Vask af soveposer

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Vask af soveposer
Råd og vejledning
30 September 2021

Vask af soveposer

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Noget af det bedste efter en hård dag i naturen er at krybe ned i soveposen helt søvnig, klar til en god nats søvn. Men hov! Din sovepose lugter – føj! Hvis din sovepose har været med på spejderlejr, vandretur, festival eller noget helt fjerde, så kan det næsten ikke undgås, at den på et tidspunkt bliver snavset og skal vaskes. Men hvordan rengør du den?

Din sovepose skal selvfølgelig være ren, når du skal ligge og putte dig i den. Og det gælder uanset om det er på turene ud i det fri, på festivalen, eller når du overnatter hos familie og venner.

Når soveposen skal vaskes, er første trin at tjekke soveposens vaskeanvisning – det er supervigtigt. Nogle skal vaskes i hånden, andre kan tåle maskinvask. Det er heller ikke ligegyldigt, hvordan den tørres. Nogle skal lufttørres, mens andre kan klare en tur i tørretumbleren. Som tommelfingerregel kan du bruge, at dunsoveposer typisk har bedst af at blive tørretumblet, mens fiberposer bedre kan klare at blive tørret på snor.

Her bliver du klogere på rengøring af snavsede soveposer af både dun- og fiberposer, og du får tips til opbevaring af din sovepose. 

Spørg dig selv: Er vask nødvendigt?

e

Ultimativt er det bedst at undgå at vaske din sovepose, da en vask mindsker isoleringsevnen en smule, men nogle gange kan det jo simpelthen være nødvendigt. Personligt vasker jeg nærmest aldrig min sovepose, medmindre den decideret lugter, og det ikke kan fjernes ved at hænge den ud og lufte.  

Er der bare tale om en lille plet, kan du forsøge at fjerne den med en fugtig svamp eller klud. Så undgår du den store vasketur og efterfølgende tørring, der kan tage sin tid.

Soveposer bliver produceret med primært to forskellige slags fyld – dunfyld og fiberfyld. Og der er lidt forskel på, hvordan det er smart at vaske dem.

Vask af dunsoveposer

Soveposer med dun skal helst ikke vaskes for hyppigt, da det kan gå udover isolerings- og fyldevnen. Dette skyldes, at de naturlige olier som findes i dunene, kan forsvinde ved for hyppig vask. Især hvis du ikke bruger et vaskemiddel, som er beregnet til dun. Dunsoveposer er tit mere krævende at gøre rene end fiberposer, da de ikke kan vaskes ved særlig høj temperatur – ofte kun 30 grader. Når du har kørt det skånsomme vaskeprogram, så giver det god mening lige at køre maskinen igen. Men denne gang skal det bare være på et skylleprogram – så er du sikker på at alt sæben er ude af soveposen.

Vask i hånden er den mest skånsomme metode, og du får nok brug for en stor balje eller et badekar. Håndvask er desværre tidskrævende, da du skal skylle posen meget for at få sæben ud igen. Det kan sagtens lade sig gøre at vaske din sovepose i en maskine, så længe du bare kører et skylleprogram også. Så sparer du dig selv for en masse tid.

Når du skal vaske din sovepose, så skal du lukke lynlåsen og eventuelle Velcro®-lukninger. Det kan også være en god idé at vende den på vrangen. Det er nemlig typisk indersiden, der trænger mest til rengøring.

Sørg for at anvende et vaskemiddel beregnet til dunsoveposer, f.eks. et som fastholder de naturlige olier, som er med til at give dunene deres gode isoleringsevne. Du kan se vores udvalg af vaske- og plejemidler her, hvor du bl.a. finder produkter fra Granger's. De er tilknyttet bluesign®-systemet, som stiller benhårde miljøkrav. Så udover at være godt for din dunsovepose, så er det også godt for miljøet – og det er jo også vigtigt.

Langt de fleste soveposer kan sagtens holde til en tur i tørretumbleren, men tjek lige vaskeanvisningen, så du er helt sikker. Stop hver 10. minut for at ryste dunene på plads. Hvis du ikke har tid til at ryste soveposen hele tiden, så kan du bruge et trick: smid et par tennisbolde i tumbleren, sammen med posen. Det hjælper med at fordele dunene. Lufttørring er derimod sjældent en god idé, fordi det tager en krig, og kan betyde at posen begynder at lugte. Især hvis det er en tyk vintersovepose du har, skal du nok vælge en anden løsning end lufttørring.

Vask af fibersoveposer

Sk_rmbillede_2023-03-14_kl._16.29.22

Vaskeanvisningen afgør om din fiberpose kan klare en maskinvask, men som med dunsoveposer har soveposer med syntetisk fyld oftest bedst af at blive vasket i hånden. Eller, hvis du ikke har mulighed for det, så på et skåneprogram i vaskemaskinen. Husk også at bruge et vaskemiddel der er lavet specifikt til vask af ting som soveposer, fiberjakker o. lign. Så holder din sovepose længst muligt.

Luk lynlåsen og eventuelle Velcro®-lukninger, og vask med en mild sæbe.

Fibersoveposen lufttørres, men kan også smides i tørretumbleren, hvis anvisningen tillader det. Ryst fyldet på plads eller gør ligesom med dunsoveposen og smid et par rene tennisbolde med i tørretumbleren.

Møntvask og renseri

Kan soveposen tåle en tur i en vaskemaskine, kan det være en idé at besøge et møntvaskeri. Industrimaskinernes tromler er ofte større, og det giver mere plads til vask og tørring, hvilket soveposen har godt af. Så er der mere plads at ”puffe” op på.

En lagenpose er nem at vaske

Vil du undgå at gøre soveposen beskidt indeni, kan en lagenpose være en løsning. Fordelen er, at du ikke skal vaske soveposen så ofte, da snavs og sved sætter sig i lagenposen. Det er også med til at forlænge soveposens levetid og lagenposen er markant nemmere at vaske. Den skal bare med, når du alligevel vasker sengetøj. Hvis altså den er lavet af bomuld eller lignende.

En anden kæmpe fordel ved en lagenpose er, at den er markant rarere at sove i, end direkte i soveposen. Det er rarere at sove hud mod bomuld eller silke, end hud mod f.eks. nylon.

Lagenposer findes i forskellige udgaver, for eksempel fremstillet i blød micro- eller polyesterfleece, eller hvad med en i silke, som vejer og fylder mindre? En ekstra fordel ved lagenposen er, at den kan sænke komforttemperaturen i soveposen nogle grader, så du kan forlænge sæsonen. Nogle lagenposer kan også bruges alene på varme nætter. De absolut billigste lagenposer er lavet af bomuld, men de er typisk også de tungeste. Hvis du går efter mest mulig komfort, samtidig med at lagenposen skal være let, så vælg en i silke.

Ryst og luft posen

Når du står op om morgenen, er det en god rutine at lufte posen for at få fugten ud. Men altså kun når du er på tur. Det kan ske på en tørresnor eller over en gren i lejren. På den måde mindsker du risikoen for udvikling af bakterier, og for at posen bliver jordslået, hvis den ryger direkte i kompressionsposen til længere tids opbevaring. Ryst posen, så falder fyldet på plads igen.

Opbevaring af sovepose

wr

Soveposer bør ikke opbevares i komprimeret tilstand i længere tid, da det går ud over isoleringens spændstighed. Brug derfor kun den medfølgende pose til turbrug og en større til opbevaring hjemme, hvis ikke du har mulighed for at have soveposen hængende. Ved nogle mærker følger der to poser med. En komprimeringspose og så en markant større pose, lavet til opbevaring derhjemme. Hvis du ikke har det, så har jeg også tidligere bare brugt en sort affaldssæk.

Tager du hovedpude med – eller bruger du bare dit tøj?

Måske opdager du det først, når du er derude, og så er gode råd dyre: Du mangler en hovedpude! Det kan betyde en lang og søvnløs nat, hvis du er vant til at sove med en stor, blød pude. Et tip er at lave en pude af dit soveposeetui og en fleecetrøje eller lignende – men husk at overfladen på posen ikke er så blød som de oppustelige puder, man kan få til rejse- og vandrebrug. Når du bruger dit tøj til at lave en hovedpude af, så husk på at det skal være af dine ”fluffy” ting. Et par jeans udgør umiddelbart en rimelig dårlig hovedpude. Du kan se alt vores tilbehør til soveposen her.

Nu skulle du gerne være fuldstændig klar til at kaste din sovepose i maskinen, hvis den har brug for det – rigtig god fornøjelse!

Husk også:

… at du ikke skal vaske din sovepose efter hver gang du har brugt den. En gang om året er mere end rigeligt, medmindre den virkelig trænger.

Råd og vejledning
Posted: September 30, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger