Telte

På vandretur, camping, festival, rejse eller bare ud i haven? Her finder du vores store udvalg af telte til alle slags eventyr fra en masse kendte mærker. 

per side
Sorter stigende

Telte – tag over hovedet på store og små eventyr

Dit telt er noget af det vigtigste grej, du kan putte i rygsækken eller pakke med i bilen, når du skal ud i det blå. Der er et hav af forskellige telte, og de udfylder alle forskellige behov for dig. Du kan f.eks. vælge et solo-telt til fjeldturen, et pop-up-telt til overnatning i haven, et festivaltelt til brug sammen med vennerne om sommeren eller et familiepalads med plads til 10 personer – kravene er vidt forskellige, så det kan også være nødvendigt med flere telte.

Et godt telt er din garanti for en rar og tør nattesøvn – det er dit hjem udenfor hjemmet, når du er ude at opleve. Et telt kan også give ly for regn og rusk i løbet af dagen, hvis vejret ikke lige helt spiller, og det er med til at få dig til at føle dig hjemme og tryg, uanset hvor i verden du er. 

Der findes mange forskellige telte, og her i webshoppen finder du et stort udvalg i høj kvalitet og til fornuftige priser.

Uanset om du skal bruge et lille letvægtstelt til soloturen på fjeldet, et smart pop-up telt til overnatning i haven eller på festival, et stort familietelt med plads til hele flokken eller måske et lækkert glampingtelt, til når der skal skrues op for komforten – så finder du helt sikkert et telt, der opfylder dine behov her hos Eventyrsport. 

 

Teltkonstruktioner – hvilken passer bedst til dit eventyr? 

Der findes grundlæggende fire forskellige typer telte, når man kigger på deres konstruktion; tunnel-, kuppel-, tipi- og geodætiske telte.  

Tunneltelte kan kendes på, at de har to eller flere buede stænger og typisk er lidt lange i formen. I et tunneltelt er pladsen udnyttet til det yderste – og samtidig med, at det er let, får du ofte også god plads i kabinen samt en stor apsis til udstyr. 

Den helt store fordel ved tunneltelte er, at de oftest er et af de letteste valg, og så kan de slås op selv i dårligt vejr, da både indertelt og oversejl kan slås op samtidig. Dog kan et tunneltelt ikke stå uden pløkker, og det er oftest ret vindfølsomt i forhold til andre typer telte. 

Et tunneltelt er derfor rigtig godt til ture i mildere omgivelser, hvor der er plads til at slå det op og jorden er blød nok til pløkker. Tunneltelte er rigtig gode til sommerbrug, og nogle kan også bruges om vinteren – vær dog opmærksom på, at et tunneltelt ikke er det mest åndbare eller luftige telt. 

Kuppeltelte har typisk to krydsede buer og ligner lidt en iglo. Kuppeltelte er oftest lidt tungere end tunneltelte, men til gengæld er de mere solide og kan i de rigtige vejrforhold godt slås op uden pløkker. Derfor er de meget velegnede til stenede fjelde og andre hårde underlag. 

Et kuppeltelt er meget vindstabilt og kan derfor sagtens komme med på de lidt hårdere ture. Hvis vejret er meget voldsomt, er det dog værd at være opmærksom på, at kuppeltelte er sårbare overfor regn, når de skal slås op. Man er nemlig nødt til først at rejse inderteltet – og derefter trække oversejlet udenover. 

Et kuppeltet er oplagt til en vintertur på et smukt fjeld oppe nordpå, men på grund af konstruktionen med flere indgange, som ofte gør det muligt at lave gennemtræk, kan de også sagtens bruges i sommervarmen – hvis vejret er mildt og tørt, kan man endda fjerne oversejlet. 

Du vil også støde på mange hybridmodeller af telte, som oftest kombinationer af tunnel og kuppel.  

Geodætiske telte har mange buede stænger, som gør dem enormt solide og i stand til at klare selv det vildeste vejr. Derfor bruges de oftest på ekspeditioner og bjergbestigninger, og det er de færreste, der får brug for så teknisk et telt. 

Du kan læse mere om, hvordan man tester teltes vindmodstandsdygtighed ovre på vores blog. 

Tipitelte eller spidstelte har ingen buede stænger men derimod en lige stang i midten, som skaber den klassiske kegleformede konstruktion. Der er ét stort rum i tipitelte, og de er altså meget oplagte, hvis man er mange afsted og har brug for god plads til at sove og opbevare grej på. Tipitelte er ikke særligt vindstabile, og de vejer en del mere end de andre typer. Til gengæld får man et meget rummeligt telt med en stor udgang og endda mulighed for at installere en lille ovn. De er helt perfekte til en tur med hele familien eller en spejderlejr, hvor der også er flere til at bære og hjælpes ad med at slå det op. 

Udover de fire klassiske teltkonstruktioner finder der også et par andre typer, som måske er det helt rigtige valg for dig. Hvis du er på udkig efter et rummeligt familietelt, som er nemt at slå op, kan det være, at du skal have fat i et af de smarte oppustelige telte, som har luftkanaler i stedet for stænger. 

Hvis du skal på festival eller måske campingferie, kan det også være, at et lille og nemt pop-up telt er noget for dig. De tager kun få sekunder at slå op – så kan du nemt og bekvemt koncentrere dig om at nyde naturen og suge oplevelser til dig. Et pop-up telt er også en god mulighed, hvis de mindste eventyrer skal prøve at sove i telt første gang og lige skal lure, om det er noget for dem. 

Uanset hvor dit næste eventyr går hen, kan du finde alt det funktionelle udstyr, du har brug for, her hos Eventyrsport. På vores blog finder du desuden massevis af inspiration til den næste store tur eller hvordan du kan gøre din teltlejr endnu federe

Teltstørrelser – hvor mange og meget skal med på tur? 

Telte fås i mange forskellige størrelser – lige fra de helt små og lette 1-2 personers telte til de store telte med plads til hele familien – og fra festivaltelte til fjeldtelte. Inden du køber dit nye telt, er det helt afgørende for den gode oplevelse, at du overvejer, hvor mange mennesker og hvor meget grej, det skal kunne rumme. 

En god tommelfingerregel er, at jo større teltet er, jo mere vejer det – derfor skal du særligt være opmærksom på, hvor meget plads du har brug for, hvis du skal bære teltet frem på ryggen. 

De helt små og funktionelle 1-2 personers telte er perfekte til soloturen på fjeldet eller til et par på vandretur, som ikke har det helt store arsenal af udstyr med. Alt efter teltets konstruktion har det ofte en lille apsis med plads til udstyr, og så er vægten holdt i den lave ende, så det er nemt at have på ryggen selv. 

De helt små telte er også gode til de lidt hårdere vejrforhold og mere krævende vandreture, da de ikke tynger din rygsæk ned, og vinden ikke har så meget at ruske i. Hvis du samtidig har et let liggeunderlag og en kompakt sovepose med, kan indholdet i din trofaste vandrerygæk nærmest ikke fylde mindre. 

Hvis man derimod er to afsted med meget udstyr eller måske er en lille familie, har en ven eller hund med, som alle skal kunne være inde i teltet, kan det være en idé med et lidt større 3-4 personers telt. De findes også med lav vægt, og de lidt tungere af dem er desuden også gode til camping, bilture eller vandreture, hvor der er flere om at bære delene. 

Hvis man er endnu flere afsted – eller blot vil have god plads til al sit udstyr eller til at opholde sig på inde i teltet – har vi også et bredt udvalg af rummelige 6-personers telte. De er helt geniale til campingpladsen eller køreferien, hvor de kan være en fast base i et spændende naturområde. 

Når hele familien skal afsted, eller der skal være plads til en hel flok spejdere, har man ofte brug for et rigtig stort telt med plads til mange personer, hvor der måske er flere sovekabiner eller god plads til at spise og opholde sig inde i teltet. Her er de store familietelte og campingtelte garanter for at levere en god naturoplevelse, hvor der er godt med albuerum. 

Hvis du er på jagt efter smarte campingmøbler til at gøre dit nye telt endnu mere komfortabelt, kan du tjekke vores store udvalg på webshoppen. 

Et telt behøver ikke nødvendigvis leve en nomadetilværelse – de kan også være geniale at have stående i haven eller på en fast grund et sted. Hvis du er på udkig efter et mobilt sommerhus af lækkert og åndbart bomuld, er det måske et af de lækre og luksuriøse glamingtelte, der er det helt rigtige telt for dig. Friluftsliv og glamour kan nemlig sagtens gå hånd i hånd.  

Og måske er det faktisk slet ikke et telt, du er på udkig efter. Hvis du skal ud i mildt vejr og vil have absolut mindst muligt i din rygsæk, kan det være, at du skal helt tæt på naturen og overnatte i en lille bivuak eller under et hjemmebygget shelter lavet af en letvægtstarp

De såkaldte tarps er en slags lette og stærke presenninger. Der er noget særligt tilfredsstillende ved at sove under tarp – du føler sig tættere på naturen, og så kan man også nørde ned i de forskellige måder at lave en bivuak på, indtil du finder din helt egen favorit. Fordelen ved denne lette og simple type overnatning er, at du nærmest overnatter under åben himmel og kun skal ofre få hundrede gram på dit tag over hovedet – til gengæld er du sårbar overfor elementerne, hvis himlen åbner sluserne midt i din nattesøvn. 

De forskellige materialer - vandtæt eller åndbart, let eller stabilt? 

Et telt er, som du måske har luret nu, ikke bare et telt. Også materialet, som teltet er lavet af, har stor betydning for din oplevelse, da de er med til at afgøre teltets vægt, holdbarhed og vandtæthed.

Grundlæggende findes der fire materialer, som man typisk producerer telte i. De har alle sine styrker og svagheder, og det er vigtigt, at du finder ud af, hvad der bedst opfylder dine behov, før du investerer i et nyt, lækkert telt. 

Nylon er det mest slidstærke materiale, men også det dyreste. Det bruges ofte i letvægtstelte til vandreture og ekspeditioner, da det kan holde til lidt af hvert – det er dog sårbart overfor solens UV-stråler. 

Ofte er nylon behandlet med silikone, som bevarer teltets vandtæthed i lang tid, og hvis det er ripstop-vævet (en speciel vævning, der består af små kvadrater), er det næsten umuligt at rive i stykker. Rivstyrken er 6 gange højere end på det næsten dobbelt så tunge polyester-telt med PU-belægning. Nylon med PU-belægning forekommer, men det er sjældent.

Polyester er et lidt billigere alternativ, men det er stadig et holdbart og lækkert valg til rigtig mange friluftseventyr. Polyester vejer næsten det dobbelte af nylon, men til gengæld er det noget mere modstandsdygtigt overfor solen, og med en god PU-belægning er vandsøjletrykket også højt, hvis vejret skulle vise sig fra sin våde side. 

Vandsøjletryk (VST) er et udtryk for vandtæthed. Det måles i mm. Er tallet over 1.500 mm, anses et materiale for at være vandtæt, men der er stor forskel på, om du har direkte kontakt med materialet eller ej. Er oversejlets VST på 3.000 mm, klarer du stort set al slags regn.

Grunden til, at dette vandsøjletryk er så relativt lavt, i hvert fald i forhold til f.eks. skaljakker, er, at telte er lavet til at være spændt godt og ordentligt ud – altså skulle det meste af vandet gerne prelle af, når det rammer teltdugen. Vandsøjletrykket for bunden er en anden historie og må meget gerne nærme sig de 10.000 mm, fordi det både skal modstå trykket fra din krop, der ligger på det, samtidig med at det skal modstå vandet, der er i jorden.

Ventilation er nødvendig, især i kunststoftelte, hvor der kan skabes megen kondens af udåndingsluft, sved og fugt fra jorden. To eller flere åbninger er at foretrække, og du skal kunne betjene dem indefra. Er teltet lukket af med en sten-/mudderkant, er det endnu mere nødvendigt.

Hvis du er interesseret i at lære mere om vandsøjletryk og teltes vandtæthed, kan du læse mere på vores blog. 

De sidste to materialer er bomuld og polycotton. Bomuld sikrer et fantastisk indeklima og kan sagtens tåle at stå længe i solens stråler – til gengæld er det meget tungt og suger vand. 
Polycotton er en blanding mellem polyester og bomuld. På den måde får du et lidt lettere telt og bevarer stadig det lækre indeklima. Disse to typer er altså ikke velegnet til ture, hvor du skal bære din bagage særligt langt.

Teltenes stænger laves ofte i fire forskellige typer materialer; den billige glasfiber, det kraftige men tunge stål, det lette og hårdføre aluminium eller det ultralette og noget dyrere karbon. Derudover bruger de smarte oppustelige telte slet ikke stænger – men bare luft. 

Du kan lære meget mere om fordele og ulemper ved de forskellige materialer, ved at læse vores store teltguide.

Telte for enhver smag

Uanset om du skal på fjeldvandring, på teltferie et varmt sted i Europa eller på campingferie, er dit telt et af de vigtigste stykker udstyr. Hos eventyrsport finder du et bredt udvalg af telte i høj kvalitet – uanset hvor meget du vil investere i dit nye telt. 

Et festivaltelt har overhovedet ikke samme høje vandsøjletryk og lave vægt som fjeldteltene, men er så til gengæld er markant billigere end de mere hårdføre telte, som du skal bruge på fjeldet. 

En tommelfingerregel er, at hvis du leder efter et stærkt fjeld- eller ekspeditionstelt, så er det typisk ikke det største telt, du kan finde. Store telte går ikke an på fjeldet, da de ikke er vindstabile nok og desuden er alt for tunge. I sagens natur er letvægtstelte jo en mindre belastning for kroppen, når banen er kridtet op til en vandretur, og det er jo altid rart ikke at blive hæmmet af sin tunge rygsæk, når man er på tur. 

Skal det være virkelig let, kan vi anbefale funktionelle Lofoten 1 fra Nordisk. Dette letvægtstelt vejer kun 675 gram alt inklusiv (også inklusive pløkker!) og er et af de letteste 1-mandstelte i verden. 

Imellem de mindre telte finder du dog også legetelte til børnene og festivaltelte. Dog skal du være opmærksom på, disse typer så ikke er hårdføre nok til at blive brugt til meget andet end sommerbrug – og det er sommeren i milde Danmark, vi taler om her. 

Find et godt telt på tilbud

Et telt behøver ikke altid at være dyrt. Har du ikke prøvet at sove i telt endnu - men har lyst til at prøve det af - så start eventuelt med et billigt telt for at se, om det er noget for dig. 

Der er store chancer for, at du finder gode telttilbud hos Eventyrsport. Kig dig omkring på webshoppen eller besøg vores butikker og se, om du kan finde billige telte på udsalg. I vores outlet kan du desuden  finde et udvalg af telte på tilbud, hvor du kan gøre dig en god handel på dit nye telt.  

I outletten finder du desuden også gode tilbud på alt det andet udstyr og beklædning, der gør en god tur lige det bedre – og så endda til en billig pris. 

Om du er på jagt efter et billigt telt til festivalen eller måske et lidt dyrere og mere funktionelt af slagsen, som kan holde til mange eventyr i fremtiden, finder du helt sikkert noget, der lever op til dine behov. 
Vi har et bredt udvalg af telte fra flere kendte mærker som FjällrävenNordiskOutwell, RobensEasy CampTLT og Vaude

Køb et telt og tag ud i naturen – det er balsam for sjælen!