Liggeunderlags isolerende egenskaber - R-værdi

< Forrige artikel Næste artikel >
Liggeunderlags isolerende egenskaber - R-værdi
Råd og vejledning
04 August 2014

Liggeunderlags isolerende egenskaber - R-værdi

Dit liggeunderlag er fundamentet for, at du får en god nats søvn, hvad enten du er på vandretur, festival eller spejdertur. Derfor skal du også sikre dig, at du har et liggeunderlag med den rette R-værdi. Læs med her og bliv klogere på, hvad det lige er R-værdi går ud på.

Det er så dejligt at krybe til køjs efter en dags fuld af gode oplevelser ude på vandrestierne, sammen med vennerne på festivalen eller på årets store spejdertræf. Hvis dit liggeunderlag ikke isolerer ordentligt mod kulden fra jorden, vil din nattesøvn dog med stor sandsynlighed blive forstyrret, selvom du har den helt rette sovepose. Hold derfor øje med R-værdien, da den hjælper dig med at finde et underlag, der giver dig den rette isolering.

Når man skal købe et liggeunderlag, bliver man ofte præsenteret for en såkaldt R-værdi. Dette er et udtryk for liggeunderlagets isolerende egenskaber.

1 betyder, at liggeunderlaget har en lav isoleringsevne, mens 10 omvendt angiver en meget høj isoleringsevne.

R-værdien er en rettesnor

Producenterne af liggeunderlag angiver selv R-værdien, og den skal derfor tages som en rettesnor. Derfor er vi også varsomme med at præsentere dig for en udførlig R-værditabel for liggeunderlag, men brug denne som en guide. Den tager udgangspunkt i det danske klima:

SOMMER

R-værdi op til 2

FOR-/EFTERÅR

R-værdi 2-4

VINTER

R-værdi 4-7

VINTER EKSTREM

R-værdi 7 og opefter

Værd at overveje

Når du vælger et underlag, så tænk over, hvilke klimatiske forhold det skal bruges under, og hvilken slags tur der er tale omt – for eksempel om det er en vandretur, hvor vægt og pakvolumen kan have stor betydning. Husk også at tage højde for, om du normalt er kuldskær, eller om derimod ofte har det varmt - også om natten. 

I dette blogindlæg kan du læse om og få tips til at opnå den rette komfortemperatur, så du kan få en god nattesøvn og være frisk til en ny dags oplevelser, og lige her guider vi dig til at finde det helt rette liggeunderlag.

Soveposer

Dun eller fiber?

Vi fører oppustelige og selvoppustelige liggeunderlag, luftmadrasser og underlag isoleret med dun eller fiber. Til dig, hvis underlag ikke isolerer helt godt nok, har vi også tyndt skumunderlag beklædt med aluminium til at holde på varmen. Kig forbi butikkerne eller webshoppen, og se udvalget fra blandt andet Exped, Vaude og Nordisk. Du kan også benytte dig af disse links:

Selvoppustelige- og skumunderlag >

Luftmadrasser >

Soveposer sommer - fiber >

Soveposer sommer - dun >

Soveposer for- og efterår - fiber > 

Soveposer for- og efterår - dun >

Soveposer vinter >

Telte >

Råd og vejledning
Posted: August 04, 2014