Teltcamping på Öland

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Teltcamping på Öland
Inspiration
05 December 2014

Teltcamping på Öland

Teltferie med All Inclusive - i hvert fald på udstyrsfronten. Ridderborge og caféer, kunst og natur, fred og ro.

Hvad gør man, når man egentlig gerne vil tilbringe sin sommerferie på en cykel med telt, sovepose og Trangia spændt på bagebæreren, men helbredet ikke tillader dette?

Friluftsliv med forhindringer

Hvad gør man, når man egentlig gerne vil tilbringe sin sommerferie på en cykel med telt, sovepose og Trangia spændt på bagebæreren, men helbredet ikke tillader dette?

Dette dilemma blev Jeg og Jens nødt til at tage stilling til for nogle år siden, da mit helbred ikke længere tillod fysiske udskejelser af ovennævnte type.

Vi har ellers tilbragt en del tid på ryggen af vores trofaste jernheste, blandt andet på en uforglemmelig cykeltur til Nordkapp, hvilket i vores rolige tempo tog 2,5 måned. I denne periode var den primære bolig vores lille tunneltelt, og vi havde ikke mere med, end vi kunne hænge på cyklen. Det virker på en eller anden måde helt enormt afstressende ikke at have mere med sig, end at det kan overskues med et enkelt blik.

Og denne enkelthed har vi taget med over i vores nuværende sommerferieform. Vi bruger nemlig stadig vores telt som den primære boligform i sommerferien. Og faktisk også jævnligt på forårsture til Holland... men det er en helt anden historie.

Vi elsker udstyr!

Jens skal på ingen måde påstå, at vores nuværende feriegrej vil kunne hænge på en cykel. Ikke engang med en trailer på. Vi er ikke blevet yngre, siden vi cyklede til Nordkapp, "og når nu vi er i bil".... 

Teltet

Så teltet er blevet større. Vi holder os dog fortsat til et (stort) tunneltelt. Dels er denne type telt forholdsvis stabilt, når alle barduner og pløkker er sat i, og dels er det hurtigt slået op - hvilket vi sætter pris på, hvis det skal slås op i regnvejr!

Vores skønne lejr på Sandviks Camping. Stort telt, stor bil - friluftslivet ændrer sig med alder og omstændigheder.

Men som sagt, så er det nuværende tunneltelt noget større. Faktisk har vi nu både et soveværelse og walk-in-closet samt dagligstue. Eller sagt på anden vis, så er der to sovekabiner, en til at sove i og en til tøj "plus det løse", og så er der en dejlig rummelig apsis. Her har vi plads til to stole og et bord, så der også er et sted at være på kølige aftener, og når regnen står ned i stænger. Og det gør den jo en gang i mellem i norden, der er vores foretrukne feriemål.

Se Eventyrsports udvalg af lignende telte her >

Sengene

Også soveafdelingen er blevet opgraderet. Her er vi gået fra de mest kompakte, selvoppustelige underlag til en model, der er længere, bredere og tykkere. Kombineret med en god sovepose valgt til årstiden, sover man faktisk rigtig godt her. Så må man så have kampen mod tyngdekraften, når man igen skal op og stå næste morgen.

Se Eventyrsports udvalg af soveudstyr her >

Rulle-folde-komprimere

Selv om vi er i bil og som sådan har masser af plads, så er vi stadigvæk meget glade for udstyr, der kan rulles eller foldes sammen, så det ikke fylder alt for meget. Jens tænker, at det nok er et levn fra cykeltiden. Således kan telt, stole, bord, liggeunderlag og hyldearrangementet klappes eller rulles, så det ikke fylder alt for meget i bagagerummet.

Se Eventyrsports udvalg af campingmøbler her >

Energikrævende telttur

Den anden meget store ændring i forhold til vores cykeltid er, at vi nu om dage betaler for at have strøm i teltet. Det er rigtig rart, at man kan have en køletaske med, så maden kan holdes nogenlunde afkølet, og så rejser vi nu til dags med alskens dimser, der kræver strøm; telefoner, kameraer og den slags. Opladningen af disse lettes betragteligt af, at vi bare kan stikke dem i kontakten natten over.

En tarp kan buges til meget. Vi manglede en kobling til strømstanderen, og kølehuset skulle i skygge, mens vi var på indkøb.

Gammelt og nyt, måske også noget lånt og blåt.

Så alt i alt må man sige, at vi er blevet noget mere magelige med årene, men vi kan stadig overskue hele ferie-oppakningen forholdsvis nemt, og vi er stadig ude i den friske luft hele dagen og kan mærke forskellen på kolde, varme, våde og blæsende nætter.

Vi følger nøje med på grejfronten og finder som regel en enkelt ny dims hvert år. Og som et lille PS kan Jens da nævne, at vores gamle, trofaste Trangia fra turen til Nordkapp stadig er med på ferie. Den er næsen 20 år gammel, fungerer upåklageligt og har lavet uendelige mængder af potatismos og köttbullar.

Fruen kokkererer. Menuen kunne meget vel være korv med mos, en udbredt spise hinsidan.

Se Eventyrsports udvalg af køkkengrej her >

Rejsemålet i 2013: Öland

Men nu til turen til Öland, den der lange ø til højre for Sverige. Vi havde for en ganske kort bemærkning været på Öland nogle år tidligere, og var blevet enige om, at der skulle vi tilbage til. Så da sommerferien for 2013 skulle planlægges, vedtog vi, at Öland var destinationen.

Nu er Öland forholdsvis lang; godt 200 kilometer. Så vi opgav på forhånd at nå hele øen rundt. På den måde ville vi ende med at tilbringe hele ferien i bilen for at køre rundt mellem de forskellige seværdigheder. Og det er jo ikke sjovt! - Så vi besluttede, at vi enten tog den nordlige eller den sydlige del af øen, og så blev på den halvdel af øen, vi valgte.

Valget faldt på den sydlige del, i høj grad på grund af udvalget af campingpladser. Vi er ikke til de store familiecampingpladser med badeland og gigantiske legepladser, og dem er der rigtig mange af på Öland! Så udvalget af små campingpladser er ret begrænset. Den mest lovende viste sig under vores research at befinde sig i den sydlige ende af øen. Og således var det besluttet, at vi skulle svinge til højre, da vi kom i land fra broen fra fastlandet.

Vinderen i campingpladslotteriet!

Og lad mig blot afsløre, at der var jackpot i campingpladslotteriet! - Sandviks Camping, som pladsen hedder, var helt perfekt til os. Det er en stor græsplæne med et par servicebygninger, og det er alt. Den ligger lige ud til vandet, men dog nogenlunde i læ for pålandsvinden. Vi valgte plænen, da det var her, el-pladserne befandt sig. Skulle man være til en mere rustik oplevelse, kunne man også slå sit telt op i en lille lund af træer eller helt nede ved vandkanten. Men så var det uden strøm. Med andre ord frit valg efter smag og behag.


Campingpladsen var forholdsvis nystartet - eller rettere genstartet, da den havde været lukket et par år. Det var således begrænset med åbningstiderne i receptionen. Til gengæld kunne man altid bare køre ind og så afregne næste formiddag. Denne uhøjtidelige stemning var generel for pladsen. Toilet og køkken blev holdt pænt rene, og ellers kunne man passe sig selv. Belægningsgraden på pladsen var ikke ret høj den uge vi var der, så der var god plads til at brede sig. Så det gjorde vi.

Vejret er en ikke uvæsentlig faktor, når man er på camping. Og der var vi ualmindeligt heldige. Der var lidt regn den første nat og ellers masser af sol resten af ugen. Dette er ikke usædvanligt på Öland, der ligesom Bornholm har flere solskinstimer end fastlandet. Vi nød det i fulde drag!

Hvorfor skal man tage til Öland?

Og hvad kan man så se på Öland? Lidt af hvert faktisk. Naturen på øen er ganske speciel, og der er sikret god adgang hertil. Så er man til vandrestøvler og day pack eller måske ligefrem vandretur, så er der rigtig gode muligheder for dette. Mere info her.

Også fuglelivet er rigt og varieret. Dette kan for eksempel nydes på Ottenby Fågelstation, der drives af Sveriges ornitologiske forening. Her er der rig lejlighed til at komme ret tæt på alle de trækfugle, der passerer sydspidsen af Öland. Medbring gerne kikkert! Der er en informationsbygning på stedet, hvor man kan blive klogere på, hvilke fugle der er i området.

Skulle man blive træt af at kigge på fugle, ligger samme sted fyrtårnet Lange Jan med tilhørende museum. Så der kan man få klaret den daglige motion og få nydt udsigten oppe fra toppen af fyrtårnet - hvis man er til den slags.

En eksotisk beboer på campingpladsen

Faktisk kunne Sandviks Camping også byde på oplevelser på fuglefronten. I løbet af ugen konstaterede vi, at der valfartede en mindre hærskare af modne herrer og enkelte damer dertil, udstyret med store kikkerter og lige så store kameraer og tilhørende objektiver. Alle gik meget målrettet mod et bestemt træ i udkanten af campingpladsen og stod længe og kiggede opad.

Da vi havde undret os nok, spurgte vi en af de mange, og forklaringen var, at en særlig sjælden fugl (i hvert fald på de kanter) havde slået sig ned lige i udkanten af pladsen. Der kan man bare se. Vi havde simpelt hen delt campingplads med fuglenes svar på Lady Gaga! - og Jens skal beklage, at Jens ikke kan sætte artsbetegnelse på. Jens nyder bare synet og lyden af fuglene - og den her viste sig overhovedet ikke frem!

Nu med slagsmål!

En anden meget markant seværdighed i den sydlige ende af Öland er jernalderborgen Eketorp. Og her taler vi ikke om en bunke sten i en eller anden nogenlunde koordineret rækkefølge. Næ nej! - Man besluttede sig på et tidspunkt for at lave en delvis genopbygning af anlægget. Så man kan ganske håndgribeligt se, hvordan man levede i sådan en ringborg helt frem til og med vikingetiden.

Og i højsæsonen kan de også byde på afskydning af blide, drabelige sværdkampe og scener fra dagligdagen på en borg. En stor fornøjelse for børn i alle aldre. Se mere om Eketorp her.

Kreativitet, hygge og øjenguf

Ellers kan den sydlige del af øen byde på utallige caféer, håndværksbutikker og idylliske havnemiljøer. Og det gør sig i øvrigt gældende for hele øen. Så shoppinggenet har god mulighed for at blive luftet ved indkøb af lokalproduceret, glas, keramik, tøj, fødevarer og så videre.

Byer, borge og kongens sommerhus

Öland kan også byde på enkelte byer, hvor der også er mulighed for caféliv og shopping. Dog skal det tilføjes, at store byer på de kanter knap nok er på størrelse med en mindre dansk købstad. Så justér forventningerne passende.

Den største af byerne på Öland er Borgholm. Denne ligger lidt oppe i den nordlige del af øen, men ikke længere væk, end at den kom på programmet. Der er nemlig en meget stor attraktion deroppe: Kongens “sommerhus” kaldet Solliden. Den tilhørende park er åben for offentligheden i dagtimerne. Er man til haver, som vi er, så kan denne park på det varmeste anbefales. Den er ikke kæmpestor, men rigtig fin. Bestemt et besøg værd.

Borgholms anden store attraktion erBorgholms Slott, der har lagt navn til byen. I dag er det kun en ruin efter en meget stor brand for mange år siden. Men størsteparten af murene står stadig eller er genopbygget, så man får virkelig fornemmelse af, hvor stor sådan en borg var. Der foregår rigtig mange ting inde i borgen i højsæsonen, hvor børnene kan prøve at ride med lanse, skyde med bue og pil og mange andre spændende ting. Den indre borggård bruges jævnligt til koncerter.

Vedvarende energi og et hul i jorden

De sidste to karakteristiske ting for Öland, Jens vil nævne, er vindmøllerne og de særlige sten, der brydes (tidligere i ganske store mængder) på øen, kaldet Ölandsbrud.

Møllerne står rundt omkring på øen, og flere af dem giver mulighed for at kigge ind. Det er nogle meget karakteristisk træmøller, der så vidt vi har kunnet finde ud af har været brugt til at male korn. Størsteparten af disse møller står i dag ikke på deres oprindelige sted, men er blevet bjærget af entusiastiske mennesker, der har genopført dem rundt omkring på øen og i dag passer og plejer dem. Oprindeligt var disse møller ejet af en landsby eller en gruppe af bønder, der så drev møllen i fællesskab.

Ölandsbrud er en særlig sandsten, der findes i rigelige mængder i undergrunden på Öland. Disse var for en del år tilbage meget populære i haverne og blev brudt og solgt i store mængder. I dag bruges de ikke ret meget, og der er kun et enkelt sted tilbage, der fortsat bryder stenen. Men ölandsbrud ses over alt på øen. De bliver brugt til havemur, hussokler, bænke, havegange… ja fortsæt selv listen. De er overalt.

Evaluering

For at sammenfatte ovenstående, så kan Jens kun anbefale Öland som feriemål. Og Jens er ret sikker på, at vi selv kigger derover en anden god gang. Øen er i stand til at tilfredsstille en rigtig bred vifte af mennesker, og man kan have alt fra badelandsferie på nogen af de store campingpladser til mere primitiv ferie i shelters eller på naturcamping.


Er man til ekstrem natur og fjeldvandring, er Öland dog ikke stedet. Arealet er ikke stort nok og for tæt beboet, til at det for alvor bliver vildt. Der er en bred vifte af seværdigheder, hvor de fleste nok burde kunne finde noget af interesse. Og skulle man løbe tør for seværdigheder, kan man jo trille over på den anden side af broen til fastlandssverige.

Flere billeder fra turen kan sesher.

Vi har det meste til dit næste eventyr

Her har vi samlet en håndfuld links til udstyr du kan få brug for på teltturen.

Telte >

Soveposer >

Liggeunderlag >

Køkkenudstyr >

Cykeludstyr >

Lygter >

Inspiration
Posted: December 05, 2014