9 tips til at reparere dit udstyr

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
9 tips til at reparere dit udstyr
Råd og vejledning
13 February 2024

9 tips til at reparere dit udstyr

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Det er altid ærgerligt, når noget af dit gode udstyr går i stykker. Det kan være en skaljakke, hvor lynlåsen går i udu. Et telt, hvor der bliver revet hul i dugen. Eller en støvle, hvor sålen går op. Men blot fordi en del af et stykke udstyr går i stykker, betyder det ikke nødvendigvis, at du er nødt til at smide ud og købe nyt. 

Der er rigtig meget udstyr og friluftsbeklædning, der sagtens kan repareres, hvis en del af det går i stykker. Jo længere tid, du kan få det til at holde, jo mere er du med til at skåne miljøet i form af mindre produktion og ressourceforbrug, og det kan ofte betale sig at investere en smule på at reparere frem for at skulle ud og købe nyt. Husk dog, at uanset hvor dyrt dit grej har været, så bliver det slidt op på et tidspunkt.

Her i artiklen får du 9 forskellige råd til at reparere dit outdoorgrej – først fem, som du kan bruge på farten, hvis grejet går i stykker, og dernæst fire, som du kan bruge når du kommer hjem og grejet skal have en overhaling, som holder.


Hvad gør du på turen, hvis dit grej går i stykker?


LIM_S23_A0385

Faktisk handler meget af det med at reparere dine ting på farten om, at have forberedt sig hjemmefra. Det kræver nemlig lidt forskellige dimser og værktøjer at kunne klare det meste på turen. Og så handler det om opfindsomhed, når du står i situationen.

Hvis du skal stå klar når uheldet er ude, så kan det være god idé at medbringe følgende ting på listen på din vandretur. En masse af tingene har en dobbeltfunktion, eller kan findes i f.eks. dit førstehjælpssæt – som du for resten kan læse om her.

Listen er som følger, men kan selvfølgelig sagtens udvides eller kortes ned, efter dit eget ønske:

  • Gaffatape

  • Din kniv eller et multitool

  • En saks – findes typisk i dit multitool eller i førstehjælpssættet

  • Et stykke snor – hvor langt må du selv bedømme, men husk, at du skal kunne bruge det til mere end én ting

  • Sikkerhedsnåle

  • Sygrej, til tøj, knapper og til nøds til teltet

  • Reparationssæt – både til dit telt, hvis sådan et fulgte med, men også til dit liggeunderlag. Der følger tit et par lapper med.

  • Tear Aid

  • Ekstra spænder, som passer til din rygsæks størrelse – de kan købes her.

 

Med den liste i rygsækken, og en god portion opfindsomhed, så kan du klare de fleste opståede problemer på turen. Jeg har udvalgt fem måder at bruge nogle af tingene på, som måske ikke lige giver sig selv:

  • Hvis lynlåsen gaber. Hvis du har problemer med, at din lynlås ”gaber”, altså åbner sig, efter du har lynet den, så er det formentlig din glider den er gal med. Grunden er tit, at afstanden mellem de to metalsider i glideren er for stor, og den derfor ikke får klemt lynlåsens tænder sammen. Det kan typisk løses ved brug af en tang – f.eks. i dit multitool. Du skal tage og klemme glideren lidt sammen, så afstanden mellem de to metalsider bliver mindre. Fortsæt, indtil tænderne igen begynder at blive låst sammen, når du lyner lynlåsen. 

  • Flænger i det vandtætte/lufttætte. Tear Aid – som er en universallap til en lang række materialer – kan du bruge, hvis du får et hul eller en flænge i f.eks. din skaljakke eller i dit telt. På den måde kan du redde dit vandtætte grej. Lappen kommer i et 30x8 cm stort stykke, så du kan klippe det ud efter behov. Vær opmærksom på, at Tear Aid fås i to forskellige udgaver, A og B, alt efter, hvilket materiale lappen skal klæbes på.

  • Snoren f.eks. til dine såler. Hvis du står i den uheldige situation, at dine vandrestøvler er så slidte, at de enten taber sålerne, eller du kan se, at de er lige ved det, så kan du i en snæver vending holde dine såler fast med et stykke snor, hvis det går helt galt. Et stykke snor kan også bruges til f.eks. at udskifte en knækket bardun eller til at erstatte dine snørebånd – som sagt er det kun fantasien, der sætter grænser og derfor giver det også mening at have lidt mere med, end du lige tænker, du skal bruges.

  • Knækkede teltstænger og revner i drikkedunken. Gaffatape – vidundermidlet. Ligesom din snor, kan du bruge gaffatape til en uendelig række ting. Du kan f.eks. bruge det til at lappe revner i din drikkedunk, hjælpe dig til at holde sammen på flænger i tøj og telt – dog ikke ligeså godt som Tear Aid – eller til at reparere din vandrestav eller teltstang, hvis den er gået i stykker.

  • Ødelagte spænder. Har du en rygsæk, hvor spænderne ikke er syet fast, er de nemme at udskifte. Det kan være, at du er kommet til at jokke på spændet til hoftebæltet i lejren, men det betyder jo ikke, at rygsækken ikke stadig kan være i fin stand. Hav et spænde med i rygsækken, og lad rygsækken leve videre på flere eventyr. Alternativt kan du igen bruge din snor. Jeg stod engang på en øvelse i Forsvaret og havde fået ødelagt spændet på mit hoftebælte. Så tog jeg et stykke snor, satte det fast i den intakte del af spændet, bandt det rundt om livet og fæstnede det igen. Så kunne jeg gå resten af natten, indtil det var muligt at få fat i et nyt spænde.

Hvad kan du gøre med dit ødelagte grej, når du kommer hjem?

_DSC8470_tudela_ret_asche

Du kan som oftest gøre mere for dit grej når du kommer hjem, end du kan på farten. De fleste fejl, skrammer og ridser kan repareres, hvis du er villig til at din jakke ikke kommer til at se ud helt som ny.

Herunder finder du fire bud på reparationer du kan udføre, når du kommer hjem. 

  •  Sy: Beklædning, der er gået op i syningen eller har mistet knapperne, behøver ikke ende i skraldespanden. Du kan selv finde nål og tråd eller symaskinen frem derhjemme, for flænger og huller i meget beklædning er ret nemt at lappe. Husk, at hvis det virker uoverskueligt, så slå et smut forbi din lokale skrædder. Vedkommende kan hurtigt fortælle dig, hvad der kan gøres. Dog skal du huske, at hvis der er kommet et hul i f.eks. din dyre skaljakke med Gore-Tex-membran i, så skal du finde en skrædder som er vant til at arbejde med vandtætte membraner. Det bliver også noget bøvl, hvis du forsøger at sy i det selv.

  • Lynlås: Hvis tricket med at klemme glideren sammen ikke virkede, så kan du skifte lynlåsen. Det er ikke unormalt, at lynlåsen er det første der ryger på for eksempel skaljakker. Mange af dem er dog lavet så smart, at du sagtens kan få den udskiftet; også de vandafvisende, som sørger for, at du holder dig tør ude på stierne. Det kan godt være noget rigtigt bøvl at sy en ny lynlås i, og hvis du ikke selv kan det, så kan du altid kontakte din lokale Eventyrsport, og så vil vi henvise dig til en skrædder, som kan hjælpe dig. 

  • Nye såler: Hvis du står i den uheldige situation, at dine støvler enten har tabt sålerne eller de trænger til at blive udskiftet, så er der håb for det også. Specifikt for sko og støvler fra tyske Hanwag, kan vi tage imod dem i din lokale Eventyrsport-butik, og sende dem ned til Hanwag i Tyskland. Så kan du få et par splinternye såler på og det koster omkring 820 kroner – altså markant mindre end at købe et par nye støvler. Alternativt, hvis dine støvler er fra et andet mærke, kan du høre din lokale skomager om han kan sætte nogle nye såler på dine elskede støvler.  

  • Vedligehold teltet – fjern skimmelsvamp og harpiks. Hvis der er kommet skimmelsvamp på dit telt eller din tarp, så er det bare med at få det fjernet hurtigst muligt. Skimmelsvamp kan nemlig mørne og nedbryde teltet, så det går i stykker. Det opstår, hvis teltet har været vådt eller fugtigt, da det blev pakket sammen. For at bekæmpe skimmelsvampen, så kan du først prøve med varmt vand og sæbe. Og hvis det ikke virker, så må du tage noget skrappere i brug – f.eks. Rodalon. Det kan også være, du har ligget i en granskov, og der er kommet meget harpiks på teltet. Det kan du fjerne ved at tage en isterning og ”skrubbe” harpiksen. Så skulle den gerne blive hård, og lige til at tage af. Hvis det ikke hjælper, så tag noget almindeligt printerpapir, et par viskestykker og dit strygejern. Papiret skal du lægge på hver side af harpiksen, oven på det et viskestykke (så du er sikker på ikke at smelte teltet) og så skulle du gerne kunne opvarme harpiksen, så den kommer til at sidde i papiret, og ikke på teltet.


Til sidst er her et ekstra lille råd: Når du skal købe nyt, så kig efter produkter med færre detaljer; helt bogstaveligt. Jo flere detaljer, der er på produkt, jo større risiko er der ofte for, at noget går i stykker på et tidspunkt. Jo færre detaljer og dele, der er på et produkt, jo mindre chance er der for, at noget går i stykker. 

Derudover skal du huske, at holdbarhed, kvalitet og pris typisk går hånd i hånd i outdoorverdenen. Du får hvad du betaler for – så du kan ikke købe en jakke til 500 kr. og så også forvente, at den kan holde til at blive brugt til bjergbestigning.

Kigger du efter solide produkter i stærke materialer, hvor der ikke er et ton af funktioner og ekstra detaljer, så er der god mulighed for, at det holder længe, og du ikke får brug for de råd, du netop har læst.

Og det ville jo selvfølgelig være rart!


Jeg håber du har lært noget nyt – rigtig god fornøjelse!

Råd og vejledning
Posted: February 13, 2024
Forfatter: Eventyrsport Blogger