Uldbeklædning – 5 fortrinlige egenskaber

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Uldbeklædning – 5 fortrinlige egenskaber
Råd og vejledning
21 September 2018

Uldbeklædning – 5 fortrinlige egenskaber

Naturen har velsignet os med et materiale, der er som skabt til at indgå i enhver friluftsgarderobe. Uld har nemlig et utal af fortrinlige egenskaber, der gør det særdeles velegnet til alle former for ture i det fri. Vi kigger her på, hvad det er, uld kan.

 

Begynder man instinktivt at føle det klø, når man tænker på uld og beklædning, er det nok fordi, man engang er trukket i en tyk, grov uldsweater, som ganske rigtig har en tendens til at klø.

 

Der findes dog uld, som er uhyre blødt og føles lækkert mod huden. Merinould har tyndere fibre end andet uld, og merinoulden føles derfor komfortabel for langt de fleste. I det hele taget er uld et ganske genialt materiale.

 

Her er 5 fortrinlige egenskaber ved uld:

1 Uld er godt ved bålet

Uld brænder og smelter ikke på samme måde, som syntetiske materialer gør. Det betyder, at uld er sikkert at have på i nærheden af bålet eller brænderen – det samme kan man ikke sige om syntetiske materialer, der bestemt ikke bryder sig om gløder fra bålet eller flammen fra en brænder.

2 Uld varmer, når det er vådt

Uld holder dig varm, selvom det er blevet vådt. Er man på tur i Skandinavien, gør man bedst i at være forberedt på, at man bliver våd før eller siden. Man kan være uheldig at få vand i støvlerne, eller at regnen står ned i så tykke stråler, at man blive gennemblødt gennem skaljakken. Er du iklædt syntetiske materialer, vil du hurtigt komme til at fryse. Ikke med uld. Med uld holder du dig varm, når du er våd, og føler dig ikke våd og kold på samme måde, som du gør med syntetiske materialer eller bomuld, som ofte er et skidt materiale til friluftsbrug. 

3 Merinould er blødt og komfortabelt

Når vi taler merinould, kan du godt glemme barndomsminderne om sweatre, der kradsede og kradsede. Merinould er nemlig meget blødt, også når det har direkte kontakt med huden.

4 Uld er temperaturregulerende

Uld er temperaturregulerende fra naturens side. En af grundene til, at netop merinould er så fantastisk, er, at ulden kommer fra får, der lever i bjergene. Om sommeren spankulerer de rundt under høj sol i høj varme, mens de om vinteren klarer sig i rystende stærk kulde. Deres uld fungerer således fortrinligt i såvel de høje som de lave temperaturer. Det kan godt være, at det strider en smule mod ens instinkter, men det fungerer faktisk overraskende fint at klæde sig på i tynd merinould under varmere himmelstrøg.

5 Uld er naturligt bakteriehæmmende

Hvis du nogensinde har været på en vandretur over flere dage, hvor solen brænder, og sveden løber, så ved du, hvor frygteligt en syntetisk T-shirt kommer til at lugte efter et par dage. En helt igennem genial egenskab ved uld er, at det ikke kommer til at lugte lige så hurtigt og lige så slemt. Uld kan dermed vaskes blot en enkelt gang for hver tre til fem gange, du vasker din syntetiske beklædning.

 

Meget af tøjet på webshoppen indeholder uld, f.eks. har vi flere T-shirts i merinould, så tag et kig på siden eller klik her. Leder du specifikt efter undertøj eller sokker i uld kan du benytte nedenstående links: 

Uldundertøj 

Uldsokker   


Råd og vejledning
Posted: September 21, 2018
Forfatter: Opdag Verden