Bliv ven med dine støvler

100-vis af artikler hjælper dig til at komme på tur med vandrerygsækken, teltet, børnene eller på cyklen. Desuden får du masser af tips og tricks til udstyr, valg af bæredygtige materialer og gode råd til at komme i form
< Forrige artikel Næste artikel >
Bliv ven med dine støvler
Råd og vejledning
11 March 2014

Bliv ven med dine støvler

Gå ikke på kompromis med dine støvler, men hvad gør dine fødder glade? I skal stå meget igennem sammen!

Fodtøjet er noget af dit vigtigste udstyr og skal selvfølgelig vælges omhyggeligt med hensyntagen til din aktivitet og anatomi. Det er et af de steder, hvor du ikke skal gå på kompromis, og især ikke, hvis du skal på vandretur. Der kan de forkerte støvler nemlig hurtigt ødelægge både turen og dig. Strømperne spiller også en stor rolle her.

1. Pløs

Lukker hullet under snøringen. Hvis den er kileformet og syet fast i begge sider, tætner den støvlen mod både væde og snavs. Den beskytter desuden fod og ben mod snørebåndene. Pas på, den ikke kommer til at sidde og krølle.

2. Foring/polstring

Støvler med membran har en stof-foring, ofte med en skindkant øverst i skaftet. Membranløse støvler har oftest for i blødt og slidstærkt skind. Skumpolstringen i skaftet former sig efter dine ankler og forhindrer ankelknoerne i at slides mod støvlen.

3. Snøring/øjer

Jo længere, snøringen går ud på foden, jo mere præcist kan du tilpasse støvlen. Øjerne skal være glatte og lade snørebåndene glide let, så disse ikke slides over. Låseøjer tillader forskellig spænding på fod og skaft.

4. Ankelstøtte

En af de vigtigste grunde overhovedet til at gå med støvler. Står du flere dage fra målet med en kraftigt forstuvet ankel og en stor rygsæk, er gode råd dyre. Jo højere og stivere skaft, jo bedre støtte.

Støvleillustration med numre

5. Hælgreb

En meget vigtig detalje i støvlen er hælgrebet. Fylder din hæl ikke støvlen ud, kommer den meget nemt til at svuppe og gnave og dermed lave vabler. Hælgrebet suppleres af de snøreøjer, der tit sidder langt nede og lidt for sig selv.

6. Materialer

Læder, nubuck, ruskind og diverse tekstiler, enten alene eller blandet. Det er i høj grad et spørgsmål om smag, vægt og lyst til vedligeholdelse. De kraftigste støvler er oftest i en form for skind.

7. Forfod/beskyttelse

En udvendig beskyttelse i f.eks. gummi beskytter støvlerne mod skarpe sten og klipper. Den skal som minimum være på hæl og tå, men også gerne hele vejen rundt.

8. Sål/indersål

Indersålen skal kunne tages ud og luftes/tørres og evt. skiftes ud. Mellemsålen giver stabilitet, stødabsorbering og stivhed, mens ydersålen sørger for friktion. Der findes et utal af mønstre og gummityper til forskellige formål.

HUSK OGSÅ AT OVERVEJE:

Størrelse

Støvlen skal passe! Tag indersålen ud og stil dig på den iført passende strømper. Er dine fødder større end sålen, er støvlen for lille – og det gælder både længde og bredde. Der skal være plads til mindst en pegefingers tykkelse foran tæerne til at rutche i og husk, at foden bliver større i løbet at dagen.

Vægt

Læderstøvler er oftest tungere end dem i kunststoffer. Har du gået 1000 skridt i en 1 kg tung støvle, har du løftet et ton med hvert ben. Til gengæld kan en tung og kraftig støvle give en god og stabil fornemmelse af støtte og styrke.

Svangstøtte

Behovet for svangstøtte afhænger helt og holdent af din fod. Er du platfodet, kan en kraftig svangstøtte være ubehagelig. Prøv støvlen med en tung rygsæk, for sådan et læs vil i kraft af sin vægt gøre din fod lidt fladere, end den er til daglig. Det skal føles rigtigt.

Steigeisen

Steigeisen er en slags pigsko, man spænder uden på støvlerne, hvis man skal gå på is, for eksempel ved krydsning af en gletcher. Støvlen skal dels være meget stiv og dels være forberedt til det.

Pleje og imprægnering

Helt essentiel for støvlens funktion og levetid. Alle støvler skal vaskes og imprægneres – også dem med membraner, ellers ryger åndbarheden sig en tur. Tips om vedligeholdelse. Læderstøvler har desuden rigtig godt af en gang ”hudpleje” efter vask og før imprægnering. Se vores udvalg af imprægnering.

Stivhed

En kraftig vandrestøvle kan føles stiv, klodset og ubehagelig første gang, men i uvejsomt terræn med stor rygsæk er det nødvendigt. Ben og fødder vænner sig hurtigt til at blive skånet for ujævnheder og hjulpet afsted. Lettere oppakning og blidere terræn kan klares med blødere fodtøj.

Sokker

De mest velegnede materialer til vandresokker er uld og kunststof, enten som rent kunststof eller en blanding af de to. Uld kan bruges længe uden at komme til at lugte, den er blød og behagelig om fødderne, og den føles ikke kold, selv om den bliver våd. Der findes utallige udgaver af kunststofsokker. De fleste er gode svedtransportører og tørrer hurtigt efter vask. Mange foretrækker en inder- og en ydersok, eventuelt kunststof inderst og uld yderst. Bomuldsstrømper er ikke velegnede til vandretur. Se udvalget af sokker og strømper.

Vandtæt

Vandtætte støvler eller ej – emnet giver anledning til mange diskussioner. Velimprægnerede læderstøvler holder rigtig meget vand ude, men er ikke helt vandtætte. Støvler med membraner skal imprægneres lige så godt og er vandtætte, men løber der f.eks. vand ind oppefra, tørrer de ikke på samme måde, mens man går. Hav eventuelt et par af hver, så du kan vælge alt efter årstid og forventet fugtighed. Læs om vandtætte membraner.

Ven med støvler

Find støvlerne til dit næste eventyr

Gå til hovedsiden for fodtøj til damer, herrer og børn her, eller bliv inspireret ved at klikke på kategorierne herunder.

Vandrestøvler herrer >

Vinterstøvler herrer >

Hverdagsstøvler herrer >

Vandrestøvler damer >

Vinterstøvler damer >

Hverdagsstøvler damer >

Vandrestave >

Tilbehør >

Sokker og strømper >

Råd og vejledning
Posted: March 11, 2014