7 ideer til at komme ud i naturen

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
7 ideer til at komme ud i naturen
Inspiration
07 October 2018

7 ideer til at komme ud i naturen

Hverdagen kommer nemt til at bestå af lidt for mange praktiske gøremål, skærmtid og logistiske puslespil, og overskuddet til at tage sammen ud i naturen er der ikke altid. Det behøver dog slet ikke kræve en masse at komme ud i det fri. Vi giver dig her 7 ideer til udendørsoplevelser for hele familien.


’Friluftsliv’. Det lyder måske som noget, der kræver en hel masse, men bare rolig - du behøver hverken have en udvidet eksamen i båloptænding eller vandring for at få oplevelser under åben himmel.

Friluftsliv handler kort og godt om at være aktiv i og nyde naturen, og det kan heldigvis gøres på mange måder og kan sagtens være for hele familien.

tent

På eventyr i baghaven: Tag på telttur derhjemme

Man behøver ikke rejse ud for at opleve nyt. Af og til er det nok bare at gøre noget nyt i kendte omgivelser.

Slå et telt op i haven og rul soveposer og liggeunderlag ud – så får hverdagen eller weekenden et strejf af teltferie over sig. Det er også en rigtig god måde at få afprøvet udstyr eller at vænne børnene til tanken om at sove ude, inden I eventuelt tager hul på teltture uden for hjemmet. Tilføj snobrød, ristede skumfiduser eller andet bålmad for ekstra hygge og turstemning.

Er det koldt ude, eller har du bare tendens til at fryse, så sov eventuelt i uldundertøj. Du kan også have en lagenpose i soveposen for at tilføje lidt ekstra varme.

location

Cach them all: Geocaching

Find din indre skattejæger frem og gå på jagt efter de små geocaches i naturen. Geocaching er skattejagt for børn og voksne, og det kræver meget lidt at lege med. 

Rundt omkring i verden har andre geocachere gemt små skatte. De består typisk af en æske eller beholder, som kan holde til diverse vejrforhold. Skatten forklædes ofte eller gemmes opfindsomme steder, så du skal lede lidt ekstra for at finde den. Ved hjælp af din telefon får du koordinaterne for skatten, og så kan jagten ellers gå ind. I skattene ligger oftest en logbog, en blyant og måske en ekstra lille skat, f.eks. et stykke legetøj, en nøglering e.l.

Når du har fundet skatten, skriver du i logbogen og lægger den tilbage i geocachen, som gemmes nøjagtig samme sted, som du fandt den. Hvis du tager noget fra geocachen, er reglen, at du lægger noget nyt af enten samme eller større værdi.

Leg med på geocaching.com eller via en app til din telefon.

moon

Give me shelter: På sheltertur

Hvis det der med teltture ikke lige er dig, eller bliver lidt for bøvlet, behøver du ikke give op på overnatning i det fri. En sheltertur kan være det perfekte alternativ, når du gerne vil have oplevelsen af at sove midt i den smukke natur, men ikke har lyst til eller mulighed for at slæbe teltet med.

Er humøret eller benene ikke lige til at gå turen ud til shelteret – eller er der måske mindre børn med, som ikke kan gå så langt endnu – så er der ingen skam i at tage cyklen, bussen eller bilen dertil. Hvis der er lidt vej fra parkeringsplads til shelter, kan du også medbringe en sammenklappelig trækvogn e.l. til at transportere udstyret.

Ved nogle shelters er der brænde til fri afbenyttelse, men ellers kan du selv medbringe lidt tørt brænde. Køb det f.eks. på tanken eller tag det med fra brændestablen derhjemme. Husk, at du ikke bare må gå ud i skoven og finde brænde, men at du derimod gerne, i begrænset omfang, må samle kviste, grene, mos og lav fra skovbunden til eget brug. Hvis du vil samle brænde i skoven, skal du have et såkaldt sankekort. Læs mere om det her.

Du kan finde en oversigt over shelters på Naturstyrelsens hjemmeside eller i appen 'Shelter'.

bird

Jeg kigger på fugle: Tag på fugleskattejagt

Tag kæresten, din ven eller hele familien under armen og kig op. Hver eneste dag flyver et væld af fugle over og forbi os, men måske er det tid til at tage et ekstra kig på dem.

Find et naturskønt område eller et fuglereservat og tag af sted med kikkerten, en fuglebog og noget til at skrive med og på. Medbring evt. en termokande med varm kakao eller kaffe for at tilføje lidt ekstra hygge. 

Er du eller dine turkammerater ikke selv de store fuglekendere, er det intet problem. Måske skal det handle om at spotte flest fugle, finde den med det mærkeligste navn eller den, der ser flottest ud?

Du kan finde fuglereservater her eller med en hurtig søgning online.

canoe

Ro, ro, ro min båd: På kanotur

Grib padlen og tag et par timer på vandet. Kano- og kajakture giver en fantastisk mulighed for at opleve naturen helt tæt på, og det er nemt at være flere sammen om den hyggelige aktivitet.

I mange byer kan der lejes kanoer eller kajakker - også efter sommersæsonen - og selvom Danmark er et lille land, er her rig mulighed for oplevelser ned ad åen, på søen eller i fjorden.

bin

Tal skraldespansk: Saml skrald i naturen

Hvert år bliver der smidt uanede mængder af skrald ud i naturen. Det er surt for miljøet, og det er surt for alle os, der nyder at komme ud i den smukke natur uden at vade i bunker af affald.

Med en skraldetur kan man både komme ud og opleve naturen, få snakket og samle affald undervejs. På den måde får man både frisk luft og gør noget godt for miljøet. Sørg for at give tid til at kigge op og rundt, særligt hvis børnene er med. Måske er der en flot blomst eller en skæg svamp, som også skal undersøges undervejs.

En skraldetur kræver en pose og noget til at samle skraldet op med. Hav f.eks. et par havehandsker på eller en gummihandske, og medbring evt. en lille skovl, hvis du vil samle noget op, som du ikke vil stikke fingrene direkte i.

Husk at vaske hænder, når du kommer hjem. Hav evt. en lille håndsprit med på turen.

mushroom

Helt ude i skoven: Tag på svampejagt

Efteråret er svampesæson, så hvorfor ikke tage en tur i skoven, nyde naturen og, det, forhåbentlig, gode vejr og så samle lidt svampe til aftensmaden?

Medbring en lille kniv og en svampebog på din tur, så du kan få fat i de spiselige svampe og undgå de giftige. Hav evt. også en kurv med, så du har noget at samle svampene i. Hvis du lægger svampene i en pose, bliver de nemt fugtige.

Husk at tjekke, hvor du må samle svampe. Du kan f.eks. læse mere her eller her.

Foto: Benjamin Manley

Inspiration
Posted: October 07, 2018
Forfatter: Nana S Rafn