Overnat i hængekøje på friluftsturen

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Overnat i hængekøje på friluftsturen
Råd og vejledning
16 August 2021

Overnat i hængekøje på friluftsturen

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Forestil dig at være på tur i skoven. Mørket falder på, og du skal til at tørne ind. Du kravler op i hængekøjen og lægger dig godt til rette. Vejret er fantastisk og du kan ligge i din hængekøje, og kigge op på stjernerne. Du ligger dejligt beskyttet bag myggenettet og lader dig stille vugge i søvn af den blide sommerbrise.

Lyder det ikke skønt? Hængekøjer har for alvor gjort sit indtog på grejmarkedet, og det bliver mere almindeligt for mange at pakke den i stedet for teltet, når de skal på ture med overnatning, hvad enten det er til fods, i kano, kajak eller på cykel. Læs med, og bliv klogere på fordelene ved at overnatte i hængekøje, og hvad du skal være opmærksom på, inden du køber en.


Hvis du endnu ikke er helt overbevist – hvis du f.eks. er vant til at pakke teltet i rygsækken, inden du begiver dig ud i naturen – så kan det måske være svært at se, hvad en hængekøje skulle gøre godt for.


Hængekøjen har dog sine fordele:

  1. I en hængekøje er du hævet over jorden. Det betyder, at du ikke behøver at bekymre dig om hverken ujævnheder, sten, rødder, fugt eller kulde, der kommer op fra jorden - faktisk kan du sove på en skråning, hvis du vil det. Altså får du en bedre søvn, som jo er altafgørende for om din næste dag bliver god og konstruktiv.
  2. Smådyr og andet kryb har svært ved at finde op i hængekøjen og forstyrre din skønhedssøvn. Du behøver desuden ikke frygte for myg, hvis du vælger en af de hængekøjemodeller, der kommer med myggenet.
  3. I hængekøjen ligger du ”friere” i naturen og har udsyn til nattehimlen og dens stjerner. Der er ikke den "mur", som et telt skaber – og det kan jo både være godt og skidt, alt efter hvad du søger.
  4. Det er et sjovt alternativ, der kan give en ny og ekstra dimension til turen.
  5. Hængekøjens vægt og pakvolumen kan også være en fordel for dig. Hængekøjen, med tarp, vejer typisk mindre end et telt ville gøre. Og det fylder typisk også mindre i rygsækken.


Hvor, og hvordan, kan du sove i hængekøje?

Mens du næsten altid kan finde et sted at slå dit telt op, kan det godt være lidt sværere at finde et sted til din hængekøje. Den kræver trods alt, at du har et par træer at hænge den mellem. Og de træer skal have den rette afstand mellem sig, og en størrelse der gør, at de kan holde til det.

En hængekøje er derfor ikke meget bevendt, hvis du for eksempel skal op over trægrænsen i bjergene. Eller på tur i ørkenen eller de skandinaviske fjelde, hvor det kan være småt med træer. Her ville jeg i stedet anbefale dig at tage et telt med. Og hvis du skal bruge hjælp til at udvælge sådan et, så kast et blik på denne artikel.

Er du derimod for eksempel på tur i Danmark eller Sydsverige, hvor der er rigeligt med skov og træer, så kan du trygt pakke hængekøjen.

Det er også vigtigt at have for øje, at en hængekøje ikke skaber det samme ’hjem’ for dig, som et telt gør. Hvis bare du hænger en tarp over hængekøjen, så kan den sagtens kan holde dig tør – det beskytter dig også mod dug om natten – men der er ikke meget ved at være ’fanget’ dagen lang i en hængekøje, hvis vejret ikke egner sig. Der er teltet en smule mere egnet.


Hvad hvis det regner og blæser?

Du kan sagtens sove i hængekøje, selvom det regner og blæser. Det er muligt at købe tekniske hængekøjer, der er lavet til at holde uvejret ude og dig tør, og du kan spænde et oversejl eller en tarp op over hængekøjen. Jo mere det regner, jo længere ned over hængekøjen spænder du tarpen op, for at sørge for at regn og slud ikke bliver blæst ind under tarpen, og gør dig våd i hængekøjen. Når du køber din hængekøje er det vigtigt at du lægger mærke til, hvad der følger med i pakken. Måske skal du købe tarpen ved siden af. Og sommetider følger heller ikke hverken stropper eller karabinhager med i pakken.

Den tarp du køber ved siden af, kan selvfølgelig også bruges til at skabe skygge. Det kan være rigtig rart, hvis du er på tur steder hvor det mere er varme og sol, end det er regn, du er bekymret for.

Rusker blæsten natten lang, så er den bedste løsning at spænde hængekøjen ud, så du undgår, at vinden kommer ind fra siden. Gør den det, kan du nemlig få dig en ordentlig gyngetur. Alternativt kan du spænde din tarp op på en sådan måde, at den skærmer for vinden. F.eks. mellem to træer, så den danner en form for mur for dig.


Kommer jeg ikke til at fryse?

Ligesom bunden i et telt ikke isolerer dig meget fra kulden, der kommer fra jorden, så isolerer bunden af hængekøjen heller ikke meget mod kulden i luften. Her presser du nemlig også din sovepose sammen, og den varmer dig ikke særlig meget.

Og ligesom det er tilfældet i teltet, så har du brug for et underlag til at holde varmen, når du sover i hængekøje. Du kan enten bare lægge dit normale underlag, hvad end det er et oppusteligt, selvoppusteligt eller i skum, under dig i hængekøjen. Liggeunderlaget sørger selvfølgelig på samme tid for, at du ligger lidt blødere. Når du skal købe din hængekøje, så læg mærke til om den har en indbygget ”lomme” til at holde underlaget på plads - også kaldet en dobbelt bund.


Sådan bruger du hængekøjen bedst

Du skal lige vende dig til at sove i hængekøje, men der er jo ingen grund til ikke at lære af andres erfaringer! Så her er et par råd, som du forhåbentlig kan bruge:

1)    Når du endelig er kommet afsted, så er det jo vigtigt at du kommer til at sove bedst muligt i hængekøjen. Det første du skal gøre er at hænge hængekøjen op. Og her er det vigtigt a du husker på, at den ikke skal spændes for hårdt op – så kommer du nemlig til at ligge dårligt. Det er bedre at går efter en vinkel på ca. 30o. Du kan huske det på, at hængekøjen skal ligne en smiley, når den hænger der. Så hænger den rigtigt.

2)    Det næste råd jeg vil give dig er, at ligge på tværs i hængekøjen. På den måde kommer du til at ligge mere udstrakt og kommer altså til at sove bedre. Hvis du tænker på den som en urskive, så bør du ligge i en linje f.eks. fra 11 til 5. Så udnytter du hængekøjen bedst muligt.

3)    Hvis det regner meget, så kan du bruge en såkaldt ”drip line”, så vandet ikke løber ind i din hængekøje. Det er jo sådan at stropper til din hængekøje unægteligt kommer til at hænge højere end du ligger. Derfor vil vandet løbe ned af stropperne og ned i hængekøjen. Medmindre du altså bruger en drip line. Det er, meget simpelt, et stykke snor, som du binder på dine stropper, men inde under tarpen. Så vil vandet løbe af der, i stedet for at ramme dig.

4)    Når du skal op i hængekøjen, så åbn din sovepose mest muligt, læg den i hængekøjen, læg dig i hængekøjen, ovenpå soveposen og lyn soveposen til. Det er markant nemmere end både at hoppe i soveposen inden du går i hængekøjen, eller at forsøge at komme ned i posen, mens du ligger i hængekøjen.


Vigtigt at huske, når du beslutter om hængekøjer er noget for dig og din gruppe

Hvis du bare synes at hængekøjer er verdens bedste idé, så skal du også lige have overvejet følgende ting:

Husk, at hver mand i din eventuelle gruppe skal kunne sætte sin hængekøje op – det vil sige at alle skal have to ordentlige træer til det, som har den rette afstand mellem sig og som er kraftige nok. Hvis I altså skal afsted på en tur, hvor det kan blive sparsomt med træer, så er et telt måske bedre.  

Som nævnt tidligere, så har du ikke samme mulighed for privatliv, når du overnatter i en hængekøje, som hvis du sover i telt – det synes nogle mennesker er belastende i længden.

I en hængekøje kan det være svært at have dine grejer inden for rækkevidde og ”i sikkerhed” som i et telt. Det kan en ”gear sling” hjælpe med at komme ud over. Det er en mindre hængekøje, som er lavet til at løfte dine grejer op fra jorden, og som eventuelt kan spændes op under din hængekøje.

 

Husk også:

… At vælge en hængekøje med brede stropper. Smalle stropper eller reb ødelægger nemlig barken på træerne

 

Rigtig god fornøjelse!

 

Herunder kan du finde vores udvalg af hængekøjer og andet relevant udstyr:

Hængekøjer

Tarps

Telte

Telttilbehør

Soveposer

Liggeunderlag

Råd og vejledning
Posted: August 16, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger