Guide: Sådan vælger du mere bæredygtigt grej

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Guide: Sådan vælger du mere bæredygtigt grej
Råd og vejledning
07 April 2021

Guide: Sådan vælger du mere bæredygtigt grej

Martin Termansen - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Martin Termansen

Bjergbestiger, vandrer og orienteringsløber. Eventyret er vigtigere end grejet... men grejet er også vigtigt.



Naturen er udgangspunktet for al friluftsliv. Det er grunden til, at vi løber, vandrer, cykler, sover i telt. Det er vores fælles legeplads. Derfor giver det kun mening, at vi passer på den – også når vi køber grej og udstyr. Når vores tøj og grej skal produceres, forbruges der vand, der bliver udledt CO2, og olie omdannes til plastik. Men vi kan jo ikke klare os uden godt friluftsgrej og -beklædning. Vi kommer derfor med et par bud på, hvordan vi begrænser vores friluftsudstyrs miljø- og klimaaftryk mest muligt.

 

Her har vi seks vigtige pointer:

  1. Indtænk holdbarheden, når du vælger grej
  2. Sæt dig ind i hvilke materialer, der er mest bæredygtige
  3. Køb brugt – og sælg videre
  4. Hold øje med certificeringer
  5. Carefull ChoiceReparer dit grej, når du kan
  6. Gå efter fluorcarbonfrie materialer

 

Men allerførst vil vi sige, at hvis du rigtig gerne vil købe gode produkter, der indeholder bæredygtige tiltag og grønnere materialer men ikke har tid eller lyst til at sætte dig ind i de mange overvejelser, det kræver, så kan du altid se efter vores Careful Choice markering, som er på det grej, der er produceret mere bæredygtigt og med større socialt ansvar.

 


 

Vælg produkter, der holder længe

Bæredygtig: Vælg holdbart

Bæredygtighed har mange facetter. Et ret overset aspekt er holdbarhed, så det er derfor vi starter her.

Vi har tendens til at lægge mest vægt på, hvor skånsomt et produkt er for naturen, når det har udtjent sin værnepligt, og vi skal af med det. Men længden af levetiden spiller også en kæmpe rolle på klimaregnskabet. Når du f.eks. vælger en skaljakke, hvor syningerne er stærke, hvor ydermateriale kan tage nogle tæsk og membranen holder dig tør, så har du jakken i flere år, og der er derfor ikke behov for at producere lige så mange skaljakker i fremtiden. Du kan have det mål i baghovedet, når du ser på nyt grej, at det helst skal være så godt, at det kan gå i arv til en ny ejer, den dag du er færdig med at bruge det.

 

Og husk nu, at korrekt vedligehold er alfa og omega for at få udstyr til at holde så længe som muligt.

 

Vælg de rette materialer

Hvilke bæredygtige materialer skal du vælge?

Nogle materialer har en mindre miljø- og klimabelastning end andre, men der er som altid et par ting, du skal være opmærksom på. Her har vi samlet nogle af de mest udbredte materialer, du kan vælge til, når du leder efter mere miljøvenlige produkter. 

Uld

Foruden mange andre fordele til friluftsbrug, er uld genialt, fordi det bl.a. er bionedbrydeligt. Derudover er uld organisk, og et får kan levere uld til mange trøjer i løbet af sin levetid. Det er selvfølgelig vigtigt at holde øje med, om dyrene har haft et godt liv undervejs. Kig bl.a. efter, om ulden er fra mulesingfri får. Mulesing dækker over en smertefuld praksis, hvor man operativt (uden bedøvelse) fjerner en hudfold fra fårets bagparti for at undgå, at fluer lægger æg der. I mulesingfri fåreavl skal avlerne i højere grad holde øje med, at fårene ikke får problemer med fluer. Derudover kommes problemet til livs ved, at fårene græsser på steder med bestemte planter, der har en afskrækkende virkning på fluerne. Det er en knap så effektiv, og dermed dyrere måde at drive fåreavl på. Men den giver rigtig god samvittighed overfor dyrene. Mulesing er ulovligt i flere lande, og i Eventyrsport sælger vi kun uldprodukter med mulesingfri uld.

 

Økologisk bomuld

Konventionelt dyrket bomuld dyrkes ofte ved brug af markante mængder pesticider og kunstgødning. Ved at købe produkter i økologisk bomuld bidrager du til at sænke brugen af kemikalier – og selve bomuldsstoffet er lige så holdbart som alt andet bomuld. Noget økologisk bomuld dyrkes med fokus på at sænke vandforbruget, men det er ikke gældende for alt økologisk bomuld på markedet.


Genanvendt polyester og nylon

Som udgangspunkt er syntetiske materialer noget skidt for miljøet, da de er lavet af olie, der er en ikkefornybar ressource, og produktionen udleder en hel del CO2.
Men materialerne er også virkelig slidstærke. Så her kommer vi tilbage til overvejelsen mellem holdbarhed og nedbrydelighed. Syntetiske materialer kan bidrage til, at vores grej og beklædning holder meget længe. Ved at benytte genanvendte fibre kan du nyde alle fordelene ved disse lækre og altså meget holdbare materialer.

 

Træfibre

Ja, den er god nok. Mere og mere friluftstøj laves i træfibre, også kendt som lyocell. Foruden at lyocell har en lang række praktiske fordele ifm. friluftsliv, er det også mere miljøvenligt. Særligt træfibertekstil fra østrigske Tencel™ er produceret meget miljømæssigt forsvarligt; op til 99,5% af vand og kemikalier på fabrikken genanvendes. Men hvad med træerne? Tencel™ planter samme antal træer, som der fældes til produktion af deres tekstil. Og træerne behøver hverken pesticider eller ekstra vanding. Læs meget mere om emnet her.

 

Køb brugt – og sælg videre

Brugt udstyr og sælg videre

Meget grej ligger på lofter rundt omkring og bliver brugt alt for lidt. Har du ikke noget imod lidt patina, kan det derfor være en ide at kigge efter grej i genbrugsbutikker og på genbrugssider online. Det kan være rigtigt godt for din pengepung – og det er helt sikkert bedre for miljøet end at købe nyt.

 

Lad dig guide af certificeringer

Miljøcertificeringer

Det er umuligt for dig som forbruger at sætte dig ind i hvert enkelt trin i produktionen af alt dit udstyr. Derfor bruger mange mærker eksterne firmaer til at gå deres produktion efter i sømmene – og hvis produktionen lever op en række krav til at minimere påvirkningen af miljø, klima og mennesker, så får produktet et certifikat. Det giver højere gennemskuelighed. Brug det som et pejlemærke for et grønnere valg.

 

Bluesign®

Et af de mest udbredte og anerkendte certifikater er Bluesign®. Når et mærke er bluesign-partner, forpligter det sig til at arbejde med konstant forbedring af arbejdsmiljøforhold og miljøvenlighed. Det kommer bl.a. til udtryk ved mere bæredygtig udnyttelse af energi, vand og råvarer, mindre forurening med unødige kemikalier og bedre arbejdsforhold. Certificeringen er ofte omfattende, da Bluesign® overvåger hele produktionsprocessen; lige fra udvinding af råmaterialer til imprægnering af færdige tekstiler.

 

Oeko-Tex®

Mærkerne kan betale Oeko-Tex® for at tage stikprøver af alt fra lynlåse til sytråde og tester dem for en lang række kemikalier. Den mest brugte certificering hedder ”Standard 100 by Oeko-Tex®”. Den har også tilnavnet ”tiltro til tekstiler”, og den er altså en garant for brugen af miljøvenlige materialer. Oeko-Tex®-certifikatet skal genansøges hvert eneste år.


Leather Working Group

Der bruges særligt en del læder i fodtøj til friluftsliv. Og garvning af læder kan være en stor miljøsynder. Derfor har Leather Working Group (LWG) udviklet en certificering af garverier, der blandt sikrer en tiltag mod minimering af vand-, energi og kemikalieforbrug, såvel som øget gennemsigtighed i produktionen og bedre arbejdsforhold.

Mærkernes egne certificeringer

Mange brands har deres egne certificeringer, som de bruger til at kommunikere, når der i et produkt er gjort noget ekstra for at passe på miljøet. Selvom det er selvkontrol, er mange af disse certificeringer faktisk gode nok og til at stole på. Et godt eksempel på dette er Vaudes ”Green Shape”.

 

Careful Choice – vores lille bidrag

I Eventyrsport har vi et ønske om, at det hos os skal være så nemt som muligt at gennemskue, hvilke varer der er mest bæredygtige. Derfor udstyrer vi alle produkter, der lever op til en række specifikke kriterier, med certificeringen Careful Choice. Læs mere om kriterierne her. Du kan se efter logoet med de tre små blade her på vores webshop eller på prisskiltene i vores butikker.
Careful Choice er vores lille bidrag til, at det bliver lidt mere gennemskueligt at være forbruger i friluftsverdenen. Derudover håber vi, at det er med til at presse vores leverandører til at investere endnu mere i udviklingen af miljøvenlige teknologier og materialer.

 

Reparer selv – eller få hjælp til det

reparer dit udstyr

Selv de bedste produkter har et svageste led. På et tidspunkt går et eller andet i dit tøj eller grej i stykker. Måske endda i en sådan grad, at produktet bliver ubrugeligt. I den situation er det allermest bæredygtigt, hvis du selv eller en fagmand reparerer produktet, fremfor at du skal købe et helt nyt. Det er ofte også det fedeste, da vi jo bliver gladere for og nogle gange kan få et tæt forhold til vores udstyr med tiden.
Gå derfor gerne efter produkter, der er nemme at reparere, eller hvor det er muligt at udskifte dele. Det kan f.eks. være Hanwags fodtøj, da de kan omsåles, hvilket kan forlænge deres levetid markant. Det kan også være produkter, hvor spænder ikke er syet fast, så de er nemme at udskifte.

 

Vælg fluorocarbonfri imprægnering

Vælg en bæredygtigt regnjakke

 

Fluorcarbon er også kendt som PFC. Det tekniske navn dækker over nogle kemiske forbindelser, som er meget vandafvisende. De har derfor været et yndet og effektivt middel til imprægnering af friluftsbeklædning, og findes derfor stadig i nogle membraner.


De seneste år er PFC-stofferne så desværre blevet hobet op i naturen, da de nemlig er meget langsomt nedbrydelige. Derudover viser forskningsresultater, at PFC-stofferne kan have hormonforstyrrende og skadelige virkninger på både mennesker og natur. Vær derfor opmærksom på, om producenten oplyser at imprægnering og membranen er PFC-fri.

 

Jeg håber, at denne guide har givet dig lidt inspiration til, hvad du kan holde øje med, når du vælger grej. Der findes ikke et facit for, hvordan du gør dit friluftsliv allermest bæredygtigt. Men hvis vi alle tænker lidt over, hvordan vi forbruger, kan vi tage et skridt i den rigtige retning.

Råd og vejledning
Posted: April 07, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger