Vælg den rigtige pausejakke til turen

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Vælg den rigtige pausejakke til turen
Råd og vejledning
12 December 2021

Vælg den rigtige pausejakke til turen

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


En god, varm jakke til pausen er et essentielt stykke udstyr på vandreturen, hvis vejret er til den kolde side. Pausejakken sørger for, du ikke bliver nedkølet, når du holder pauser på stien i løbet af dagen, og den kan også bruges som et ekstra lag isolering under din skaljakke, samt om aftenen, når du slapper af ved bålet. Her i artiklen bliver du klogere på, hvilken pausejakke der er den rigtige for dig.

Som det er tilfældet med det meste udstyr, så er det ikke altid så ligetil at vælge det, der passer til dit behov – heller ikke når det kommer til den rigtige pausejakke. For hvilket materiale skal du kigge efter? Skal jakken være med dun eller fiber? Hvor meget må den fylde og veje? Er prisen det vigtigste for dig? Eller er det vigtigste for dig bare, at den er varm, og så kan alt andet være lige meget?

I denne artikel skulle du gerne blive klogere på alle dine spørgsmål, så du ved lidt om kategorien, før du tager ned i butikken og prøver løs.

Overordnet set er der to typer jakker, når vi snakker pausejakker: Dunjakker og fiberjakker. De har hver deres gode egenskaber og deler også mange af dem – overordnet set, så virker de begge to ved at binde en mængde luft, som er det, der holder dig varm. Men jakkerne adskiller sig på en række punkter.

Dunjakker

WINTER23_Expedition_1X5A4870

De store fordele ved dunjakker er, at de har en stor åndbarhed, samtidig med at de hverken fylder eller vejer meget i rygsækken. Derudover er de selvfølgelig varme – det er jo nu en gang deres vigtigste egenskab. På den negative side skal det nævnes – og det er en vigtig ting at have med i dine overvejelser, inden du køber jakken – at langt de fleste dunjakker ikke tåler særlig meget fugt. Hvis din dunjakke bliver våd, så isolerer den nemlig ikke. Og hvis din dunjakke først er blevet våd, så er den ikke meget bevendt på vandreturen. Så skal du have fat i tørretumbler og nogle tennisbolde, før den bliver god igen. Der sker nemlig det, at dunene klapper sig sammen, når de bliver våde og så virker de ikke. Så skal jakken tørretumbles med bolde, for at få dunene i jakken til at puffe op igen – ligesom en dunsovepose. Det nemmeste er simpelthen at sørge for, at din dunjakke ikke bliver våd.

Det skal dog nævnes, at det er blevet muligt at få jakker med vandafvisende dun. De mister dog stadig noget af isolationen, hvis de bliver våde – så min tommelfingerregel er helt at undgå regnvejr med en dunjakke på.

Samtidig er dunjakker generelt dyre, så med mindre penge ikke spiller nogen rolle, er det også værd at tage med i overvejelserne. Den højere pris bunder i, at dun er et naturprodukt, der så dog typisk kan komprimeres mere og er lettere, end deres lige så varme fiberjakke-modstykker.

Hvis du er på jagt efter en dunjakke, er der også et par andre ting, som er vigtige at være opmærksom på. Der er for eksempel stor forskel på kvaliteten af dun i forskellige jakker. De mest almindelige dun, der benyttes i jakker, er andedun og gåsedun. Andedunene er de billigste, men pris hænger sammen med kvalitet, og de er ikke så fine og dermed ikke så isolerende som gåsedunene. Grunden til at gåsedunene er mere isolerende er simpelthen fordi de er større end andedunene, og derfor kan binde mere luft til sig.


Dunene i jakken

Noget, du også skal være opmærksom på, er en jakkes fyldkraft. Fyldkraften signalerer, hvor meget fyld der er i forhold til volumen, og den ligger for det meste på et eller andet sted mellem 500 og 900, hvor 900 selvfølgelig er den bedste ende af skalaen. Det er dog ikke så simpelt, at jo højere et tal, des varmere er jakken. Det, der også har også en betydning for, hvor varm jakken holder dig ude på turen, er mængden af dun. En jakke med en stor mængde dun, men en lav fyldkraft, kan således godt være varmere end en jakke med en lav mængde dun og en høj fyldkraft. Det kommer igen an på dunenes størrelse.

Endelig er det værd at lægge mærke til, hvad forholdet mellem fjer og dun er i jakken. Fjer er nemlig større og grovere end de fine, lette dun. Jo større en andel dun, des bedre. Det betyder, at jakken vejer mindre og samtidig kan komprimeres mere, når den stoppes i rygsækken. De bedste blandinger som man kan opnå lige nu er 95% dun og 5% fjer.

 

Fiberjakker

20220312-DSC09139shrp

Kategorien ”fiberjakker” dækker over en bred vifte af jakker, hvor der er brugt et syntetisk materiale til at isolere med. Fiberisolering består af syntetiske fibertråde, der skaber luftlommer, som gør det muligt at opnå en høj grad af isolering, og en lav vægt. Fiberjakker fungerer faktisk på samme måde som dun gør, bare på en syntetisk fremstillet måde.

Fordele ved fiberjakker er, at de tåler fugt langt bedre end dunjakker gør. Og bliver de våde, tørrer de hurtigt – og det gør de uden brug af tørretumbler. Det synes jeg er en kæmpe fordel, når jeg er på vandretur. En anden stor fordel ved fiberjakkerne er, at de typisk er billigere end dunjakkerne. Men samtidig skal du også regne med, at de vejer og fylder mere i rygsækken, modsat deres lige så varme dun-modstykker.

Med de bedre egenskaber, når det kommer til fugt og vand, egner fiberjakken sig til ture, hvor du forventer regn eller fugt. Altså passer en fiberjakke helt perfekt til ture i Skandinavien, hvor der typisk er vådt, fugtigt og regnfuldt – i hvert fald på de tider af året, hvor det giver mening at have en pausejakke med.

Hvad skal du vælge?

Der er altså ikke noget endegyldigt svar på, hvilken type jakke, der er den bedste. Det handler om at kigge på dine behov, og hvad det er for nogle forhold, jakken skal bruges under.

Overordnet vil jeg sige, at dunjakker er bedst egnede til brug i frostgrader, fordi det typisk er en mere tør kulde, og fiberjakker er ideele til ture i kolde, fugtige klimaer. Der er dog selvfølgelig også andre ting, der spiller ind.

Er du for eksempel villig til at ofre de ekstra kroner, det koster at få en lettere (dun)jakke, eller betyder det ikke så meget for dig, at jakken er let og ikke fylder meget? Her taler vi jo typisk ikke om mere end et par hundrede gram. Hvilken jakke du skal bruge, og hvor varm den skal være, kommer altså an på, hvor du skal hen og hvilken aktivitet du skal bruge den til.

 

Husk også:

… at selvom der står at jakken er vandafvisende, så er det aldrig smart at have den på som yderste lag i kraftigt regnvejr – og slet ikke hvis det er en dunjakke.

… at tænke over, om du skal bruge jakken som pausejakke mellem aktiviteter med høj puls – f.eks. langrendsløb – eller om den skal holde dig varm længere tid. F.eks. hvis du skal sidde stille på jagt eller i lejren på en kold tur.

 

Det var alt jeg havde om pausejakker – god fornøjelse med jagten!

 

Se vores udvalg af beklædning til både mænd og kvinder på webshoppen:

Råd og vejledning
Posted: December 12, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger