Det må du i de danske skove

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Det må du i de danske skove
Råd og vejledning
19 March 2021

Det må du i de danske skove

Mange er ikke klar over, hvilke muligheder vi har for at opleve den danske natur. Det viser tal fra en undersøgelse, Friluftsrådet har foretaget. Vi kigger her nærmere på, hvad reglerne for at opleve de danske skove er.

 

Ved du, hvad du må i de danske skove? Er svaret nej, så har du det tilfælles med mange andre danskere. Det er for eksempel kun hver fjerde af os, der ved, at det er tilladt at cykle på veje og stier i privatejede skove.

Reelt må vi meget mere, end vi tror. Hovedreglen er faktisk, at vi må færdes de fleste steder, men der er selvfølgelig nogle undtagelser, som er vigtige at være opmærksom på.

Fakta fra Friluftsrådets undersøgelse

 • Kun 40 pct. ved, at det er tilladt at færdes til fods og cykle på veje og stier i privatejede skove.
 • Kun 43 pct. ved, at det er tilladt at cykle på markveje.
 • Kun 53 pct. ved, at det er tilladt at færdes i skovbunden i offentlig ejede skove.
 • Kun 48 pct. ved, at det er tilladt at færdes i offentlig ejede skove om natten.

Kilde: Friluftsrådet

Offentlig eller privat skov

_DSC3706

Om en skov er offentligt ejet eller privatejet har betydning for, hvilke regler der gælder i skoven. I offentlige skove må man nemlig færdes, hvor man vil, og det gælder døgnet rundt. I privatejede skove må man kun færdes mellem klokken 6.00 og solnedgang, og man skal holde sig til veje og stier. Er man på cykel, så skal man holde sig til veje og stier, uanset hvem der ejer skoven. 

Skulle man komme forbi nogle lækre svampe, saftige bær eller smukke blomster, så må man gerne plukke til egen brug (omtrent en posefuld). Er skoven privatejet, så skal det dog være blomster, svampe m.m., der kan plukkes fra vejen eller stien.

Skovture og overnatninger

Der er også forskellige regler, hvis du vil slå dig ned med madkurven i skoven.

I offentlige skove må du 'gøre ophold', hvis der er minimum 50 meter til nærmeste beboelse. I privatejede skove skal der være 150 meter til nærmeste beboelses- eller driftsbygning. Her må man ikke opholde sig uden for skovens veje og stier.

Hvis en privatejet skov er under 5 hektar, så må skovejeren desuden lukke den af for offentligheden. Når det kommer til at overnatte, så må man i offentligt ejede skove slå sit telt op på lejrpladser. Der er også nogle særlige skove, hvor der er områder, hvor man frit kan slå teltet op. Derudover må man overnatte i shelter, i skovbunden, på liggeunderlag, i hængekøje eller under regnslag. Det er også tilladt at tænde bål på etablerede bålpladser, men man skal dog holde øje med, om der er lokale forbud.

Reglerne er anderledes i private skove, hvor overnatning og bål altid kræver, at man har tilladelse fra ejeren. Endelig skal man være opmærksom på, at adgangen til skove kan forbydes eller begrænses på dage, hvor der bliver afholdt jagt og i områder, hvor der er intensivt skovarbejde. 

Hvem ejer skoven?

Så vidt, så godt, men hvordan ved man, om det er en offentlig eller privatejet skov, man er på vej ind i? Det er Naturstyrelsen, som driver offentlig skov, og de forsyner dem med rødmalede pæle, skilte og låger. I privatejede skove støder man oftere på grønne skilte med "Ordensregler".

Kender du naturområdets adresse, kan du også finde ejeren via www.boligejer.dk.

Fakta om, hvad vi må i naturen

 

Offentligt ejede skove:

 • Du må færdes til fods og cykle på veje og stier døgnet rundt.
 • Du må færdes til fods overalt i skoven, både på veje og stier og i skovbunden. Du må dog ikke færdes i haver eller på gårdspladser. 
 • Du må gøre ophold, hvis der er mindst 50 meter til beboelsesbygninger.
 • Du må overnatte i telt på lejrpladser, primitive overnatningssteder og i særlige friteltningsskove. Du må også overnatte direkte i skovbunden på liggeunderlag, i sovepose, i hængekøje eller under regnslag.
 • Du må bruge åben ild eller kogeapparater ved bålpladser eller lejrpladser. Tjek altid op på eventuelle lokale forbud. 
 • Du må bade i skovens vandløb og søer.
 • Du må samle nødder, bær, svampe, frø, kogler, blomster, urter, grene, kviste, mos og lav fra skovbunden til egen brug. Du må samle omkring en posefuld.

 

Privatejede skove:

 • Du må færdes til fods og cykle på veje og stier fra kl. 6 til solnedgang.
 • Du må kun færdes til fods i skovbunden, overnatte og lave bål, hvis du har spurgt ejeren om lov. 
 • Du må samle nødder, bær, kogler, svampe, blomster, urter, grene, kviste, mos og lav, hvis du kan nå dem fra stier og veje. Du må tage til egen brug - omkring en posefuld.

Se mere om, hvad du må i naturen på www.oplevmere.nu

Foto: Can Aslan

Find udstyr til din næste skovtur på vores webshop:

Læs også:

Allemandsretten i Sverige: Hvad skal du vide?

Råd og vejledning
Posted: March 19, 2021
Forfatter: Opdag Verden