Undgå vabler på vandreturen

< Forrige artikel Næste artikel >
Undgå vabler på vandreturen
Råd og vejledning
12 January 2018

Undgå vabler på vandreturen

Der er ikke noget som vabler, der kan spolere en vandretur. Der er dog heldigvis flere ting, du kan gøre, for at undgå at få vabler, når du vandrer. Og ved du, hvad du skal gøre, når de er dukket op, har du en større chance for hurtigt at kunne komme videre.

 

Vabler kan lægge en ordentlig dæmper på humøret. Vabler kan genere. Vabler kan svie. Vabler kan ødelægge vandreturen.

 

Der er al mulig god grund til at gardere sig så godt som muligt mod vabler. Desværre er fødder forskellige, og det er ikke altid de samme ting, der virker for alle. Der er dog masser af ting, man kan gøre for at undgå at få spoleret vandreturen af de fordømte, væskefyldte sataner. 

 

Huden som en fersken

Men først: Forestil dig en moden fersken. En moden, halvblød fersken. Tager du tommeltotten og begynder at gnubbe på den selvsamme fersken, vil du se, hvordan skindet begynder at bevæge sig. Blive rynket. Så river det sig løs, og saften begynder at løbe.

 

Det er det samme, der sker for dine fødder, når du får vabler.

 

Der er forskellige måder, vabler kan opstå på, men den mest hyppige årsag er, at der opstår friktion mellem den indre og den ydre overhud. Snart opstår der en revne, og den begynder at blive fyldt med væske.

 

Vablen er født.

                            

Tilbage til ferskenen. Prøv at holde den ind under en rindende vandhane, mens du gentager forsøget med den gnubbende tommeltot. Nu giver skindet hurtigere efter. Og det samme vil huden på dine fødder, hvis den er våd af for eksempel sved.

 

Overordnet set er der altså to ting, du vil undgå, hvis du vil undgå vabler: Undgå friktion og undgå fugtige fødder.

 

Fil hård hud væk

Hvis du har megen hård hud på fødderne, kan der opstå smertefulde vabler under huden, som kan være svære at nå ind til. Tag derfor et fodbad, fjern den hårde hud med en fodfil og smør fugtighedscreme på fødderne. Det dog vigtigt, at du ikke sliber for dybt. Gør du det, kan du komme til at skade huden – og det kan føre til ny hård hud.

 

Det er en proces, du kan gentage hver tredje eller fjerde dag, indtil den hårde hud er helt væk. Det er altså noget, som tager tid, så du kan med fordel starte flere måneder inden en vandretur.

 

På med sokken

Der var engang, hvor seriøse vandrere sværgede til at gå med en indersok og en ydersok for blandt andet at undgå den friktion, der kan føre til vabler. Som vandresokker har udviklet sig og er blevet bedre, er det dog ikke strengt nødvendigt længere, men der er stadig ting at overveje, når det kommer til sokkerne.

 1. Undgå bomuldsstrømper. De suger fugt og hænger fast i huden. Du kan i stedet for eksempel tage en sok på, der er lavet i en kombination af uld og kunststof. De holder generelt længere end rene uldsokker, og de stinker mindre end rene kunststofstrømper.
 2. Hold fødderne tørre (husker du eksemplet med den våde fersken?). Bliver dine fødder alligevel våde, meget svedige eller fugtige, så skift sokker.
 3. Køb en decideret vandresok, der passer dig. Billige sokker fra skuffen er forbudte, hvis du vil undgå vabler på vandreturen.
 4. Skift sokkerne jævnligt. Støv, skidt og salt fra svedige fødder kan være med til at forårsage vabler.

 

På med støvlen

Ligesom den rigtige sok er vigtig for at undgå vabler, så er det selvfølgelig også utroligt vigtigt, at du stikker fødderne i det rigtige fodtøj. Her er det vigtigt at være opmærksom på:

 1. Nye støvler skal gås til, så start med kortere ture. Start aldrig lige på og hårdt med lange dagsmarcher med tung oppakning.
 2. Når vores fødder bliver varme, hæver de en smule, og det samme er tilfældet med tæerne. Vær derfor sikker på, at de har nok plads og ikke begynder at gnide mod hinanden, når du vandrer.
 3. Støvlen må heller ikke være for stor, for en fod, der glider frem og tilbage i støvlen, er en rigtig god opskrift på en ondsindet vabel. 
 4. Det kan være sømmene i en vandrestøvle eller vandresko, der forårsager vabler. Og så er det måske tid til at finde en ny støvle.

 

3 ekstra råd til at undgå vabler

Selvom strømper og støvler passer perfekt og er gået til, og den hårde hud er filet væk, så kan der stadig opstå vabler. Der er dog flere ting, du kan gøre:

 1. Smør dine fødder ind i babypudder eller talkum, da det hjælper med at holde fødderne tørre.
 2. Beskyt udsatte steder med Tensoplast, inden du drager ud. Huden skal være tør, inden du sætter plasten på, og sørg for, at den ikke folder. Når Tensoplasten først sidder, som den skal, kan du lade den sidde i adskillige dage. Vikler du plasten om tæerne, må den ikke gå hele vejen rundt, da tæerne skal have plads til at udvide sig. 
 3. Hvis du mærker eller ser, at der er ved at opstå en vabel, så put et vabelplaster på, for eksempel Compeed. Det virker som et ekstra hudlag, mens vablen heler, og du kan gå videre, uden at det smerter. 

Herunder finder du fodtøj og andet relevant til vandreturen:

Vandrestøvler og vandresko

Vandresokker

Uldsokker

Vandrestave

 

Foto: Sander van der Werf

Råd og vejledning
Posted: January 12, 2018
Forfatter: Opdag Verden