Førstehjælpssættet til vandreturen

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Førstehjælpssættet til vandreturen
Råd og vejledning
16 August 2021

Førstehjælpssættet til vandreturen

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Det sker jo garanteret ikke for dig på din tur, men ting kan gå galt på vandreturen. Er du for eksempel på fjeldtur i Norge eller Sverige, er det ikke altid lige nemt at få hjælp og der kan være ret langt i mellem at du ser et andet menneske. Derfor er et godt pakket førstehjælpssæt ret essentielt. Derudover er det super vigtigt, synes jeg, at du har taget et kursus i førstehjælp inden du tager afsted til et afsidesliggende sted. For dit gode førstehjælpssæt er ikke så meget værd, hvis du ikke ved hvordan du skal bruge det.

Men! Denne artikel handler om førstehjælpssættet. Så her er, hvad du bør pakke i dit førstehjælpssæt til vandreturen. 

Hvis du pakker et godt førstehjælpssæt, så er du i langt højere grad klar til at tackle større og mindre skader, skræmmer og endda deciderede ulykker på vandreturen – selvfølgelig hvis du er klar over, hvordan det skal bruges bedst. Husk at pakke alt i vandtætte poser, så sættet ikke tager skade, hvis du ender i regnvejr, eller din taske ryger i vandet. Og husk, hvis du har specielle behov, når det kommer til for eksempel medicin, så skal du selvfølgelig føje det til listen. 

Her er et bud på et fuldt førstehjælpssæt.


Redskaber i førstehjælpssættet

Der er mange ting i et førstehjælpssæt, som kan erstattes af andet, i en snæver vending. F.eks. kan du bruge en trøje som forbinding, hvis du ikke har andet. Men nogle af de ting som er svære at erstatte, er dem her.

  • Saks: Du har den måske allerede i dit multitool, men du får brug for en saks til at skære plastre, tape og så videre. Du kan beslutte, om du synes den i dit multitool er nok, for så kan du undlade saksen i førstehjælpssættet.

  • Pincet: Til at fjerne splinter og andre situationer, hvor dine fingre er for store.

  • Flåttang: medbring en flåttang eller et flåtkort, som er designet til at fjerne flåter og tæger. Det kan være svært med en almindelig kniv eller pincet.

  • Sikkerhedsnål: Den bruges til at lukke støttebind og kan for eksempel også bruges til at prikke hul på vabler. Hvis vablen er tilpas stor, kan du også bruge din kniv til det. Det virker sommetider bedre, til at tømme den for puds.

  • Lighter: Du har den måske allerede med til din brænder, men hav ild med på turen til at sterilisere sikkerhedsnålen, hvis du bruger den til at prikke hul på vabler. Lighteren kan her også erstattes af en æske tændstikker.

  • Negleklipper: Bliver dine tånegle for lange, kan de genere. Negle kan også blive ødelagte, hvis du går hårdt til den ude på vandrestierne. Jeg vil anbefale en tre-i-ener, som fast inventar i førstehjælpstasken.  

Til sår og blødninger

Du kan nemt komme ud for at få sår og skrammer på turen – derfor er det smart at have en mængde plastre med. Yderligere giver det mening at have et par forbindinger med, hvis uheldet skulle være ude, og en i gruppen – eller dig selv – får en skade, som kræver akut behandling.

  • Sårrensservietter: Til at rense sår og rifter, så du undgår betændelse. Husk at rense sårene, før du sætter plaster på.

  • Plaster: Der kan gå betændelse i snit eller sår, hvis du ikke holder snavs ude. Medbring både almindelige plastre og eventuelt sommerfugleplastre til sår på finderspidserne.

  • Sårstrips: Til at lukke dybe flænger, hvis du er ude for mere alvorlige uheld. Husk efterfølgende at søge professionel hjælp, hvis det er tilfældet.

  • Gazekompres og gazebind: Sæt kompressen direkte på blødningen og bind gazebindet om det. Stram ikke for hårdt. Her er det super vigtigt, at du ved hvordan en forbinding skal anlægges, fordi det i princippet kan være forskellen mellem liv og død. Derfor synes jeg det er vigtigt med et førstehjælpskursus, før du tager afsted.

  • Kompresforbinding: Til større sår.

  • Gummihandsker: Til at holde alt sterilt, når du behandler sår. Det kommer dog an på hvad skaden er. Hvis skaden bløder meget, så skal der jo bare en forbinding på, hurtigst muligt, og jeg ville i hvert fald ikke selv tænke på gummihandskerne. Men det kan være en god idé, hvis du har tiden til det.

 

Til fødderne

Dine fødder er suverænt dine bedste venner på vandreturen. Hvis de ikke har det godt, så kan du nærmest ligeså godt droppe turen, synes jeg. Derfor er det vigtigt, at du lægger mærke til hvordan de har det, og hele tiden forsøger at forebygge eventuelle vabeldannelser. Du kan eventuelt læse denne artikel om det.

  • Vabelplastre: Hvis du bruger du undgår du, at vabler generer for meget. De hjælper også til, at vablerne kan hele igen.

  • Sportstape/Tensoplast: Du kan forebygge vabler ved at klistre det direkte på huden på steder, hvor der kan opstå vabler. Det fungerer som et ekstra lag hud, som der jo ikke kan opstå vabæer på. Husk, at du kun kan bruge det forebyggende! Altså, hvis du har fået vabler, så skal du ikke sætte sportstape ud over dem.

  • Fodpudder/talkum: Til at tørre fødderne, hvilket er med til såvel at forebygge som at pleje vabler. Vabler opstår meget nemmere, hvis du har våde fødder, og det kan talkum være med til at afhjælpe.

 

Kommunikation

Hvis uheldet er ude, og du tilmed befinder dig i vildmarken, med langt til andre mennesker, så er det vigtigt at du kan tilkalde hjælp.

  • Mobiltelefon: har du en gammel mobil liggende, så tag den med. Batterierne holder meget længere end på en smartphone. Alternativt kan du medbringe en powerbank eller en solcelleoplader til turen

  • Fløjte: Hvis du kommer til skade og ikke kan bevæge dig efter hjælp, kan du bruge fløjten til at tilkalde dig opmærksomhed og få hjælp. Tag et kig på din rygsæk – for på de fleste rygsække, der er brystspændet samtidig en nødfløjte.

  • Lille spejl: Til at signalere til folk meget langt væk. Eller for at forsøge at skabe kontakt til eftersøgningsfly eller -helikoptere.

  • InReach eller Spot: Kan bruges til at slå alarm og evt. blive evakueret, hvis du kommer ud for et slemt uheld. Det kan være vigtigt, især hvis du er alene afsted og befinder dig i områder uden telefondækning.

 

Diverse i førstehjælpstasken

Udover alt det ovenstående, så er der også en række andre ting, som kan være gode at have med. De fleste af tingene er dagligdagsting, mens andre kun skal bruges i nødstilfælde.

  • Førstehjælpsguide: Til at identificere symptomer på sygdomme og hjælpe dig til at foretage de rigtig valg og yde den rigtige hjælp. Der findes også en række gode apps, som kan spare dig for papiret. Det kræver jo så bare at du har en smartphone med.

  • Støttebind: Kan bruges på fødder eller knæ, hvis du vrider om og har brug for støtte.

  • Aluminiumsredningstæppe: Bruges til at give varme. Det kan være, der er en på vandreturen, der er kommet til skade og må ligge ned. Hvis du gerne vil skære lidt ned på grejet, så kan du – hvis uheldet er ude – erstatte aluminiumstæppet med din jakke eller en sovepose. Det vigtigste er bare, at den tilskadekomne bliver holdt varm.

  • Solcreme: Til at undgå forbrændinger.

  • Håndsprit: Rene hænder hjælper på god hygiejne og forebygger sygdom.

  • Medbring rensetabletter til vand, så du altid kan få frisk vand på turen.

 

Medicin

  • Paracetemol (Pamol/Panodil): Hjælper mod svagere smerter og nedsætter også feber.

  • Ibuprofen: Virker smertestillende, febernedsættende og anti-inflammatorisk.

  • Antihistamin: Hjælper mod allergiske reaktioner og overfølsomhed.

  • Antibiotika: Spørg din læge til råds, men skal du på længere ture, hvor der er lang vej til hjælp, så kan det være en god ide at have noget kraftigere smertestillende samt antibiotika med. 

 

Så er vi kommet gennem listen. Den kan virke lang og uoverskuelig, men langt de fleste ting på listen er vigtige, og rare at have med, hvis uheldet skulle være ude. Dog kan du jo variere i mængden af førstehjælpsgrej du medbringer, alt efter hvor du skal hen. En kort vandretur i Danmark kræver ikke ligeså meget førstehjælpsgrej, som en lang fjeldtur i Norge gør.

Derudover kan jeg ikke understrege nok hvor vigtigt jeg synes det er, at være uddannet i førstehjælp – også selvom det blot er på basalt niveau. Det er afgørende for hvordan en ulykke kommer til at udvikle sig, at du ved hvordan dit førstehjælpsudstyr skal bruges.

 

Rigtig god tur!


Herunder finder du links til førstehjælp og andet relevant udstyr:

Førstehjælp

Multitools

Drybags

Foto: eurobanks

Råd og vejledning
Posted: August 16, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger