På roferie i Sydgrønland

< Forrige artikel Næste artikel >
På roferie i Sydgrønland
Inspiration
08 November 2014

På roferie i Sydgrønland

Isbjerge, frodige grønne agre, smukke bygder og fuldstændig ro, giver roerne en enestående naturoplevelse i Sydgrønland.

Satellittelefon og nødraketter står sjældent på pakkelisten til årets sommerferie. Men det gjorde det i juli måned for 32 roere fra hele landet, som drog højt op langt mod nord, der hvor julemanden bor.

Selvom de hverken stødte på Nissebanden eller ham med det store, hvide skæg, var alle deltagerne enige om, at mødet med Grønland og grønlænderne var helt fantastisk.

Lange fjorde, isbræer, der sender is på rejse på vandet,

grønne marker, hvor fårene græsser,

fuldstændig ro og sugende udsigter.

Grønland.

Idéen var opstået godt halvandet år tidligere. Og et kæmpe planlægningsarbejde skulle nu vise sig, om det kunne bære frugt.

Én af de største udfordringer var at få transporteret seks robåde af inrigger-typen til Sydgrønland. En bådtype, som ikke findes i den del af landet. Bådene blev kørt fra Sjælland til Grønlandshavnen i Aalborg, sirligt pakket i en container og derefter sejlet til Qaqortoq (Julianehåb).

Alt udstyr nåede sikkert frem, og de første åretag blev taget med stor ydmyghed i de grønlandske fjorde. For selvom der var mange garvede roere med, havde ingen roet mellem isbjerge før. Det turkise vand var flere hundrede meter dybt, og afstandene var enorme. Men vejrguderne tilsmilede roerne, og solen skinnede de fleste dage. At kunne ro i T-shirt og sandaler på Grønland virkede helt surrealistisk.

Det turkise vand var flere hundrede meter dybt,

og afstandene enorme.

Selvom vejret var fantastisk, kunne blive lidt køligt om aftenen, når maden var tilberedt på Trangia og indtaget på en foldestol. Det var nu ikke værre, end at en varm trøje - og senere en lun sovepose - kunne klare det. Faktisk er regntøj også rigtig godt til at holde varmen i, selvom det ikke drypper ned fra oven. Det isolerer nemlig rigtig godt mod vind.

Men roerne var ikke de eneste danskere, som havde valgt at tilbringe sommerferien på de grønlandske fjorde. Det samme havde Frederik, Mary og deres fire børn. Roerne fik da også hilst på kronprinseparret på ægte roer-manér - nemlig ved at rejse årerne lodret op i luften fra bådene og vente på signalet til at sænke dem igen - at en matros på Dannebrog kipper med flaget til hilsen.

Mellem turene på fjordene blev det også tid til at vandre. Støvlerne blev snøret, og forude ventede endnu flere fantastiske naturoplevelser. Duften af kamille og arktisk timian ramte næseboerne. Imens blev udsigten ud over fjordene og isbjergene mere og mere betagende, jo længere man kom op.

De høje fjelde og de store vidder. De mange blomster og de dybe fjorde. Ord kan ikke beskrive, hvor smukt, der er i det sydlige Grønland. Nogle nætter blev tilbragt på vandrerhjem. Andre i telt på en stenstrand midt i ingenting. Ja, vel nærmest dér, hvor kragerne vender. Alligevel var alle enige om, at Grønland er en skattekiste af naturoplevelser - uanset, om man er på vand eller land. Det må altså være hér, at regnbuen ender.

Grønland er en skattekiste af naturoplevelser -

uanset, om man er på vand eller land.

Det må altså være hér regnbuen ender.

Synes du rejseartiklen var interessant?

Skriv gerne en kommentar i kommentarfeltet. Måske har du spørgsmål, ideer, tips og tricks til kajakfolket. Del dem gerne med os.

Alt til kajakturen

Check linksene herunder hvis du leder efter udstyr til din næste tur i kajak.

1-2 personers telte > 

Vandtæt opbevaring > 

Soveposer > 

Liggeunderlag > 

Kogesæt og gryder > 

Pandelygter > 

Førstehjælp > 

Elektronik >

Kajakker og udstyr >

Inspiration
Posted: November 08, 2014
Forfatter: Eventyrsport Blogger