15 tips: Sådan pakker du en lettere rygsæk til vandreturen

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
15 tips: Sådan pakker du en lettere rygsæk til vandreturen
Råd og vejledning
13 August 2021

15 tips: Sådan pakker du en lettere rygsæk til vandreturen

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


En lettere rygsæk giver større overskud på vandreturen. Det gør både turen lettere og sjovere, og du har overskud til at opleve nogle andre ting, hvis den rygsæk er så let som muligt. Hvert eneste kilo, du kan barbere væk, når du pakker rygsækken, er et kilo mindre, du skal slæbe på kilometer efter kilometer. Vi bringer her 15 gode råd til, hvordan du pakker en lettere rygsæk og får en bedre oplevelse på tur.


Der er masser af ting, du kan gøre, inden du tager af sted på vandretur, der er med til at sikre dig en lettere rygsæk. Og selvom det måske ikke virker til, at det betyder det helt store, om du kan spare et kilo eller to, når du prøver rygsækken derhjemme, så betyder det med garanti noget, når kilometerne hober sig op ude på stierne.


Mange af de ekstra ting du tager med, er tit ud fra en ”hvad nu hvis der sker det og det” tankegang. Det kan føre til at din rygsæk bliver voldsomt tung. I stedet synes jeg det giver menig at vende spørgsmålet om, og spørge: hvad sker der, hvis jeg ikke tager den og den ting med? På den måde bliver du tvunget til at forholde dig kritisk til din pakkeliste.


I princippet er den første – og vigtigste (!) – regel til at spare på vægten i rygsækken, kun at pakke det udstyr, der er absolut nødvendigt, også kendt som ’need to have’. Alt andet – det som ikke er absolut nødvendigt, men blot ‘nice to have’ – lader du ligge derhjemme, hvis du virkelig vil gå lightweight.

Her i artiklen bliver du introduceret til 15 råd til, hvordan du pakker en lettere rygsæk til din vandretur.

  

1.     Hvor meget tøj skal du have med?

Begræns din vandregarderobe så meget som overhovedet muligt. Når det kommer til stykket, er det ikke særlig meget tøj, du behøver at have med på tur. Det sæt tøj, du tager af sted i, bør udgøre størstedelen af din beklædning. Har du et par ekstra sokker, undertøj, og det der skal til for at holde varmen, så er du godt på vej.

En anden god måde at tjekke, om du har for meget med, er at tænke på det sådan her: Ifører du dig alt det tøj, du har pakket i rygsækken, så skal du kunne holde varmen under de koldeste forhold på turen.

Alt andet er ’overflødigt’. Kun at have et sæt tøj med sætter selvfølgelig krav til, at du også har et godt skalsæt med, så dit eneste sæt tøj ikke bliver gennemblødt under den første byge.


2.     Hvad skal dit tøj være lavet af?

I forlængelse af det første råd, så vælg tøj lavet i uld i stedet for i kunststof. Det kommer ikke til at lugte skidt lige så hurtigt, så du kan have det på over en længere periode uden at skulle skifte. Dermed kan du pakke mindre i rygsækken. Derudover varmer uld, selv om det bliver vådt, og uld kan tilmed transportere fugten væk fra kroppen bedre end f.eks. bomuld kan.


3.     Optimér rygsækken, sovesystemet og lyet – ”de tre store”

Inden for letvægtsvandring taler man om ”de tre store”: Hvis du vandrer i områder, hvor det ikke er for koldt, og der er godt med træer, så overvej at overnatte i en hængekøje eller at benytte dig af en tarp i lejren. På den måde kan du lade teltet ligge derhjemme og du sparer en god del vægt. Men husk igen på, at dit sovesystem skal kunne skærme dig fra vind og vejr, når du sover.


5.     Hvilken sovepose er lettest?

Når det kommer til soveposer, så har dunsoveposer en lavere vægt i forhold til, hvor varme de er, når du sammenligner med fibersoveposer. De er også typisk dyrere, men pengene kan være godt givet ud, hvis det er vigtigt for dig med en lettere rygsæk. Det samme gør sig gældende med resten af dit sovesystem, f.eks. liggeunderlaget.


6.     Hvilket køkkensystem skal du vælge?

Du bør tænke over, hvordan du skal lave mad på turen. Hvis du vælger at tage frysetørret mad med, som jeg kommer ind på nedenfor, så kan du klare dig med en brænder + en gryde + en kop + en ske. Hvis du har en Jetboil, så kan den erstatte brænderen og gryden. Det vigtigste at være opmærksom på her, er, hvad du kan klare dig med. For du skal selvfølgelig være sikker på at du kan få varmt vand, hvis du har brug for det.


7.     Hvor meget gas skal du have med?

Spar på gassen til brænderen. Det er bedre at have én stor gasbeholder med på vandreturen end at pakke flere små. På den måde sparer du vægt på emballagen. Undgå desuden at pakke for meget gas ved at beregne cirka, hvor meget du får brug for. Der er en tommelfingerregel, der siger, at du bruger omtrent 10 gram gas på at koge en liter vand. Beregner du hjemmefra, hvor meget vand du skal bruge til morgenmaden, kaffen og den frysetørrede mad, så har du en god idé om, hvor meget gas, du får brug for. Det kan være en god idé at lave din egen test hjemmefra, så du ved det. Og husk også at du kommer til at bruge mere gas, hvis du er afsted i kulde eller oppe i højderne.


8.     Hvor meget mad kræver turen?

Når det kommer til maden, som ofte optager en god del af vægten i rygsækken, hvis du skal vandre over adskillige dage, så er frysetørret mad en god, omend lidt dyr, løsning. Forholdet mellem vægt og kalorier er nemlig godt i de frysetørrede måltider. Derudover er frysetørrede poser nemme at pakke i rygsækken. Hvis du gerne vil spare lidt penge, så kan du enten forsøge dig med selv at frysetørre maden. Eller også kan du kigge efter steder hvor du kan købe store portioner af den frysetørrede mad, og så selv blande poserne. Husk at du ikke skal gå ned på mad, men heller ikke have for meget med – det er ikke sjovt at sulte, når du er på vandretur.


9.     Hjælp hinanden med fællesgrejet

Hvis I er flere, der skal på tur sammen, så husk at koordinere pakningen med hinanden. Der er grej, der er nødvendigt på vandreturen, men som hver enkelt vandrer ikke behøver at have for sig selv. I kan for eksempel sove i samme telt, kun tage én brænder med osv. På den måde kan I sprede vægten ud og hver mand skal derfor bære mindre grej.


10.     Toiletsager – hvad bruger du egentlig?

Tænk over dit forbrug af toiletsager. Der er ingen grund til at tage en hel tube tandpasta med, hvis du kun bruger den halve eller endnu mindre. Derhjemme kan du lægge mærke til hvor meget du bruger på en almindelig dag, og så dosere dine produkter og pakke dem i mindre beholdere, så du kun medbringer det du kommer til at bruge. Hvis du er på hotel, så snup f.eks. nogle af de små flasker med hjem. Der er også nogle letvægtsvandrere som går så langt, at de portionsanretter tandpasta og frysetørrer det, så det fylder og vejer mindst muligt.


11.     Optimér din reparationsrutine

Selv om du bliver den helt store letvægtsvandrer, så kan tingene jo stadig godt gå galt og grejet gå i stykker. Men du behøver jo f.eks. ikke tage en tage en hel rulle reparationstape med på vandreturen. Du kan jo eksperimentere med at vikle noget rundt om din drikkeflaske eller gasdåse, og på den måde have lidt med, uden det fylder eller vejer for meget. Hvis du gerne vil vide lidt mere om hvordan du reparerer dit grej, så kast et blik på denne artikel.


12.     Udnyt dobbeltfunktioner

Når du forsøger at vægtoptimere, så tænk over at medbringe ting, som har en dobbeltfunktion. F.eks. kan du medbringe en pakke tandtråd, som også kan bruges som sytråd, hvis du står i den situation. Du kan også brug din dunjakke som hovedpude og efterlade den oppustelige hovedpude derhjemme eller have ekstra snørebånd med, og også bruge dem som tørresnor. Her er det kun fantasien, der sætter grænser.

13.     Tænk over dit valg af fodtøj

Meget af det med at være letvægts handler også om fleksibilitet og hvor let du føler dig. Det kan et pr sko hjælpe på. Du kan derfor overveje, om du bør skifte dine store støvler ud med f.eks. trailløbesko, for hvis du f.eks. sparer et halvt kilo, hver eneste gang du tager et skridt, så bliver det til rigtig mange kilo, som du IKKE har skullet flytte, når dagen er forbi.


14.  Start med det tungeste  

Hvis du gerne vil i gang med at vægtoptimere, så kan det være uoverskueligt, hvor du skal starte. Men du kan starte processen med at blive lettere, ved at tænke på, hvilket noget af dit grej som er det tungeste, og begynde der. Det har markant større effekt for dig, at optimere f.eks. dit sovegrej og er måske en nemmere måde at mærke en forskel, end hvis du skærer 50 g af nogle af dine andre grejer.


15.  Skriv ned, hvad du ikke bruger

Det, der virkelig kan gøre en forskel for dit overblik er, at hver gang du kommer hjem, så kan du skrive det ned, som du ikke har brugt. Nogle ting (f.eks. førstehjælpsgrej) kan du ikke leve uden, men hvis du har været afsted på dine sidste fire ture, og ikke har brugt den samme ting, så er det nok på tide at efterlade den derhjemme næste gang. På denne måde får du skåret dit system til, så du udelukkende medbringer de væsentlige ting på dine ture.

Sidst men ikke mindst – så skal du være kreativ. Vær opmærksom på, hvad du bruger (og endnu vigtigere, hvad du ikke bruger). Tænk hele tiden på, hvordan du kan optimere dit system, så det bliver lettere, men stadig kan løse de opgaver, som du har brug for.

 

Og så håber jeg du får en rigtig god – og let (!) – tur på vandrestierne i fremtiden.

God fornøjelse!  

Herunder finder du links til rygsække og andet relevant udstyr:

Rygsække

Telte og tarps

Soveposer

Hængekøjer

Brændere og brændstof

Kogesæt og gryder

Spisegrej

Mad og drikke

 

Råd og vejledning
Posted: August 13, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger