Hvilket telt skal du købe?

100-vis af artikler hjælper dig til at komme på tur med vandrerygsækken, teltet, børnene eller på cyklen. Desuden får du masser af tips og tricks til udstyr, valg af bæredygtige materialer og gode råd til at komme i form
< Forrige artikel Næste artikel >
Hvilket telt skal du købe?
Råd og vejledning
02 May 2017

Hvilket telt skal du købe?

Telte er - og vil altid være - et af de store grej-investeringer man skal lave. Vi har lavet en guide, der kan hjælpe dig med at træffe de rette valg!

Teltet skal være behageligt at opholde sig i, let at bære på eller utroligt holdbart. Vi kunne bruge timevis på at “underholde” jer om oceaner af teltfacts, men i stedet har vi lavet en guide, der tager udgangspunkt i tre områder; Materiale, plads og brug.

Læs videre.

Materiale

Telte er lavet i en mange forskellige materialer, lige fra oversejlet og ned til pløkkerne. Disse har meget at gøre med alt fra holdbarhed til vægt. Vi starter med at kigge på teltdugen. 

Teltdugen findes umiddelbart i 4 materialer. Nylon, polyester, bomuld og polycotton.

Nylon: Utrolig slidstærkt og ultra-let. Nylon er dog meget dyrt og holder ikke godt igen imod UV-stråler. Bruges i letvægtstelte og på lange vandreture/ekspeditioner.

Polyester: Polyester er et let og slidstærkt materiale der holder godt op imod UV-stråler. Polyester bruges i mange familietelte da det er let og åndbart, og kan holde til at være opslået i længere tid.

Bomuld: Indeklima, indeklima, indeklima. Bomuld giver et utroligt indeklima og har en høj tolerance overfor UV-stråler. Dog er bomuld meget tungt og suger vand. Det bruges meget til markedsbrug eller til bilture.

Se vores bomuldstelte her

Polycotton: Dette materiale er et miks mellem polyester og bomuld. Du får en lavere vægt end bomuld, men bevarer det gode indeklima. Derudover er det godt vandtæt da bomuldet suger vand og skaber en spænding i oversejlet. 

Et andet materiale man skal tænke over er selve stængerne, teltets rygrad. Her er der 5 materialer som dine teltstænger kan være lavet af:

Glasfiber: Glasfiber er den helt billige løsning. Det bruges normalt i useriøse festivaltelte, da det er let, men det er ikke holdbart, så forvent ikke, at stængerne holder i mange år.

Stål: Stål er meget kraftigt, men også meget tungt. Dette materiale findes i det helt store familietelte.

Aluminium:  Der findes en masse forskellige aluminiumstyper alt efter pris og holdbarhed. Aluminium er hårdfør, men også utrolig let og bruges i de fleste letvægtstelte.

Karbon: Ultra-lette telte bruger karbon. Materiale er lettere og mere slidstærkt end de andre, men som du nok gættede, er det også meget dyrt.

Luft: Ja, du hørte rigtigt. En voksende trend inden for campingtelte er oppustelige telte, hvor stængerne simpelthen består af oppustede afstivere.

Se vores oppustelige telte hér

Nu ved vi lidt mere omkring de enkelte dele af teltet. Derfor kigger vi videre på teltet som en helhed.

Plads

Et telt er dit hjem, når du er udenfor. Det betyder, at teltet også skal føles som et hjem. I forhold til plads skal du overveje, hvor meget albuerum du ønsker i dit telt. Her er der tre faktorer; antallet af beboere, højde og behovet for en apsis.

Personer

Mange telte beskriver, lidt forvirrende, deres personmængde som 1-2 eller 3-4. 

Dette betyder altså teltet kan rumme en til to personer eller tre til fire personer. Her er en god tommelfingerregel altid at gå efter det første tal. Dette giver mere plads til evt. liggeunderlag eller andre ting, du vil have med dig ind. Det sidste tal er muligt at opnå, men så skal du også virkelig holde af dine teltmakkere.

Højde

Højde er en vigtig ting at kigge på. I mange store telte er der næsten altid ståhøjde. Dette er godt, da du som oftest bruger længere tid i teltet. I lettere vandretelte skal man kigge efter en siddehøjde. Dette vil spille ind, hvis du på din tur er fanget af regn og skal bruge en hel dag i teltet – så er det nemlig ikke så sjovt at være tvunget til at ligge ned hele tiden.

Apsis

De fleste telte har en apsis. Dette er pladsen uden for sovekabinet, som stadig er overdækket af oversejlet. I store telte kan apsis bruges til alt lige fra baggage, et spisebord eller opbevaring af en cykel eller motorcykel. Hos familier er apsis en god ting, da dette areal kan bruges. selv når det regner udenfor.

I mindre telte til vandring kan apsissen bruges til at lave mad på dage med dårligt vejr, og til opbevaring af tasker, så de ikke skal ligge i sovesalen.

Brug

Telte kan bruges til mange ting, men der er få løsninger, der dækker alle behov, så overvej gerne, hvad dit primære formål er. Om du tænker motorcykelferie, overnatning på vandreturen eller om teltet skal være hele familiens hjem når i camperer i syden. Teltet du køber skal helst passe til det du skal bruge det til. Et familietelt på 13 kilo er ikke optimalt til et trek i Himalayabjergene. 

Vandring

Til vandring skal dit telt have en mindre pakkestørrelse og mindre vægt. Dette gør dem nemmere at pakke ned og bære rundt på i længere tid. Telte til vandring er som oftest lidt dyrere, fordi materialerne er mere eksklusive, eks. nylon oversejl og lette aluminiumsstænger. Et tip er altid at tænke plads til bagagen ind i teltets rummelighed.

Se nogle af vores telte til vandring hér

Motorcykel- og bilferie

I denne kategori er komforten lidt mere vigtig. Som typisk er polyester, polycotton og bomuldstelte gode. Man går efter lidt mere plads, og måske planlægger du ikke at flytte så hyppigt. Vægten er mindre vigtig i forhold til pladsen.

Camping

Man bruger som oftest teltet som familiens base, og derfor skal pladsen også være i top. Du vil gerne have et sted at søge i ly for regnen, og når solen skinner, er det rart at kunne skifte til badetøj i oprejst stilling. Her vil man også kigge efter en stor apsis, og et telt der kan holde til UV-stråler og vejrslid i længere tid af gangen.

Et godt råd

Når man køber et telt er det godt at slå fast helt præcist hvad det er dit telt skal bruges til, hvor lang tid det skal kunne stå og hvor meget plads du skal have.

Dette gør det nemmere at finde dit rigtige telt, eller få den hjælp og vejledning du skal bruge. Hvis du er i tvivl så besøg din nærmeste Outdoor-butik. Her vil du blive guidet på rette spor af det rigtige telt til dit næste eventyr.

Se vores store udvalg af telte hér

Råd og vejledning
Posted: May 02, 2017
Forfatter: Eventyrsport Blogger