Sådan vedligeholder du dine vandrestøvler

Inspiration til eventyr
< Forrige artikel Næste artikel >
Sådan vedligeholder du dine vandrestøvler
Råd og vejledning
10 January 2018

Sådan vedligeholder du dine vandrestøvler

Et par vandrestøvler kræver kærlighed. Plejer og pudser du dem ikke, holder de ikke længe. Mudder, der bliver siddende på støvlerne, når de ryger i skabet, kan tørre støvlerne ud, og småsten og lignende kan slide materialerne op. Imprægnerer du dine støvler, så er sagen dog en anden. Det gør støvlerne vandafvisende, men det holder dem også i live i længere tid.

 

 

Er du ikke god ved dine vandrestøvler, kommer de hurtigt til at ligne vrag, der har tilbagelagt langt flere kilometer på vandrestierne, end de egentligt har. Læderet tørrer ud, knækket på forfoden begynder at krakelere, og gummidelene går i stykker, alt imens småsten laver huller i membranen, og dine dejligt vandafvisende støvler pludseligt ikke er så vandafvisende endda.

 

Heldigvis er der rigeligt, du kan gøre for at undgå det scenarie.

 

Gør dine vandrestøvler rene

Hver gang, du har været på vandretur, skal dine støvler gøres rent, når du kommer hjem. Det gør du sådan her:

  1. Tag snørebåndene og sål ud af støvlerne.
  2. Brug en børste og lunkent vand til at vaske støvlerne. Af og til kan du også vaske dem lidt indvendigt.
  3. Tør støvlerne ved stuetemperatur. Det er vigtigt, at du ikke tørrer dem på en radiator, i et tørreskab eller ved åben ild - det udtørrer læderet. Husk at læse brugsvejledningen til det plejeprodukt, du bruger til støvlerne. Der er nemlig nogle produkter, der skal påføres, mens støvlerne stadig er våde.
  4. Brug det plejeprodukt, der passer til den type støvle, du er i gang med at rengøre. Plejeproduktet afhænger af, om støvlerne er lavet i læder, med Gore-Tex®, eller om det er en nylon- eller ruskindsstøvle. Hvis du bruger dine støvler ofte, kan du af og til udelade dette punkt, da du ikke behøver imprægnere hver gang.

 

Vedligehold vandrestøvler i fuldlæder

En støvle med læder på såvel inder- som på ydersiden vil aldrig blive fuldstændigt vandtæt, men hvis du imprægnerer støvlen, kan den blive vandafvisende. Da støvlen ikke har en membran (som de vandtætte støvler har), er den mere åndbar.

 

Vil du gerne have, den bliver ved med at være meget åndbar, så skal du holde dig til at smøre et tyndt lag fedt på den, som for eksempel en læderbalsam, men hold dig fra læderfedtet.

 

Er du derimod ude efter at gøre fuldlæderstøvlen vandafvisende, så skal du smøre flere lag tyndt læderfedt på den. Du kan eventuelt varme støvlerne op med en hårtørrer, da det får voksen til at trække bedre ind i læderet.

 

Vedligehold læderstøvler med en Gore-Tex®-membran

En Gore-Tex®-membran på indersiden af en læderstøvle gør støvlen vandtæt. Det betyder samtidig, at støvlen er mindre åndbar end den rene læderstøvle, og det betyder også, at læderet ikke skal lukkes så meget til, når du imprægnerer den. Du skal derfor ikke smøre et tykt lag voks på støvlen, men derimod bruge en læderbalsam.

 

Hvis en støvle har både læderdele og nylondele, så skal nylondelene ikke have læderbalsam. De skal i stedet have en sprayimprægnering.

 

 

Vedligehold nylon- og ruskindsstøvle med Gore-Tex®

Støvler, der har ruskind eller nylon på ydersiden og Gore-Tex® indvendig, skal sprayimprægneres for at blive smuds- og vandafvisende.

 

Sørg for at sprøjte imprægnering på støvlen i den rette afstand. Når du har gjort det, så tør støvlen efter med en ren klud, så der ikke sætter sig skjolder af imprægnering.

 

 

3 forskellige typer imprægnering

Der findes overordnet set tre forskellige typer af imprægnering. Da de hver især har forskellige egenskaber, så er det vigtigt, at du vælger den rigtige imprægnering til dine vandrestøvler.

  1. Lædervoks: En klar bivoks, der bruges til fuldlæderstøvler og lukker porerne i læderet. Det gør støvlerne vandafvisende, mere blanke i udseendet, og så sørger det for, at læderet ikke sprækker.
  2. Læderbalsam: Fugter læderet uden at lukke for åndbarheden og bruges til læderstøvler med Gore-Tex®-membran. Det gør støvlen vandafvisende, giver et blankere udseende og sørger for, at læderet ikke sprækker.
  3. Sprayimprægnering: Flydende imprægnering, der bruges til nylon- og ruskindsstøvler. Sprayimprægnering ændrer ikke på støvlens udseende, men gør den smuds- og vandafvisende. 

 

Herunder finder du links til vandrestøvler og plejeprodukter:

Vandrestøvler

Imprægnering m.m. 

Blogindlæg: Sådan vasker og imprægnerer du din friluftsbeklædning

 

Foto: Marcus_Hofmann

Råd og vejledning
Posted: January 10, 2018
Categories: Vandring , Fodtøj , Vejledninger
Forfatter: Opdag Verden