (25mm / 25mm )

Vægt: 300 gram pr. sko (EU44.5) / 248 gram pr. sko (EU39)

Altra Lone Peak 6 er på rekordtid blevet en klassiker blandet både trailløbere, vandrefolket eller til den aktive hverdag. Det er en alsidig sko der udmærker sig ved den for Altra velkendte brede pasform FootyShape – rigtig god plads til fødderne – og deres Cushioned Balance – 0mm drop.

Altra’s tilgang til at designe løbesko er et ønske om at ikke at ændre på den naturlige anatomi hos løberen, men derimod tillade og fremelske en så naturlig og aktiv løbestil som muligt. Det vil de 0mm drop hjælpe dig til. Du får rigtig god kontakt til underlaget og en responsiv sko med høj energioverførsel.

Denne 6. udgave i rækken er der tilføjet mere Altra EGO™ skum, der føles blød og dæmpende men som samtidig giver dig energien med ud, når du afvikler skridtet. Balancen mellem stødabsorbering og kontakt til underlaget er god og du mister ikke fornemmelsen når du løber. I modsætning til andre trailsko fra Altra, er der i Lone Peak en indbygget StoneGuard™ i sålen, der beskytter mod skarpe sten i underlaget.

Overdelen på Altra Lone Peak 6 er lavet i en slidstærk og hurtigttørrende mesh men forstærkninger på de vigtigste steder. Der er laserskårne huller i snuden for optimal dræning og dedikerede mulighed for at påsætte gaiters.

Ydersålen består af Altra’s MaxTrac™ og TrailClaw™. MaxTrac™ som sikrer en god blanding af greb, friktion og holdbarhed. TrailClaw™ er knopper som er placeret strategisk under din mellemfod og trædepuder for at et endnu bedre greb. 

Til løberen eller vanderen der søger en aktiv løbestil med god kontakt til underlaget.

Drop: 8 mm 

Vægt: 298 gram pr. sko (EU44.5) / 269 gram pr. sko (EU40)

Brooks Cascadia 16 er en trailløbesko til dem, der søger en sko med masser af komfort på alle distancer kombineret med et godt allround greb på ydersålen, der sørger for at du står fast uanset underlaget.

Brooks Cascadia 16’s overdel består af et åndbart mesh-materiale. Overdelen er forstærket rundt i kanten for øget holdbarhed.

Mellemsålen er blød og stødabsorberende takket være den store mængde DNA LOFT v2 materiale. I mellemsålen findes der også en Ballistic Rock Shield, som beskytter foden mod skarpe genstande.

Ydersålen består af TrailTrack-gummi som griber fast i underlaget uanset om det er tørt eller vådt. Knopperne på forfoden og hælen vender i hver sin retning for at give dig godt greb uanset om det går opad eller nedad.

Til løberen der bare vil have èn trailsko, der kan det hele.

Drop: 0 mm

Vægt: 270 gram pr. sko (EU42)

TerraUltra G270 fra Inov8 er et oplagt bud på trailskoen til de rigtig lange distancer. Med den forbedrede PowerFlow Max stødabsorbering i mellemsålen, er du sikret en holdbar og langvarig dæmpning på selv hårdt underlag over lang tid og lange distancer.

I denne G270 udgaven er der tilføjet Graphene til ydersålen. Graphene er en nyudviklet gummiblanding, som er både stærkere og mere klæbrig end tidligere gummiblandinger. Du kan derfor være sikker på, at skoen holder dig sikkert på sporet. Knopperne under bunden berettiger faktisk til mere mudder end man skulle tro ved første øjekast og TerraUltra er bestemt også anvendelig til helt almindelige trailløb på kortere distancer.

Som den eneste trailsko fra Inov8 er TerraUltra modellerne med Zero Drop. Det vil sige, at der ikke er forskel i højden på sålen fra hæl til forfod. Det giver løberen bedre mulighed for at komme frem på foden i landing og i det hele taget får en mere aktiv løbestil.


Der er klargjort til montering af gaiters.

Til løberen der søger en trailsko til ultraløb og med ekstrem slidstyrke i sålen.

Drop: 4 mm
Vægt: 275 gram pr. sko (EU 42.5) / 235 gram pr. sko (EU 39)

Peregrine 12 fra verdens ældste løbebrand Saucony er efterhånden en klassiker indenfor trailløb og er en go-to løbesko for rigtig mange løbere. I denne 12. udgave har den fået barberet en del af vægten.

Mellemsålen på Peregrine 12 består af Saucony’s PWRRUN og i kombination med topsålen i PWRRUN+ materiale, giver det en rigtig god stødabsorbering. Peregrine 12 kan derfor også klare trailture, hvor man kommer forbi hårdt underlag. Saucony Peregrine 12 vil også være et rigtig godt valg til Fast Hiking. I mellemsålen findes der også en tynd kulfiberplade som fordeler trykket og beskytter foden mod skarpe sten og rødder.

Overdelen på Saucony Peregrine 12 er lavet i et åndbart og robust mesh, der er forstærket ved tæerne og rundt i kanten. Materialet sikrer god åndbarhed, men samtidig god holdbarhed og beskyttelse. Desuden er der små beslag til fastsættelse af gaiters.


Ydersålen består af Saucony’s PWRTRAC-gummi med et greb på 5mm, der sikrer godt greb i al slags underlag. På ydersålen er der også gjort klar til, at man kan bore huller for bedre dræning ved løb i vand og fugtige områder.

Til løberen der søger masser af komfort til mange kilometer, en lækker pasform og et grovt grip under bunden.

Drop: 8 mm

Vægt: 301 gram pr. sko (EU 43) / 235 gram pr. sko (EU 37)

Hierro V7 er den 7. udgave i en efterhånden ikonisk serie fra New Balance. Det er en trailløbesko til løberen, der søger alsidighed og komfort til længere ture på fast underlag og terræn uden alt for meget mudder eller som ”door-to-trail” løbesko på asfaltpassager til og fra dit hjem og skoven.  

Hierro V7 har New Balance’s Green Leaf mærkat, hvilket betyder at mindst 50% af overdelen og 3% af mellemsåls-materialet er bio-baseret lavet af vedvarende ressourcer.

Overdelen på Hierro V7 er af åndbar engineerede mesh uden syninger, der lægger sig tæt om foden og giver et godt hold på foden. Derudover er der Toe Protect yderst på tåboksen for øget beskyttelse.

Skummet i mellemsålen er den lette Fresh Foam X i fuld længde, der udover masser af komfort også har en høj grad af returenergi. Den patenterede skum går igen i mange af New Balance’s modeller, dog anvendt forskelligt og specifikt fra model til model, alt efter det ønskede formål. På ydersiden er den belagt for at højne holdbarheden. Den bagerste del er gjort mere firkantet og siderne mere lige, for at gøre platformen og derved skoen mere stabil i landingen.

Ydersålen er en Vibram® MegaGrip sål med særdeles slidstærk gummi og med en grov profil på op til 4.5mm.

Til løberen der søger alsidighed og komfort til længere ture - også på hårdt underlag.

Råd og vejledning
Posted: November 03, 2022
Categories: Løb
Tags: trailløb , løb
Forfatter: Rasmus Baaner