Fast & Light-vandring: Hvad er det?

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Fast & Light-vandring: Hvad er det?
Råd og vejledning
21 September 2018

Fast & Light-vandring: Hvad er det?

En af de helt store tendenser inden for vandring i de senere år er 'Fast & Light'. Begrebet dækker over at pakke rygsækken så let, at man nemmere kan bevæge sig hurtigt over lange distancer. Vi kigger her nærmere på, hvad det indebærer.

 

Fast & Light er en betegnelse for en måde at planlægge sine vandreture på. Det handler om at være ekstremt kritisk og selektiv med, hvad man pakker i sin rygsæk, så man ender med en vægt, der ligger langt under den, man normalt kender fra vandreture, hvor man bærer alt, hvad man har brug for til at overnatte undervejs.

Samtidig handler det om at være så grundig i sine forberedelser, at man ved præcis, hvad der venter på den rute, man har foran sig. Så skal man nemlig ikke bruge tid på at finde vej, finde steder at proviantere og steder at overnatte. Er det hele planlagt, og er rygsækken tilpas let, kan man koncentrere sig om at komme frem ad og om at nyde naturen. 

En del af forberedelsen handler selvfølgelig også om at have en form, der er så god, at man kan komme hurtigt frem og gå lange dagsdistancer.

Mindre er mere

Fast & Light hænger på mange måder sammen med begrebet Less is more – tanken om, at mindre kan være mere; at jo lettere du kan pakke, des bedre en oplevelse kan du få ude i naturen.

Har du sat dig godt ind i vejrforholdene, så ved du, hvilken beklædning du skal pakke. Og, måske endnu vigtigere, hvilke beklædningsgenstande du kan lade blive hjemme, da du ikke får brug for dem.

Har du sat dig ind i ruten hjemmefra, så ved du, hvor du kan finde vand og ender ikke med at slæbe flere liters vægt i rygsækken, som du ikke nødvendigvis behøver at slæbe på.

Har du på forhånd fundet ud af, hvor mange kalorier du har brug for om dagen og pakket derefter, så ender du ikke med at slæbe ekstra mad med, som vejer i rygsækken, men som du ikke får spist.

 

Det handler altså om at finde ud af, hvilket udstyr du helt sikkert har brug for og ikke om, hvilket udstyr, du måske får brug for.

5 råd til at komme i gang med at vandre Fast & Light

1. Prøv konceptet af på en rute, som du tidligere har gået og kender. Så skal du ikke bruge energi på at finde vej, men kan se, om du har fået pakket hensigtsmæssigt og få justeret pakkelisten til kun at indeholde det, du har brug for. 

2. Evaluer, når du er hjemme igen: Fik du brugt det udstyr, du tog med? Manglede du noget? Er der noget udstyr, du kunne udskifte, så det vejer mindre? Skriv det hele ned på en pakkeliste, så du er klar til at pakke endnu bedre næste gang, du skal på tur.

3. Pak eventuelt en bivuak eller en tarp til at overnatte i eller under, hvis årstiden passer til det, og du ikke vandrer et sted med for eksempel mange myg, og du har brug for at lyne dig ind i et telt. Der findes også letvægtstelte, men som det er tilfældet med det meste grej, så betaler man for at spare vægt. 

4. Overnat i shelters eller i hytter, herberger eller lignende, så du ikke behøver at pakke telt samt andet sovegrej.

5. Overvej om du har brug for kogegrej samt brændstof, eller om du kan spise kold mad kombineret med, hvad du kan købe undervejs.

 

Herunder finder du links til relevant tøj og udstyr:

Rygsække

Telte

Soveposer og liggeunderlag

Vandrestøvler og vandresko

Blogindlæg: 10 tips: Sådan pakker du en lettere rygsæk til vandreturen

Råd og vejledning
Posted: September 21, 2018
Forfatter: Opdag Verden