7 gode råd: Hold dig varm på vinterturen

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
7 gode råd: Hold dig varm på vinterturen
Råd og vejledning
28 February 2018

7 gode råd: Hold dig varm på vinterturen

Selvom temperaturen falder, behøver du ikke blive indendørs. Har du den rigtige beklædning, venter der glimrende oplevelser på vandrestierne. Læs her syv gode råd, der giver dig en bedre vintertur.

#1 Uld er din ven

Vil du være varm, selv når vinteren er over os, så brug uld som dit inderste lag: undertøj, handsker, hue, strømper. Uld har flere fantastiske fordele i forhold til syntetiske materialer. Uld er svedtransporterende, så selv når du arbejder hårdt på vandrestien eller tramper hårdt i pedalerne, kan fugten og sveden finde vej ud.

 

Skulle du blive våd, så isolerer uld stadig, hvilket er en kæmpe fordel, når man kommer på arbejde og ofte har godt med tøj på i kolde temperaturer. Skal du på længere ture med for eksempel rygsæk, hvor det er begrænset, hvor meget du kan pakke, så har uld en anden fordel i forhold til syntetisk beklædning: Det begynder ikke at lugte dårligt nær så hurtigt som undertøj i syntetiske materialer gør.

Her kan du læse mere om, hvorfor uld er så godt.

#2 Pak en pausejakke

Hold_dig_varm_pa_vinterturen_1000x5000_01

Der kan være kæmpestor forskel på at være aktiv og at være stillestående, når kulden viser tænder. Du kan have det varmt, måske endda svede, når du er aktiv ude på stien, men når du stopper for at tage en pause, kan kulden lynhurtigt tage over.

Pak derfor en pausejakke i for eksempel yderlommen af din rygsæk, hvor du nemt og hurtigt kan få fingrene i den. Tag den på, så snart du stopper. En god huskeregel er i øvrigt, at hvis du har det tilpas varmt, når du står stille, så får du det garanteret for varmt, når du begynder at bevæge dig.

Pausejakker fås generelt i enten fiber eller dun. Fiber har den store fordel – især i et fugtigt, vådt klima som det danske – at det stadig isolerer, selvom det bliver vådt. Dun derimod klapper sammen, når det bliver vådt, og så isolerer det ikke særligt godt længere. Dunjakker har dog den fordel, at de generelt vejer og fylder mindre i rygsækken end fiberjakker.

Lige her kan du læse mere om fordelene ved hhv. fiberjakker og dunjakker.

#3 På med skallen

Mens dit uldundertøj varmer ind mod kroppen, og dit mellemlag hjælper til med at holde dig ekstra varm, så har du brug for en skaljakke samt eventuelt et par skalbukser til at beskytte dig mod regn og blæst. Alt efter hvilke forhold, du skal ud i, kan du få vandafvisende eller vandtæt skaltøj.

Husk, at dit skaltøj er din pansring. Det er den, der skal stå imod vejret, og det er den, der skal kunne klare tæskene fra grene, buske og hvad du ellers kan støde på, når du er ude at vandre.

#4 Forkæl fødderne

Hold_dig_pa_varm_pa_vinterturen_1000x500_02

Sørg for, at du har det rette fodtøj på. Kolde fødder giver en miserabel tur, men det kan undgås med de rette støvler og et par gode sokker. Du kan for eksempel vælge et par vandrestøvler med Gore-Tex®-membran, som er vandtætte. Kombinér dem med et par lækre uldsokker, som stadig isolerer, selv hvis der skulle komme vand ned i støvlerne, og du er godt på vej.

Går du i læderstøvler, så sørg for at imprægnere dem godt, så de bliver vandafvisende. Du kan læse mere om pleje af støvler i dette blogindlæg.

#5 Husk huen

Det er en skrøne, at vi mister 40-45 % af vores kropsvarme gennem hovedet (det hedder nok nærmere 7-10 %), men vil du holde varmen, er det vigtigt at holde hovedet varmt – både om dagen ude på stierne, men også om natten i soveposen. Find en varm, vindtæt hue, og din lykke er gjort.

#6 Pak dunken

Hold_dig_varm_pa_vinterturen_1000x500_03

En termodunk med noget varmt - og gerne lækkert - at drikke er guld værd på vinterturen. Den varme drik hjælper med at holde kroppen varm. Du får måske endda lidt mere lyst til at drikke, og dermed undgår du at dehydrere, da tanken om varm kakao gør dig, ja, helt varm indeni. Derudover er der et hyggeelement i at hive termokanden frem - og man skal aldrig undervurdere hygge!

#7 Husk nødsækken

Pak et ekstra sæt handsker, et par ekstra uldsokker, en ekstra hue og måske endda et sæt varmt uldundertøj i en drybag, som holder det hele tørt, og tag det med på tur. Skulle du blive våd og kold, kan du skifte til dit nødsæt.

Det kan også være, du mister noget udstyr på en længere tur, og da det er vinter, er det værd at pakke lidt ekstra. Det handler også om sikkerhed.

Herunder kan du finde links til relevant beklædning og udstyr:

Råd og vejledning
Posted: February 28, 2018
Forfatter: Opdag Verden