10 tips og tricks til Trangiaen

< Forrige artikel Næste artikel >
10 tips og tricks til Trangiaen
Råd og vejledning
08 October 2019

10 tips og tricks til Trangiaen

Svenske Trangia er klassikeren, når det kommer til stormkøkkener til turen. Et solidt, sikkert køkken til turen ud i det fri, det er nemt at lave mad på, og so har masser af muligheder for at sammensætte et sæt, der passer til ens specifikke behov. 

Når man har sit Trangia-sæt på plads, er der dog en del ting, man kan gøre for at få det optimale ud af det. 

 

Her er ti råd til Trangiaen: 

  1. Det kan være et problem, at gryder soder til, når man laver mad. Putter du et par dråber vand i spritten, soder gryderne dog ikke så nemt til, og du har mindre arbejde med at gøre rent, når du har fyldt maven. 

  2. Af og til er det hyggeligt at lave mad over bål, og det er faktisk muligt at bruge sine Trangia-gryder over bål.

  3. Har du investeret i en Trangia-pande eller gryde med sliplet, er det surt, hvis den bliver ridset. Putter du et stykke stof mellem din sliplet-pande og gryder, så kommer der dog ikke så nemt ridser i dem. 

  4. Selvom du måske har købt et af de større Trangia-sæt, betyder det selvfølgelig ikke, at alle delene absolut skal med på alle ture. Overvej, hvad du egentligt får brug for på den enkelte tur og pak kun de dele, du skal bruge. Måske er det for eksempel kun nødvendigt med en kedel eller en gryde i stedet for at tage to gryder og en kedel med. På den måde sparer du lidt vægt i rygsækken. 

  5. Man hører af og til argumentet, at en Trangiaen er tung i forhold til andre brændere på markedet. Men er man tre-fire personer sammen på tur, og deles man om en Trangia, så er den pludselig ikke tung, sammenlignet at alle har pakket en let brænder i hver deres rygsæk. 

  6. Har du et helt Trangia-sæt med spritbrænder, men vil du gerne pakke så let som muligt på en tur, så kan du købe en lille, foldbar fod til at putte omkring spritbrænderen. Så behøver du slæbe hele sættet med. 

  7. Husk, at når du først har købt et Trangia-sæt, så kan du altid supplere, opgradere og tilkøbe hvad du skulle komme til at mangle eller få lyst til at eksperimentere med. Du kan f.eks. opgradere med sliplet-gryder, hvis du får behov for det.

  8. Der er stor prisforskel på gas til brændere, men der er også stor forskel på, hvor rent det er. Køber du helt billigt gas, kan det stoppe dyssen til. Vil du passe godt på din brænder, så køb i stedet gas fra friluftsbutikker, hvor prisen måske er højere, men det er kvaliteten til gengæld nok også. 

  9. Sluk spritbrænderen med varmedæmperen, der kan skydes til side for at regulere låget, og brug ikke skruelåget. Gør du det, er der risiko for at gummiringen brænder af.

  10. Når du pakker din Trangia ned, så put spritbrænder i plastposen, som følger med sættet. På den måde undgår du, at der ryger sprit ud i din gryde, og du får ødelagt din mad. En løs brænder kan også gøre skade gryden i længden, da de to forskellige metaller ikke er gode sammen.
Råd og vejledning
Posted: October 08, 2019
Forfatter: Opdag Verden