Vælg den rigtige vandrestav

< Forrige artikel Næste artikel >
Vælg den rigtige vandrestav
Råd og vejledning
31 January 2018

Vælg den rigtige vandrestav

Der er masser af gode grunde til, at du bør tage vandrestavene med, næste gang du skal på vandretur. Men hvad skal man kigge efter, når man vælger vandrestave? Find svarene her.

Har du været ude at vandre på stierne i Alperne eller fjeldene i Norge og Sverige, så har du helt sikkert set folk, der vandrer med vandrestave. Hvis de, du har mødt, ikke allerede har delt stavenes lyksaligheder med dig, så gør vi det her.

 

Her er et par hurtige facts:

 

Vandrestave kan aflaste dine knæ med helt op til 25 procent, når du går nedad. Har du nogensinde vandret i bjergene, så ved du, at det er hårdt for knæene at gå ned af. Det er værd at spare en fjerdedel af belastningen. Vandrestavene er også med til at skåne dine led.

 

Vandrestave hjælper dig med at holde balancen. Går du i ujævnt terræn, er de gode at støtte sig til. Skal du krydse et vandløb eller en flod, så er de også ekstremt anvendelige. Du kan føle dig frem, og de hjælper til at undgå en tur på rumpen og våde bukser.

 

Vandrestavene kan også bruges på et par kreative måder. Du kan bruge den til at holde en tarp oppe. Skulle du komme til skade, er det godt at have noget at støtte sig til, når man humper efter hjælp. Og går det helt galt, så kan vandrestave bruges til at stabilisere et brud, ind til hjælpen når frem.

To typer vandrestave

TedHesser_300119_2596

Så har vi det på plads: Det er værd at tage vandrestavene med på tur. Men hvilke vandrestave er der at vælge mellem?

 

Vandrestave kommer overordnet set i to forskellige modeller.
 

  • Teleskopstaven er opbygget med tre rør, der kan glide ned over hinanden, så de ikke fylder meget. De har enten skruelåsning eller udvendige låse, hvor man kan justere deres længde. Den sidste løsning er generelt den mest stabile og effektive af de to. Til gengæld vejer løsningen med skruelåsning mindre, og derfor ses denne især brugt på vandrestave, der er særlig lette.

  • Foldbare vandrestave vejer ofte også kun ganske lidt. Foldbare stave består af tre led, der sidder sammen med en indvendig snor, som man kender det fra teltstænger. De har for det meste ikke ligeså mange justeringsmuligheder som teleskopstavene. En væsentlig fordel ved foldbare vandrestave er, at de er meget hurtige at pakke ud og pakke sammen, når først du har øvet det et par gange.

7 ting at kigge efter på vandrestave

DanPatitucci_080219_19EN0616

Der er dog selvfølgelig flere ting end stavenes opbygning at være opmærksom på. Her er en række ting at kigge på, inden du køber en vandrestav:

 

Materialet: Mange vandrestave er lavet i aluminium, som er let og stærkt. Aluminiumsstave fås dog stadigvæk i mange forskellige kvaliteter. Flere af de letteste stave er lavet i karbon, som er stærkere og lettere end aluminium, men også dyrere.

Vægten: Måske det ikke umiddelbart virker til at gøre den store forskel, om en vandrestav vejer 200 eller 300 gram, men det er altså frygtelig mange gange i løbet af en dag, at du skal løfte staven. Selvfølgelig koster det penge at spare gram, men overvej, om det ikke er pengene værd.

Håndtaget: De fleste greb er på en håndslængde, men du kan også få vandrestave med et forlænget greb, så du i højere grad kan ændre dit greb på vandrestaven. Derudover kommer greb i forskellige materialer: Primært skum, gummi og kork. Skum er det letteste, blødeste og mest benyttede materiale. Gummi er godt, hvis du vandrer steder, hvor det er meget koldt, da det ikke leder kulde, hvilket de andre materialer gør. Gummi suger heller ikke vand. Kork er lidt tungere, men føles godt i hånden. Det er godt i varmt vejr, hvor man kan få svedige håndflader.

Remmene: Remme er ofte lavet i nylon. Det er værd at tjekke, om der også er noget skum eller en form for neopren. Det gør nemlig, at remmen skarver mindre.

Trensen: Den lille ring for enden af staven, der sørger for, at vandrestaven ikke går gennem underlaget, hvis det er meget blødt. Trensen fås i forskellige størrelser og former.

Spidsen: Spidsen er ofte det første, der bliver slidt, så regner du med at skulle vandre mange kilometer, så kig efter en vandrestav, hvor spidsen kan skiftes ud.

Gummifødderne: Gummifødder bliver brugt til at sætte oven på spidserne, når du for eksempel vandrer på asfalt, eller når vandrestavene skal transporteres i rygsækken, og du vil undgå, at spidserne gør skade på andet udstyr.    


Foto: Jens Ottoson

Herunder finder du links til vandrestave og andet udstyr til vandreturen:

Råd og vejledning
Posted: January 31, 2018
Forfatter: Opdag Verden