Sådan vasker og imprægnerer du din friluftsbeklædning

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Sådan vasker og imprægnerer du din friluftsbeklædning
Råd og vejledning
13 February 2024

Sådan vasker og imprægnerer du din friluftsbeklædning

Der er ingen, der har sagt, at friluftsudstyr- og beklædning er billigt. Sørger du for at give din beklædning en kærlig hånd i form af korrekt vask og imprægnering, så sørger du dog for, at du ikke skal ud for at købe nyt med det samme.

Hold dunene i live

DSC_5800

Dun har fantastiske kvaliteter, og de isolerer glimrende mod kulde, men de kan ikke lide at blive våde, for så klumper de sammen og isolerer ikke længere. For at være sikker på, at din jakke eller sovepose bliver ved med at være dejligt varm, er det derfor vigtigt, at du ved, hvordan du vasker og vedligeholder dem.

 

Bliver dunene i din dunjakke eller din sovepose våde, er det vigtigt, at du får tørret dem så hurtigt som muligt. Det bedste, du kan gøre, hvis dit dunprodukt er blevet vådt eller fugtigt, er at putte det i en tørretumbler. Sørg for at putte nogle tennisbolde, eller alternativt nogle sammenrullede sokker, i tørretumbleren sammen med din jakke eller sovepose, da de banker dunene løse, og på den måde sikrer, at de folder sig ud igen.

 

Sørg også for at tørre ved lav varme, og tag dit dunprodukt ud flere gange undervejs og giv det en god rystetur, inden du tørrer videre. Det hjælper med at sprede dunene bedst muligt.

 

Det er selvfølgelig ikke altid, at du har adgang til en tørretumbler. Er du ude på tur, og bliver dine dun våde, så få dunproduktet hængt til tørre så hurtigt som muligt. Ryst produktet hver halve time.

Vask dine dun korrekt

Det er meget vigtigt, at du ikke vasker dunsoveposen og dunjakken med normalt vaskemiddel. Det vil nemlig affedte dunene, hvilket skader deres egenskaber.

 

Brug i stedet særligt dunvaskemiddel og vask ved lav temperatur.

 

Imprægnér dine dun

jack-blueberry-FvGOYbxO76M-unsplash

En del produkter med dun er allerede blevet imprægneret, når de bliver solgt i butikken, men efter lang tids brug kan det være en god idé at genimprægnere dem, så de bliver mere vandafvisende.

 

Det kan også være, du har dunprodukter, der aldrig er blevet imprægneret, og så kan det være en fornuftig løsning selv at gøre det.

 Hold ulden i live

Uld er fantastisk til friluftsbrug, da den isolerer selvom den bliver våd, og da den ikke kommer til at lugte fælt, som for eksempel beklædning i syntetiske stoffer gør. Faktisk kan uldtrøjer ofte gøres lugtfrie bare ved at hænge ude, men det giver dog god mening også at få ulden vasket i ny og næ.

 

Ligesom med dun er det vigtigt, at du vasker dine uldprodukter på den rigtige måde. Uld skal ikke vaskes ved særlig høj varme, ofte blot ved 30 grader, og så skal du bruge et vaskemiddel, der indeholder lanolin, som gør, at ulden bevarer sit naturlige fedtstof.


På den måde bliver din beklædning ved med at være blød, og ulden bliver ved med at bevare sine gode egenskaber.

 Hold skallen i live

20220614_HIKE-F22_OVERBECK_2176shrp

Skaltøj er beklædning, som er både vandtæt og vindtæt. Dit skaltøj er dit yderste panser mod vejret; mod regn og blæst. For at gøre det vind- og vandtæt er det allerede blevet overfladebehandlet på fabrikken, så skallen holder vand ude i stedet for at suge det ind.

Som du bruger din beklædning, vil der dog sætte sig fedt og snavs i det, hvilket kan nedbringe åndbarheden. Hvis du sørger for at genimprægnere overfladen på tøjet, vil dette yderligere hjælpe til at holde tøjet mere åndbart, da der ikke kommer det samme pres på membranen, som er det lag, der sørger for at holde dig tør. 

For at holde på de kvaliteter, der gør dit skaltøj brugbart, bør du derfor vaske og imprægnere mindst hvert halve år, og du kan med fordel gøre det oftere. Du kan som regel se, at din skaljakke eller dine skalbukser trænger til imprægnering, når materialet begynder at suge vand ind i stedet for at afvise det.

Sørg altid for at følge vaskeanvisningen på tøjet. 

Vask din skal korrekt

Du skal bruge vaskemiddel særligt beregnet til skalprodukter. Almindeligt vaskemiddel kan nedbryde vandtætheden og membranen i skallen.

Imprægnér din skal

Eco_PROOF_I4A0562

Du kan enten sprayimprægnere eller vaske imprægnering ind i en skaljakke.

 

Sprayimprægneringen er den nemmeste metode og har den fordel, at du kan tilføje ekstra imprægnering på steder, der er særligt udsatte, som for eksempel skuldre på skaljakken og knæ på skalbukser. Imprægnering med vask påfører et jævnt lag, og imprægeringen klæber kun til ydersiden af jakken.

 

Efter imprægneringen skal skallen gerne en tur i tørretumbleren, for at aktivere den.

 

Hold softshellen i live

Softshellbeklædning er beregnet til at være mere åndbart end skalprodukter (hardshells), og er derfor ikke vandtæt. Det kan dog være vandafvisende, samt vindtæt og åndbar, og det kan derfor genimprægneres ligesom din skalbeklædning.

 

Du skal bruge den samme type vaskemiddel som ved dine vandtætte produkter og holde dig væk fra almindeligt vaskemiddel.


Lige her finder du vaskemidler og imprægnering til dit friluftstøj. Du kan også læse vores blogindlæg om, hvordan du vedligeholder dine vandrestøvler.

Råd og vejledning
Posted: February 13, 2024
Forfatter: Opdag Verden