Rent vand på vandreturen og rejsen

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Rent vand på vandreturen og rejsen
Råd og vejledning
20 August 2021

Rent vand på vandreturen og rejsen

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Uanset hvor du skal hen i verden, om du drager på vandreture i vildmarken eller rejser ud til steder hvor der ikke lige er adgang til rent vand fra hanen, så er du nødt til at overveje, hvordan du sikrer dig rent drikkevand. Du bør drikke omkring to liter vand om dagen, hjemme i vores klima, og du skal drikke markant mere hvis du er fysisk aktiv eller hvis du er under varmere himmelstrøg.

Vand er også noget af det første du kommer til at mangle, uanset hvor du befinder dig henne. Derfor er det værdifuldt for dig at vide hvordan du skaffer dig drikkevand på den nemmeste – og sikreste (!) – måde.


Der er forskellige måder at rense vand på. Her i artiklen bliver du klogere på følgende ting:

  1. Fem forskellige måder at rense dit vand på
  2. Hvad i vandet gør dig syg?
  3. Hvordan vælger du drikkevandet på turen?

Fem forskellige måder at rense vandet på:

Vi har brug for vand, og er du afsted på vandreture over adskillige dage i for eksempel vildmarken, eller rejser du i den tredje verden, har du ikke altid adgang til rent drikkevand. Urent drikkevand kan gøre dig syg, og sygdom kan ødelægge din tur. Det er derfor meget vigtigt at rense dit drikkevand, inden du hælder det i dig.

Når du skal vælge hvilket vand du skal rense og efterfølgende drikke, så kan du ligeså godt vælge det reneste først. Og det er f.eks. regnvand, hvis du befinder dig i naturen.

Der er flere glimrende måder at rense vand på. Her er fem metoder:


1. Kog vandet

Det virker hver gang! Koger du vand, slår du alt i vandet ihjel og sikrer dig rent drikkevand på vandreturen. Langt de fleste mikroorganismer dør i vand, der når op på temperaturer mellem 60 og 70 grader. Selv hepatitis A, som er den mest varmeresistente virus, dør efter at have tilbragt under ét minut i vand på 98 grader. Der er dog udfordringer ved at koge vandet. For det første tager det lang tid. For det andet sluger det meget brændstof, hvilket er irriterende, hvis du f.eks. selv går med dit grej på ryggen. Desuden skal du huske på, at kommer du op i højderne, så koger vand ved en lavere temperatur, og det skal derfor koge længere, inden det er sikkert at drikke. 

Derudover er det tidskrævende, især fordi det varme vand skal køle ned inden du kan drikke det – og det kan godt tage rigtig lang tid! Det er ikke den ideelle metode, hvis du befinder dig i et land med varmt klima, for så vil du aldrig få afkølet dit drikkevand.  

 

2. Brug et vandfilter

Hvis du synes det virker for bøvlet at koge vandet, så kan du også bruge et filter.

Et vandfilter fungerer ved, at du presser vandet gennem små porrer, altså mikroskopiske huller. Det gøres enten med håndkraft eller ved hjælp af tyngdekraften. Porrerne i filtrene er så små, at parasitter og bakterier ikke kan passere gennem. Det kan vira dog, så det skal du være opmærksom på. Enkelte filtre kan dog også tage vira, så kig efter dem, hvis du skal til et sted der er hårdt ramt af virus-bårne sygdomme.

De fleste filtre er lavet af plastic, og selvom de typisk holder ganske fint, så kan det være en god idé at have en backup-plan, fordi vandfiltre jo selvfølgelig kan gå i stykker. Og hvis det sker er du lidt på herrens mark – i hvert fald i forhold til dit drikkevand. Så du skal måske overveje at have en af de andre ting på listen klar, hvis det går galt med filtret.


3. Brug dråber og tabletter

Både dråber og tabletter indeholder kemiske stoffer, der dræber alt levende i vandet. Du skal dog være opmærksom på, at vandet stadig kan være grumset, da du ikke filtrerer snavs og andre småpartikler fra, som det er tilfældet, når du bruger et vandfilter. Desuden tager det lidt tid, fra du putter tabletterne eller dråberne i vandet, til du kan drikke det.

Derudover kan vandet også komme til at smage en smule af klor, så jeg ville klart anbefale at bruge dråber og tabletter som en backup – primært fordi de andre løsninger vil give dig større velvære, når du drikker vandet.


4. Brug UV-lys

Du kan bruge små apparater, der udsender ultraviolet lys, som dræber alt i vandet, der efterfølgende kan nedsvælges uden risiko. Vandet kan dog stadig se beskidt ud, så du skal være klar til at drikke vand, der ikke nødvendigvis er krystalklart.      

Den her metode er lidt ligesom nr. 3 – her kommer vandet bare ikke til at smage af klor. Den største udfordring ved denne løsning plejer at være, at vandet ikke ser rent ud og det derfor kan være mindre rart at drikke det.   

                

5. Brug filtersugerør 

Du kan benytte dig af særlige sugerør, der fungerer som filtre. Det synes jeg er mega-smart, og klart det mest belejlige når du er på farten. Du kan altså drikke direkte fra kilden, elven eller søen, eller fylde vandet i drikkeflasken og drikke via sugerøret, når tørsten kalder.

Sugerøret fungerer fuldstændig som filtret, som du læste om lidt længere oppe, men her er det din sugekraft der virker. Det kan være en rar måde at kunne fylde din vandflaske på, uden at du skal tænke over at vandet skal renses, for det bliver det automatisk.


Hvad er det i vandet, der gør dig syg?

Det er ikke muligt at se med det blotte øje, om vandet i en svensk skovsø, en norsk elv, dansk bæk eller en vandhane i Asien er rent nok til at drikke. Sommetider kan du lugte hvilket vand du ikke skal drikke og så holder du dig helt naturligt væk.

Alligevel er det meget godt at vide, hvad det er, der gør dig syg, så du kan søge den rette hjælp, hvis uheldet er ude.

Der er primært tale om tre ting:


1. Vira

Vandet kan være inficeret med forskellige vira, selv om du ikke kan se det. Det kan f.eks. være hepatitis (leverbetændelse), som kræver lægehjælp, hvis du bliver smittet med det. Dog kan du blive vaccineret mod nogle virussygdomme – f.eks. hepatitis – hvis det er en kendt virus i landet du skal til.


2. Bakterier

Det kan være svært at sige, præcis hvornår du blev smittet med bakterier, da der kan gå flere uger, fra du har drukket det beskidte vand, til du får diarré. Et eksempel på en af de farligere bakterier er kolera, som man dog kan blive vaccineret imod. Ligesom med vira, så kan du ikke se på vandet, om det er fyldt med bakterier.

Dog kan du sommetider regne det ud – f.eks. hvis der ligger et dødt dyr længere oppe af strømmen.


3. Parasitter

Her er tale om encellede organismer, som kan overleve i flere måneder i koldt vand. Et af de mest hyppige eksempler på parasitter er Giardia, der giver slem diarré og opkast, og som er svær at komme af med, når man først har fået det. Det kræver behandling med medicin, og er der ikke et apotek i nærheden, kan du forvente en meget ubehagelig tur. 


Hvordan vælger du drikkevandet på tur?

Det er ikke lige meget, hvilken kilde du benytter dig af, når det kommer til at vælge det vand, som du renser. Den bedste kilde til vand i naturen er roligt, klart vand i for eksempel eller vandløb, hvor vandet flyder langsomt. Her er for det meste færrest små partikler, der bliver revet med at strømmen, og Giardia for eksempel har en tendens til at synke til bunds. Vær samtidig opmærksom på ikke at hente dit vand, hvor der er spor efter dyr og mennesker. Er du på tur om vinteren eller i områder med sne og is, så vælg sne fremfor is. Bakterier kan nemlig overleve i flere måneder i isen. 

Når jeg er på vandretur i det nordlige Sverige eller Norge, så drikker jeg for det meste af de kilder jeg støder på eller af smeltevandet fra bjergene. Men hvis du ikke er sikker på vandet eller tryg ved det, så bør du rense det.


Det vigtigste at huske er, at du aldrig må drikke direkte fra stillestående vand. Her er der nemlig stor risiko for, at både vira, bakterier og parasitter har ophobet sig.

 

Rigtig god fornøjelse med din jagt på rent vand!

 

Råd og vejledning
Posted: August 20, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger