Overnat i hængekøje på friluftsturen

Inspiration til eventyr
< Forrige artikel Næste artikel >
Overnat i hængekøje på friluftsturen
Råd og vejledning
12 February 2018

Overnat i hængekøje på friluftsturen

Hængekøjer har gjort sit indtog på grejmarkedet, og det bliver mere almindeligt for folk at pakke den i stedet for teltet, når de skal på ture med overnatning, hvad enten det er til fods, i kano, kajak eller på cykel. Læs her mere om fordele ved at overnatte i hængekøje, og hvad du skal være opmærksom på, inden du køber en.

 

Hvis du er vant til at pakke teltet i rygsækken, inden du begiver dig ud i naturen, kan det måske være svært at se, hvad en hængekøje skulle gøre godt for.

 

Hængekøjen har dog sine fordele:

 

  1. I en hængekøje er du hævet over jorden. Det betyder, at du ikke behøver at bekymre dig om hverken ujævnheder, sten, rødder, fugt eller kulde, der kommer op nede fra.
  2. Smådyr og andet kryb har svært ved at finde op i hængekøjen og forstyrre din skønhedssøvn. Du behøver desuden ikke frygte for myg, hvis du vælger en af de hængekøjemodeller, der kommer med myggenet.
  3. Du ligger friere i naturen og har udsyn til nattehimlen og dens stjerner. Der er ikke den ’mur’, som et telt skaber.
  4. Det er et sjovt alternativ, der kan give en ny og ekstra dimension til turen.

 

Hvor kan jeg sove i hængekøje?

Mens du næsten altid kan finde et sted at slå dit telt op, kan det godt være lidt sværere at finde et sted til din hængekøje. Den kræver trods alt, at du har et par træer at hænge den mellem.

 

En hængekøje er derfor ikke meget bevendt, hvis du for eksempel skal op over trægrænsen i bjergene. Eller på tur i ørkenen eller de skandinaviske fjelde, hvor det kan være småt med træer.

 

Er du derimod for eksempel på tur i Danmark eller Sydsverige, hvor der er rigeligt med skov og træer, så kan du trygt pakke hængekøjen.

 

Det er også vigtig at have for øje, at en hængekøje ikke skaber det samme ’hjem’ som et telt. Mens den sagtens kan holde dig tør – du kan hænge en tarp over den, hvilket også beskytter dig mod dug om natten – så er der ikke meget ved at være ’fanget’ dagen lang i en hængekøje, hvis vejret ikke egner sig.

 

Kan man godt lide lange, hyggelige morgener i teltet, eller er det bedste, man ved, at sidde i teltåbningen og brygge sin aftenkakao, så er hængekøjen selvfølgelig heller ikke sagen.

 

Hvad hvis det regner og blæser?

Du kan sagtens sove i hængekøje, selvom det regner og blæser. Det er muligt at købe tekniske hængekøjer, der er lavet til at holde uvejret ude og dig tør, og du kan spænde et oversejl eller en tarp op over hængekøjen. Jo mere det regner, jo længere ned over hængekøjen spænder du tarpen op.

 

Tarpen kan selvfølgelig også bruges til at skabe skygge, hvis du er på tur, steder hvor det mere er varme og sol, end det er regn, du er bekymret for.

 

Rusker blæsten natten lang, så er den bedste løsning at spænde hængekøjen ud, så du undgår, at vinden kommer ind fra siden. Gør den det, kan du nemlig få dig en ordentlig gyngetur.

 

Kommer jeg ikke til at fryse?

Ligesom bunden i et telt ikke isolerer dig meget fra kulden, der kommer fra jorden, så isolerer bunden af hængekøjen heller ikke meget mod kulden i luften.

 

Og ligesom det er tilfældet i teltet, så har du brug for et underlag til at holde varmen, når du sover i hængekøje. Liggeunderlaget sørger selvfølgelig på samme tid for, at du ligger lidt blødere.

 

Du kan enten bare lægge dit normale underlag, hvad end det er et oppusteligt, selvoppusteligt eller i skum, under dig i hængekøjen. Man kan dog godt komme til at ligge og glide lidt rundt på det, og derfor kan det være en god idé at købe en hængekøje med dobbelt bund. Så kan underlaget nemlig ligge mellem de to lag, og du får en bedre søvn. 

 

Herunder kan du finde vores udvalg af hængekøjer og andet relevant udstyr:

Hængekøjer

Tarps

Telte

Telttilbehør

Soveposer

Liggeunderlag

Råd og vejledning
Posted: February 12, 2018
Forfatter: Opdag Verden