Sådan vedligeholder du dine (vandre)støvler

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Sådan vedligeholder du dine (vandre)støvler
Råd og vejledning
10 January 2018

Sådan vedligeholder du dine (vandre)støvler

Fodtøj kræver kærlighed. Plejer og pudser du ikke dine støvler, holder de ikke længe. Mudder og vejsalt, der bliver siddende på støvlerne, når de ryger i skabet, kan tørre støvlerne ud, og småsten og lignende kan slide materialerne op. Imprægnerer du dine støvler, så er sagen dog en anden. Det gør støvlerne vandafvisende, men det holder dem også i live i længere tid.

Er du ikke god ved dine støvler, kommer de hurtigt til at ligne vrag, der har tilbagelagt langt flere kilometer, end de egentlig har. Læderet tørrer ud, knækket på forfoden begynder at krakelere, og gummidelene går i stykker, alt imens småsten laver huller i membranen, og dine dejligt vandafvisende støvler pludselig ikke er så vandafvisende endda.

 

Heldigvis er der rigeligt, du kan gøre for at undgå det scenarie.

Gør dine (vandre)støvler rene

Sk_rmbillede_2022-10-28_kl._13.51.11

Det er vigtigt, at du jævnligt gør dine støvler rene, hvis de skal holde mere end en enkelt sæson. Har du været på vandretur, er det vigtig, at du gør støvlerne rene, når du kommer hjem.


  1. Tag snørebåndene og sål ud af støvlerne.
  2. Brug en børste og lunkent vand til at vaske støvlerne. Af og til kan du også vaske dem lidt indvendigt. Hvis støvlerne er meget beskidte, kan du vaske dem med lidt mild sæbe. Har du brugt sæbe, er det vigtigt, at du vasker støvlerne af med rent vand bagefter, så alle sæberester kommer væk.
  3. Tør støvlerne ved stuetemperatur. Det er vigtigt, at du ikke tørrer dem på en radiator, i et tørreskab eller ved åben ild - det udtørrer læderet. Husk at læse brugsvejledningen til det plejeprodukt, du bruger til støvlerne. Der er nemlig nogle produkter, der skal påføres, mens støvlerne stadig er våde.
  4. Brug det plejeprodukt, der passer til den type støvle, du er i gang med at rengøre. Plejeproduktet afhænger af, om støvlerne er lavet i læder, med Gore-Tex®, eller om det er en nylon- eller ruskindsstøvle. Hvis du bruger dine støvler ofte, kan du af og til udelade dette punkt, da du ikke behøver imprægnere hver gang.
 
 
Når du plejer dine støvler, er det meget vigtigt, at du følger den vejledning, som er kommet med støvlen, men herunder er en vejledende guide til pleje af forskellige typer støvler.

 

Vedligehold vandrestøvler i fuldlæder

annie-spratt-kgLAeZ5MpKg-unsplash

En støvle med læder på såvel inder- som på ydersiden vil aldrig blive fuldstændig vandtæt, men hvis du imprægnerer støvlen, kan den blive vandafvisende. Da støvlen ikke har en membran (som de vandtætte støvler har), er den mere åndbar.

 

Plej dine læderstøvler med voks for at øge deres vandafvisende evner. Brug fingrene til at massere voksen ind i læderet og sørg for at få vokset hele støvlen. Husk dog, at din støvle vil blive mindre åndbar, når du vokser den.

 

Hvis læderet er meget udtørret eller støvlen meget slidt, kan du påføre et tyndt lag læderbalsam og derefter vokse støvlen. Læderbalsam tilfører en masse fugt til læderet og bibeholder læderets naturlige olier, men brug det ikke for ofte, da det også blødgør læderet, og du derfor kan risikere, at fodtøjet mister sin struktur.

 

Vær opmærksom på, at læderbalsam godt kan afgive farve til læderet.

Vedligehold læderstøvler med en Gore-Tex®-membran

En Gore-Tex®-membran på indersiden af en læderstøvle gør støvlen vandtæt. Det betyder samtidig, at støvlen er mindre åndbar end en støvle i fuldlæder, og det betyder også, at læderet ikke skal lukkes så meget til, når du imprægnerer den. Smør derfor kun et helt tyndt lag voks på støvlen eller brug en læderbalsam, hvis støvlen har brug for ekstra pleje.

 

Hvis en støvle har både læderdele og nylondele, så skal nylondelene ikke have voks eller læderbalsam. De skal i stedet have en sprayimprægnering.

 

Vedligehold nylon- og ruskindsstøvle med Gore-Tex®

clay-banks-nj0a29qb_jo-unsplash

Støvler, der har ruskind eller nylon på ydersiden og Gore-Tex® indvendig, skal sprayimprægneres for at blive smuds- og vandafvisende.

 

Sørg for at sprøjte imprægnering på støvlen i den rette afstand. Når du har gjort det, så tør støvlen efter med en ren klud, så der ikke sætter sig skjolder af imprægnering. Lad gerne støvlen tørre ca. en halv dages tid, før du tager den i brug igen.

3 forskellige typer imprægnering

Der findes overordnet set tre forskellige typer af imprægnering. Da de hver især har forskellige egenskaber, så er det vigtigt, at du vælger den rigtige imprægnering til dine vandrestøvler.


  1. Lædervoks: En klar bivoks, der bruges til fuldlæderstøvler og lukker porerne i læderet. Det gør støvlerne vandafvisende, mere blanke i udseendet, og så sørger det for, at læderet ikke sprækker.

  2. Læderbalsam: Fugter læderet meget uden at lukke for åndbarheden.

  3. Sprayimprægnering: Flydende imprægnering, der bruges til nylon- og ruskindsstøvler. Sprayimprægnering ændrer ikke på støvlens udseende, men gør den smuds- og vandafvisende. 


Herunder finder du links til vandrestøvler og plejeprodukter:

Råd og vejledning
Posted: January 10, 2018
Forfatter: Opdag Verden