Rent vand på vandreturen og rejsen

< Forrige artikel Næste artikel >
Rent vand på vandreturen og rejsen
Råd og vejledning
12 September 2017

Rent vand på vandreturen og rejsen

Drager du på vandreture i vildmarken, eller rejser du ud til steder rundt om i verden, hvor der ikke lige er adgang til rent postevand fra hanen, så er du nødt til at overveje, hvordan du sikrer dig rent drikkevand. Der er forskellige måder at rense vand på. Vi kigger her på de bedste metoder og kommer med råd til, hvordan du vælger, hvor du skal tage dit vand fra.

 

Vi har brug for vand, og er man af sted på vandreture over adskillige dage i for eksempel vildmarken, eller rejser man i den tredje verden, har man ikke altid adgang til rent drikkevand. Urent drikkevand kan gøre dig syg, og sygdom kan ødelægge din tur. Det er derfor meget vigtigt at rense dit drikkevand, inden du hælder det i dig.

Der er flere glimrende måder at rense vand på. Her er fem metoder:

1 Kog vandet

Det virker! Koger du vand, slår du alt i vandet ihjel og sikrer dig rent drikkevand på vandreturen. Langt de fleste mikroorganismer dør i vand, der når op på temperaturer mellem 60 og 70 grader. Selv hepatitis A, som er den mest varmeresistente virus, dør efter at have tilbragt under ét minut i vand på 98 grader. Der er dog udfordringer ved at koge vandet. For det første tager det lang tid. For det andet sluger det meget brændstof. Desuden skal man huske på, at kommer man op i højderne, så koger vand ved en lavere temperatur, og det skal derfor koge længere, inden det er sikkert at drikke. 

         Katadyn vandfilter

2 Brug et vandfilter

Et filter fungerer ved, at du presser vandet gennem små porrer. Porrerne er så små, at parasitter og bakterier ikke kan passere gennem. Det kan vira dog, så det skal man være opmærksom på.  

Micropur-tabletter

3 Brug dråber og tabletter

Begge dele indeholder kemiske stoffer, der dræber alt levende i vandet. Du skal dog være opmærksom på, at vandet stadig kan være grumset, da du ikke filtrerer snavs og andre småpartikler fra, som det er tilfældet, når du bruger et vandfilter. Desuden tager det lidt tid, fra du putter tabletterne eller dråberne i vandet, til du kan drikke det. 

                Steripen UV-apparat

4 Brug UV-lys

Du kan bruge små apparater, der udsender ultraviolet lys, som dræber alt i vandet, der efterfølgende kan nedsvælges uden risiko. Vandet kan dog stadig se beskidt ud, så du skal være klar til at drikke vand, der ikke nødvendigvis er krystalklart. 

                              LifeStraw filtersugerør

5 Brug filtersugerør 

Du kan benytte dig af særlige sugerør, der fungerer som filtrer. Du kan altså drikke direkte fra kilden, elven eller søen, eller fylde vandet i drikkeflasken og drikke via sugerøret, når tørsten kalder.


Hvad er det i vandet, der gør mig syg?

Det er ikke muligt at se med det blotte øje, om vandet i en svensk skovsø, en norsk elv, dansk bæk eller en vandhane i Asien er rent nok til at drikke. Alligevel er det meget godt at vide, hvad det er, der gør dig syg.

Der er primært tale om tre ting:

1 Vira

Det kan f.eks. være hepatitis A.

2 Bakterier

Det kan være svært at sige, præcis hvornår du blev smittet med bakterier, da der kan gå flere uger, fra du har drukket det beskidte vand, til du får diarré. Et eksempel på en af de farligere bakterier er kolera, som man dog kan blive vaccineret imod.

3 Protozoer

Her er tale om encellede organismer, som kan overleve i flere måneder i koldt vand. Et af de mest hyppige eksempler på protozoer er giardia, der giver slem diarré og opkast, og som er svær at komme af med, når man først har fået det. Det kræver behandling med medicin, og er der ikke et apotek i nærheden, kan du forvente en ubehagelig tur. 


Hvordan vælger jeg drikkevandet på tur?

Det er ikke lige meget, hvilken kilde du benytter dig af, når det kommer til at vælge det vand, som du behandler. Den bedste kilde til vand i naturen er roligt, klart vand i for eksempel søer eller vandløb, hvor vandet flyder langsomt. Her er for det meste færrest små partikler, der bliver revet med at strømmen, og giardia for eksempel har en tendens til at synke til bunds. Vær samtidig opmærksom på ikke at hente dit vand, hvor der er spor efter dyr og mennesker. Er du på tur om vinteren eller i områder med sne og is, så vælg sne fremfor is. Bakterier kan nemlig overleve i flere måneder i isen. 

 

Herunder finder du links til vandfiltre, flasker m.m.:

Drikkesystemer og flasker 

 

Foto: Alter-ego

Råd og vejledning
Posted: September 12, 2017
Forfatter: Opdag Verden