Bliv ven med dine støvler

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Bliv ven med dine støvler
Råd og vejledning
11 March 2014

Bliv ven med dine støvler

Fodtøjet er noget af dit vigtigste udstyr og skal selvfølgelig vælges omhyggeligt med hensyn til din aktivitet og anatomi. Det er et af de steder, hvor du ikke skal gå på kompromis, og især ikke, hvis du skal på vandretur.

De forkerte støvler ødelægger hurtigt turen for dig. Vabler, blå negle eller forstuvede ankler er nemlig ikke ligefrem opskriften på en god vandretur.

I denne artikel dykker vi ned i støvlens opbygning, og hvad du skal tænke over, når du skal vælge et nyt par vandrestøvler. Læs med, og bliv klogere!

St_vler-illustration-med-numre-800x350

1. Pløs

Lukker hullet under snøringen. Hvis den er kileformet og syet fast i begge sider, tætner den støvlen mod både væde og snavs. Den beskytter desuden fod og ben mod snørebåndene. Pas på, at den ikke kommer til at sidde og krølle.

2. Foring/polstring

Støvler med membran har en stof-foring, ofte med en skindkant øverst i skaftet. Membranløse støvler har oftest for i blødt og slidstærkt skind. Skumpolstringen i skaftet former sig efter dine ankler og forhindrer ankelknoerne i at slides mod støvlen.

3. Snøring/øjer

Jo længere, snøringen går ned på foden, jo mere præcist kan du tilpasse støvlen. Øjerne skal være glatte og lade snørebåndene glide let, så disse ikke slides over. Låseøjer tillader forskellig spænding på fod og skaft.

4. Ankelstøtte

En af de vigtigste grunde overhovedet til at gå med støvler. Står du flere dage fra målet med en kraftigt forstuvet ankel og en stor rygsæk, er gode råd dyre. Jo højere og stivere skaft, jo bedre støtte.

5. Hælgreb

En meget vigtig detalje i støvlen er hælgrebet. Fylder din hæl ikke støvlen ud, kommer den meget nemt til at svuppe og gnave og dermed lave vabler. Hælgrebet suppleres af de snøreøjer, der tit sidder langt nede og lidt for sig selv.

6. Materialer

Læder, nubuck, ruskind og diverse tekstiler, enten alene eller blandet. Det er i høj grad et spørgsmål om smag, vægt og lyst til vedligeholdelse. De kraftigste støvler er oftest i en form for skind.

7. Forfod/beskyttelse

En udvendig beskyttelse i f.eks. gummi beskytter støvlerne mod skarpe sten og klipper. Den skal som minimum være på hæl og tå, men også gerne hele vejen rundt.

8. Sål/indersål

Indersålen skal kunne tages ud og luftes/tørres og evt. skiftes ud. Mellemsålen giver stabilitet, stødabsorbering og stivhed, mens ydersålen sørger for friktion. Der findes et utal af mønstre og gummityper til forskellige formål.

HUSK OGSÅ AT OVERVEJE:

Hanwag_FW2021_11

Størrelse

Støvlen skal passe! Tag indersålen ud og stil dig på den iført passende strømper. Er dine fødder større end sålen, er støvlen for lille – og det gælder både længde og bredde. Der skal være plads til mindst en pegefingers tykkelse foran tæerne og husk, at foden bliver større i løbet af dagen.

Vægt

Læderstøvler er oftest tungere end dem i kunststoffer. Har du gået 1000 skridt i en 1 kg tung støvle, har du løftet et ton med hvert ben. Til gengæld kan en tung og kraftig støvle give en god og stabil fornemmelse af støtte.

Svangstøtte

Behovet for svangstøtte afhænger helt og holdent af din fod. Er du platfodet, kan en kraftig svangstøtte være ubehagelig. Prøv støvlen med en tung rygsæk, for sådan et læs vil i kraft af sin vægt gøre din fod lidt fladere end den er til daglig.

Steigeisen

Steigeisen er en slags pigsko, man spænder uden på støvlerne, hvis man skal gå på is, for eksempel ved krydsning af en gletcher. Støvlen skal dels være meget stiv og dels være forberedt til det.

Pleje og imprægnering

Helt essentiel for støvlens funktion og levetid. Alle støvler har godt af at blive vasket og imprægneret, for at vedligeholde åndbarheden og sikre, at eventuelle læderdele ikke tørrer ud. Du kan læse mere om, hvordan du vedligeholder dine støvler her.

Stivhed

En kraftig vandrestøvle kan føles stiv, klodset og ubehagelig første gang, men i uvejsomt terræn med stor rygsæk kan det være nødvendigt. Lettere oppakning og blidere terræn kan som regel klares med blødere fodtøj, men dette er også en smagssag.

Sokker

De mest velegnede materialer til vandresokker er uld og kunststof, enten som rent kunststof eller en blanding af de to. I modsætning til bomuld, kan en uldsok bruges længe uden at komme til at lugte, er blød og behagelig om fødderne, og føles ikke kold, selv om den bliver våd. Der findes utallige udgaver af kunststofsokker. De fleste er gode svedtransportører og tørrer hurtigt efter vask. Du kan læse mere om, hvad du skal vælge her.

Vandtæthed

Vandtætte støvler eller ej – emnet giver anledning til mange diskussioner. Velimprægnerede læderstøvler holder rigtigt meget vand ude, men er ikke helt vandtætte. Støvler med membraner skal også imprægneres og er vandtætte, men løber der f.eks. vand ind oppefra, tørrer de ikke lige så hurtigt som støvler uden membran. Hav eventuelt et par af hver, så du kan vælge alt efter årstid og forventet fugtighed. Du kan læse mere om vandtætte membraner her.

Find støvlerne til dit næste eventyr

Gå til hovedsiden for fodtøj til damer, herrer og børn her, eller bliv inspireret ved at klikke på kategorierne herunder.

Råd og vejledning
Posted: March 11, 2014
Forfatter: Eventyrsport Blogger