FAQ om løbesko

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
FAQ om løbesko
Råd og vejledning
01 February 2023

FAQ om løbesko

Rasmus Baaner - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Rasmus Baaner

- Løbespecialist hos Eventyrsport

 

Oplever du at spørgsmålene stiller sig i kø, når det handler om at skulle købe nye løbesko eller passe godt på dem du har? Er udvalget og begreberne en jungle? Eller savner du be- eller afkræftelse på myter og ældgamle tommmelfingerregler om løbesko? 

Vi har samlet nogle af mest stillede spørgsmål om løbesko og har i samme ombæring valgt at svare på dem. 

Er løbesko vigtige?

Ja! Det er dit vigtigste redskab som løber.

Hvis du løber i løbesko, der ikke passer til dig og din løbestil, kan det resultere i skader og overbelastning. Gør dig selv og din krop en tjeneste i dit liv som løber og sørg for at komme godt fra start i et par løbesko, der passer til dig og din løbestil.

Gør ligeledes din pengepung en tjeneste og køb løbesko af god kvalitet. De holder længere end billige løbesko, da materialerne er af langt bedre kvalitet.

Læs mere:
Hvordan vælger man den rigtige begynder løbesko?

Hvordan vælger man løbesko og hvilken løbesko skal man vælge?

Det afhænger af din løbestil og dit formål.

Først om fremmest skal du finde din løbestil, så du kan købe en løbesko, der passer til den. Man taler om neutrale løbesko, løbesko til overpronation og i sjældne tilfælde løbesko til supination.

Læs mere her:
Stil ind på din løbestil

Derudover skal du set på typen og mængden af din løbetræning og på underlaget du løber på.

Hvis vi starter med almindeligt løb på asfalt, fortov og stier, er den vigtigste løbesko en allround løbesko, som du bruger til størstedelen af din træning. Her er der fokus på komfort og stødabsorbering.

Se vores udvalg af allround løbesko til damer
Se vores udvalg af allround løbesko til herrer

Denne type kan du supplere med en lettere model til tempoture og intervaller, eller til de motionsløb du deltager i.

Læs mere:
Løber jeg hurtigere i carbonsko?

Se vores udvalg af tempo- og konkurrencesko til damer
Se vores udvalg af tempo- og konkurrencesko til herrer

Løber du trailløb i naturen, har du brug for en løbesko med et grovt mønster under sålen, så du kan stå fast, når det går op og ned ad bakkerne.

Alle trailsko er neutrale, da underlaget er så varieret og ujævnt, at man alligevel ikke kan holde fodsålen neutral.

Trailsko varierer i mængden af stødabsorbering og størrelsen på knopperne i sålen også omtalt som skoen ”grip”. Derudover er du fremstillet i slidstærke materialer, der kan holde til mere end traditionelle løbesko.

Læs mere:
Vælg den rigtige trailsko

Se vores udvalg af trailsko til damer
Se vores udvalg af trailsko til herrer

Er du i tvivl, så anbefale vi altid, at du kommer ind i én af vores butikker med løbesortiment og får vejledning af vores personale. De har viden og egne erfaringer, som de meget gerne deler ud af.

Find vores butikker med løb her

Hvordan skal løbesko sidde?

En løbesko skal sidde godt fra det tidspunkt, du går ud af butikken.

Materialerne i en løbesko giver sig ikke på samme måde som fodtøj af eks. læder og derfor skal man ikke vente på, at en løbesko først sidder godt, når den er ”gået til”.

Hvor store skal løbesko være? Skal løbesko være for store?

Når man taler om at løbesko skal være ”for store”, skyldes det, at der skal være plads til at dine fødder udvider sig undervejs.

Når fødderne bliver varme, blive de samtidig større og hvis du løber lange ture, kan din svang blive trætte og falde sammen. Begge dele resulterer i at dine fødder bliver længere/større.

Hvis du køber dine løbesko i en størrelse, der kun lige præcis er lige så lange som dine fødder, vil du få problemer med pladsen når du løber og med stor sandsynlighed få vabler eller blå negle, når overdelen trykker mod tæerne. Du vil også kunne opleve, at dine tæer vil slide hul på overdelen.

Som tommelfingerregel skal der være ca. 4-5mm luft ude i spidsen, når du prøver løbesko. Vi anbefaler, at du får råd og vejledning fra vores personale. De kan vurdere om du får den rette størrelse.

Læs mere:
Hvordan vælger man den rigtige begynder løbesko?

faq_loebesko_1

Hvad er pronation løbesko?

Det er en løbesko, som er designet til at kunne modstå at løberen knækker indad på sine fødder, når han/hun afvikler sit skridt. 

Når man taler om en løbestil, betyder det, at det er forskelligt hvordan vores fødder bevæger sig gennem afviklingen af et skridt under løb. Fra landing til afsæt.

Hvis man som løber oplever, at ens inderste ankler falder ind, når man løber, hedder det pronations-indfald eller overpronation og man siger, at vedkommende er pronationsløber.

Læs mere her:
Stil ind på din løbestil

Se vores udvalg af pronationsløbesko til damer
Se vores udvalg af pronationsløbesko til herrer

Hvad er en kile i løbesko?

Det er et element i mellemsålen på indersiden af en løbesko, som skal modstå det pres, der kommer, hvis man har pronationsindfald / overpronation. (læs spørgsmålet før)

Den kan enten være fremstillet af en hårdere skum end den øvrige mellemsål eller den være af et helt andet materiale som plastic eller TPU.

Hvad er en neutral løbesko?

Det er en løbesko, som passer til løbere med en neutral løbestil.

Ved en løbestilsanalyse, hvor løberen filmes mens vedkommende løber på et løbebånd, ser man på hvordan fødderne bevæger sig fra landing til afsæt. Det ønskede er, at fodsålen afvikler fladt – neutralt – på underlaget uden at knække hverken ind- eller udad.

Læs mere her:
Stil ind på din løbestil

Hvor længe holder løbesko?

Det varierer fra model til model og fra type til type.

Konkurrence- og tempoløbesko er fremstillet af lette materialer og er derfor ikke lige så holdbare som den klassiske allround løbesko.

Der er også forskelligt, hvor meget og hvordan vi slider vores løbesko. En løber på +100kg belaster skummet i skoen mere end en løber på 60kg. Dertil kommer vores forskellige måder at lande på.. En udpræget hællander vil slide meget på den bagerste del af ydersålen.

Hvis du løber hver dag i dine løbesko, vil de holde kortere tid. En løbesko har brug for at restituere på sammen måde som vi selv har. De små gas- eller luftbobler, som skummet består af, presses sammen under løb og hvis de ikke får lov at rejse sig mellem turene, vil dine løbesko slides hurtigt.

Det kan derfor give mening at have flere par løbesko at skifte mellem.

Læs mere her:
Der er flere gode grunde til flere par løbesko

En allround løbesko er fremstillet til at kunne løbe 3-4 gang om ugen og samlet set ca. 1000km +/-.

Hvis ydersiden af skummet i sålen begynder at blive rynket, er skoene ved at være færdige. Det samme gælder, hvis overdelen er ved at gå i stykker.

Hvor ofte skal man skifte løbesko?

Hvis dine løbesko konkret begynder at gå fra hinanden, giver det sig selv; så er det tid til et par nye.

Hvis skummet i selve sålen begynder at rynke på ydersiden, er det et tegn på, at den er slidt. Eller hvis du oplever at stødabsorbering er ikke længere virker blød og eftergivende, men i stedet er kompakt og hård.

Se også spørgsmålet ovenfor.

Læs mere:
Hvor ofte skal jeg skifte løbesko

Hvor mange km er der i et par løbesko eller hvor mange km kan løbesko holde?

Det afhænger af flere forhold. Se spørgsmål ovenfor.

faq_loebesko_2

Kan man vaske løbesko i vaskemaskinen?

Nej, det fraråder vi på det kraftigste. Dels er vaskepulveret alt for hårdt for materialerne i skoen og dels vil rotationerne fra vaskemaskinen være med til at slå skoene i stykker i limningerne.

Hvordan vedligeholder jeg mine løbesko?

Hvis dine løbesko er blevet fugtige efter en løbetur, enten pga. af sved eller regn, så tag indlægssålerne ud og stil både sko og såler til tørre i et lunt rum eller udendørs, hvis det er lunt i vejret.

Er de blevet beskidte af mudder, kan du bruge en våd svamp eller klud med lidt opvaskemiddel. Sørg for at få vasket sæben ud.

Er det et par meget mudrede trailsko, så spul dem med en vandslange eller kom dem i en spand med vand. De kan godt holde til at blive våde, hvorimod indtørret mudder vil få overdelen til at mørne. Sørg for at stille dem til tørre med sålerne ude.

Må man gå i sine løbesko?

Om man går eller løber i sine løbesko er ikke afgørende. Hvis spørgsmålet til gengæld går på, om man både må løbe OG gå i de samme par løbesko, vil svaret være nej.

Skummet i mellemsålen på et par løbesko består af en masse små bobler fyldt med luft eller andet. Disse bobler presses sammen under brug - deraf stødabsorberingen. Skummet har således brug for at "restiture" efter en løbetur, på samme måde som du har.

Hvis du har gået i dine løbesko hele dagen og herefter vil løbe en tur i dem om aftenen, vil skummet allerede være presset sammen og stødabsorberingen sat ud af kraft.

Dertil kommer holdbarheden på dine sko. Hvis du bruger dem gennem hele dagen, vil stødabsorberingen ikke holde lige så længe, som hvis du skifter mellem flere par sko. 

Hvad er drop i løbesko og hvad betyder drop i løbesko?

Drop er kort sagt en værdi, der angiver den forskel, der er i højden på skoens sål målt i hælen og forfoden.

Drop angives i mm. og nogle producenter angiver tilmed de enkelte værdier. En højde på 12mm i hælen og 8mm i forfoden giver således et drop på 4mm.

Vi anser…
10mm – 12mm for et højt drop
6mm - 8mm for et moderat drop
3mm – 5mm for et lavt drop

Det kan være relevant for dig at forholde dig til skoens drop, hvis du ønsker at komme længere frem på foden, for at gøre din løbestil mere aktiv og undgå en hård landing på hælen. Eller hvis du eks. ønsker en god kontakt til underlaget indenfor trailløb, kan et lavt drop hjælpe dig til det.

Læs mere:
Skal jeg droppe at tænke på drop?

Er indlæg godt i løbesko?

Som udgangspunkt skal du kun bruge indlæg, hvis du har fået det anbefalet/ordineret af fagfolk som fysioterapeuter eller fodspecialister.

Et indlæg afhjælper problemer, som kroppen ikke kan klare ved egen hjælp. Hvis du uberettiget bruger indlæg, vil du tvinge fødder og underben ud i positioner, som kan være lige så skadelig, som de problemer indlæggene egentlig skal afhjælpe.  

Hvad er de bedste løbesko?

Det svarer til at spørge, hvem af dine børn du bedst kan lide… Den bedste løbesko for dig, er ikke nødvendigvis den bedste løbesko for mig.

Svaret afhænger af flere forhold; hvad skal du bruge skoen til og hvordan er du som løber.

Vi har altid et stort udvalg af modeller på lager til alle tænkelige formål og fra alle de store brands indenfor løbesko. Se udvalget her på webshoppen eller kig forbi én af én af vores butikker med løbesortiment og prøv dem på.

Vi har samlet en artikel med nogle af de mest interessante løbesko netop nu. Find den her.

Hvorfor sover mine fødder i mine løbesko?

Det kunne handle om måden du snører dine sko på eller om pasformen på dine løbesko.

Hvis dine løbesko er for smalle til din fod, vil de stramme for meget på siderne af fødderne og hvis du snører dine sko for stramt, vil det lukke at for blodtilførslen. Begge dele kan få dine fødder til at sove.

Mht. snøring kan du prøve at løsne en smule. Prøv evt. af tage snørebåndet ud af hullerne over vristen og brug i stedet det ekstra øverste hul.

Hvordan skal jeg snøre mine løbesko?

Langt de fleste løbesko snøres med almindelige snørebånd.

Det er vigtigt at du giver dig tid til at snøre dine løbesko ordentligt inden afgang. Sørg for at trække snørebåndet til helt nede fra de første huller og hele vejen med op.

Hvis du oplever, at du glider op og ned i hælkappen, kan det være en fordel af bruge det, der kaldes ”Lockdown Loop”. Du skal bruge almindelig snøring indtil snørebåndet stikker ud af næstsidste hul. Herefter stikker du snørebåndet gennem det allerøverste hul, udefra og ind, så du få en løkke. Herefter går du modsat og stikker det modsatte snørebånd ind gennem løkken, trækker til og binder.

Producenter af trailsko sætter ofte Quick Laces i skoene. Det er tynde snore, der samles i en lås, som du trækker ned mod skoen, og på den måde strammer til. Den er meget effektivt og gør at snøren tilpasser sig individuelt til din fod. Det er især kendt hos Salomon.

Må man løbe med skinnebensbetændelse?

Der findes flere løsninger, hvor man bruger smertestillende medicin, bedøvende cremer og kompressionsbind for så blot at forsætte sin træning. Det kan vi ikke anbefale!

Som hovedregel er det aldrig godt at løbe, når du er skadet. Skaden kommer af en grund og den skal afhjælpes. En betændelsestilstand som skinnebensbetændelse skal have ro og genoptræning. Opsøg en fysioterapeut og få den rigtige hjælp, så du ikke blot forlænger din skadesperiode ved at løbe videre.

Findes der løbesko til dårlig ryg?

Det er vigtigt at finde ud af, hvorfor du har dårlig ryg. Hvis det skyldes noget, som kan forværres af løb, er det afgørende viden.

Der findes løbesko, som har en høj grad af stødabsorbering og som på den måde vil være mere skånsomme at løbe i end andre. Her kan vi især fremhæve HOKA, men også New Balance og Saucony har modeller med en høj mellemsål.

Findes der løbesko med plads til knyster?

Der findes både brands og modeller, som giver plads til brede fødder og knyster.

Det amerikanske mærke Altra laver løbesko, der tager udgangspunkt i fodens anatomi og har en pasform, de selv kalder ”Footy Shaped”. Andre brands har versioner af deres modeller med ekstra bredde.

Se hele vores udvalg af løbesko med ekstra bredde her

Jeg er platfodet – hvordan vælger jeg min løbesko?

Hvis du er platfodet, vil du også ofte have overpronation. Det betyder kort fortalt, at du falder indad på dine fødder, når du lander, idet svangen og foden i al almindelighed ikke er stærk nok til at stå i mod.

Det kan afhjælpes med løbesko mod overpronation, der er konstrueret med teknologier i form af hårdt skum eller andre indsatser i mellemsålen, som sikrer, at du afvikler dit skridt neutralt. Du kan også få indlægssåler, som støtter op under din svang.

Her finder du vores løbesko mod overpronation til damer

Her finder du vores løbesko mod overpronation til herrer

Læs mere i artiklen: Stil ind på din løbestil

Årets løbesko

De mest interessante løbesko lige til alle typer af løbere

Find alt til din næste løbetur

Når det er nemt at handle, får du mere tid til at løbe. Derfor har vi har samlet alt til din næste løbetur, så du kun behøver handle ét sted.

Løbesko og trailsko til alle typer af ture, løbetøj til vejr og vind, godt grej og løbeure, der følger med tiden.

Alt til løb samlet ét sted. Bestil i dag, løb en tur i morgen. Vi har gjort det nemt – du gør det godt.

Råd og vejledning
Posted: February 01, 2023
Categories: Løb
Forfatter: Rasmus Baaner