Liggeunderlag

Her finder du vores udvalg af liggeunderlag fra bl.a. Exped, Sea to Summit, Nordisk og Grand Canyon. Du finder både selvoppustelige underlag og skumunderlag. Der er underlag til alt fra camping til fjeldvandring.

  per side
  Sorter stigende

  Liggeunderlag

  Tag sengen med på tur og få en god start på næste dag! Din sovepose kan være dejlig varm, men kulde fra jorden kan gå lige igennem, hvis du sover uden liggeunderlag. Det skal kunne holde til dét, du byder det, og veje og fylde tilpas. Vi har både traditionelle skumunderlag og dem, der puster sig selv op, og vi har selvfølgelig også de supersmarte med isolerende fyld i form af dun eller skum. Husk, at et liggeunderlag, der isolerer vha. luft kan punktere, så medbring altid lappegrej til dit underlag. Ved mange modeller følger det med.

  Når du vælger dit nye liggeunderlag, skal du overvej hvordan du kommer til at bruge det. Hvis du skal bruge det på vandretur, så er det vigtigt at du vælger et letvægts liggeunderlag. Når der kun er dig selv til at bære liggeunderlaget, så betyder det rigtig meget hvor tungt det er. Hvis du kun skal transportere underlaget i en bil eller måske i en kano, så gør det ikke så meget at du vælger et underlag, der er relativt tungt. Måske vælger du så et underlag, som giver dig større komfort, eller hvis du synes du vil bruge færreste muligt penge på dit nye underlag, så er billigere underlag ofte også tungere.

  Hvis du skal sove ude i en meget kold nat, så er det også en god grund til at vælge et tungere underlag. I dette tilfælde er det dog ikke en god idé at gå på kompromis med prisen. Hvis nattetemperaturen nærmer sig (eller måske går under) frysepunktet, så skal der et rigtig godt liggeunderlag til for at isolere nok. I dette tilfælde skal du se grundigt på det, som hedder R-værdien.

  Hvis i er to på telttur, så er det en rigtig god idé at vælge et dobbelt liggeunderlag. Så slipper i for revnen i midten, og i løbet af dagen, når teltet står slået op med det dobbelte liggeunderlag indeni, er det ret fedt at opholde sig i teltet. Det bliver eget nemmere at holde orden, fordi teltet er fyldt med et enkelt stort dobbelt liggeunderlag.

  Hvad er R-værdi?

  R-værdien er et udtryk for hvor isolerende liggeunderlaget er. Jo højere R-værdi, jo bedre isolering. Der er nogle generelle guidelines for R-værdier, som siger at tal imellem 0 og 2 kun skal bruges om sommeren. De isolerer ikke ret meget. Hvis R-værdien er imellem 2 og 4, så fungerer liggeunderlaget fint fra forår til efterår, inklusiv yderpunkterne. Men skal liggeunderlaget bruges om vinteren i Danmark, så skal R-værdien ligge over 4. Hvis du tager på tur i bjerge, og skal sove i telt på sne, så skal du gerne op på en R-værdi af minimum 6, og hvis du forventer det bliver mindre end minus 10 grader om natten, så vælg R-værdi på minimum 8.

  Skumunderlag og selvoppustelige underlag

  Tilsyneladende har selvoppustelige underlag en højere R-værdi end skumunderlag, men set i forhold til vægt og tykkelse, isolerer underlag i skum bedre. To skumunderlag, som vejer mindre en ét selvoppusteligt, kan godt have en højere R-værdi. Til gengæld vil selv to skumunderlag aldrig give den samme komfort som selvoppustelige liggeunderlag. Når et selvoppusteligt underlag er pustet op, bliver det særdeles komfortabelt af ligge på. Hvis liggeunderlaget ovenikøbet er tykkere end 5 cm, så er det næsten som at ligge på en madras hjemme i soveværelset. I hvert fald i forhold til liggekomforten. Den store komfort bliver især tydelig, når du ligger på siden. Hvis det selvoppustelige underlag er tyndere end 3 cm, så vil de fleste kunne mærke den hårde jord under sig. Med et underlag på 4 cm, forsvinder jorden under dig, og du ligger hævet op over den. Det er rigtig rart. Hvis du vil have bedste komfort, så vælger du et selvoppusteligt underlag på 5 cm tykkelse eller derover.

  Skumunderlag er klar til brug konstant, selvoppustelige er i sagens natur længere tid om at blive klar. På vintertur kan du overveje at kombinere de to typer - men husk en god vintersovepose. Er du mere til en decideret luftmadras, så husk, at den isolerer meget lidt, hvis der ikke er en eller anden form for fyld indeni. Er jorden kold, kan du kombinere med et liggeunderlag i skum. Du kan også vælge en af de avancerede madrasser med isolerende fyld af f.eks. dun.

  Tilbehør

  Pumpe til luftmadrassen, lappegrej, hovedpuder og de smarte stolesæt finder du under Tilbehør.  Se også:

  Luftmadrasser

  Sommersoveposer

  Forårs- og efterårsposer

  Vintersoveposer

  Lagenposer

  Tilbehør