4 gode weekendture

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
4 gode weekendture
Inspiration
30 January 2018

4 gode weekendture

Det er altid dejligt med nye eventyr! Vi guider dig her til 4 gode ture i Skandinavien - perfekte til en forlænget weekend. 

1. På Hærvejen i Nordjylland

I foråret 2014 åbnede den del af Hærvejen, der ligger nord for Viborg. Her er masser af strækninger, som er værd at bruge en weekend eller lidt længere på at vandre, og en skøn ting ved ruten er, at det er nemt at tilpasse sin tur.

Start for eksempel i Hirtshals og sæt kursen mod syd og noget af det fineste vestkyst, Danmark har at byde på. Her er klitter tæt på bølgerne, fredede og fredelige områder, store plantager og små byer, hvor man kan stille sulten og tørsten. 

I Tornby Klitplantage har hundreder af års sandflugt sat sine spor, og her ser man vandreklitter, gran og fyr. Der er dale og fine udsigtspunkter, og senere venter Tornby Bjerg, der skyder 84 meter i vejret.

Lønstrup er en lille, farverig by, og efter den når man op på Danmarks højeste vandreklit, Rubjerg Knude, hvor havudsigten er intet mindre end dramatisk. Her er også et tilsandet fyrtårn.

Strandene ved Blokhus og Rødhus er klassisk vestkyst: brede og sandede. Man kan stoppe her, eller man kan fortsætte hele vejen til Løgstør. Gør man det, ender man med at få 115 kilometer i benene. 

www.haervej.dk er der beskrivelser af etaperne og et meget detaljeret kort. Downloader du app’en Hærvejen, har du adgang til alle oplysningerne ude på stien.

2. Kano på Lagaleden

Lagaleden er en vandrute i svenske Småland, hvor man kan padle kano og på den måde komme tæt på floderne, søerne, skovene og de dyr, der lever her.

Ruten starter i søen Bolmen, der ligger omtrent to og en halv times kørsel fra såvel Malmö som Göteborg, og allerede her er der masser at opleve, da søen har nok øer til, at man kunne få et år til at gå med at udforske en ny ø hver dag.

Det er dog sjovere at ro gennem søen og ud i de smallere floder, der bugter sig langs enge, hvor man kan være så heldig at få øje på såvel elg som rådyr. 

Overnatning er ikke noget problem. Med allemandsretten må man stort set slå lejr, hvor man vil, men der er også 30 overnatningspladser særligt anlagt til kanofolket. Her finder man beskyttelse fra vinden, og der er bålsteder, toiletter og skraldespande.

Ruten slutter vest for Laholm, hvor Kattegat byder velkommen.

Folk med erfaring i kanoen kan tilbagelægge hele strækningen på tre dage. Man kan dog sagtens få mere tid til at gå, hvis man stopper og udforsker undervejs.

Der er masser af steder at leje kanoer og kajakker i området, og udlejningsstederne tilbyder som regel at hente én ved turens slutning, så man kan komme tilbage til sin bil. Tjek for eksempel www.bolmen.com.

3. Vandring i Söderåsens Nationalpark

Söderåsens Nationalpark ligger ikke meget mere end en times kørsel fra Malmö, men alligevel finder man her en natur, der ikke findes i det danske.

Vildmarksområdet byder på dybe skove og store udsigter i Nordeuropas største sammenhængende beskyttede løvskovsområde. Her er kuperet med dybe dale, floder, små vandløb og klipper.

Den bedste måde at opleve nationalparken på er til fods, og her finder man velmarkerede stier og fine lejrpladser. Der er shelters at overnatte i, og flere steder er det muligt at bruge vandpumper, så man pumper drikkevandet direkte op fra undergrunden.

Via stierne kan man komme op på Skånes højeste punkt, hvor man bliver belønnet med en stor udsigt til horisonten i det fjerne og dybe dale under én. Kobbarhatten er et andet højdepunkt. Her går man ud på et stykke flad klippe og kigger ned i dalen og langt ud over området.

Man kan køre direkte til nationalparken og parkere ved indgangen. Læs mere om området og stierne på www.sverigesnationalparker.se og www.visitsweden.com.

4. Cykling ved Lysefjorden i Norge

Vestnorge har masser af formidabel cykling, og det er nemt og hurtigt at komme dertil med fly eller med færge fra Jylland, som er det billigste og nemmeste, når cyklen skal med.

Man kan for eksempel springe på cyklen i Stavanger og trille mod syd til Ålgård og så følge vej 45 mod øst. Her er fine, smalle veje, og snart venter små bjergsøer mellem de nøgne, grå klipper.

Efter Sinnes og Fidjeland finder man ud af, om man har fået trænet ordentligt til turen, når vejen bølger op ad i hårnålesving. Som altid bliver strabadserne dog belønnet: her med en fortrinlig nedkørsel til Lysebotn, hvor traditionelle norske træhuse ligger smukt i bunden af Lysefjorden omgivet af klipper. 

Efter Lysebotn får benene en lille pause på den smukke færgetur gennem fjorden til Songesand, men så er det også slut med at slappe af for en stund. Benene kommer nemlig igen på arbejde, når man skal op i 1000 meters højde, inden turen ned til Tau, hvorfra der går færge tilbage til udgangspunktet i Stavanger.

Hele ruten er på omtrent 230 kilometer og kan fint cykles på en forlænget weekend.

Læs mere om Stavanger og Lysefjorden på www.regionstavanger.com og www.visitnorway.com.  

 

Foto: Eric Gevaert, my-summit, Imfoto og Nanisimova

 

Inspiration
Posted: January 30, 2018
Forfatter: Opdag Verden