Rundtur til 7 amerikanske nationalparker: Colorado, Utah og Arizona

< Forrige artikel Næste artikel >
Rundtur til 7 amerikanske nationalparker: Colorado, Utah og Arizona
Inspiration
25 June 2018

Rundtur til 7 amerikanske nationalparker: Colorado, Utah og Arizona

Det var amerikanerne, der opfandt nationalparken, og i landet finder man den ene fantastiske nationalpark efter den anden. Midt i landet finder man nogle af landets allerfineste nationalparker. På den her tur, der starter i Denver, Colorado, og slutter i Grand Canyon kommer man gennem 7 af dem.

 

Starter man i Colorados hovedstad, Denver, kan man i løbet af et par uger og omtrent 2000 kilometer på landevejene lægge vejen forbi store bjerge, dybe kløfter, forunderlige klippeformationer, tørre ørkener og en hel del andet, inden man lander i Las Vegas efter at have været i Grand Canyon.

Kører man gennem nationalparkerne i den her rækkefølge, så venter en fantastisk tur, hvor der er oceaner af muligheder for at kridte vandrestøvlerne op undervejs og udforske parkerne til fods. For det er herude, landskaberne virkelig kommer til deres ret.

1 Rocky Mountain National Park

I Rocky Mountain National Park strækker en række toppe sig op i mere end 4000 meters højde. Der er omtrent 500 kilometer vandrestier, der snor sig ind og ud mellem bjerge, tæt på vandfald, over blomsterenge og gennem barske klippelandskaber over trægrænsen. Her er både korte vandreture til en formiddag og den tre dage lange tur, der krydser hele nationalparken. Man kan også bestige et af Colorados mest berømte bjerge: Longs Peak.

2 Arches National Park

Nationalparken her er opkaldt efter de store, naturlige buer i de rødlige, orange klipper. Nogle buer er små, andre kæmpestore, og der er mest tale om lettilgængelige vandreture til dem, så man kan se mange af buerne på blot en enkelt dag i parken. Vil man gerne gå en lidt længere tur, så tager den klassiske rute til Delicate Arch en halv dags tid. Og den er hvert eneste skridt værd.

3 Canyonlands National Park

Canyonlands National Park dækker et enormt og ekstremt øde område. Her er et labyrintisk virvar af kløfter i de røde klipper, der strækker sig til horisonten. Et godt sted at danne sig en form for overblik er fra de flade klippetoppe i Island in The Sky, hvor man skuer ud over Canyonlands. Man kan også køre til Dead Horse Point State Park, hvor der er udsigt ned over den grønne Coloradoflod, der som en hestesko slynger sig gennem et 180 grader sving dybt under én.

4 Capitol Reef National Park

Capitol Reef er langt mere overskuelig end Canyonlands, og her har man let adgang til fine, små vandreture, hvor man bevæger sig ind i smalle klippekløfter og har udsigt til enorme, farverige klippevægge. Man finder oldgamle indianske petroglyffer på de lodrette klippesider, og der er en lille butik, der sælger tærter lavet med frugt fra en lille plantage i nationalparken. Mange kører direkte gennem nationalparken på vej til mere kendte parker, men det er mere end værd at stoppe og bruge en halv eller en hel dag her.

5 Bryce Canyon National Park

Bryce Canyon er ganske enkelt eventyrlig. Fra kanten af kløften, der mest af alt ligner et amfiteater, naturen har skabt på egen hånd, skuer man ned over rød-orange klippespir, der står tæt side om side som en forstenet klippeskov. Der kan være godt med mennesker på udsigtspunkterne, men så snart man begiver sig ud på stierne og ned mellem klippespirerne, så tynder det gevaldigt ud. Og det er hernede, at det virkelige går op for én, hvor magisk et sted Bryce er. På en halv dags tid kan man gå gennem hele amfiteatret. Og det bør man unde sig selv.

6 Zion National Park

Nationalparken er en af de mest kendte og berømte i Utah, og det er der selvfølgelig en god grund til. Lodrette, knaldrøde klippevægge rejser sig 500 meter over en flad dal. Her er flere fantastiske vandreture, der byder på vidt forskellige oplevelser. Man kan for eksempel begive sig ud på de stejle stier, der bringer én til tops på klippetoppe som Eagle’s Landing (den er ikke for dem med højdeskræk!) og giver formidable udsigter, eller man kan vandre ind i den smalle kløft, The Narrows, hvor man ender med at vandre i en flod, mens klippevæggene snævrer sig tættere og tættere sammen.

7 Grand Canyon National Park

Grand Canyon er så stor, så enorm, at det først er, når man begiver sig ud på stierne, der fører ned i kløften, at man fatter dimensionerne. Godt nok er der utrolige udsigter fra kanten af kløften, men vandrer man ned ad klassiske ruter som Bright Angels Trail eller South Kaibab Trail, får man en helt anden oplevelse. Her vandrer man ned gennem de forskellige lag i klipperne. Har man tiden til det, så er det en stor oplevelse af gå de 1600 højdemeter ned til Coloradofloden i bunden, hvor man kan overnatte i telt eller hytte på Phantom Ranch.

 

Herunder finder du links til relevant tøj og udstyr:

Vandresko og vandrestøvler

Sandaler

Vandresokker

Vandrestave

Telte

Soveposer og liggeunderlag

Rygsække 

 

Foto: Trazy Zhang

Inspiration
Posted: June 25, 2018
Forfatter: Opdag Verden