Årets løbesko 2023 - til alle slags løbere

< Forrige artikel Næste artikel >
Årets løbesko 2023 - til alle slags løbere
Råd og vejledning
20 February 2023

Årets løbesko 2023 - til alle slags løbere

Rasmus Baaner - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Rasmus Baaner

- Løbespecialist hos Eventyrsport

Er det tid at skifte løbesko eller leder du efter sko nr. 2 til at skabe variation i din træning? Vi har samlet nogle af de mest interessante modeller lige nu og giver dig her bud på dine kommende løbesko.

Her er løbesko til både den neutrale løber, til de der har behov for støtte mod overpronation, til de hurtige ture og til trailture i naturen.

TIL DEN NEUTRALE LØBER

HOKA Bondi 8 er en forholdsvis stabil neutral løbesko med maksimal stødabsorbering og komfort. Den er HOKA’s absolut mest stødabsorberende model og derved også mest skånsomme. Adskiller sig fra HOKA Clifton ved at have en højere og blødere mellemsål. bagtil for at øge dæmpningen og stabiliteten i landingen.

Komforten starter allerede i overdelen, der består af en sømløs, engineered mesh, som giver dig en god åndbarhed og omfavnende fornemmelse. Pløsen har god polstring og generelt vil du opleve masser af komfort i både overdel og indersål.

Overdelen er delvist fremstillet af genanvendte materialer.

Mellemsålen består af en opdateret EVA skum, der er gjort endnu lettere end tidligere. Derudover er den bagerste del af hælen gjort længere bagtil, hvilket giver mere stabilitet i landingen og understøtter Bondi 8’s i øvrigt høje grad af stabilitet taget i betragtning, at det er en neutral løbesko. HOKA's Meta-Rocker teknologi, sørger for, at du vil opleve en god og naturlig fremdrift ved hvert skridt.


HOKA Bondi 8 er også meget velegnet som en hverdagssko, hvis du f.eks. går mange skridt i løbet af dagen. 

Til den neutrale løber der ønsker en komfortabel og skånsom løbeoplevelse - selv på de meget lange ture.

Clifton modellen fra HOKA har hurtigt fået ikon status, som en skånsom og let mængdetræningssko med et lavt drop.

Clifton 9 kommer med en 3mm højere stack heigt - højden på mellemsålen - end tidligere, hvilket altså har givet plads til endnu mere mellemsålsmateriale til stødabsorbering. Dette giver en mere både komfortabel men ikke mindst skånsom løbsoplevelse for kunden. Derudover er mellemsålsmaterialet fornyet med Hokas nye CMEVA-skum der skulle være både blødere og bedre til energi-returnering.

Mellemsålen er bygget op omkring HOKA’s Meta-Rocker, som betyder at sålen vipper en smule. Det hjælper til en hurtigere og mere skånsom skridtafvikling.

En anden ændring hos Clifton 9 er overdelen, som er blevet rippet for overflødig materialebrug, der tidligere mest af alt har gjort skoene tungere uden så meget nødvendig funktion. Dette giver samtidig en øget ventilation i skoene hvilket kan være værdsat på de varme træningssdage. 

Til den neutrale løber der søger en allround løbesko med god stødabsorbering, lav vægt og lavt drop.

Brooks Ghost 15 er en neutral løbesko der, byder på masser af komfort til din daglige løbetræning. Skoene er optimal som mængdetræningssko til en bred vifte af løbere.

I mellemsålen på Ghost 15 finder vi Brooks’ lette og super absorberende stødabsorberingsmateriale; DNA LOFT v2. Denne mellemsål, kombineret med en fast og stabil hælkappe, sørger for en særdeles god komfort og stabilitet under hele løbeturen. 

Overdelen på Ghost 15 er udstyret med en opdateret 3D fit printet, ventilerende, engineered air mesh, der er lavet i ét stykke og er derfor uden syninger. På denne måde har det været muligt for Brooks at lave overdelen, så den kommer til at sidde noget nær ideelt omkring foden. Risikoen for vabler mindskes derved også markant. 

Ydersålen på Ghost 15 er lavet med fokus på at hjælpe løberen med en mere flydende løbsafvikling - fra landingen til afsættet - vha. segmenteret Crash Pads. Disse Crash Pads er ydermere med til at sikre et godt greb i underlaget og giver en god slidstyrke. 

Ghost 15 er 100 % carbon-neutral i sin produktion. Modellen kommer i standard bredde samt Wide og Narrow.

Til den neutrale løber der søger en let allround løbesko

Saucony Triumph 21 er løbeskoen til den neutrale løber, der søger masser af komfort og stødabsorbering til såvel korte som lange træningspas og løbeture. Forbedringer i denne version er en ny Flat-Knit overdel og nyt snøresystem, for optimering af pasformen. 

Foden omsluttes på en behagelig og stabil måde ved hjælp af et sømløst og velventileret mesh, som er kombineret med en stabiliserende 3D-struktur omkring mellemfoden. Overdelen består hovedsageligt af genanvendte materialer.

Den unikke FORMFIT pasform skaber en optimal og individuelt omsluttende pasform omkring hele foden. Toppen af mellemsålen er anatomisk formet som en vugge til at vippe foden ind og give bedre støtte omkring hælen og svangen.

Indersål/topsål er i PWRRUN+ skum, der bringer stødabsorberingen tæt på foden og giver masser af indvendig komfort.

Hele mellemsålen består af den luksuriøse PWRRUN+, som er lettere, mere stødabsorberende og energireturnerende end tidligere stødabsorberende materialer. Sammenlignet med EVA-baserede materialer er levetiden også tre gange så lang og temperaturpåvirkningen er minimal.

Geometrien i sålen med en afrundet hæl og forfod er inspireret fra SPEEDROLL teknologien i Saucony’s temposko og skaber en blød overgang fra landing til det punkt, hvor den maksimal belastning sker. Dette minimerer mængden af pronationspåvirkning for anklen, hvilket skaber et mere skånsomt løb. 

Til løberen der ønsker et skånsomt løb og masser af komfort på længere ture

New Balance 1080 V12 er et let og komfortabel allround løbesko til den neutrale løber. Det er en af de typer sko, der kan lidt af hvert; den føles frisk og let nok til hurtige tempoture eller intervaller og den er tilstrækkeligt stødabsorberende til lange rolige ture om søndagen.

Skoen tillader løberen selv at tage styringen. Her er ingen stive konstruktioner, der tager over og tvinger dig i en given retning. Du bestemmer.


Grundstenen i mange af New Balance’s modeller er mellemsålsmaterialet FreshFoam X, der i denne 12. udgave af 1080 er komprimeret en anelse anderledes. Det er en blød og energifyldt skum, der både gør 1080 V12 til en komfortabel og frisk sko. Bonuce effekten både dæmper landingen og skyder dig videre til næste skridt. Sålen er gjort lidt bredere bagtil for at give mere stabilitet i landingen.


I overdelen får du en nærmest sokkelignende konstruktion af et strikket HypoKnit materiale, der slutter ret tæt om foden. Ultra Heel kælkappen bidrager til et rigtig godt hold på foden. Den er gjort mere fast end tidligere modeller. 

New Balance 1080 V12 har New Balance’s Green Leaf mærkat, hvilket betyder at mindst 50% af overdelen og 3% af mellemsåls materialet er bio-baseret lavet af vedvarende ressourcer.

Til løberen der søger en blød og fri løbeoplevelse i en sko, der både kan kort og hurtig, langt og langsomt.

Ride 16 er ét af Saucony’s bud på en neutral allround løbesko. Den udmærker sig ved en god balance mellem komfort og stabilitet uden at skoen bliver for tung. Går du efter kun at have én løbesko, som kan lidt af det hele, så vil Saucony Ride 16 være et rigtig godt bud.

Ride 16 egner sig til almindelig løbetræning på fast underlag som stier/fortove og er ydermere velegnet til de lidt hurtigere løbepas grundet dens lave vægt og responsive mellemsål. 

Overdelen på Ride 16 smyger sig om din fod med Saucony’s signatur-teknologi FormFit. Den unikke FORMFIT pasform skaber en optimal og individuelt omsluttende pasform omkring hele foden. Toppen af mellemsålen er anatomisk formet som en vugge til at vippe foden ind og give bedre støtte og stabilitet.

Mellemsålen på Saucony Ride 16 består af en opdateret PWRRUN mellemsål, der er en klassisk EVA-skum, som sørger for særdeles god stødabsorbering. I kombination med en indersål bestående af Sauconys mest avancerede skum; PWRRUN+, sørger den for, at løberen oplever en skånsom og energireturnerende skridtafvikling, hviklket også gør modellen velegnet til de lidt hurtigere tempoture.

Under bunden på Ride 16 findes en slidstærk XT900-gummiblanding, der sørger for god slidstyrke og godt greb i underlaget. 

Til løberen der søger en komfortabel mængdetrænigssko i den lette ende

Mizuno Wave Sky 5 er en mængdetræningssko, der på papiret er neutral, men som i sin konstruktion alligevel yder rigtig god stabilitet og ikke mindst masser af komfort.

Wave Sky 5 har fået en ny blød og strækbar overdel, som sikrer dig komfort og god pasform. Den faste hælkappe er godt polstret og medvirker til støtten og stabiliteten. 

I mellemsålen benytter Mizuno sig af en blanding af deres velkendte Wave-teknologi og deres nyeste materialer Enerzy og EnerzyCore. Wave-teknologien er den velkendte bølgede plade der er placeret i hælområdet. Pladen yder både stødabsorbering og stabilitet. Enerzy-materialet er 17% blødere og 15% mere energireturnerende end tidligere mellemsålsmaterialer fra Mizuno. Enerzy giver en blødere og mere ”bouncy” stødabsorbering, men giver også en mere jævn overgang fra hæl til forfod i skridtafviklingen. EnerzyCore-materialet er ikke mindre end 293% blødere (!!) og 56% mere energireturnerende end tidligere mellemsålsmaterialer fra Mizuno.

Kombinationen af Wave-teknologi, Enerzy- og EnerzyCore mellemsålsmateriale og en ydersål, der er inddelt i zoner for at afvikle skridtet skånsomt og effektivt, har du en løbesko der er skabt med fokus på tryghed, stabilitet og komfort.

Til løberen der søger stabilitet, støtte og komfort til den daglige træning.

Den vel nok mest kendte model fra Asics - Gel-Nimbus – er nu kommet i den 25. udgave og det gode er blot gjort endnu bedre: Mest iøjnefaldende er nok den høje stack-height på 41,5 mm. Faktisk er det en forøgelse på hele 20 % sammenlignet med Nimbus 24!

I denne 25. udgave er den velkendte Gel-teknologi opdateret i en ny PureGEL™ version, der består af Gel-zoner, som er placeret, hvor det giver mest mulig mening i forhold til landing og afsæt. Denne nye gel lettere og 65 % blødere end den tidligere, hvilket også bidrager til bedre stødabsorbering.

Derudover er selve FF BLAST™ stødabsorberingsmaterialet opdateret, gjort endnu lettere og endnu mere stødabsorberende under det nye navn FF BLAST™ PLUS ECO.

En ekstra ting, som Asics har gjort ved Gel-Nimbus 25, er, at de ved indlægssålen har benyttet en farveopløsningsproces, der har reduceret vandforbruget ved fremstillingen med op til 33 %.

Asics Gel-Nimbus 25 er udstyret med en overdel i engineered mesh, der omslutter sig foden og sørger for optimal ventilation. Denne overdels materiale er lavet af mindst 75 % genbrugsmateriale for at reducere det samlede CO2 aftryk.

Til den neutrale løber der søger stabilitet og sublim stødabsorbering fra Gel-teknologien.

TIL PRONATIONSLØBEREN

Adrenaline GTS 23 er det sikre valg for løberen med behov for støtte mod overpronation, når du søger en løbesko til din daglige træning og som står distancen over længere tid.

Hvor producenterne før i tiden tilføjede meget hårde kiler på indersiden af en pronationsløbesko, for at modstå indfaldet, så griber Brooks det anderledes innovativt an. Her guides din fod gennem skridtafviklingen af to GuideRails, der løber langs henholdsvis inder- og yderside af skoen i toppen af mellemsålen.

Mellemsålsmaterialet er den meget stødsabsorberende DNA LOFT v2 skum, der er en endnu blødere version af deres mellemsålsmateriale. De to GuideRails styrer dig korrekt og sender dig afsted med et kraftfuldt bounce.

Du er således sikret komfort, støtte og energioverførsel. Udover at være dejlig blødt og responsivt er DNA LOFT v2 også slidstærkt.

Overdelen på Brooks Adrenaline GTS 23 består af et åndbart 3D-printet mesh-materiale, som sikrer optimal hold på foden og åndbarhed. Hælkappen er forbedret siden forrige model og pløsen er polstret for komfort. Ydersålen er forstærket med et ekstra lag slidstærkt gummi for bedst mulig holdbarhed.

Til pronationsløberen der søger en komfortabel mængdetræningsko med innovativ stabilitet.

Saucony Guide 16 er en allround løbesko, der er designet til at yde støtte mod overpronation. Sammenlignet med Guide 15 er Guide 16 blevet lidt lettere og fået en anelse mere komfort i mellemsåls-udformningen.

Mellemsålen er opdateret sammenlignet med Guide 15, med en videreudviklet PWRRUN lavet af EVA-skum der giver sublim stødabsorbering. Derudover består mellemsålen også af PWRRUN+ som er Saucony's mest avancerede skummateriale, der giver ekstra komfort. Derudover er der indsat en TPU-kile som giver stabilitet til løberen, der har en mild til moderat overpronation.

Overdelen er stadig designet med FormFit, som tillader at overdelsmaterialet lægger sig omkring foden og giver en god komfort med en sømløst og meget åndbart design. Selve ydersålen har en gummi-blanding der giver et stærkt greb med underlaget.

Til trods for sin placering i kategorien af pronationløbesko, vil Guide også kunne løbes af neutrale løbere, der søger ekstra stabilitet på de helt lange løbeture.

Til løberen med behov for støtte, stabilitet og komfort kilometer efter kilometer efter…

New Balance 860 v13 er mængdetræningsskoen til løberen, der har brug for pronationsstøtte og som ønsker god komfort. Du er sikret rigtig god stødabsorbering, samt god åndbarhed i mesh-overdelen.

Denne 13. udgave er opdateret i både mellemsål og overdel og du vil opleve en markant blødere sko end tidligere, men med mere energireturnering og samme gode stabilitet.

New Balance 860 v13 har New Balance’s Green Leaf mærkat, hvilket betyder at mindst 50% af overdelen er bio-baseret lavet af vedvarende ressourcer.

Mellemsålen er opdateret og består nu af FreshFoam X i fuld længde, der er en letvægtsskum med masser af komfort, masser af stødabsorbering og høj returenergi. Nederst på indersiden af mellemsålen finder vi en markant fastere skumtype, der skal sikre, at du støttes i pronationsbevægelsen på skånsom og behagelig vis. 

Øverst ligger et lag af FuelCell skum, der ligeledes anvendes i flere af mere tempoorienterede løbesko fra New Balance og som er en meget responsiv skumtype.

Med erfaringer fra andre af deres modeller, har man i denne udgave gjort den bagerste platform mere firkantet og en anelse slidset i hælen, hvilket gør skoen mere stabil i landingen.

Til løberen med behov for stabilitet og som samtidig ønsker komfort og et grønt valg.

Denne 30. udgave en Asics' klassiker Kayano underbygger skoens kendetegn som en løbesko med rigtig god stabilitet mod overpronation og masser af komfort, med stabilitets-teknologi samtidig med at den er let.


Asics Gel-Kayano 30 har LITETRUSS, der er en one-piece løsning af tidligere stabilitetsteknologier og som giver en mere smidig og fleksibel overgang fra hælen til forfoden, samtidig med at stabiliteten bevares, hvilket giver en lettere fornemmelse under løb.


De to forskellige mellemsålsmaterialer LITETRUSS teknologien er FlyteFoam Blast + i den øverste del, som giver en let, blød og ekstremt energiretunerede støddæmpning. Den nederste del er i den tungere FlyteFoam, som giver en let og behagelig støddæmning. Tilføjelsen af FlyteFoam Blast + giver en lettere sko, da FlyteFoam Blast + er 19% lettere end FlyteFoam Blast.

LITETRUSS teknologien er konstrueret kønsspecifikt på henholdsvis dame og herre modellen, hvilket giver optimal stabilitet for både kvinder og mænd på baggrund af kvinder og mænds forskellig anatomi og fysiologi.


Der er placeret en GEL-pude i hælen, for stødabsorbering af den vægt som ligges ned i hælen ved hvert skridt, hvilket reducere de stød der kommer op gennem kroppen. 
Overdelen på Gel-Kayano 30 er af blød og åndbar Engineered Jaquard mesh, hvoraf 75% er baseret på genanvendte materialer.

Til løberen der ikke vil gå på kompromis med hverken støtte, stabilitet eller sikkerhed.

TIL DE HURTIGE TURE

Asics Magic Speed 2 til er løbeskoen til løberen, der ønsker fart i fødderne og som søger en løbesko til intervaller, tempoture og konkurrence. Med carbon-plade og en energifyldt letvægtsskum i mellemsålen, er du sikret de bedste forudsætninger for at præstere maksimalt.

Overdelen på Aiscs Magic Speed 2 er af slidstærk, let og åndbar mesh, der lægger sig tæt til foden og medvirker til en oplevelse af, at skoen følger fodens bevægelser og til en rigtig god ventilation.

Overdelen består for 50-75% vedkommende af genanvendte materialer.

Mellemsålen er med FlyteFoam Blast™, det letteste og mest bouncy mellemsålskum hos ASICS. Det giver en særdeles god stødabsorbering taget i betragtning, at Magic Speed er en tempoløbesko. I denne 2. udgave er den generelle stack height (højden på mellemsålen) øget, hvilket kun understøtter komforten.

Magic Speed 2 har en stiv carbon-plade i fuld længde, der sammen med det øgede drop på 7mm er med til at skabe fremdrift og medvirker til et kraftfuldt afsæt. Den buede sålkonstruktion hjælper med at reducere ankelbøjning og energiforbrug i anklen. Det skaber en let fremadrulning, så man kan løbe længere med mindre indsats.

Til den løberen der søger en tempofyldt løbesko eller en lynhurtig mængdetræningssko.

Saucony Endorphin Pro 3 er 3. generation af topmodellen i Saucony’s meget populære Endorphin serie. Med både carbonplade og den lette yderst energireturnerende PWRRUN PB skum i mellemsålen er du sikret alle forudsætninger for et hurtigt løb, der samtidig er mere skånsomt end mere minimalistiske konkurrencesko. Det er løbeskoen til konkurrencer, intervaller, tempoture – kort sagt; til når det skal gå rigtig stærkt.


Der er i denne 3. udgave en højere mellemsål, der vil opleves blødere end tidligere og samtidig er overdelen i en lettere mesh. Derudover er hele overdelen – og kassen skoen kommer i – lavet af 100% genbrugsmaterialer.


Mellemsålen er lavet af PWRRUN PB skum, som giver en ekstrem lav vægt, maksimal stødabsorbering og 91% energireturnering. En ultralet og meget stiv S-buet kulfiberplade er integreret i mellemsålen, som i kombination med et 8 mm drop skaber en naturlig overgang til SPEEDROLL-teknologiens fremdrivende kraft. Du får herved en hurtigere skridtafvikling, et lavere energiforbrug og mindre belastning for kroppen. Den relativt høje stack height (mellemsålens højde) yder en masser af stødabsorbering selv på de rigtig lange distancer. 

Til løberen der søger fart og komfort til lange ture i højt tempo.

Endorphin Speed 3 til er skoen til løberen, der leder efter en hurtig, let og stadig komfortabel temposko til konkurrence, men som også vil kunne fungere i den daglige træning til intervaller eller tempoture.

Med den opdaterede nylonplade i mellemsålen, et fokus på lav vægt og hurtigt skridtafvikling, er Saucony Endorphin Speed 3 en løbesko, der kan holde tempoet højt over en længere distance.

Saucony’s FORMFIT-pasform af et formbart, ultratyndt og ventileret mesh skaber en optimal og individuelt omsluttende pasform omkring hele foden. Hele overdelen er lavet af 100% genbrugsmateriale.

Mellemsålen er lavet af PWRRUN PB skum, som giver en lav vægt, maksimal stødabsorbering og 88% energireturnering. I modsætning til Pro udgaverne er den stive S-buede plade lavet af nylon og ikke kulfiber. I denne 3. udgave er pladen udformet som en Winged-Geometry, der giver mere stabilitet end tidligere.

Integreret i mellemsålen og i kombination med et 8 mm drop, skaber det en naturlig overgang til SPEEDROLL-teknologiens fremdrivende kraft. Du får herved en hurtigere skridtafvikling, et lavere energiforbrug og mindre belastning for kroppen.

Til løberen der søger en lynhurtig løbesko til både træning og raceday.

Brooks Hyperion Max er en alsidig model, der både vil fungere til mængdetræning, længere ture og tempoture. Den er en udspringer fra Brooks Hyperion Elite, men hvor carbon-pladen i Hyperion Max er fjernet.

Mellemsålen på Hyperion Max er relativ bred og er bestående af det responsive DNA Flash-materiale. Desuden er sålen med Brooks’ RapidRoll-teknologi og denne kombination, hjælper dig til en hurtig, effektiv og energireturnerende skridtafvikling.
Den høje mellemsål er desuden konstrueret med henblik på at skåne dine ben så meget som muligt under dine hårde eller lange træningspas, så du hurtigere restituerer og er klar til ny træning.

Ydersålen på Brooks Hyperion Max består af strategisk placeret Green Rubber. Green Rubber øger slidstyrken på skoen, og hjælper til en hurtigere skridtafvikling.

Hyperion Max hjælper dig helskindet igennem de hårde, lange og hurtige træningspas takket være kombinationen af det responsive DNA Flash-materiale og den kurvede, høje mellemsål.

Til løberen der søger en skånsom løbesko til de hurtige tempoture.

HOKA Carbon X 3 er løbeskoen til løberen, der søger en tempofyldt løbesko til lange ture i højt tempo. Det er 3. udgave i den banebrydende Carbon X serie fra HOKA.

Mellemsålen på denne 3. udgave er en CMEVA med PROFLY™ konstruktion. PROFLY™ er en intelligent stødabsorbering bestående af en todelt mellemsål, der leverer en blød dæmpning i hælen og en fastere skum i forfoden for mere fremdrift. Du vil opleve en absorberende landing, komfort og et energifyldt afsæt.

Dette understøttes af Meta-Rocker-geometrien, der er designet til at skabe fremdrift og fremme den naturlige skridtafvikling samt reducere højdeforskellen mellem hæl og tå. Herved understøttes løbernes naturlige bevægelser og du vil opleve en blød hæl-til-tå overgang og øget løbeeffektiviteten.

I modsætning til den lettere og mere deciderede racesko HOKA Rocket X er der i Carbon X 3 mere stødabsorbering. Du vil opleve en mere absorberende landing kombineret med mere komfort, men stadig med et energifyldt afsæt, hvilket derfor også gør Carbon X 3 mere velegnet til de længere ture helt mod 100km ultraløb, hvor der stadig er fokus på højt tempo.


Til forskel fra tidligere modeller er overdelen på Carbon X 3 af premium performance knit, der gør at overdelen former sig tæt til foden og giver et rigtig godt hold, samtidig med at åndbarheden er intakt. Toppen af hælen er forlænget og gør skoen nem at komme i. Indersålen er af formet EVA skum.

Til løberen der ønsker fart i fødderne ud på de helt lange distancer.

TRAIL

Drop: 10 mm

Vægt: 298 gram pr. sko (EU 42 2/3) / 280 gram pr. sko (EU 39 1/3)

Salomon Speedcross 6 er trailskoen til dig, der vil have oplevelsen af rigtig god stødabsorbering kombineret med stabilitet, et aggressivt greb i en meget robust sko. Speedcross 6 har stødabsorbering nok til lange ture og et grip under bunden, der klarer selv teknisk løb med mange retningsskift og vil som sagt også være et godt valg til vandreturen.

Denne 6. udgave er gjort lettere end tidligere modeller.

Med SensiFit pasform og QuickLace™ snøresystem er du sikret en blød og dynamisk overdel, der følger fodens naturlige bevægelser og slutter særdeles tæt om foden.

I mellemsålen finder man Salomons Energycell+ - en højtydende EVA skum - som giver skoen en rigtig god stødabsobering og energireturnering. Kombinationen af en fast hælkappe og en stiv sål giver god stabilitet.

Salomon bruger deres ContraGrip™, som består af velplacerede knopper, der vender i flere retninger og griber godt fat i underlaget, uanset om du løber op ad eller ned ad. Grebet er ført op om snuden, hvilket især hjælper op ad bakke.

Til løberen der søger en trailsko til teknisk trailløb i krævende omgivelser og når underlaget er blødt og vådt.

Drop: 6 mm

Vægt: 280 gram pr. sko (EU 42 2/3) / 220 gram pr. sko (EU 39 1/3)

Salomon Ultra Glide 2 er en trailsko, hvor der er fuld fokus på maksimal stødabsorbering. Mellemsålsmateriale Energy Foam giver dig maksimal stødabsorbering uden at gå på kompromis med energireturneringen. Den åndbare mesh-overdel sikrer at dine fødder kan ånde, og Contragrip® MA ydersålen sørger for at du står fast i underlaget.

Sålen er bygget omkring en R.camber konstruktion, som man også kender fra alpine ski. Det betyder med andre ord at mellem- og ydersålen på Ultra Glide buer hvilket resulterer i en mere ”flydende” skridtafvikling.

Overdelen består af et åndbart 3D mesh-materiale. Overdelen er desuden forstærket i ved tå-boksen og rundt i kanten for øget holdbarhed og beskyttelse mod sten, grene osv. Salomon's EndoFit™ og SensiFit™ pasform omfavner foden og sammen med deres QuickLace® holder det foden sikkert på plads i skoen selv ved hurtige retningsskift.   

Til løberen der søger en trailsko med komfort til de længere trail-distancer.

Drop: 0mm (25mm / 25mm )

Vægt: 314 gram pr. sko (EU44.5) / 261 gram pr. sko (EU39)

Altra Lone Peak er på rekordtid blevet en klassiker blandet både trailløbere, vandrefolket eller til den aktive hverdag. Det er en alsidig sko der udmærker sig ved den for Altra velkendte brede pasform FootyShape – rigtig god plads til fødderne – og deres Cushioned Balance – 0mm drop.

Lone Peak 7 har dog en smallere tåboks end 6’eren og har fået en mindre vægtforøgelse pga. en nydesignet mellemsål af Altra EGO™ skum. Til gengæld vil Lone Peak 7 opleves blødere og mere stødabsorberende. Kombinationen af Altra EGO™ stødabsorbering og 0mm drop sikrer en god kontakt til underlaget er og du mister ikke kontrol når du løber.

Derudover ligger der en StoneGuard™ plade i mellemsålen. Denne beskytter mod sten og andre skarpe genstande.

Ydersålen består af en redesignet udgave af Altra’s MaxTrac™ mønster, som står bedre fast på våde sten og overflader.

Til trailløberen der søger en aktiv løbestil med en god kontakt til underlaget.

Drop: 8 mm 

Vægt: 286 gram pr. sko (EU42.5) / 255 gram pr. sko (EU39)

Brooks Divide 3 er en oplagt door-to trail løbesko, forstået på den måde, at skoen er perfekt til løbeture hvor man skiftevis løber på vej og trail.

Brooks Divide 3’s mellemsål består af DNA LOFT, som sikrer en høj grad af stødabsorbering og komfort uanset om du løber på asfalt eller skovstier. Mellem- og ydersålen er, som man også kender fra mange landevejssko, delt op i flexzoner som giver øget fleksibilitet og en mere jævn skridtafvikling.

Overdelen er lavet i et nyt og åndbart mesh-materiale som giver struktur og åndbarhed, mens fødderne bliver beskyttet af TPU forstærkningen ude i tå-boksen. Desuden har skoen en fast hælkappe som er med til at give støtte til foden og sørger for at del forbliver på plads.

Desuden har Divide 3 små huller i siden på overdelen for øget dræning.

Ydersålen på Divide 3 består af en TrailTack-gummi, som sikrer dig et godt greb uanset om underlaget byder på våd asfalt eller skovstier.

Til løberen der bare vil have èn trailsko, der kan det hele.

Drop: 0 mm

Vægt: 270 gram pr. sko (EU42)

TerraUltra G270 fra Inov8 er et oplagt bud på trailskoen til de rigtig lange distancer. Med den forbedrede PowerFlow Max stødabsorbering i mellemsålen, er du sikret en holdbar og langvarig dæmpning på selv hårdt underlag over lang tid og lange distancer.

I denne G270 udgaven er der tilføjet Graphene til ydersålen. Graphene er en nyudviklet gummiblanding, som er både stærkere og mere klæbrig end tidligere gummiblandinger. Du kan derfor være sikker på, at skoen holder dig sikkert på sporet. Knopperne under bunden berettiger faktisk til mere mudder end man skulle tro ved første øjekast og TerraUltra er bestemt også anvendelig til helt almindelige trailløb på kortere distancer.

Som den eneste trailsko fra Inov8 er TerraUltra modellerne med Zero Drop. Det vil sige, at der ikke er forskel i højden på sålen fra hæl til forfod. Det giver løberen bedre mulighed for at komme frem på foden i landing og i det hele taget får en mere aktiv løbestil.


Der er klargjort til montering af gaiters.

Til løberen der søger en trailsko til ultraløb og med ekstrem slidstyrke i sålen.

Drop: 4 mm
Vægt: 260 gram pr. sko (EU 42.5) / 220 gram pr. sko (EU 39)

Peregrine 13 er Saucony's svar på en stærk trailsko til de tekniske spor i alt slags vejr. Sammenlignet med Peregrine 12 er denne 13. udgave udstyret med en opdateret overdel, som gør den både mere holdbar og mere miljørigtig grundet en konstruktion i genbrugte materialer.

Mellemsålen er spækket med PWRRUN skum, som giver en responsiv stødabsorbering sammen med en god komfort. Derudover har Peregrine en RockPlate i mellemsålen som beskytter fodsålen mod eventuelle skarpe sten og genstande på løbeunderlaget. Denne RockPlate er blevet mere flexibel, så Peregrine 13 føles mindre stiv i mellemsålen end tidligere.

Med dens lave drop på 4 mm oplever du en god kontakt med underlaget og har mulighed for selv små justeringer i skridtafviklingen.

Ydersålen har den klassiske PWRTRAC fra Saucony med et 5 mm mønster, som virkelig giver et kraftigt greb i selv meget mudrede underlag. 

Til løberen der søger masser af komfort til mange kilometer, en lækker pasform og et grovt grip under bunden.

Drop: 8 mm

Vægt: 301 gram pr. sko (EU 43) / 235 gram pr. sko (EU 37)

Hierro V7 er den 7. udgave i en efterhånden ikonisk serie fra New Balance. Det er en trailløbesko til løberen, der søger alsidighed og komfort til længere ture på fast underlag og terræn uden alt for meget mudder eller som ”door-to-trail” løbesko på asfaltpassager til og fra dit hjem og skoven.  

Hierro V7 har New Balance’s Green Leaf mærkat, hvilket betyder at mindst 50% af overdelen og 3% af mellemsåls-materialet er bio-baseret lavet af vedvarende ressourcer.

Overdelen på Hierro V7 er af åndbar engineerede mesh uden syninger, der lægger sig tæt om foden og giver et godt hold på foden. Derudover er der Toe Protect yderst på tåboksen for øget beskyttelse.

Skummet i mellemsålen er den lette Fresh Foam X i fuld længde, der udover masser af komfort også har en høj grad af returenergi. Den patenterede skum går igen i mange af New Balance’s modeller, dog anvendt forskelligt og specifikt fra model til model, alt efter det ønskede formål. På ydersiden er den belagt for at højne holdbarheden. Den bagerste del er gjort mere firkantet og siderne mere lige, for at gøre platformen og derved skoen mere stabil i landingen.

Ydersålen er en Vibram® MegaGrip sål med særdeles slidstærk gummi og med en grov profil på op til 4.5mm.

Til løberen der søger alsidighed og komfort til længere ture - også på hårdt underlag.

Vil du læse mere om løbetræning?

Her kan du læse mere om løb og downloade træningsprogrammer til 5 km, 10 km og halvmaraton.

Vil du vide mere om løbesko?

I denne artikel har vi svaret på alle de mulige og umulige spørgsmål der findes om løbesko

Råd og vejledning
Posted: February 20, 2023
Categories: Løb
Tags: trailløb , løb
Forfatter: Rasmus Baaner