Godt at vide inden du køber telt

< Forrige artikel Næste artikel >
Godt at vide inden du køber telt
Råd og vejledning
07 March 2014

Godt at vide inden du køber telt

Det er fedt at sove i telt, men hvordan sporer du dig ind på hvilket telt, der er optimalt til turen og passer til dit temperament? Her guider vi dig til, hvad du skal være opmærksom på, når du køber telt. 

Hyggelig familietur på campingpladsen, eksalteret stemning, mudder og musik på festivalen eller vandretur i kolde, majestætiske fjelde. Telte kan bruges mange steder, men det er selvfølgelig vigtigt, at du får det helt rette telt med – teltet til festivalen er ikke nødvendigvis det rigtige til vandreturene osv.

Bliv her klogere på, hvad du bør overveje, når du køber telt. 

De fire grundtyper af telte

 • Tunneltelt

  Tunneltelt

  Tunnelteltet har to eller flere parallelle buer og en god pladsudnyttelse, og det kan slås op samlet, hvilket altid er dejligt i dårligt vejr. Tunnelteltet kan dog være vindfølsomt, og det kan ikke stå uden pløkker. Denne type telt kan bruges til mange  formål, men er ofte særligt godt til brug om sommeren. Visse tunneltelte egner sig dog til vinterbrug.

 • Kuppeltelt

  Kuppeltelt

  Kuppeltelte har typisk to krydsende buer, hvilket gør det til et stærkt, stabilt telt. Det er dog ofte også tungere end tunnelteltet. Kuppelteltet kan sættes op uden pløkker og kan altså selv stå, når først stængerne er sat i. Til gengæld har teltet både et indertelt og et oversejl, og det kræver derfor en smule mere at sætte det op i forhold til tunnelteltet. På grund af kuppelteltets konstruktion, kan det stå imod pres fra vind og vejr, og det vil derfor ofte også kunne bruges på vinterture i fjeldene. 

 • Geodætisk telt

  Geodætisk telt 

  Det geodætiske telt har mange buer, der krydser flere steder, og det er derfor ekstremt stabilt i al slags vejr. Denne type telt bruges typisk i bjerge og på ekspeditioner, og det er derfor også de færreste, der får brug for et geodætisk telt.

 • Spidstelt

  Spidstelt

  Spidstelte, tipier, kåter og lignende har ikke buer, men stænger. Spidsteltet består af ét stort rum, og det kan derfor være godt, hvis du er af sted med flere andre - f.eks. på lejrturen. Det er den gode plads, der er spidsteltets store fordel, men teltet er ofte ikke særlig vindstabilt, og så er det tungt at slæbe på.

Opholdsareal/apsis

Skal du bare bruge teltet til at sove i, når du ikke er på farten, så er det formentlig ikke værd at prioritere en stor apsis. Selv en lille apsis kan dog sørge for, at din nattesøvn ikke forstyrres af, at du skal sove i ske med din bagage eller dit våde regntøj. Skal hele familien af sted på tur, er det altid dejligt med en stor apsis, så der er plads til spisning, hygge og leg.  

Opholdsareal i telt

Flere teltåbninger er en fordel

Åbninger, eller rettere lynlåse, vejer, så i et letvægtstelt er der sjældent mere end én.

Er teltets vægt ikke en stor prioritering, er det dog ofte rigtig fedt at have et telt med mere end én åbning. Så kan du slå den ”dør” op, der er først for, eller som vender den rigtige vej i forhold til vinden. Desuden undgår du at skulle træde henover andre, hvis du f.eks. skal op om natten. Flere teltåbninger giver også mulighed for øget ventilation på varme dage.

Ventilation giver bedre indeklima

Ventilation er en nødvendighed, især i kunststoftelte, hvor der kan skabes ret så meget kondens af udåndingsluft, sved og fugt fra jorden. To eller flere åbninger er at foretrække, og de skal kunne betjenes indefra. Jo mindre teltet er, des mere nødvendigt er det med god ventilation.

Vinduer

Regner du med at skulle opholde dig i teltet i løbet af dagen, er det en klar fordel med vinduer. Vinduerne skal helst være lavet af et blødt materiale, der ikke mørner eller knækker, og det er rart, hvis der er en form for gardin, så du kan vælge mellem udsigt og privatliv.

Vinduer i telte

Lommer og andre finesser

Skal teltet bruges på familieturen, festivalen eller andre steder, hvor du ikke blot overnatter i teltet, er det altid rart at have lommer i inderteltet. Så er der plads til både solbriller, ørepropper, kortspil eller måske hovedpinepiller til festivaltømmermændene. Til det store familietelt kan det være godt med en organizer til spil, bøger, kiks m.m., så det er nemt at holde styr på og komme til.

Husk pløkkerne

Pløkker er ikke bare pløkker.

Trådpløkker er f.eks. gode til stenet grund, men håbløse i sand og jord. Der skal du bruge v- eller u-formede pløkker, eller måske ligefrem sandpløkker.

Sne kræver også specialpløkker, og blæser det meget, kan der være brug for Tarzan-pløkker. Hav derfor et godt udvalg af pløkker med, som passer til det givne formål.

Typer af stænger

Uden stænger, intet telt.

Der findes som udgangspunkt tre typer teltstænger: stålstænger, aluminiumsstænger og glasfiberstænger.

Stålstænger er fantastisk stærke – og fantastisk tunge – og de bruges ofte til de store familietelte, der som regel ikke skal bæres så langt.

Aluminium er stærkt, men let, og aluminiumsstænger findes i mange udgaver og prisklasser.

Stænger i glasfiber ses ofte i de lidt billigere telte. Stængerne egner sig ikke til hårdt vejr, da de ikke er særlig stærke og derfor let kan splintre. Skal du bruge teltet på en festival i dejligt sommervejr, kan et billigt telt med glasfiberstænger dog være tilstrækkeligt.

Vindstabilitet

Jo højere et telt er, og jo større dets overfladeareal er, des mere vil vinden påvirke teltet. Overvej derfor altid, hvor og hvad teltet skal bruges til. Se her, hvordan Outwell tester vindstabiliteten i deres familietelte.

Stå imod vinden

Det er svært helt at undgå blæsten. Du skal derfor være opmærksom på at vælge et telt, hvor pløk- og bardunfæster, og lignende steder på teltet, har en passende forstærkning. Disse udsættes nemlig for et voldsomt pres, når vinden raser.

Forstærkninger i telte

Oversejl i nylon, polyester eller bomuld?

Nylon er let og stærkt, og hvis det er ripstop-vævet og med silikonebehandling, er det næsten umuligt at rive i stykker, ligesom silikonebehandlingen sikrer, at teltet bevarer sin vandtæthed i lang tid. Rivstyrken for nylon er seks gange højere end på det næsten dobbelt så tunge polyester, der er gjort vandtæt med en såkaldt PU-behandling. Til gengæld er det også en del dyrere. Nylon med PU-belægning, forekommer, men det er dog sjældent.

Polyester er forholdsvis billigt og forsynes typisk med en vandtæt PU-belægning.

Bomulds force er, at det giver et fantastisk indeklima. Tænk bare på forskellen mellem klimaet i din vandtætte jakke og en vindjakke i lærred. Bomuld er mere åbent og ånder bedre - se bare billedet herunder. Til gengæld er det meget tungt.

Oversejl - Nylon eller bomuld

Vandsøjletryk

Når du er af sted på tur, vil det ofte være svært ikke at få besøg af regnen undervejs. Derfor skal dit telt selvfølgelig kunne holde regnen ude.

Vandsøjletrykket (VST) er et udtryk for vandtæthed og måles i mm. Er tallet over 1.500 mm anses et materiale for at være vandtæt, men der er stor forskel på, om man har direkte kontakt til materialet eller ej. Er oversejlets VST på 3000 mm, klarer det stort set al slags regn, mens det for bunden gerne må nærme sig sig de 10.000 mm, idet man presser direkte på den. Man opererer ikke med vandsøjletryk i bomuldstelte, da de fungerer på en anden måde.

Bund

Om der skal være fast bund, footprint eller ingenting er lidt en smagssag. Det kan dog siges, at næsten alle telte, store som små, har fast bund i indertelt/sovekabiner. Mange store familietelte har desuden fast bund i opholdsteltet, mens andre har medfølgende bund, som kan sættes i efter ønske. Små telte har sjældent bund i apsis.

Et footprint er en specialformet "presenning", som man sætter teltet ovenpå.

Se det store udvalg af telte

Herunder har vi listet nogle af teltkategorierne, men du kan også gå direkte til teltshoppen, hvor du får det fulde overblik.

1-2 personers telte >

3-4 personers telte >

5-6 personers telte >

Familietelte >

Tarps og bivuak >

Myggenet >

Campingmøbler >

Telttilbehør >

Råd og vejledning
Posted: March 07, 2014