Hvor skal du vandre i Danmark?

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Hvor skal du vandre i Danmark?
Inspiration
18 August 2021

Hvor skal du vandre i Danmark?

Selvom vi ikke har enorme arealer med vild natur, som vi kan tage på vandretur i, så byder landet alligevel på masser af smukke muligheder for at tage på vandretur i Danmark.

Især efter at mange mennesker har fået øjnene op for hvor dejlig vores natur er, under coronanedlukningerne, så har mange kommuner bl.a. opsat nye sheltere mange steder, så det er blevet endnu nemmere at komme afsted.

Vandring er en oplagt ferieform, hvor du får brugt kroppen på en sund og rolig måde, og derfor er vandring også oplagt, hvis du gerne vil komme i lidt bedre form. Måske tænker du, at det ikke kræver noget at vandre, men hvis du går i mange timer flere dage i træk, så skal du nok komme til at mærke muskler i kroppen, som du ikke har tænkt på i nogle år. Dog er der nogle ting der er gode at vide, inden du begynder at vandre. Hvis du lige har brug for en håndfuld gode råd, så tag og kast et blik på vores artikel om begynderfejl til vandring og hvordan du undgår dem, lige her.


Hvor langt vandrer man på en dag?

Trampesti set på vandretur i Danmark

Hvis du ikke har prøvet at vandre i Danmark før, så er det godt at starte med en markeret vandrerute i Danmark. De fleste vil kunne gå 2-3 km/t på ruterne, men hvis du er stærk og i god form, kan du måske regne med et gennemsnit på helt op til 5 km/t. Husk også, at dette gennemsnit skal inkludere dine pauser i løbet af dagen. Hvis du har behov for inspiration til vandreruterne i Danmark, så klik lidt rundt her på siden. Alternativt kan du kigge på denne artikel, som jeg har skrevet – der oplister jeg en god håndfuld mindre kendte vandreruter i Danmark, som jeg synes du bør prøve.

Men fart er jo ikke det eneste, der betyder noget. Hvis du går i mange timer, så kommer du jo lige pludselig rigtig langt. Her skal du tage hensyn til, hvad du bedst kan lide ved at være på vandretur. Er det lejrlivet, som du synes er det bedste? For så får du måske den bedste tur, hvis du går korte stræk hver dag og tilbringer meget tid i lejr med at lave mad og hygge omkring bålet.

Hvis du synes, det er skønt at se en masse seværdigheder undervejs på din vandring igennem Danmark, så vil det helt naturligt også tage længere tid at nå frem til dagens overnatningssted. Hvis du gerne vil e nogle fantastiske udsigter, så kan du med fordel søge inspiration fra denne artikel.

Hvis du ikke rigtig har en idé til, hvad du vil prioritere, så start med at planlægge din tur med 10-12 km vandring for hver dag. Det er også en god idé at indregne en eller to hviledage for hver uge, du er af sted på vandretur i Danmark. Det kommer naturligvis også til at betyde noget for, hvor langt du kan nå omkring.

Overnatning når du er på vandretur

Telt ved shelterplads

Det er naturligvis nemmest, hvis du har et telt eller tarp med. Så kan du stort set altid finde et sted at sove, for der er masser af lejrpladser langs vandreruterne i Danmark. Hvis du ikke har et telt, så kan du planlægge at sove i shelter. Dog kan du nogle gange – særligt i ferieperioderne – opleve, at der er optaget i den shelter, du havde regnet med at sove i. For det meste løser det sig. Måske kan du låne et telt af en, der sover i shelter. Måske kan I ligge lidt tættere end oprindeligt planlagt, eller måske kan du sove under åben himmel (det kaldes cowboy camping).

Personligt kan jeg bedst lide at have booket en shelter på forhånd eller at have en tarp med, så jeg ikke nødvendigvis er afhængig af shelteren. Du kan også kaste et blik på min artikel, der handler om forskellige måder du kan overnatte udendørs på. Dog skal du være opmærksom på, hvad man må og ikke må, i de danske skove – det er vigtigt. Dels for at overholde loven, men også så vi kan passe så godt som overhovedet muligt på vores skove. Det kan du læse om i denne artikel.

Hvis du er til lidt mere luksuriøse forhold, så er det oplagt at bestille en varm seng i et Bed & Breakfast langs ruten, som du skal gå. Men her skal du helst have en rimelig god idé om, hvor langt du kan gå, for det er ærgerligt ikke at nå frem før sent på aftenen, fordi det hele tog længere tid end planlagt. Nogle B&B er hjælpsomme i sådanne situationer. Måske vil de køre dig i møde for at give dig et lift, hvis det er gået lidt galt med planlægningen.


Tænk på at tanke op

Først og sidst skal du huske at have vand med på din vandring. Forvent, at du bruger godt 1 liter på en almindelig dag, bare til at drikke. Er det varmt, så kan det blive til helt op til 3 liter om dagen til drikkevand. Derudover skal du nok også bruge noget vand til at lave mad med. Vand i de mængder er tungt at bære med sig. Derfor er det en god idé at tappe drikkevand, når det er muligt.

Det kan faktisk være noget så simpelt som en kirkegård, hvor du går forbi på din vandretur. Der vil du næsten altid kunne finde en vandhane med drikkevand. Der vil også typisk også være et toilet du kan bruge.

Alternativt kan du banke på hos nogen og bede om at få fyldt drikkedunken op – det har jeg aldrig oplevet at folk siger nej til. De fleste bliver glade og så kan du lige få en sludder med de flinke mennesker du møder. Endelig kan du købe et vandfilter. Så kan du altid drikke det vand, som du krydser eller passerer.

Personligt går jeg med tre liter vand i rygsækken, når jeg er på tur. Og det er uanset om jeg er på tur i Danmark eller i udlandet. På den måde har jeg til personligt forbrug og madlavning til lidt over en dag. Og så fylder jeg op ved alle vandposter jeg kommer forbi – f.eks. hver gang jeg kommer forbi en kirke. Jeg kan nemlig bedst lide at være på den sikre side, og kommer sjældent ned under 1 liter vand i rygsækken.


Forberedelse til din vandretur

Når du skal på vandretur er der noget grej, som jeg synes er essentielt for om du får en god tur. Og det er hvad du har på fødderne. Vi har skrevet to udførlige guides til hvordan du udvælger hhv. vandresko og vandrestøvler. I de guides kan du blive meget klogere på, hvad de hver især passer godt til og hvordan du udvælger både sko og støvler.

Derudover er ting som din rygsæk og noget lækkert sovegrej også ret vigtigt, men jeg synes stadig fodtøjet er det vigtigste.

Og når du så har skaffet dig dine sko eller støvler, så er det tid til at gå dem til og komme i dit livs vandreform! Det kan du få hjælp til, igennem denne artikel.


Start på vandring i Danmark

En bred vandresti under hiking i danmark

Uanset hvad, så er det første, du skal gøre at beslutte dig for, hvor du skal på vandretur henne. Vi har samlet en liste med 7 forslag til vandreture i Danmark. De kan være en god inspiration, hvis du har brug for det. Uanset hvor du bor i landet, så kan du finde vandreruter i nærheden. Der er både korte vandreruter, som kan klares på en weekend, og længere ruter, hvor du skal regne med at være på vandretur i Danmark i minimum to uger. Og det er kun, hvis du går rigtig langt hver dag.

Du ved sikkert, at vores 13 butikker rundt omkring i landet er fyldt med grej, som du kan bruge på sådan en tur, men husk også på, at der er rigtig mange erfarne ekspedienter i butikkerne, som gerne vil hjælpe dig med sparring til, hvad du skal overveje, inden du tager på din første vandretur i Danmark.

 

Husk også:

… at teste dit grej og være sikker på at det virker, før du tager afsted!

 

Rigtig god tur!

Inspiration
Posted: August 18, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger