Hvad er en trailsko?
Trailsko, løbesko til trailløb eller trailløbesko – kært barn har mange navne - adskiller sig fra almindelige løbesko på flere områder. De mest markante kommer vi ind på her:
Grip - knopperne under bunden:
De knopper eller ”lugs” omtaler man som skoens "grip". Tætheden hvormed knopperne sidder, højden på dem, den måde de vender osv. er afgørende for hvilket underlag de gør sig bedst på og derfor også hvilken sko du skal vælge.
Det er svært at finde en trailsko med et grip, der står lige godt fast på alle underlag. Der findes allround trailsko, men de vil altid gå på kompromis i begge yderligheder af underlag: fast og tørt vs. blødt og mudret.
Mængden af stødabsorbering i en trailsko
Kravet til stødabsorbering i en trailsko er ikke det samme som i en asfaltsko, da underlaget man løber på, ofe er blødere og eftergivende.
Over tid er distancerne folk løber dog blevet væsentlig længere - også i terræn - og i takt med Ultra-Trailløbene vinder frem, gør behovet for grip kombineret med stødabsorbering det også.
På trailruter med asfaltpassager eller hvis man har 2km asfalt fra sit hjem til skoven, kan trailløbesko med god stødabsorbering ligeledes være på sin plads.
Hvad betyder stack height og drop?
Begrebet dækker over sålens højde i mm. Jo højere sålen er, jo mindre og desto dårligere kontakt og fornemmelse har du at det underlag du løber på. Som trailløber ønsker man god kontakt til underlaget for at være stabil og agil. Det gælder især teknisk trailløb eller orienteringsløb, hvor der mange retningsskift.
Skoens drop angives ligeledes i mm. og angiver hvilken forskel der er i højden på sålen målt henholdsvis i hælen og i forfoden. En trailløbesko med en højde i hælen på 23mm og på 16mm i forfoden, har således et drop på 7mm.
Kombination af lav stack height og et lavt drop, giver den bedste kontakt til underlaget.
Beskyttelsen i sålen på en trailsko
Skal du løbe på klipper eller andet underlag med skarpe sten, er det vigtigt at få en sko med beskyttelse i mellemsålen. Det kan være i form af særligt hårdføre gummityper eller en ”rockplate”. Det er en indbygget plade, der ofte ligger lige inden ydersålen og som er lavet af hårde materialer. I enkelte modeller ligger pladen løst i kassen og lægges under den indvendige sål efter behov.
Vær opmærksom på åndbarheden og tætheden i overdelen
Pas på at overdelen ikke bliver for tæt. Der kommer højest sandsynligt vand i skoene, når du løber trailløb og i hvert fald bliver fødderne varme og våde pga. den høje puls. Derfor ønsker vi en meget åndbar og drænende sko, så vand og sved hurtigt kan komme ud.
Umiddelbart vil man måske tænke, at en løbesko med Gore Tex membran i overdelen, vil være at foretrække, men den vil blive for varm og for stiv. Samtidig vil den have svært ved at komme af med det vand, der eventuelt er kommet ind i skoen, hvilket gør at dine fødder hurtigt bliver kolde om vinteren.
For at holde fødderne varme i kulden, er de en rigtig god ide, hvis du bruger løbestrømper med merinould.
Find vores store udvalg af funktionelle løbestrømper til herrer og løbestrømper til damer her.
Vigtig med slidstyrken i overdelen
Skal skoen bruges til løb i uvejsomt terræn, gennem krat og sten, skal overdelen kunne holde til det. Trailløbesko er lavet til hårdt brug og er forstærkede relevante steder. Det drejer sig om tåboksen, omkring hælen og i syninger ved overgange mellem overdel og mellemsål.