7 måder at overnatte i det fri

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
7 måder at overnatte i det fri
Råd og vejledning
22 March 2021

7 måder at overnatte i det fri

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 



Så, du drømmer om en nat i naturen; en stille nat med kun bladenes rusken som baggrundsmusik at overnatte, hvor du vågner sammen med sollyset. Det kan jeg virkelig godt forstå, men det kan måske være  jeg kan også forstå, hvis det kan være lidt overvældende, hvordan du lige griber den an første gang. Det kan også være du er rutineret, men savner lidt inspiration til at nyde en nat i naturen på en ny måde.

 

Der er mange forskellige måder at overnatte i naturen; lige fra telt og shelter over bivuakker og huler til at sove under åben himmel.

Hvor nogle er nemme eller komfortable, er andre måder måske sjovere og lidt mere et eventyr. Uanset hvad, så håber jeg, at jeg kan inspirere dig til at prøve noget nyt næste gang du er på tur.

Her får du fordele og ulemper ved at overnatte i:

  1. Telt
  2. Shelter
  3. Bivuak/tarp
  4. Hængekøje
  5. Bivybag/en-mandstelt
  6. Hule
  7. Eller under åben himmel

 

1.    Telt

Overnat i det fri - hvornår skal du vælge teltet?

Teltet er jo den helt klassiske måde at overnatte i naturen, og den som langt de fleste mennesker har prøvet – også selvom de ikke nødvendigvis er outdoortypen.

Fordelene ved at overnatte i telt er mange. Det er f.eks. meget nemt og bekvemt, og alle kan lære at slå et telt op ret hurtigt. Det er en fleksibel måde at sove på, hvis du er ude og vandre. Du er ikke afhængig af at nå frem til et specifikt sted at sove, men kan slå teltet op, når du ikke har lyst til at gå mere. Alt efter størrelsen på teltet er du også altid sikret et tørt sted at opholde dig, hvis vejret viser sig fra sin værste side. En anden fordel som mange, der for nyligt har kastet sig ud i friluftslivet, fremhæver er muligheden for at lyne myggenettet helt til og derved være beskyttet mod krible-krable, når du sover.

Og så kan det bare være ekstremt hyggeligt at bruge en aften med benene i soveposen under teltdugen og i godt selskab.

Ulemperne er derimod, at du ikke får frit udsyn til naturen inde fra teltet. Et telt er tit også en del tungere end de andre alternativer (medmindre du virkelig er villig til at finde den store spendérpung frem). Derudover kan du sommetider komme ud for at indeklimaet i et telt bliver fugtigt og især morgenerne om sommeren kan der blive ret varmt i et telt!

 

2.    Shelter

Overnat i det fri - hvornår skal du vælge shelter?

En shelter er, som du nok ved, de her små bygninger, som står rundt omkring i grønne områder og ligner et halvtag, der er hævet ca. en halv meter fra jorden.

De kan være rigtigt godt valg – især hvis du skal have en nat i naturen for første gang. Ofte er der bålplads (og nogle gange toiletfaciliteter) i nærheden af shelterpladser, så der er allerede lidt styr på de basale behov. Der er typisk mere plads i en shelter end i dit telt, så hvis vejret er dårligt er der stadig rimelig god komfort til madlavningen.

En shelterplads typisk et kanon sted at møde og falde i snak med nye mennesker som selv er ude at sove – rigtig hyggeligt!

Shelteren er et oplagt valg, hvis du vil sove ude med en større gruppe af venner eller familie. Det er jo ikke alle, der selv har telt eller alle steder, man finder en oplagt teltplads til f.eks. 12 personer. Det er nemt at planlægge, da du ved flere sheltere har mulighed for at booke dem på forhånd.

Ulemper: Først og fremmest så kan de være lidt kolde at sove i, da du ofte ikke kan lukke dem helt til. Her har TLT udviklet et specielt telt, der tager vinder og samtidigt lukker af for insekter og myg, og den kolde luft kan løses med en god sovepose og en lagenpose til. Hvis du er ude og vandre og satser på at overnatte i shelter, skal du også være helt sikker på, at I hver dag har gods nok i benene til at nå frem. – der er ingen kære mor, hvis man har været for ambitiøs med dagsdistancen og nu er lidt udkørt, men der stadig er fem kilometer til næste shelter. 

Det er heller ikke alle shelter, du kan booke. Og det er nemlig rigtigt træls at komme frem til shelterpladsen efter en lang dag og så finde ud af at der ikke er plads i shelteren. Af samme årsag har jeg også tit en tarp med i rygsækken, hvis jeg ved jeg skal sove i sheltere, som jeg ikke kan booke.

  

3.    Bivuak/tarp

Overnat i det fri - hvornår skal du vælge tarp eller bivuak?

En tarp er et vandtæt stykke stof, typisk et par meter gange et par meter. Det har tit barduner og sommetider også huller til pløkker i hjørnerne. 

Og den helt store fordele ved tarpen er de uendelige måder, den kan blive brugt.

Den mest oplagte er jo at bruge din tarp til at lave en bivuak. Her får du en ekstremt let overnatningsmulighed, du kan have med på næsten alle former for ture og eventyr. Når du ligger i din bivuak får du også den fulde oplevelse af at ligge og lytte til naturens lyde og mærke den friske luft, der frit løber igennem bivuakken – om sommeren næsten rarere end telt fordi udluftningen er så god.

Men din tarp kan også blive brugt som solsejl og et hurtigt tag over hovedet, hvis I er på vandretur og skal holde pause i hed sol eller let regnvejr. Har I slået lejr for længere tid kan I sætte tarpen op i midten af lejren mellem jeres telte og bruge den som overdækning til et fællesområde, hvor I laver mad eller bruger aftenerne. Har I noget grej eller til at lægge uden for teltet, så smid tarpen over, så det holder sig tør. Er jorden våd lige dét, hvor I ville spise frokost? Ned med tarpen! Jeg kunne blive ved, men tænker du er med på at tarpen er et meget enkelt, men uhyre brugbart stykke grej at have på pakkelisten.

Ulemper: Dog skal du være opmærksom på, at du selvfølgelig skal bruge træer (eller i en snæver vending vandrestave) til at sætte din tarp op – og det gælder både som overdækning og bivuak. Udover det, så kræver det typisk lidt øvelse at få tarpen til at sidde 100% perfekt, men det skal du nok få grebet om efter et par gange. I et gedigent regnskyl, så har du ikke den samme beskyttelse som ved teltet, men en god bivuak kan faktisk stå imod meget, hvis du husker at spænde tarpen ordentligt ud, præcis ligesom et telt. 

 

4.    Hængekøje

Overnat i det fri - hvornår skal du vælge hængekøje?

En hængekøje er for de fleste, en lidt usædvanlig måde at overnatte på. Hængekøjer er dog på kraftig fremmarch herhjemme, og de kan være rigtig dejlige at overnatte i.

Fordelene ved en hængekøje er f.eks. at du er hævet fra jorden, og du behøver derfor ikke bekymre dig om kryb og kravl. Du skal heller ikke bekymre dig om at blive våd, hvis jorden er fugtig! Mange fortrækker faktisk at sove i hængekøje. Det kan være den vuggende fornemmelse en hængekøje giver eller fordi man ikke finder sig til rette ved at ligge fladt på jorden, og derfor foretrækker en mulighed der former sig lidt mere til ryggen.  

Ulemper: Du skal dog huske at en hængekøje kræver nogle relativt kraftige træer, som står i den rigtige afstand fra hinanden. Det kan især blive et problem, hvis I er flere som skal sove i hver jeres hængekøje. Derudover er der sjældent en tarp med i hængekøje-pakken, og så du skal tit have en form for ly med ved siden af.

Det kan også være lidt koldt. Vinden køler dig både oppefra og nedefra, og det sætter faktisk lidt krav til, hvilket liggeunderlag du bruger. Det skal være godt isoleret og kunne bøje sig på midten, så det ligger godt i køjen.

 

5.    Bivybag/en-mandstelt

Overnat i det fri - hvornår skal du vælge bivybag eller en-mandstelt?

En bivybag eller et en-mandstelt er, som navnet antyder, et telt der er lavet til kun én person. De er faconsyede og ligner sommetider bare et overtræk til din sovepose. De vil typisk have én enkelt teltstang i, som løfter dugen over dit ansigt.

Her snakker vi ultimativ fleksibilitet. Det vejer meget lidt og kræver næsten intet at sætte op. Det kan være en god mulighed hvis du vil ud og nyde – næsten forsvinde - i naturen.

Dog er en af fordelene også en ulempe – nemlig at du kun kan sove alene i teltet. Det gør det mere besværligt at være flere afsted og samtidig kan du ikke bruge teltet som ly for vejret, medmindre du er villig til at bruge en stor del af døgnet i en pose, som kun er lidt større end din sovepose. Derfor er et en-mandstelt allerrarest, når vejret er godt.


6.    Hule

En hule er nok den overnatningsmåde på listen, der tager længst tid at forberede – måske studsede du over den, da du fandt den i oversigten? Det er en relativ ny trend, der er opstået. Det er en ekstremt fed dagsaktivitet, som så slutter med at du overnatter i den. Det er en måde at genoplive din barndoms nysgerrighed, og det er kun fantasien der sætter grænser for udformningen.

Fordelene ved at overnatte i en hule er, at du vil føle dig meget forbundet til jorden og skoven, oplevelsen af at lege og eksperimentere samtidig med at den er sjov, udfordrende og tilfredsstillende at bygge.

Ulemper: Ja. Allerførst, så er det nok ikke det mest egnet til en tur, hvor du er på farten: vandring, cykelferie mv. Du skal gribe det an, som en dagsaktivitet, hvor du har tid nok til at nå i mål.
Og så kræver huler en del øvelse for at bygge en ordentlig en, som er stor nok til at du kan opholde dig i den. Derudover er den ret svær at gøre vandtæt, så hvis du regner med at overnatte ude i en nat med styrtregn, så er det nok ikke hulen du skal vælge – medmindre du har fuldstændig styr på det.


7.    Under åben himmel

Overnat i det fri - hvornår skal du vælge åben himmel?

Så har vi den romantiske: Ud med stjernehimlen som oversejl.

Når du sover under åben himmel, så behøver du ikke andet grej end din sovepose og liggeunderlag. Jeg synes det er en fuldstændig fantastisk måde at overnatte på – jeg føler mig meget forbundet med naturen, når jeg sover under åben himmel.

Fordelene ved det er bl.a. at du kan nyde en eventuel udsigt, mens du ligger og falder i søvn. Derudover er det vanvittig hurtigt og kræver så godt som ingen forberedelse, og som en ekstra gode, så må du faktisk overnatte på stranden i Danmark, hvis du sover under åben himmel – ret fedt!

Ulemperne er næsten åbenlyse. Du er selvfølgelig at man er ekstremt sårbar overfor regn og dug, når du ikke har noget til at beskytte dig. Det er derfor noget der egner sig bedst til de varme sommermåneder. Det kan løses med et soveposeovertræk, ret meget ligesom en-mandsteltet. Derudover har du intet privatliv, som et telt f.eks. giver, hvis du vil skifte tøj eller lignende – men det behøver jo ikke være et problem for dig.  

 

Husk at:

… Afprøve det hjemme i haven inden du tager afsted, så du er sikker på hvordan dit grej virker

 

God fornøjelse med din overnatning!

Råd og vejledning
Posted: March 22, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger