Derfor sidder Ospreys rygsække, så du ikke ænser dem

< Forrige artikel Næste artikel >
Derfor sidder Ospreys rygsække, så du ikke ænser dem
Råd og vejledning
15 October 2020

Derfor sidder Ospreys rygsække, så du ikke ænser dem

Med mere end 35 års erfaring ved Osprey en ting eller to om at lave tasker og rygsække. 

Har du allerede en Osprey taske i samlingen, så ved du også, at det er en god taske, men ved du hvorfor? Læs med i artiklen, hvor vi dykker ned i Ospreys tre typer af bæresystemer og ser på, hvilke behov de er designet til at opfylde.

Har du ikke prøvet en Osprey taske endnu, får du her lidt god viden til næste gang, du skal have en ny taske. 

Osprey er kendt for deres utrolig lette og samtidig robuste rygsække, og de laver tasker til et hvert behov. Deres mission har været at gøre op med fortidens tunge og bæresystemer. Hvis du stødte på en vandrerygsæk for 30 år siden, så husker du måske de haveslange-tykke aluminiumsrør, der udgjorde tasken rygsystem. Meget er sket siden, og det har Osprey stået i spidsen for. 

Det er bæresystemet, der er udgangspunktet for: Bæreevne, ventilation og komfort. Sagt med andre ord: Skal du lave en god rygsæk, skal du have et godt bæresystem. De har faktisk tre forskellige for at være helt præcis: AirScape, AirSpeed og AntiGravity.

 

1. AirScape

AirScape-systemet er bygget op af strategisk placeret skumstrimler eller rillede skumpaneler, der gør at varm luft kan forlade ryggen og koldere luft kan ventilere igennem for at bringe temperaturen ned langs ryggen. 
Af de tre bæresystemer sidder AirScape tættest til ryggen. Dette giver mere stabilitet, bedre vægtoverførsel og god ventilation til aktiviteter med fart over feltet.


Hvilke behov opfylder AirScape:
Skal du bruge en rygsæk til løb eller cykling i skoven, hvor kroppens bevægelsesmønster varierer meget, så vil en taske med AirScape være et godt bud. 
AirScape er et alsidigt system, som sørger for at din oppakning sidder stabil og sikret, og dit tyngdepunkt ligger tæt ind til ryggen. 

AirScape findes i mange modeller blandt andet: Tempest, Talon og Nova/Nubula. Det er nogle af mindre modeller fra Osprey, men AirScape bliver også brugt i de tasker, der er designet til at bære mange kilo flere grundet det tætte tyngdepunkt. F.eks. Xena/Xenith & Ariel og Aether Pro. 

AirScape er trods dets alsidighed ikke det mest ventilerede bæresystem som Osprey laver. Så søger du maksimal ventilation er AirScape ikke det mest oplagt sammenlignet AirSpeed

 

2. AirSpeed

AirSpeed er Ospreys version af det klassiske trampolinbæresystem - dog med et twist af Ospreys magi. Bæresystemet er et stort netlignende materiale, også kaldet mesh, som bliver spændt op i rygsækkens tynde aluminiumsramme. Det unikke ved systemet er, at det fra top til bund holder afstand til ryggen, og dét giver maksimal ventilation. Kombineret med skulderstropper og hoftebælte med udhulet EVA-skum danner det mest ventilerede bæresystemer som Osprey tilbyder.


Hvilke behov opfylder AirSpeed:
Søger du en taske hvor ventilation, let vægt og personlig pasform har høj prioritet, kan en taske med AirSpeed være svaret. Det er designet til vandring og anden aktivitet i varme klimaer eller hvor aktivitetsniveauet er højt. Generelt er systemet velegnet til personer, der har det varmt og ikke gider at rende rundt med svedig ryg.

Bæresystemet bliver brugt i tasker, hvor der bliver lagt vægt på ventilation over hele linjen for at undgå nogen former for ”hotspots” (hotspot er områder, som særligt bliver ubehageligt varme, så som under hoftebæltet eller langs rygsøjlen). Den udspændte mesh former sig samtidig problemløst til en hver ryganatomi, så du vil opleve en fantastisk kontakt langs hele ryggen. Vi ser bæresystemet i Hikelite serien, Sirrus og Stratos samt deres letvægtstasker Eja og Exos og Lumina og Levity. 

AirSpeed er det af de 3 bæresystemer, som kan klare lavest vægt. Derfor ser du altid en mindre vægtanbefaling end ved andre produkter. F.eks. har Exos 58 en maks. vægtanbefaling på 18 kg sammenlignet med Aether 60, som med samme litermål har en maksimal vægtanbefaling på 27 kg.

  

3. AntiGravity 

AntiGravity er i en klasse for sig. Systemet kombinerer stabilitet og høj bæreevne fra AirScape med ventilation og personlig pasform fra AirSpeed. Dette danner det mest komfortable, ventilerende og stabile bæresystem som samtidigt håndterer mange kilo, og hvis du indstiller det rigtig, sidder det fantastisk på næsten enhver krop. 

Hvilke behov opfylder AntiGravity:
AntiGravity er til dig, der ikke vil gå på kompromis med noget. 
Skal du bruge en taske, der kan bære en tung oppakning, have personlig pasform og som samtidig kan ventilere varme væk - så skal du helt klart gå efter en taske med AntiGravity systemet. 
Bæresystemet bruges i modeller som Ariel, Aether, Aura Atmos og Poco børnebærestolene. 

 

Hvis du endnu ikke har en taske fra Osprey, så tag på udkig i vores webshop, måske du finder den perfekte rygsæk til dit næste eventyr. Som en ekstra feature har Osprey til samtlige tasker i deres sortiment udarbejdet en meget udførlig Owners Manual. Her kan du læse alt om den specifikke taske som du har forelsket dig i og hvordan du tilpasser den.

Og til næste gang, du skal ud med din Osprey taske: Go' tur!

Råd og vejledning
Posted: October 15, 2020
Forfatter: Mads Nedergaard Larsen