4 typer telt til tur

< Forrige artikel Næste artikel >
4 typer telt til tur
Råd og vejledning
11 September 2017

4 typer telt til tur

Der findes en række forskellige former for telte, der hver især har forskellige styrker og svagheder og dermed egner sig til forskellige former for ture. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du vælger det telt, der passer bedst til dine behov.

 

Inden du køber et telt, er det vigtigt at overveje, hvad du primært skal bruge teltet til. Forskellige typer af telte egner sig nemlig til forskellige typer ture.

 

Vi kigger her på fire typer af telte, du kan overveje.

 

Akka 3 tunneltelt

1 Tunnelteltet

Generelt egner tunneltelte sig til sommerture samt til de længere vandreture, og enkelte af dem egner sig endda til vinterbrug.

 

Tunneltelte er den letteste type telt, men brugsfladen er samtidig helt i top. Her er for det meste en sovekabine, mens der er en apsis, der gør det mere behageligt at opholde sig i teltet i længere tid. Det kan for eksempel være, det regner, eller at du af en eller anden grund har en overliggerdag, hvor du vil drive den af.

 

Andre fordele ved tunnelteltet er, at det er let at stille op, og du har god plads til din bagage, hvad enten det er rygsækken eller cykeltaskerne. Desuden er der gode udluftnings- og ventilationsmuligheder. Sovekabinen har desuden myggenet, så du kan sove i fred for de blodtørstige bæster.

 

En af få ulemper ved tunneltelte er, at de ofte ikke er helt så stabile, hvis du camperer steder med kraftig sidevind.

 

Hildeberg Staika telt

Kuppelteltet

Kuppelteltet er et stærkt telt, der blandt andet har den fordel, at det kan sættes op uden brug af pløkker. Rejser du til steder, hvor du regner med at skulle sove på enten klipper eller meget hårde overflader, så er det en fordel.

 

Derudover opnår kuppelteltet sin gode styrke ved, at mindst tre teltstænger krydser hinanden. Det gør, at teltet kan stå imod pres fra vind eller vægten af sne, så vil du have et telt, du kan tage med i vinterfjeldet, er det en god idé at kigge på kuppeltelte.

 

Der er ofte apsis i begge sider af teltet, hvilket er lækkert, hvis man er to, der delter teltet - man undgår nemlig at skulle træde over hinanden for at komme ind og ud. Du skal dog være opmærksom på, at apsis ofte er lille og ikke er beregnet til at opholde sig i, som det for eksempel er tilfældet med apsis i tunneltelte.

Derudover vejer kuppelteltet generelt også mere end tunnelteltet.  

 

The North Face Mountain 25 telt

Det geodætiske telt

Her er tale om en telttype til seriøse, hårde vejrforhold, som dem man finder på bjergbestigningsture eller i base camps rundt om i verden. Her er altså tale om en type telt, som det er de færreste, der har behov for, men som kan modstå ekstreme vinde, kraftigt snefald, og som har en større apsis end kuppelteltet, så man kan benytte den til at varme den frysetørrede ret eller vand til kaffe og te.

 

Det geodætiske telt er ofte dyrt, tungt, og da der er adskillige stænger, der krydser hinanden, er det også lidt mere krævende at slå op end kuppelteltet, som vil være mere velegnet for de fleste.

 

Kongsvold-telt

Pyramideteltet

Pyramideteltet, som ofte også bliver kaldt for en tipi eller lavvu, er et rummeligt telt, der egner sig rigtig godt som samlingstelt, hvis man er en større gruppe af sted på tur sammen, eller som teltet man bruger i base camp.

 

Teltet har ét stort rum, hvor en stang i midten holder teltdugen oppe. Øverst er der en hat, som skaber lidt afstand til resten af teltet og sørger for ventilation. Det gør også, at det er muligt at have en varmeovn i teltet, hvor toppen fungerer som en form for skorsten.

 

Fordele ved pyramideteltet er den gode plads – man kan for det meste stå oprejst i teltet – men man skal være opmærksom på, at der ofte ikke er noget myggenet, at teltet ikke er specielt vindstabilt, og at det er tungt at slæbe på.

 

3 TING VÆRD AT OVERVEJE

Ud over typen af telt er der flere andre ting, der er værd at overveje, inden du køber telt.

  1. Hvornår skal du bruge teltet? Telte kommer til brug i to, tre eller fire sæsoner. To-sæsonerstelte er ofte ultralette og har kun én bue, så de er ikke specielt vindstabile. På tre-sæsonerstelte er der ofte fokuseret lidt mere på ventilation, så ydersejlet er løftet en smule fra jorden. Når det kommer til fire-sæsonerstelte, så er teltdugen ofte noget kraftigere og går helt ned til jorden – nogle af dem har endda en særlig snekant – og her er ikke fokuseret så meget på ventilationen som på tre-sæsonersteltet. Det er også tungere.
  2. Hvor skal du bruge teltet? Overvej hvilken form for underlag, du mest kommer til at slå teltet op på (er det for eksempel vigtigt, du kan slå det op uden at skulle bruge pløkker?), om der er meget vind, og om du regner med meget regn. Når det kommer til regn, så måles teltets vandtæthed i søjletryk – jo højere et søjletryk, jo mere vandtæt er teltet.
  3. Hvordan skal teltet pakkes og bæres? Der er stor forskel på, om du skal bære et telt på ryggen, eller om det skal pakkes ned i for eksempel en kano eller en kajak. Har du teltet i rygsækken, er vægt og pakkevolumen langt vigtigere, og det er værd at tage med i overvejelserne, om man vil betale ekstra for at spare vægt. 

Herunder kan du finde links til vores udvalg af telte og andet relevant udstyr:

Telte

Tarps og bivuak

Telttilbehør 

 

Foto: Jens Ottoson

Råd og vejledning
Posted: September 11, 2017
Forfatter: Opdag Verden