Vælg de bedste vandrestøvler: Den ultimative guide

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Vælg de bedste vandrestøvler: Den ultimative guide
Råd og vejledning
14 January 2021

Vælg de bedste vandrestøvler: Den ultimative guide

Martin Termansen - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Martin Termansen

Bjergbestiger, vandrer og orienteringsløber. Eventyret er vigtigere end grejet... men grejet er også vigtigt.



Vandrestøvler er en af de vigtigste investeringer, som du kan gøre dig, når du skal ud at nyde naturen. Men udvalget af vandrestøvler er stort, og uanset hvilke modeller man klikker sig ind på og læser om, så lyder de jo gode. Med denne guide får du den viden, du skal bruge, for at finde dine nye drømmestøvler.


Vi får svar på de spørgsmål, der er essentielle, når du køber vandrestøvler:

  1. Hvor stiv skal støvlens sål være?
  2. Hvordan skal ankelstøtten være?
  3. Skal støvlen være vandtæt?
  4. Hvilke materialer skal støvlens overdel være i?
  5. Hvor meget eller lidt vedligeholdelse ønsker du?
  6. Hvor varm skal støvlen være?
  7. Hvordan finder du den rigtige størrelse og pasform?
  8. Bud på den bedste vandrestøvle til forskellige formål.

 

Vi plejer at sige, at man skal finde den rigtige støvle på baggrund af to ting: aktivitet og anatomi. Med aktivitet mener vi, hvor mange timer i træk du skal have støvlen på fødderne; hvorhen i verden du skal; hvor meget oppakning du har på ryggen; og hvor bulet et underlag du skal gå på.


Start med at overveje dette, og fokuser på de aktiviteter, som støvlen hyppigst vil komme ud for, og evt. de aktiviteter, som er de hårdeste. F.eks. vil støvlerne købt til en bestigning af Kilimanjaro blive brugt på rigtigt mange træningsture. Støvlerne skal altså passe til disse ture i skovene herhjemme. Men det vigtigste er, at støvlerne sidder godt, når det virkeligt gælder: på selve bestigningen af Afrikas højeste bjerg.


Med anatomi mener vi, hvordan din fod er opbygget, hvor stærke ankler du har, og om du har nogen problemer såsom knyster, hælsporer eller nedsunken forfod. Ingen fødder er ens. Det er vigtigt, at du derfor ikke bare uden videre køber den støvle, som din ven anbefalede, sidst I var på tur, selvom den virkelig lød lækker. Du skal finde en støvle, som matcher din unikke anatomi.


Kan du besvare spørgsmål ovenover på baggrund af din aktivitet og din anatomi, ja, så har du et rigtigt godt udgangspunkt for at navigere mellem alle de mange vandrestøvlemodeller.

Har du ikke helt styr på vandrestøvlers opbygning? Få de vigtigste begreber på plads først ved at klikke her.

 

1. Hvor stiv skal støvlens sål være?

Bedste vandrestøvler - såle - vibram såle

 

En vandrestøvles sål deles ind i tre forskellige lag: indlægssål, mellemsål og ydersål. Her er det mellemsålen, der virkelig afgør, hvor stiv din støvle er.

Indlægssålen, også kaldet indersålen, er det lag, som din fod er i kontakt med, når du træder ned i støvlen. Den er lavet til at give let stødabsorbering og give støtte. Den skal gerne kunne tages ud og luftes, tørres og evt. skiftes ud. Det skriver vi mere om længere nede.

Mellemsålen giver stabilitet, stødabsorbering og stivhed til støvlen. Mellemsåler fås hovedsageligt i et af to forskellige materialer: PU og EVA.


EVA til let vandring

Vi anbefaler, at du vælger en vandrestøvle med en mellemsål i EVA, hvis du skal gå enkelte dagsture på et jævnt underlag og uden tung oppakning på ryggen. Så får du den letteste støvle, bedste stødabsorbering og de mest fleksible såler. EVA (ethylen-vinyl-acetat) fremstilles ved at fange en masse luftbobler i et skummateriale. Det er netop luftboblerne, som giver EVA de fortrinlige stødabsorberende egenskaber. EVA findes i forskellige hårdheder afhængigt af, hvor mange og store luftbobler, der er fanget i skummet: jo flere luftbobler, des blødere og des mere stødabsorbering er der altså i materialet. 

PU til hård vandring

Skal du gå mange dage i streg på et ujævnt underlag og evt. med tung oppakning, anbefaler vi i stedet en vandrestøvle med mellemsål i PU, så du har bevaret stødabsorbering kombineret med høj stabilitet – på hele vandreturen. PU (poly-urethan) er et hårdere materiale, og det føles mere gummiagtigt end det luftige EVA. PU er mere slidstærkt end EVA, og PU har altså ikke samme tendens til at komprimeres over tid. 

 

Hvis du synes, at alle vandrestøvler føles for stive

Hvis du ikke er vant til at gå i vandrestøvler, vil du, uanset hvilken type mellemsål du vælger, opleve, at dine nye vandrestøvler føles stive, klodsede og meget anderledes end hverdagsskoene. Men i ujævnt terræn er det heldigvis ikke et par hverdagssko, du skal bruge. Lad dig derfor ikke skræmme, når du prøver et par vandrestøvler første gang. De skal og må ikke føles som et par sneakers. Stol på, at dine ben og fødder hurtigt vænner sig til at blive skånet for ujævnheder og hjulpet afsted med dine nye, lidt mere stive venner.




Ydersålen

Ydersålen, også kaldet slidsålen, er den del af sålen, som er i kontakt med det underlag, du går på. Den er i gummi og har et mønster, der giver skridsikkerhed. Der findes et utal af mønstre og gummityper til forskellige formål. I praksis kan du typisk se på mønsteret og vurdere, hvor ”groft” det virker – jo mere ujævnt det ser ud, des bedre griber det i underlaget.

Vibramsåler – er det bare det eneste rigtige?

En af de mest anerkendte producenter af såler til vandrestøvler er det italienske firma Vibram. De producerer såler, som støvleproducenten så køber og sætter på sine vandrestøvler. Vibramsålerne kan kendes på det gule logo, som typisk er placeret midt under ydersålen.

Man kan ikke sige, at bare fordi en vandrestøvle har en Vibramsål, er den god til det ene eller det andet. Vibram laver nemlig mange forskellige typer såler, så det er vigtigt, at du også ser efter, hvor kraftigt mønster ydersålen har, hvor stiv sålen er angivet til at være, og om mellemsålen er i EVA eller PU. Mange mærker laver også egne, fine såler, som når op på højde med Vibrams kvalitet.



Sålens levetid

Når du køber et par nye vandrestøvler, må du desværre ikke tro, at de holder for evigt. Med tiden vil ydersålen blive slidt ned, og mønsteret vil derfor stille og roligt give mindre og mindre friktion med underlaget. Men det er endnu vigtigere at være opmærksom på, at efter mange kilometer brug, vil mellemsålen stille og roligt blive komprimeret, og vandrestøvlerne vil ikke længere tilbyde samme stødabsorbering. De vil derfor på et tidspunkt ikke være gode at gå i længere for fødder, knæ- og hofteled.

Men hvad så, hvis resten af støvlen stadig er udmærket? Nogle vandrestøvler kan, når de er blevet slidt godt ned, blive forsålet, altså få en ny mellem- og ydersål sat på. Det kræver, at støvlen er af den såkaldte cementerede opbygning, hvilket betyder, at mellem- og ydersålen er limet på. I Eventyrsport tilbyder vi forsåling på alle sko og støvler fra det tyske mærke Hanwag. Du skal selvfølgelig betale for en ny sål og skomagerens arbejde, men det er ofte væsentligt billigere end at købe et helt nyt par støvler. Og så er det i øvrigt også en ret bæredygtig løsning.

 

 

2. Hvordan skal ankelstøtten være?

Høje vandrestøvler eller lave vandrestølver? Find den rigtige ankelstøtte.


Mange af os er fra vores dagligdag vant til, at vores ankler ikke bliver belastet synderligt. Det skyldes, at de overflader, som vi normalt går rundt på, ofte er helt plane. Sådan er det bare ikke, når vi bevæger os ud i naturen.

Ankelstøtten er derfor en af de vigtigste grunde overhovedet til at gå med støvler. Står du flere dage fra målet med en kraftigt forstuvet ankel og en stor rygsæk, er gode råd dyre. Jo højere og stivere skaft din vandrestøvle har, des bedre støtte får du. Men er et højt og stift skaft så ikke bare altid løsningen? 


Lavt skaft til let vandring

Skal du gå i mere fladt terræn eller ikke have en særligt tung rygsæk på ryggen, så anbefaler vi, at du vælger en vandrestøvle med et middelhøjt eller lavt skaft for at få maksimal bevægelsesfrihed og en lettere støvle at slæbe på.


Højt skaft til hård vandring

Skal du gå i ujævnt terræn med tung oppakning, vil vi anbefale, at du vælger en støvle med et højt skaft. Så får du den bedste støtte, og du minimerer risikoen for ankelskader. Det gælder selvfølgelig især, hvis du døjer med dårlige ankler eller tidligere skader. 

Nogle foretrækker også lavt skaft, hvis de vandrer på bjergstier med ujævnt underlag. Det skyldes, at det høje skaft foruden at give støtte også låser underbenet fast og på den måde sænker bevægelsesfriheden. Vi anbefaler dog stadig, at du til bjergterræn går efter en højskaftet vandrestøvle, medmindre du er en øvet vandrer med masser af erfaring og træning, og du har stærke ankler.

 

3. Skal støvlen være vandtæt?

vandtætte vandrestøver eller åndbare vandrestøvler? Få svaret her

Vandtætte vandrestøvler eller ej – emnet giver anledning til mange diskussioner. Fugtige fødder er og bliver bare en direkte vej til vabler og kolde tæer. Her kan en membran hjælpe – men prisen er en lavere åndbarhed.


Membranstøvler til våde omgivelser

En membran er et lag i støvlens overdel, som er pakket væk mellem inder- og ydermaterialet. Membranen er designet til at være vandtæt, men samtidigt tillade fugt og varme at slippe ud af støvlen. Membranstøvler er altså vandtætte, men løber der f.eks. vand ind ovenfra, tørrer støvlerne ikke på samme måde, mens du går. Derudover vil støvler med membran alt andet lige altid være mindre åndbare end et par membranfri støvler. Skal du vandre et sted, hvor det regner meget, hvor du kommer til at gå meget i vådt græs eller våd underskov, eller hvor skal du krydse mange vandhuller, så er membranstøvler et rigtigt godt valg.

 

Membranfri støvler til varme fødder og tørre omgivelser

Velimprægnerede membranfri læderstøvler kan holde rigtigt meget vand ude, men de bliver altså aldrig 100% vandtætte. Til gengæld er membranfri støvler noget mere åndbare end lignende støvler med membran, og er de først blevet våde, tørrer de nemmere og hurtigere end membranstøvler. Døjer du med svedige fødder, eller skal du vandre et sted, hvor det sjældent regner, men det er varmt, så er membranfri støvler et rigtigt godt valg.

Den nemme løsning er selvfølgelig at have et par af hver type, så du kan vælge alt efter årstid og forventet fugtighed. Men i virkeligheden må de fleste af os nok nøjes med et enkelt par vandrestøvler. Du bør derfor overveje, hvilke forhold du bevæger dig oftest ud i, og så vælge vandtæthed til eller fra på baggrund af dette. Læs mere om emnet her.

 

4. Hvilke materialer skal støvlens overdel være i?

Vandrestøvler i syntetisk materiale eller lædervandrestøvler - få svaret her

Der findes vandrestøvler i mange forskellige materialer, men hvilket materiale passer til dine behov? Generelt er det en god ide at skelne mellem: syntetiske materialer, der er åndbare og lette og derfor virker godt til varme fødder og lettere vandring; og læder, der er mere slidstærk og holdbar og derfor virker godt til hårdere vandring og ønsket om et langvarigt forhold til de nye støvler. Begge typer støvler findes både med og uden membran.


Varme fødder, varme omgivelser: Vælg syntetiske materialer

Hvis du skal vandre herhjemme eller i varmere områder, og åndbarhed derfor er vigtigt for dig, så er syntetiske materialer, såsom nylon og polyester, ofte at foretrække. Desuden er syntetiske materialer billigere, og de vejer en del mindre end læder, så du får ofte nogle temmeligt lette støvler.

Nylon og polyester er relativt bløde materialer, så støvlen er typisk dejlig at have på, men du får samtidig ikke samme ankelstøtte og support som i en læderstøvle. Syntetiske materialer er desuden ikke særligt slidstærke – og ja, vandrestøvler får mange tæsk i løbet af deres liv. Støvler i disse materialer har derfor typisk forstærkninger på udvalgte steder i læder eller gummi.

Husk også, at støvler i syntetiske materialer er rigtigt nemme at vedligeholde. Læs mere om det længere nede.

 

Slidstyrke og god støtte: Vælg læder

Hvis du skal bruge et par holdbare støvler med god slidstyrke f.eks. til fjeldet, så er støvler i læder gode at gå efter. Læder findes i forskellige udgaver med forskellige egenskaber. Her gennemgår vi de vigtigste typer:

Kernelæder består af narvsiden (oversiden) af dyrehuden. Det er ikke overfladebehandlet, har en høj celletæthed og er lavet af det mest slidstærke lag af dyrehuden, og kernelæder kan derfor føles stift. Den lukkede overflade gør kernelæder temmelig vandafvisende, og det er let at holde rent. Ulemperne er til gengæld, at kernelæder ånder dårligere end andre typer læder, det er tungt, og det tager lang tid om at tørre, hvis det først er blevet gennemblødt.

Nubucklæder er slebet kernelæder. Det er en blødere type læder, som på mange måder minder om ruskind. Nubuck har en blød og fløjlsagtig overflade, men bliver mere glat, mere blank og mørkere i farven, når du behandler det med læderfedt eller voks. Det har en lavere celletæthed og er derfor også mere åndbart end kernelæder, men det er så til gengæld mindre slidstærkt. 

Ruskind fremstilles af spaltsiden (bagsiden) af dyrehuden, og det har en mere ru overflade med tydelige fibertrævler. Det er tyndere end kernelæder og nubuck, og det er mindre slidstærkt. Til gengæld er ruskind lettere og mere åndbart, og det er billigere at producere.

Yakokselæder er en særligt slidstærk type læder og findes typisk som glat læder, der ikke er overfladebehandlet. Langt størstedelen af produktionen af denne type læder foregår i Tibet i mere end 4.000 meters højde. Her har yakokserne udviklet deres stærke hud, fordi de lever i så hårdt et klima. Man kan derfor skære læderet tyndere og stadig opnå samme slidstyrke som med traditionelt kernelæder og nubuck, og du får derfor en lettere, mere smidig og mere åndbar støvle pga. det tyndere materiale. Yakokselæder er lidt dyrere end andre typer læder, og det bruges ofte i vandrestøvler i den bedre ende af kvalitetsspektret. Derudover har yakokselæder ofte en meget pæn struktur. Yakokselæder er pga. sin mindre tykkelse til gengæld ikke lige så vandafvisende som kernelæder og nubuck. Det skal derfor oftere have pleje, hvis du ønsker at bibeholde en ordentlig vandafvisende evne.

 


5. Hvor meget eller lidt vedligeholdelse af dine vandrestøvler ønsker du?

Hvordan vedligeholder jeg vandrestøvler? Få svaret her

Pleje og imprægnering er helt essentielt for dine nye støvlers funktion og levetid. Hvor meget vedligeholdelse støvlerne skal have afhænger af materialerne i støvlens overdel: Syntetiske materialer kræver mindre vedligeholdelse end læder.


Så lidt vedligeholdelse som muligt: Vælg syntetiske materialer eller ruskind

Hvis du ønsker så lidt vedligeholdelse som muligt, bør du gå efter en støvle i syntetiske materialer eller ruskind og med ingen eller få læderdetaljer. Så slipper du med at vaske støvlerne efter brug og lejlighedsvis imprægnering.

 Denne type støvle bør vaskes efter brug, så skidt og mudder ikke sidder og udtørrer støvlen eller eventuelt ødelægger membranen. I ny og næ vil alle vandrestøvler også have godt af en gang imprægnering – også dem med membraner – ellers ryger åndbarheden sig en tur. Sprøjt imprægneringsspray på den fugtige støvle, så imprægneringsvæsken fordeler sig i vandfasen ind gennem støvlens yderstof. Sørg for at gøre det fra den rigtige afstand, der typisk angives på sprayflasken. Tør derefter støvlen over med en ren klud, og lad støvlen tørre en halv dags tid ved stuetemperatur. Så er du klar til endnu flere kilometer med tørre fødder og velholdte støvler.

 

Så lang levetid som muligt: Vælg læder

Læderstøvler skal også vaskes og evt. imprægneres præcis ligesom støvler i syntetiske materialer, men de kræver derudover læderpleje ind imellem. Til gengæld har læderstøvler en del flere leveår i sig, hvis bare de bliver vedligeholdt ordentligt.

Læderstøvler har altså rigtigt godt af en gang ”hudpleje” efter vask og før imprægnering. Hvis ikke du giver læderet lidt voks et par gange om året, så tørrer læderet nemlig ud med tiden og ender med at revne og sprække. Før du overvejer at give læderstøvlerne imprægneringsspray, så påfør støvlevoks i tynde lag på den tørre og rene læderstøvle. Hvis du vælger en støvlevoks med naturlige ingredienser, kan du fint bruge fingrene til denne procedure. Læderet bliver mørkere og glattere og får et lidt anderledes look. Sørg for at komme godt ind i krogene, alle syninger og i pløsen, så hele støvlen er velbehandlet. Hvis læderstøvlen er med membran, er det nok at give et tyndt lag voks, så du ikke lukker for meget af for åndbarheden. Er læderstøvlen uden membran, bør du give den lidt mere gas med voksen, så du i højere grad får lukket syninger til, og læderet i sig selv bliver mere vandafvisende. Lad støvlerne stå natten over, så voksen rigtigt kan trænge ind i læderet. Hvis der næste dag stadig er overskydende voks på støvlen, kan du bruge en blød børste til at fordele det sidst voks rundt på støvlen. Aldrig brug en ovn eller anden opvarmningsmetode til at få voksen til at ”smelte ind” i støvlen, som nogen anbefaler. Du risikerer at tørre læderet ud ved denne metode, og limninger i sålen og evt. membranen går meget hurtigere i stykker.

Er støvlen foret med læder på indersiden, har dette også godt af at lidt pleje. Brug en fed håndcreme uden parfume og parabener, smør den ud i dine hænder og masser cremen ind i indersidens læder. På den måde modvirker du også, at dette læder udtørrer pga. salten fra din fodsved, du sørger for at foret forbliver dejligt blødt, og så får du nogle bløde hænder af det.

Vi hjælper dig gerne

Som du kan se, er der altså lidt mere arbejde i at vedligeholde lædervandrestøvler. Du skal gøre op med dig selv, før du vælger støvler i læder, om du er villig til at lægge det arbejde i dem, som er nødvendigt for, at du får den optimale oplevelse, og at de holder længst muligt. Når det så er sagt, så er velplejede læderstøvler rigtigt lækre at vandre i, og de kan holde meget, meget længe. Vi tilbyder faktisk at behandle dine rene og tørre læderstøvler for dig, hvis du er medlem af vores kundeklub – og det er ganske gratis.

 

6. Hvor varm skal støvlen være?

Varme vandrestøvler og vandrestøvler med for?

De fleste vandrestøvler kommer med en let skumpolstring mellem inder- og ydermaterialerne. Disse vandrestøvler kan typisk bruges til langt det meste, bl.a. hele året herhjemme. Skumpolstringen har primært det formål at give støtte og komfort, og skummet i skaftet vil f.eks. med tiden forme sig efter dine ankler og forhindre ankelknoerne i at slides mod støvlen.

 

Til vandring i varmen eller til de varme fødder

Til vandreturen på Kreta eller Caminoen kan det være en god ide at vælge en støvle med tyndere skumpolstring kombineret med høj åndbarhed. Fravælg membran, og se efter en let støvle, gerne i syntetiske materialer.

 

Til vandring i kulden eller til de kolde fødder

Skal du vandre i meget kolde egne, f.eks. Norge om vinteren, kan det være en god ide at vælge en støvle med tykkere polstring og evt. et varmt inderfor. De færreste gode vandrestøvler er dog tykt polstret, og skal du hen, hvor det bliver rigtigt koldt, er det altså vigtigt, at du husker god plads til en tyk uldsok. Du kan også skifte indlægssålerne ud med en termomodel i uld – det er faktisk overraskende effektivt, da kulden i høj grad kommer nedefra.

 

Til hverdagen vinteren igennem

Skal du bruge vandrestøvlerne til hverdag igennem vinteren både ude og inde, bør du overveje, hvordan du undgår kolde fødder, når du opholder dig udenfor, og undgår overophedede fødder, når du opholder dig indenfor. En måde at opnå dette er at vælge en vandrestøvle med lækkert inderfor – men uden membran. Bare støvlerne er godt imprægneret, kan de sagtens klare en smule regn eller våd sne. Og uden membran kan du godt sidde mange timer på kontoret i de varme støvler uden at få gennemblødte sokker af sved, fordi fødderne er ved at overophede.

 

Helt generelt kommer vandrestøvler typisk med en af to typer for: Membranstøvler kommer med en tynd stofforing, ofte med skindkant øverst i skaftet; membranfri støvler kommer med en foring i blødt, slidstærkt skind. Ingen af disse typer for er i sig selv typisk varmere end den anden. Kig i stedet efter skumpolstring, ekstra for i fiber eller pels, og om der er plads til en tyk sok.

 

7. Hvordan finder du den rigtige størrelse og pasform?

Find vandrestøvlen der passer din fod

At købe vandrestøvler er lidt ligesom bilkøb: Det bør ikke være et impulskøb, og det kræver, at man har prøvekørt nogle forskellige modeller. Du skal altså gerne tage dig tid til at afprøve flere forskellige typer af støvler og rigtigt mærke efter, hvilken model og størrelse der passer dig bedst.

 

Vælg den rigtige størrelse

Ja, det giver jo sig selv, at den rigtige størrelse er et godt udgangspunkt. Nogle siger, at du skal gå et eller to numre op i størrelse ift. dine hverdagssko, når du vælger vandrestøvler, men er det så simpelt? Selvfølgelig ikke. Nogle mærker er små i størrelsen, andre mærker er store i størrelsen. Derudover er det vigtigt, at en vandrestøvle sidder tæt til foden, så du ikke skøjter rundt i den, men selvfølgelig må den ikke stramme nogen steder. Det handler altså om at prøve sig frem med forskellige modeller i flere forskellige størrelser.

 

Tre metoder til at vurdere størrelsen

Synes du så også, det er svært at mærke, om støvlen er den rigtige størrelse? Prøv evt. disse tips af:

  1. Se på indlægssålen. Start med at tage indlægssålen ud og stil dig på den iført passende strømper. Er din fod lidt bredere end indlægssålen, skal du ikke blive forskrækket, da støvlens form gør, at støvlen, hvor den er bredest, altid er bredere end indlægssålen. Men i længden er det vigtigt, at der er omkring en centimeter mellem tåspidsen på din længste tå og forkanten af sålen. Så er der nemlig plads til, at du kan skride lidt frem, når du det går ned ad bakke, uden at du støder imod enden af støvlen med tæerne og risikerer, at tæerne bliver helt blå.
  2. Træd helt frem i en løst snøret støvle, og mærk, om du kan klemme en finger ned bagved hælen.
  3. Prøv de velsnørede støvler på, mens du står på et skråt underlag. Stil dig med tæerne nedad, og giv et lille tryk med fødderne. Skrider du frem i støvlen? Det er okay at skride en lille smule frem, og det er okay at kunne mærke loftet og siderne indeni støvlen med dine tæer. Men du må altså ikke fornemme, at dine tæer støder imod spidsen af støvlen. Så skal du prøve støvlen et halv eller et helt nummer større.

Vælg den rigtige pasform

Når du har udvalgt et par gode modeller og fundet den rigtige størrelse, er du altså ikke helt færdig endnu. Du kan nemlig nørde nok så mange detaljer om vandrestøvlernes materialer og forskellige funktioner, men det, som gør vandrestøvlen til en elsket makker, er og bliver den gode pasform. At finde den gode pasform er nemmere sagt end gjort. Vores fødder er nemlig meget forskellige i udformning, og selvom din ven roser sine vandrestøvler til skyerne, er det altså ikke sikkert, at lige dén model vil sidde godt på din fod. Hvis du vil være sikker på at finde de helt rigtige vandrestøvler med den helt rigtige pasform, så handler det om at prøve nogle forskellige modeller på fødderne.

 

Tre ting, der kendetegner god pasform

  1. Støtte omkring hælen. Fylder din hæl ikke vandrestøvlen ud, kommer støvlen meget nemt til at svuppe og gnave, og det vil give potentiale for vabler. En smart test, du kan prøve, er at gå op ad en trappe, men hvor du kun rører trinene med tåspidsen af støvlerne. På den måde opnår du et stort træk på hælen, og du kan nemmere vurdere, om din hæl løfter sig i støvlen. Løfter hælen sig meget ved hvert trin, vil det give øget risiko for gnavsår og vabler. Vær opmærksom på, at det er svært at undgå et lille hælløft med denne test, specielt i meget stive støvler. Men brug testen til at sammenligne hælløftet i forskellige modeller. Hælgrebet suppleres i øvrigt af de snøreøjer, der tit sidder langt nede og lidt for sig selv på støvlen. Sørg for at stramme dem godt til. Hvis du har fundet de perfekte vandrestøvler, men de stadig ikke sidder ordentligt om hælen, kan det ind i mellem afhjælpes med et par gode indlægssåler med god hælstøtte. Mere om det nedenfor.
  2. Tæt pasform omkring foden, uden at det strammer nogen steder. På den måde giver vandrestøvlen dig den optimale støtte, og den kan med tiden give sig lidt i bredden, uden at den kommer til at sidde for løst. Kan foden bevæge sig og rotere, vil du risikere at miste en del af din balance og føling med underlaget.
  3. Plads til at bevæge tæerne. Det er især vigtigt, hvis du skal vandre i kuperet terræn, hvor du med støvlesnuden ned ad bakke ofte vil glide en smule frem, og pladsen til tæerne vil blive mere trang.

 

Sørg for at snøre støvlerne ordentligt

Det kan lyde som et banalt råd, men det er ikke nødvendigvis så simpelt, som det lyder.

Der er ikke noget fodtøj, som sidder godt, hvis det ikke er godt snøret. Det er altså vigtigt, at du sørger for at snøre vandrestøvlerne ordentligt, når du prøver dem på. En dårlig snøring, hvor du ikke trækker nok til i hælgrebets snøreøjer, vil få dig til at føle, at hælen svupper. Hvis det kan klares med ordentlig snøring, og støvlen i øvrigt sidder perfekt, så ville det jo være ærgerligt at vælge støvlen fra pga. dette.

I mange vandrestøvler med middelhøjt til højt skaft er snøresystemet todelt. Det betyder, at der sidder et snøreøje mellem anklen og vristen, det såkaldte låseøje, som låser snørebåndet. På den måde kan du spænde selve foden tæt til og lade ankelstøtten sidde løst – eller omvendt. Det er rigtigt smart, når du går i kuperet terræn. Her vil du typisk have, når det går stejlt nedad, at snøringen over vristen er spændt godt til, så du ikke risikerer at glide frem i vandrestøvlen. Har du ikke meget vægt på ryggen, kan du snøre anklen løsere, og på den måde få den bedste komfort. Omvendt kan du, hvis dine fødder hæver op, løsne støvlen hen over vristen, mens du fortsat kan have anklen spændt godt til.

Det er altså lidt mere kompliceret at snøre en vandrestøvle end et par almindelige sko, og det er derfor vigtigt, at du eksperimenterer lidt med snøringen, før du afskriver en støvle pga. dårlig pasform.

 

Har du brede eller smalle fødder?

Forskellige støvlemodeller kommer i forskellige bredder. Et par smalle fødder i brede støvler kan betyde, at foden kommer til at rutsje rundt, hvilket giver friktion og dermed vabler. Omvendt vil et par brede fødder i smalle støvler give tryk og pres på fødder og tæer, hvilket også giver vabler.

Nogle mærker er kendt for at lave lidt bredere modeller, f.eks. Viking og Keen.




Gode indlægssåler kan hjælpe på pasformen

Det er de færreste vandrestøvler, som kommer specifikt med høj eller lav svangstøtte. Har du behov for ekstra støtte, så anbefaler vi, at du anskaffer dig et par gode indlægssåler sammen med vandrestøvlen. Har du ikke brug for høj eller lav svangstøtte, kan et par ekstra gode indlægssåler stadig løfte oplevelsen af dine nye støvler markant.

Indlægssåler i løssalg fås med forskellige grader af svangstøtte. Det kan hjælpe støvlen med at give din fod en mere individuelt tilpasset støtte og stabilitet og holde din fod på plads nede i støvlen. Når din vægt fordeles jævnt i din fod og ned i sålen, modvirkes risikoen for at du alt for hurtigt får trætte og ømme fødder – og på sigt skader. 

Vi forhandler indlægssåler fra det specialiserede firma Sidas. Kom ind i en af vores butikker og få hjælp og vejledning med at vælge lige præcis den type indlægssål, som passer til din fod. Så skulle du gerne opleve at få en endnu bedre pasform i dine nye støvler. Sidas-såler kommer med 30 dages tilfredshedsgaranti, så du er sikret ikke at komme til at lave et fejlkøb.

Selvom et par gode indlægssåler i et par gode vandrestøvler kan være skadesforebyggende, anbefaler vi, at du med dine eksisterende skader går til en fysioterapeut eller en professionel bandagist og får vejledning i dit specifikke problem.


Prøv med de rigtige vandresokker

For at få det helt rigtige indtryk af dine nye vandrestøvler anbefaler vi, at du prøver dem på sammen med de sokker, som du alligevel senere har tænkt dig at vandre i.

Og brug nu nogle gode vandresokker. Vi mener, at gode vandresokker er halvdelen af det at skabe god komfort for dine fødder. Ligegyldigt hvor gode vandrestøvler du har på fødderne, så vil en dårlig bomuldssok kunne ødelægge den gode oplevelse. Vi anbefaler, at du som minimum har to par gode vandresokker, så du altid har et tørt par at skifte til i pauserne på vandreturen. Har du ikke et par gode vandresokker allerede, så køb et eller to par sammen med dine nye vandrestøvler, så du kan prøve det hele af samtidigt.

De mest velegnede materialer til vandresokker er uld og kunststof og gerne en blanding af de to. Uld kan bruges længe uden at komme til at lugte, det er blødt og behageligt om fødderne, og det føles ikke koldt, selvom det bliver vådt. Kunststof øger holdbarheden af sokkerne og giver gode svedtransporterende egenskaber.

Det kan være en god ide at vælge et par vandresokker med lidt ekstra foring om hælen og tæerne. Det er alligevel ikke her, du sveder mest, og den ekstra foring giver ekstra beskyttelse mod vabler.


Bestil vandrestøvlerne hjem, og prøv dem af

Vi har 365 dages returret, så længe varen ikke er taget i brug. Derudover har vi altid gratis fragt og returfragt. Det anbefaler vi i allerhøjeste grad, at du gør brug af, når du har fundet dine potentielle nye vandrestøvler hos os. Køb dem med hjem, og prøv at gå rundt i dem et par timer derhjemme – indenfor selvfølgelig. Det kunne f.eks. være i forbindelse med, at du alligevel står og laver mad eller om søndagen, hvor du måske bruger et par timer på at gøre rent i dit hjem. Koordiner det gerne med, at det er sidst på dagen, eller det måske er umiddelbart efter en løbe- eller gåtur (i andet fodtøj selvfølgelig). Efter en fysisk aktivitet vil fødderne nemlig typisk være lidt mere ømme og hævede, og det vil i højere grad kunne simulere, hvordan støvlerne føles efter en lang dag på stierne.

Efter et par timers brug indendørs vil du nemmere kunne vurdere, om der er bestemte steder i vandrestøvlen, hvor den klemmer eller virker for løs. Og det er da lidt federe at opdage, mens du stadig kan levere støvlerne tilbage og få pengene retur med et smil frem for efter en tur ud i mudderet, hvor vi desværre må sige nej tak, hvis du kommer med støvlerne.



Gå støvlen til

Gå vandrestøvler til

Det er rigtigt, at støvler ofte bliver bedre efter 30-50 km brug, men en ny vandrestøvleskal sidde godt fra dag et. Det er vigtigt. Hvis du føler, at støvlerne klemmer, gør ondt eller er alt for løs, når du sætter fødderne ned i dem første gang, så er det enten den forkerte størrelse eller den forkerte model. 

Men er der så slet ikke noget om det der med at gå vandrestøvler til? Jo selvfølgelig. Et par helt nye støvler vil være så stive i materialerne, at hvis du springer direkte ud i en lang vandretur, så vil du have øget risiko for vabler og gnavsår. Derfor skal støvlerne stille og roligt gås til, så de bliver blødgjort de steder, hvor lige netop dine fødder bøjer og bukker.

At støvlerne er gået til, er dog ingen garanti for ikke at få vabler. Men det sænker risikoen, og sammen med et par gode vandresokker giver det dig det absolut bedste grundlag for nogle gode, lange vandreture.

 

Til allersidst...

Hvis du har overvejet, hvilken type aktivitet dine nye støvler primært vil blive brugt til, så vil du nu kunne svare mere præcist på nogle af ovenstående spørgsmål. Så er det bare ind og tjekke nogle vandrestøvler ud og se, hvordan de forskellige modeller passer på dine nye kriterier til den perfekte støvle. Er du i tvivl, så kontakt altid gerne vores kundeservice, eller kom ind i den nærmeste Eventyrsport, og få professionel og personlig vejledning.

 

Og husk så, at støvlekøb er lidt ligesom bilkøb. Der er ingen grund til at købe en stor, dyr terrængående bil, hvis du kun skal køre i bilen til og fra arbejde. Ligeledes skal du vælge en vandrestøvle, som passer til din aktivitet og din anatomi, og ikke bare gå efter den vildeste og dyreste støvle uden tanke på dine egentlige behov.


 

Råd og vejledning
Posted: January 14, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger