Tarps og bivuak

10 Varer
Her finder du vores udvalg af de lette, funktionelle og vandtætte tarps og bivuakker– uundværlige stykker udstyr at have med på både små og store eventyr.

  1. Mærke
    Navn:
    Product price
  2. Mærke
    Navn:
    Product price
  3. Mærke
    Navn:
    Product price
  4. Mærke
    Navn:
    Product price
  5. Mærke
    Navn:
    Product price
  6. Mærke
    Navn:
    Product price
Henter data...

per side
Sorter stigende

  1. Mærke
    Navn:
    Product price
  2. Mærke
    Navn:
    Product price
  3. Mærke
    Navn:
    Product price
  4. Mærke
    Navn:
    Product price
  5. Mærke
    Navn:
    Product price
  6. Mærke
    Navn:
    Product price

Tarps – et praktisk redskab, der hører hjemme i alles rygsæk

En tarp er et større eller mindre stykke vandtæt teltdug eller teltflage, som kan bruges til lidt af det hele, når du er på eventyr ude i det blå – og hvis du først er blevet vant til at bruge det, kan det være helt uundværligt. Ordet ’tarp’ kommer af det engelske Tarpaulin, og er i princippet en avanceret presenning. 

En tarp er noget lettere – og noget dyrere – end de klassiske presenninger, som du måske kender fra diverse byggemarkeder. Til gengæld er de enormt slidstærke og udstyret med stropper langs alle siderne og på midten, så de kan foldes og spændes op, præcis som du har behov for – og så vejer de mindre end det meste andet i din rygsæk. 

Hvis du skal køre hen til din camp, er vægten måske ikke så vigtig, men hvis du skal bære alt dit udstyr på ryggen gennem den frie og vilde natur, kan en tarp vise sig at blive din nye bedste ven. 

Hos Eventyrsport finder du et stort udvalg af praktiske tarps i mange forskellige former, størrelser og farver. Du kan desuden finde inspiration til dit næste store eventyr med din nye tarp på vores blog. 

Et lillebitte telt eller et supplement til det, du allerede har? 

En tarp er meget let og fylder næsten ingenting i rygsækken – derfor er de helt geniale, hvis du vil ud at trekke eller løbe med ultralet oppakning. Ved hjælp af et par letvægststænger og nogle pløkker – eller måske blot et par pinde eller sten, du finder på lejrpladsen – har du lynhurtigt et lille, funktionelt telt, som kan give dig ly for natten. 

At sove under en tarp i en hjemmelavet bivuak er måske noget af det tætteste, du kan komme på naturen. Tarps vejer noget mindre end selv de letteste vandretelte, men de giver heller ikke den samme beskyttelse fra vejret som et telt. 

Hvis der er mange myg, eller hvis det begynder at stå ned i stænger, bliver jorden våd af regnen, og så er det måske ikke længere så spændende at være så tæt på naturen.

Hvis du allerede har et telt, kan det dog alligevel være en god idé at finde plads til en tarp i rygsækken. Hvis dit telt ikke længere holder til de helt tunge regnskyl eller har nogle år på bagen, kan en tarp fungere som et ekstra oversejl, så du ikke skal bekymre dig om, om du vågner op i en våd sovepose. Du kan blive klogere på dit telts vandsøjletryk på bloggen. 

Hvis du er ude at vandre, og du ikke ved, om du skal overnatte eller ej, skader det heller ikke lige at finde plads til tarpen i rygsækken – så slipper du for at sove helt under åben himmel og risikere, at det bliver en lang nat. 

Gode og stabile tarps på farten, over hængekøjen og i lejren

Hvis du skal bruge ly for en regnbyge undervejs på din vandretur, kan en tarp også være et rigtig velkomment redskab. På meget få minutter kan du hurtigt få bygget et primitivt shelter eller midlertidigt tag over hovedet, så du kan holde pause og nyde din frokost i fred. 

Selv når du er på farten, kan en funktionel tarp sagtens snøres sammen til at fungere som regnslag ud over dig og din rygsæk, hvis du ikke har fået den gode regnjakke med på tur – nogle modeller er endda allerede formet til det formål. 

Desuden kan tarpens evner som oversejl sagtens udvides, hvis du har planer om at sove i hængekøje, når du når frem til din lejr. Måske kan du godt lide at blive vugget i søvn, eller måske synes du, at det er fedt, at hængekøjen er en let løsning til vandreturen – men derfor er det stadig ikke sjovt at vågne op til regnen, der drypper en i ansigtet. 

Du kan nemt og hurtigt spænde tarpen op i træerne over din hængekøje med lidt snor, inden du lægger dig til at sove, og så kan du være sikker på at få en lækker nattesøvn i din varme og tørre hængekøje

En tarp er desuden et praktisk redskab til opbevaring i lejren. Du kan bruge den til at holde dit grej tørt, når duggen falder, eller du kan bruge den til at hænge din oppakning op i et træ, så det er udenfor rækkevidde. 

Alt i alt går du ikke galt i byen – eller skoven – ved at gøre en tarp til en fast bestanddel af dit vandregrej. Du kan finde inspiration til at pakke det perfekte gear til en våd vandretur på vores blog. 

Bivuak – det letteste tag over hovedet, der findes

Du kommer næsten ikke tættere på naturen, end hvis du overnatter i en hjemmebygget bivuak. Hvis vejrforholdene er gode, kan bivuakken lade dig falde i søvn med udsigt til nattehimlen og naturen omkring dig, uden at der er noget, der afskærer dig fra den friske, frie luft.  

Ved blot at skulle medbringe en tarp eller kompakt bivuak, sparer du også en masse kilo i rygsækken. En bivuak vejer meget lidt, og hvis du bygger den op af pinde og sten, som du finder på lejrpladsen i stedet for medbragte stænger og pløkker, får du et tag over hovedet for natten, som kun vejer få hundrede gram. 

Bivuakker og tarps kan minde om hinanden. Men en bivuak er oftest lidt mere avanceret og kan nemmere formes til at give ly, end et simpelt stykke tarp eller teltflage kan. 

Bivuakovertræk er helt aflukkede og minder lidt om en stor sovepose, som du trækker udenom dig, dit underlag og din sovepose, og som derved skærmer for elementerne. Disse typer har ofte en bøjle eller lille stang, så loftet bliver holdt lidt væk fra ansigtet.  

Hos Eventyrsport finder du et bredt udvalg af bivuakker og tarps til at konstruere primitive shelters – så kan du nemt nyde alt det, naturen har at byde på, uden at skulle finde plads til et telt i rygsækken. Du kan finde inspiration til ’fast and light’ vandring på vores blog. 

Bivuakker - perfekte til let trekking i milde vejrforhold

Hvis det står ned i stænger, blæser helt vildt, eller hvis der er mange myg, der hvor du skal overnatte, så er det at sove i bivuak måske ikke ligefrem garanti for en god nats søvn. En bivuak er en af de mere primitive former for overnatning, som kan give dig læ fra vind og beskyttelse mod dug, men eftersom konstruktionen ikke er lige så stærk som et telt, kan de ikke modstå alt for meget regn og rusk

En bivuak eller bivuakovertræk er perfekt, hvis du har brug for en vandtæt og let måde at overnatte på uden at skulle slæbe på mange kilo. Desuden er de også et perfekt nødshelter, hvis du har brug for øjeblikkeligt læ.

Derfor er det et helt vildt godt valg for den ultralette trekker, hvor hvert et gram tæller, eller hvis man skal på klatre- og alpinture eller måske deltage i et adventurerace. Det tager nemlig ikke mange minutter at hive bivuakken frem fra rygsækken, og det tager heller ikke længe at bygge en primitiv bivuak eller shelter. 

Hvis du ikke er så god til trange steder, kan det dog være, at et lille og let 1-2 personers telt er mere i din smag, da man får noget mere plads uden at skulle gå for meget på kompromis med vægten. Så er du også garanteret, at dit overnatningssted holder til naturens luner. 

Komfortabel og i tæt kontakt med naturen med en bivuak

Der er næsten ikke noget så magisk som at falde i søvn til vandets klukken og lyden af skoven, der vågner for natten. Det får du rig mulighed for at opleve, hvis du overnatter i en bivuak. 

Når du (næsten) sover under åben himmel, er det vigtigt med godt udstyr, så du kan holde varmen. Hos Eventyrsport har vi et stort udvalg af gode soveposer og isolerende underlag – og på bloggen kan ud læse mere om, hvordan du holder varmen ude i det fri.  

For at højne varmen og komforten i din lille, naturlige hule, kan det desuden være en idé at medbringe et teltunderlag eller en slidstærk tarp, så du ikke ligger direkte på jorden med underlaget. På den måde kan du også sikre din oppakning og dit udstyr mod fugt fra jorden. Du kan læse mere om at holde dig tør på de mere våde eventyr på bloggen. 

Alt efter, hvor stor en bivuak du laver, kan du nemt opbevare din oppakning i tørvejr sammen med dig, eller du kan pakke det ind i en ekstra tarp, så det ikke bliver vådt. 

Du kan for eksempel konstruere en simpel bivuak af en medbragt vandtæt tarp, et par snore eller parduner samt grene og sten fra lejrpladsen. Hvis du har adgang til en større stamme, kan du konstruere en trekantet bivuak ved hjælp af den naturlige overlægger, som giver god beskyttelse fra elementerne og en fantastisk udsigt over lejrpladsen. 

Har du mod på det, kan man også bruge grene til at konstruere selve bivuakkens tag eller måske blot lægge dem uden på tarpen for at forstærke konstruktionen. 

Hvis du er nysgerrig på at lære mere om bushcraft, altså at bygge sin lejrplads af naturen materialer, kan du finde en masse spændende læsning om det på webshoppen. 

Hvor må der overnattes i bivuak? 

Bivuakker kan give en helt unik naturoplevelse, og selvom en bivuak er nem at have med sig hvor som helst og når som helst, må du ikke bare slå den op overalt. Det samme gælder med et telt. 

Du må slå telt op på lejrpladser og primitive overnatningsstedet i alle statsejede skove. I særlige friteltningsskove må du desuden slå det op overalt – vær dog opmærksom på, at der kan gælde lokale regler. I privatejede skove skal du altid spørge ejeren om lov. 

Hvis du er ude med din bivuak eller tarp, må du overnatte direkte i skovbunden i alle statsejede skove. Vær dog opmærksom på, at der skal være 50 meter til nærmeste bebyggelse – og så er det vigtigt, at du kun efterlader fodspor, når du tager derfra igen. 

Du kan læse mere om reglerne i de danske skove på vores blog. 

Hvis du tager over sundet, gælder der nogle helt særlige regler i Sverige, men også Norge og Finland. Du har måske allerede hørt om den – Allemandsretten. Det betyder, at du må færdes og overnatte i alle skove, som ikke bruges til opdyrkning eller græsning – der er dog nogle forbehold, som du kan læse meget mere om på bloggen