7 gode råd: Hold varmen i soveposen

Inspiration til eventyr
< Forrige artikel Næste artikel >
7 gode råd: Hold varmen i soveposen
Råd og vejledning
09 December 2017

7 gode råd: Hold varmen i soveposen

Selv i en varm sovepose kan det være svært at holde varmen, hvis kulden kradser i natten. Fryser du for eksempel, når du kravler i posen, kan det være svært at få varmen igen, og du kan ende med en nat, der langt fra er så god, som den kunne have været. Vi har her samlet en række gode råd til, hvordan du sikrer dig en varm nat i soveposen. 

 

Alt det skønne ved at overnatte i naturen kan fordampe som dug fra den sol, du ligger og længes efter, hvis du ligger og ryster af kulde natten lang i soveposen. Ved du lidt om, hvordan du bedst holder varmen i soveposen, kan risikoen for at det sker dog minimeres.

Her er syv gode råd til en dejlig, varm nat i soveposen.

1 Få varmen, inden du hopper i soveposen

En god måde at tænke på en sovepose er sådan her: Den svarer lidt til en termokande. For ligesom med termokanden, som ikke på magisk varmer dit kolde vand op, men holder det på den samme temperatur, så er det også svært for selv en varm sovepose at bringe varme til en halvfrossen krop. Det er din kropstemperatur, der skal varme soveposen op, så den kan holde dig varm, så sørg for at have varmen, inden du lyner ind og gør klar til at sove. En god portion englehop uden for teltet, umiddelbart inden du lægger dig i soveposen, skulle for det meste sørge for, at du er varm.

2 Tis af inden du lægger dig til at sove

Ligger du og vender og drejer dig i soveposen, fordi du skal tisse, men du ikke rigtig kan tage dig sammen til at træde ud under stjernen og få det ordnet, bruger kroppen meget energi. Det betyder, du har sværere ved at holde varmen. Sørg derfor endelig for at få tisset af, inden du lægger dig for natten.

3 Spis dig mæt inden natten

Det kræver energi at holde kroppen varm. Er du sulten, og dermed i energiunderskud, har kroppen svært ved at holde varmen. Sørg derfor for at være mæt, inden du lyner dig ned i soveposen.  

4 Klæd dig på i soveposen

Et sæt svedtransporterende undertøj, helst i uld, kan gøre underværker og være med til at sikre dig en lun nattesøvn i soveposen. Supplerer du med et par tørre sokker på fødderne (undgå sokkerne, du har haft på i løbet af dagen – er de fugtige, kan de ende med at gøre dig koldere) og en hue på hovedet, hvor en del varme kan forsvinde, er du godt på vej til en god nat. Du kan også med fordel dække din hals og fingre til, hvis kulden er virkelig slem. Undgå dog at tage en masse lag tøj på nede i soveposen. Kan din krop ikke komme af med fugt, kan du ende med at blive kold på grund af den – og så er du lige vidt.   

5 Brug det rigtige underlag

Selv en god, varm sovepose kan komme til kort, hvis du ikke er isoleret godt i mod kulde fra jorden under dig. Siver den op, får du meget svært at holde varmen, så brug et underlag, der isolerer godt. Liggeunderlags evne til at isolere bliver målt i den såkaldte R-værdi. En tommelfingerregel lyder, at et underlag til sommer, forår og efterår gerne skal have en R-værdi på mellem 3 og 4. En sovepose til vinterbrug skal gerne have en R-værdi på 4 til 7. Er du en frossenpind, så vær konservativ og vælg et underlag i den højere ende af skalaen.

6 Tilføj ekstra varme med en lagenpose

Ved at bruge en lagenpose i silke eller fleece, kan du tilføre flere grader til din soveposes komforttemperatur. Det er en god, fleksibel løsning, det er behageligt, og det er desuden med til at skåne din sovepose, som du ikke behøver vaske helt så ofte.

7 Hav en sovepose i den rigtige størrelse

Det er vigtigt, at din sovepose har den rigtige størrelse og passer til dig. Bruger du en sovepose, der er for lille, er der ikke luft nok, og du kan få svært ved at holde varmen. Er soveposen til gengæld for stor, kan din krop have svært ved at få varmet soveposen op. Er den blot lidt for lang, kan du afhjælpe det ved at lægge noget af dit tøj ned i fodenden. Det har den ekstra bonus, at det er dejlig lunt, når du skal have det på igen om morgenen.

 

Herunder finder du links til soveposer og andet relevant udstyr:

Soveposer

Liggeunderlag

Lagenposer

Undertøj

Sokker

Huer

 

Foto: Jens Ottoson

 

Råd og vejledning
Posted: December 09, 2017
Categories: Camping , Udstyr , Soveposer
Forfatter: Opdag Verden