Danmarks bedste udsigter

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Danmarks bedste udsigter
Råd og vejledning
23 February 2021

Danmarks bedste udsigter

Martin Termansen - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Martin Termansen

Bjergbestiger, vandrer og orienteringsløber. Eventyret er vigtigere end grejet... men grejet er også vigtigt.


Danmark byder på utallige smukke naturoplevelser. Men hvor finder du egentligt de allerbedste udsigter? Vi har her samlet syv af Danmarks mest imponerende, bjergtagende og forunderlige udsigtspunkter. Vælg en nær dig, pak rygsækken og find noget smuk natur.

 

Vi kommer omkring:

  • Melby Overdrev, Tisvilde Hegn
  • Jernhatten, Mols Bjerge
  • Svannike Bakker og Bjerge, Sydfyn
  • Råbjerg Mile, Skagen
  • Svinklovene, Jammerbugten
  • Møns Klint
  • Røsnæs, Kalundborg

 

Melby Overdrev, Tisvilde Hegn

Find de bedste Danske udsigtspunkter: Eventyrsport

På det træløse hedelandskab – Sjællands største – kan man se rigtigt, rigtigt langt. Området strækker sig fra klitlandskabet ved Kattegat og langt ind i landet. Her finder du hede beklædt med lyng og porse. Der gøres årligt et stort frivilligt arbejde for at fjerne selvsåede træer, så du og dyrelivet kan få lov at nyde de mange vilde planter, som trives her. Hvis du kommer her mellem juli og september, kan du opleve landskabet i lyslilla blomstrende hedelyng.

 

Jernhatten, Mols Bjerge

Find de bedste Danske udsigtspunkter: Eventyrsport

Nyd salten og solen i luften på toppen af denne kystskrænt med vide udsigter til Hjelm i Kattegat og Mols Bjerges bakkede overdrev og skovplettede landskab. Toppen af Jernhatten er domineret af troldetræer – gamle bøge, der har særprægede former og gevækster takket være mange års vind og vejr. I vandet ud for bakkepartiet kan du være heldig at spotte marsvin og sæler.

 

Svanninge Bakker og Bjerge, Sydfyn

Find de bedste Danske udsigtspunkter: Eventyrsport

I dette område af De Fynske Alper finder du de smukkeste udsigter over det Sydfynske Øhav. Det bakkede morænelandskab byder på stejle skråninger. Høje bakker og dybe dale. Vandrer du rundt i området vil du opleve varieret natur med skov, overdrev, rørskov, mose og vandløb – og alt hvad det indebærer af rigt dyre- og planteliv.

 

Råbjerg Mile, Skagen

Find de bedste Danske udsigtspunkter: Eventyrsport

Er det her virkelig Danmark? Danmarks største vandreklit er på samme tid en fantastisk og underlig oplevelse. Det er svært at forstå, hvordan en ørken kan befinde sig i lille Danmark, og hvordan den store sandbunke kan vandre 15 meter om året. På turen rundt i sandmilen vil du opleve, hvordan sandet sluger lyden. Stilheden kan være næsten overvældende. Fra toppen har du udsigt til hele denne miniørken omsluttet af natur præget af marehalm og nåletræer – og i klart vejr kan du se helt til Skagen.

 

Svinklovene, Jammerbugten

Find de bedste Danske udsigtspunkter: Eventyrsport

Dramatiske landskaber, frisk vind og ofte meget få mennesker. Udsigten fra Svinklovene udover Jammerbugten leder tankerne hen mod irsk højland. Svinklovene er en stejl skrænt med karakteristiske slugter, der er dannet af regnvandets opløsning af den kridtholdige jord. Den omkringliggende Svinkløv Klitplantage byder på masser af dyreliv, og er du heldig, kan du spotte kronvildt.

 

Møns Klint

Find de bedste Danske udsigtspunkter: Eventyrsport

Høje Møn og Møns Klint er noget af det mest unikke natur vi har i Danmark. Om du står på toppen af klinten og nyder en fantastisk udsigt til det grønblå vand, som tager farve af klintens mineraler. Eller om du tager trappen ned til strandbredden, hvor du må knejse nakken for at få hele klintevæggen med i synsfeltet. Så er Møns Klint altid en oplevelse.

 Det høje kalkindhold i jorden, som er med til at give klinten sit hvide skær, giver også nogle andre naturoplevelser i skovene på Høje Møn. Kalken er nemlig en af grundene til, at du kan finde omkring 20 arter af vilde orkideer i området.

 

Røsnæs, Kalundborg

Her er ikke bare én udsigt, men mange. Morænelandskabet med de stejle skrænter, store overdrevsarealer, åbne vidder og beliggenhed ved havet er noget helt særligt. Det skal opleves På en klar dag, kan du fra et af toppunkterne ude på spidsen se helt til Fyn og Jylland. Halvøen Røsnæs rager nemlig 15 kilometer ud i Storebælt og har et af Danmarks tørreste og mest solrige klimaer. Det betyder, at du her støder på planter og blomster, som du ellers skal noget længere sydpå i Europa for at finde.

 

Husk kameraet – og god tur!

Råd og vejledning
Posted: February 23, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger