4 tips til valg af skaljakken

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
4 tips til valg af skaljakken
Råd og vejledning
17 December 2019

4 tips til valg af skaljakken

Skaljakken er et noget nær uundværligt stykke beklædning på alskens former for ture, hvor vinden kan komme til at ruske og regnen til at skylle ned. Uden den kan du have nok så lækkert og varmt tøj på, men har du ikke en skal mod elementerne, kan du alligevel være på spanden. Her er fire ting at holde øje med, når du vælger skaljakke


Skaljakken er et noget nær uundværligt stykke beklædning på alskens former for ture, hvor vinden kan komme til at ruske og regnen til at skylle ned. Uden den kan du have nok så lækkert og varmt tøj på, men har du ikke en skal mod elementerne, kan du alligevel være på spanden. Her er fire ting at holde øje med, når du vælger skaljakke

Den ene vandtætte jakke kommer med et prisskilt på 500 kroner; den anden med et på 5000 kroner.  

Hvad vælger du?

Det er ikke et helt nemt spørgsmål, for hvad er det, man får, når man betaler i dyre domme for en jakke? For selvfølgelig kan de ikke det samme, selvom de begge sælger sig på at holde vandet ude. 

Her er fire håndgribelige parametre til at sammenligne vandtætte jakkers egenskaber:

Coating

sourabh-panari-Deghd1v766c-unsplash

Der er flere forskellige måder og teknologier, man kan benytte til at gøre beklædning vandtæt. Når en jakke er coated, vil det sige, at der er benyttet en form for imprægnering af et tætvævet materiale. 

Det er en løsning, man ofte finder på det lidt billigere regntøj, og mens det ganske effektivt holder regnen ude, så er det samtidig en løsning, der betyder at din jakke ender med ikke at være specielt åndbar. Åndbarheden er særligt vigtig, hvis du er aktiv, da der ellers opbygger sig sved under jakken. Så bliver du våd og klam, og så er man på sin vis lige vidt.

Derfor kan det være en god ide at kigge efter en jakke med membran. 

Membran

En membran er dybest set et materiale, der er så tætvævet, at vand simpelthen ikke kan komme gennem det. Samtidig er en membran designet så smart, at fugt og sved i form af damp kan komme ud gennem det. Dermed kan kroppen ånde, og du bliver ikke våd under jakken, når du sætter aktivitetsniveauet op på tur. 

En membran er dog ikke bare en membran, og der er adskillige måder at opbygge den på. De mest almindelige membraner er 2-lags, 2,5-lags og 3-lags. 

Membraner kommer i det hele taget i en række forskellige afskygninger og har forskellige egenskaber. Den mest kendte membran er vel Gore-Tex®, men der er masser af andre membraner på markedet, der fungerer lige så godt. 

Søjletryk

amritanshu-sikdar-LoGnr-w1D8E-unsplash

Selv de mest hårdføre skal- og regnjakker vil på et eller andet tidspunkt give op for regnen, hvis den er heftig nok. Hvor vandtæt en beklædningsgenstand er, bliver målt i søjletryk, som hentyder til, hvor meget tryk et materiale kan klare, før vand trænger igennem.

En god tommelfingerregel er, at en jakke til friluftsliv skal have et søjletryk på minimum 10.000 mm. Skal man på tur med en større rygsæk og steder, hvor der er risiko for stærke regnskyl, så er et vandsøjletryk over 20.000 mm. en god idé.

Åndbarhed

Som sagt er det ikke kun vigtigt, at en jakke til friluftsliv kan holde regnen ude; det er også vigtigt, at kroppen kan ånde, så man ikke bliver drivvåd af sved under en kvælende skal. 

Underligt nok findes der ikke en standardenhed til at måle åndbarhed, og det kan være svært at finde rundt i de forskellige målemetoder. 

Den mest brugte metode er "Inverted Cup", hvor man måler gram/m²/24 timer. Jo højere tallet er, jo mere åndbar er jakken. En jakke bør helst ligge på mindst 7000-10.000 gram/m²/24 timer, men er du på jagt efter noget rigtig åndbart, så må den gerne komme op på over 20.000 gram/m²/24 timer.

En anden målemetode går under navnet RET (Resistance of Evaporation of a Textile). For at gøre forvirringen total, så er det her bedst, hvis jakken har et lavt tal. Til friluftsliv bør man kigge efter jakker med en åndbarhed på mellem 0 og 10 på RET-skalaen. 

Det skal dog siges, at det kan være meget svært at mærke den store forskel på de målte åndbarheder. Jakker med et dårligere tal kan føles meget lig med en jakke med et bedre tal.

Råd og vejledning
Posted: December 17, 2019
Forfatter: Opdag Verden