6 fantastiske kanoture i Sverige

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
6 fantastiske kanoture i Sverige
Inspiration
16 August 2021

6 fantastiske kanoture i Sverige

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Kanoturen er den perfekte måde at opleve Sydsverige. Her kan du roligt glide over blanke søer, slå teltet op på din egen ø og mærke stilheden sænke sig. Takket være Allemandsretten, så må du slå lejr uendeligt mange steder, og det kan du udnytte til fulde på kanoturen. Find dit eget sted, slå teltet op ned til vandet og nyd at være helt alene. Dagen efter kan du pakke teltet sammen, begive dig videre og finde en ny lækker lejrplads, midt i søen.

Her i artiklen bliver du klogere på 6 steder i Sverige med fantastiske muligheder for kanoture. De ligger alle sammen i overskuelig kørsel fra Øresundsbroen eller færgen til Helsingborg og mange af dem kan du også nå med offentlig transport. Og så er det jo bare at komme afsted!

Immeln: søen med de 200 øer

Nord for Kristianstad – ca. 150 km fra København – finder du Immeln, som er Skånes tredjestørste sø. Området er rigtigt dejligt og derfor naturligvis meget populært. Men du kan sagtens komme væk fra masserne og ud i naturen i kanoen. Der er plads nok i området.

Her er nemlig over 200 små øer, hvoraf mange er beskyttede områder for fugle. Her kan du være heldig at se f.eks. flere forskellige spætter, fuglekonge og ravne.

I kanoen kan du fredsommeligt ro ind og ud mellem øerne og lade roen trænge helt ind i din sjæl, eller du kan kaste snøren ud og fange en fisk til aftensmaden. Husk at du skal have fiskekort – det kan købes mange steder i området, bl.a. andet der, hvor du lejer din kano. Fordi søen er næringsfattig, så er den helt klar, og derfor er den ideel til en dukkert på en varm dag. 

Immeln er desuden nem at ro på, hvilket betyder, at den er velegnet til familieture. Især hvis I ikke er så erfarne endnu. Søen er rolig og klar, og det er nemt at finde overnatningsmuligheder og at komme dertil.

Immelns kanocenter er et godt sted at starte. Her kan du kan leje alt fra kanoer og telte til kogegrej, så du behøver faktisk ikke medbringe noget særligt udstyr selv, hvis du ikke har mulighed for det. Læs mere om området og kanoleje på www.immelnskanotcenter.se

Ivøsøen: Alene på en øde ø

Tæt på Immeln, nemlig nordøst for Kristianstad, ligger Skånes største sø, Ivøsøen (svensk: Ivösjön), opkaldt efter øen Ivø som ligger midt i søen. Hvis du har du trang til i svensk Robinson Crusoe-stil at opleve, hvordan det er at sove på en øde ø, så kan du med fordel sætte kanoen i vandet her. Her finder du nemlig rigtig mange øde øer med hyggelige vige og fine badestrande, hvor du kan gå i land, tage en pause fra at padle eller slå teltet op for natten og føle roen sænke sig over skovene og dig selv. 

Vil du gerne have lidt mere ly end teltet, er der flere små øer med shelters, som ligger med en fantastisk udsigt til vandet.

Du kan både leje udstyr og kanoer ved Wetlandi Kanocenter i Axeltorp, der samtidig er start- og slutpunkt for de kortlagte kanoruter, som findes i området. Det er smart, hvis du gerne vil have ødemarksturen planlagt på forhånd. 

Læs mere på www.wetlandi.se

Åsnen: På vandet i den nye nationalpark

1000_500_px_A_snen_6_fantastiske_kanoture

En del af Åsnens vestlige del udgør størstedelen af Sveriges nyeste nationalpark (kaldet Åsnens Nationalpark og indviet i 2018). Her skal du ikke tage mange tag med padlen, før du finder ud af, hvorfor området er værd at beskytte. Her er nemlig fantastiske bøgeskove og store klippeformationer med små grotter.

Åsnen den næststørste sø i Småland – lige nord for Skåne – og på de 159 km² er der omtrent 900 øer. Selvom Åsnen ”kun” er de nnæststørste sø i Småland, så er den altså over tre gange så stor som Ivøsøen, som er den største i Skåne. Der er derfor masser af plads til at være i fred på din kanotur.

Samtidig er her tale om Sveriges største sø-skærgård, der giver masser af muligheder for at udforske naturen. Bl.a. er en stor del af de ubeboede øer fuglereservater, hvor fuglene har mulighed for at leve uden forstyrrelser fra mennesker.

Du behøver ikke ro langt for at få en oplevelse af at se en masse, og Åsnen er et oplagt bud på en kanotur for hele familien. Du kan blandt andet leje kanoer på Getnö Gård, der ligger på sin egen halvø midt i Åsnen. Det er dog heldigvis muligt at køre helt ud til Getnö Gård i din egen bil – halvøen er selvfølgelig landfast.

Læs mere på https://www.sydsverige.dk/?pageID=1127  

Lagaleden: Turen gennem Halland

Hjörneredssøerne i Halland er et glimrende sted at starte et kanoeventyr. Her er stille og roligt og nemt at komme til. Søerne ligger på den fine kanorute, Lagaleden, der er en drøm af en kanotur. Den strækker sig over 150 kilometer fra søen Bolmen i det østlige Småland, tværs gennem Halland og ender ved havet i Laholmsbugten. 

Du kan enten tage alle de 150 kilometer i stiv arm, eller du kan vælge din egen strækning. Her kan du overveje, om du helst vil ro i søer eller åer, og uanset hvad du vælger, så er du garanteret en glimrende kanotur.

Hvis du vælger at tage hele turen, så skal du regne med at kunne padle 15-25 km om dagen. Hvor langt I padler, kommer selvfølgelig an på jeres fysiske form, ambitionsniveau, vejrforholdene, overbæringer osv. Derfor vil jeg sige, at du ikke skal sætte under 10 dage af, og gerne et par flere, til at padle de 150 km på tværs af Halland. På den måde har du tid til en fridag på ruten, og du har tid til, hvis noget går galt og I kommer lidt bagud.

Langs ruten er der i alt 30 fine lejrpladser, som du genkender på skiltene med kano og telt.

Læs mere på www.laholm.se/uppleva_gora/friluftsliv-och-motion/kanot    

Glaskogen: De 80 søers naturreservat

Naturreservatet Glaskogen er et yndet vandreområde med 300 kilometer vandrestier, og på de mange søer og vandløb er der fine muligheder for kanoture. Du finder nemlig 80 små og store søer at udforske, og du kan leje kanoer i naturreservatet. Her kan du også få gode råd og tips til turen, inden du padler ud. 

I Glaskogen finder du bl.a. rester fra stenalderbopladser, og du vil også komme til at støde på levn fra områdets fortid som hjemsted for mange emigrerede finner og områdets store tradition for minedrift. Du kan også se masser af fugle og andet dyreliv, for området har været et naturreservat siden 1972 og naturen har dermed haft gode muligheder for at udvikle sig uden menneskelig indblanding.

Læs mere på www.visitvarmland.se

Dalsland: Vilde og smukke naturoplevelser

1000_500_px_Dalsland_6_fantastiske_kanoture_

Dalsland ligger i den vestlige del af Sydsverige, nord for Göteborg og byder på massevis af smuk og vild natur. Her har du både Sveriges største sø, Vättern, og med Silverlake Camp som udgangspunkt, har du adgang til alle herlighederne. Hvis du padler ud herfra, så bliver du forkælet med den dybe ro i naturen på et enormt fint søsystem med rene søer, ren luft og ren natur – du kan endda være heldig at se skovens konge, elgen, spankulere rundt langt søbredden; en stor oplevelse. 

Kanoterrænet i Dalsland er ca. 240 km og er hvert år vært for verdens største kanomarathon! Her kan alle fra amatører til elitekanopadlere deltage i det 55 km lange marathon, som gennemføres på bare en enkelt dag.

Der er masser af muligheder for overnatning i området, hvad end du er til den primitive lejrplads, lidt mere ordnede forhold på campingpladser eller tag over hovedet på et hotel. Der er rig mulighed for alle tre overnatninger, så du kan også f.eks. tage en enkelt overnatning på hotel, inden du fortsætter turen i telt.

På Silverlake Camp & Canot kan du leje kanoer og ekstra udstyr. Et alternativ er Dalslands Camping & Canotcentral i Bengtfors, hvor du bor smukt mellem søerne Lelången og Ärtingen midt i Dalslands kanal. Herfra kan du begive dig ud på ugelange kanorundture.

Læs mere på www.silverlake.se og www.dalslandscamping.se 


Husk også:

… at undersøge de lokale regler for ophold og overnatning, i det område du har valgt at tage på kanotur i. Allemandsretten gælder f.eks. ikke i nationalparker og lignende.

 

Jeg håber du har fået blod på tanden til at planlægge din næste kanotur – rigtig god fornøjelse!

Inspiration
Posted: August 16, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger